Hopp til innhold

Ulvang tror ikke på Sundby og Holund: – Krüger lurte dem

PYEONGCHANG (NRK): Den norske tremilsbragden rørte Vegard Ulvang, men legenden tror ikke på den taktiske forklaringen. Han tror alle de norske spilte kortene for å vinne selv.

Vegard Ulvang i Pyeongchang

HYLLER SLITERNE: Vegard Ulvang mener den norske tremilstriumfen er beviset på at man ikke trenger å ha en god spurt for å vinne fellesstart i langrenn.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

Ulvang var på plass i Pyeongchang da Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund sikret norsk trippel på OL-tremila.

Tankene gikk tilbake til tremila i Albertville i 1992. Der sto Vegard Ulvang selv øverst på seierspallen med Bjørn Dæhlie på den ene siden av seg og Terje Langli på den andre.

– Det kanskje sterkeste minnet er at da jeg hadde fem-seks kilometer igjen, så fikk jeg melding om at Bjørn hadde gått på en liten sprekk. Jeg ledet og gikk mot seier. De siste fem kilometerne var koselige. Og det tenkte jeg litt på i går.

– Det må ha vært en ganske flott følelse for Krüger å gå sisterunden alene. Da ble jeg nesten litt rørt. Det var flott å se på, sier Ulvang når NRK møter ham et døgn etter det historiske løpet.

I 1992 var det intervallstart. I 2018 var det fellesstart. Den norske innsatsen er blitt hyllet som en taktisk fulltreffer av det norske laget, både av eksperter og utenlandske konkurrenter.

30 km Albertville, Ulvang, Langli, Dæhli

HISTORISK TRIPPEL: Vegard Ulvang vandt OL-tremila i 1992 foran Bjørn Dæhlir (t.h.) og Terje Langli (t.v.).

Foto: Jon Eeg / NTB scanpix
Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018

HISTORISK TRIPPE: Søndag vant Simen Hegstad Krüger OL-tremila foran Martin Johnsrud Sundby (t.v.) og Hans Christer Holund.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Tror alle gikk for seg sjøl

Da Krüger støtet og fikk luke på den nest siste runden, ble Sundby og Holund liggende helt i ro i gruppa bak. De forholdt seg til stallordren fra landslagstrener Tor-Arne Hetland om ikke å dra med utlendinger opp til en nordmann alene i tet.

– Selvfølgelig har jeg lyst til å bryte med taktikken, sa Sundby til NRK etter løpet.

Vegard Ulvang kjøper imidlertid ikke forklaringen, og tror de norske i likhet med utlendingene ble utmanøvrert av Krügers kraftige fartsøkning.

– Jeg har vel sagt mange ganger at langrenn blir ingen lagsport. Jeg tror heller ikke det var mye lagtaktikk i går, jeg tror ikke det. Jeg tror alle gikk for seg sjøl. Så kan man gjerne forklare det på en annen måte i ettertid, men jeg tror det der var et psykologisk spill hvor alle må gå med sine egenskaper. Som sagt, jeg tror han fikk gå litt fordi ikke alle tok rykket hans alvorlig, dette går ikke inn. Det tror jeg, sier Ulvang og smiler bredt.

– Så du er ikke så sikker på at de norske bak der lot Krüger vinne?

– Nei! Jeg tror de er individualister. Det skal de være også, det er ikke noe kritikk av det. Sykkel er en lagsport, langrenn blir aldri en skikkelig lagsport.

– Begynte for sent

– Sett fra ditt ståsted, burde de ha prøvd å ta igjen Krüger, da med risiko for at en utenlandsk løper hadde vunnet?

– De gjorde jo det! De gjorde det, det var det som skjedde, men de begynte kanskje et minutt eller to for sent, sier Ulvang entusiastisk.

Men der møter han motstand fra NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

– Jeg er helt sikker på at de forholdt seg til en ordre, så de ble ikke fintet ut. Hvis Krüger ikke hadde lyktes, tror jeg Sundby hadde prøvd etter 28 km, sier Bjørn, som mener løpet beviser at lagtaktikk er mulig i langrenn.

– Det er den beste lagtaktikken jeg har sett i et mesterskap.

Mens Vegard Ulvang og Torgeir Bjørn har ulik oppfatning av dynamikken i det norske laget underveis, er de helt enige om at løpet var en triumf for de tradisjonelle langrennsløperne.

– Det var en stor seier for kapasitetsløpere av den gamle typen, sier Bjørn.

Seier for sliterne

– Det var et veldig, veldig flott skirenn. Og det var ikke gledelig bare fordi det var tre norske først, men fordi det var sliteren som vant. Den opprinnelige skiløperen, som ikke nødvendigvis vinner alle spurter, viser at det går an å vinne, sier Ulvang.

Han fortsetter:

– Det er liksom opplest og vedtatt at skal du vinne fellesstart, så må du ha Northugs eller Klæbos egenskaper. I går var det tre slitere først som slet ut feltet. Og det er veldig viktig at vi på den måten blir uforutsigbare, og vi ser at det er flere måter å vinne sånne fellesstarter på. Det var det som gledet meg aller mest.

– Hva vil det bety for Simen Hegstad Krüger at han nå er blitt olympisk mester?

– Han får en tittel han må leve med resten av livet, og han får mer oppmerksomhet. Det følger i det hele tatt mye med, det tror jeg han skjønner fort, sier Ulvang.

TOPSHOT-CCOUNTRY-OLY-2018-PYEONGCHANG

TRIUMF: Simen Hegstad Krüger takket lagkameratene Martin Johnsrud Sundby og Hans Christer Holund for at de lot ham vinne. Vegard Ulvang er ikke sikker på om det var det de gjorde.

Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Får mer oppmerksomhet

Og det er ikke bare utenfor løypa triumfen vil føre til endring for Krüger, ifølge Ulvang.

– Han blir lagt merke til, og neste gang får han nok antagelig ikke gå så lett. Jeg tror kanskje han hadde en fordel av at alle ikke tok ham like alvorlig i går. Neste gang blir han passet på. Jeg har inntrykk av at både Cologna, Manificat, Harvey og Sundby passet litt mye på hverandre, og så fikk han gå stille og rolig og lurte dem, og det var flott, sier Vegard Ulvang.

Langrennslegenden gleder seg også over at Norge skremte vekk «Petter Northug-spøkelset». Siden Odd-Bjørn Hjelmeset vant femmila i Sapporo-VM i 2007, var Northug den eneste norske herreløperen med gull på distanseløp i internasjonale mesterskap.

– Jeg synes alle guttene fortjente den innsatsen og plasseringa i går. Det er litt synd på Martin, som har vært med lenge og ikke fikk det til i går heller, men sånn er verden. Men det var tre slitere, hvor det var yngstegutten som tok det hjem. Så all ære til løpene de gjorde i går, jeg var veldig imponert, sier Ulvang.

Frykter ikke norsk dominans

Som leder i langrennskomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) har han lenge vært bekymret for norsk dominans i langrennssporten, men søndagens OL-trippel setter han ikke på bekymringskontoen.

– Norske gutter har ikke dominert langrenn i år, på ingen måte. Det har vært Dario Cologna, og så har det vært Maurice Manificat som har vunnet litt, og så har det selvfølgelig vært Johannes Høsflot Klæbo. Men på distanselangrenn har vi ikke dominert så veldig. Og at de da får de til i OL, det er jo ekstra morsomt. Jeg føler med dem i det, det må være stas, fastslår Vegard Ulvang, som for øvrig avslutter sitt Pyeongchang-besøk tirsdag.

På den uka han har vært i OL-byen, har FIS-toppen observert at arrangørene har gjort alle dystre spådommer til skamme. Forholdene er akkurat så gode som de skal være i et OL.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal