Rørt Thomas etter Tour-seieren: – Sist gang jeg gråt var da jeg giftet meg

En overveldet Geraint Thomas (32) kunne juble for sin første Tour de France-seier. Da bragden var et faktum kom også tårene.

Thomas

DEN FØRSTE: Thomas er den første waliseren som vinner Tour de France.

Foto: Philippe Lopez / AFP

– Det er helt utrolig. Sist gang jeg gråt var da jeg giftet meg. Jeg vet ikke hva som har skjedd med meg, sier en tydelig rørt Thomas i det offisielle seiersintervjuet vist på TV 2.

To minutter og fem sekunder. Det var tiden Geraint Thomas ledet foran Tom Dumoulin før den avgjørende tempoetappen.

Men waliseren var aldri ordentlig truet. I stedet for å bli utfordret av konkurrentene syklet 32-åringen fantastisk. I mål var Thomas kun 14 sekunder bak Dumoulin, som vant etappen.

– Nå er det som at jeg sitter og spiller Playstation. Det går altså så rask og ser så flott ut. Det er en fryd å se på. Du føler at du kjører med han, sa NRK-ekspert Dag Erik Pedersen, mens Thomas suste langs løypa.

Waliseren sikret dermed sin første Tour de France-seier noensinne.

– Jeg visste jeg kunne kjempe med de beste, men å slå dem på den største scenen av dem alle over tre uker er sykt, sier Thomas.

Thomas

VANT: Geraint Thomas kunne strekke ut armene som vinneren av Tour de France 2018.

Foto: Christophe Ena / AP

– Han er en verdig vinner. Det er andre vinnere av Tour de France som ikke har vært i nærheten av å briljere så mye som Thomas har gjort i årets Tour de France, sier Pedersen.

Det er kun uhell som kan hindre Thomas fra å vinne Tour de France. Waliseren trenger kun å fullføre morgendagens sjarmøretappe til Champs-Élysées for å motta det endelige beviset.

Kunne endt i asfalten

Historien kunne derimot vært annerledes. Midtveis på tempoetappen holdt Thomas på å få et ublidt møte med asfalten.

– Det var det rett å slett nære på at den gule trøya lå i asfalten, sa Pedersen i NRKs radiostudio.

Hovedpersonen selv innrømmer at han ikke hadde helt kontroll.

– Under løpet tenkte jeg: «hold deg stødig». Etappen så ikke veldig teknisk ut, men på slutten virket hvert hjørne som 90 grader, sier Thomas.

Froome grep pallplassen

Tredjeplasserte Primoz Roglic lå 13 sekunder foran Chris Froome før etappen. Men sloveneren klarte ikke å holde unna for briten.

Allerede ved første passering hadde Roglic tapt hele forspranget. Froome fortsatte det høye tempoet og sikret tredjeplassen i sammendraget.

I mål var det ett minutt og 15 sekunder som skilte Froome og Roglic.

– Kjører for seier

Det ble en rolig dag for de norske på den 31-kilometer lange tempoetappen. Amund Grøndahl Jansen syklet inn til beste tid, men falt etter hvert nedover resultatlisten.

Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff valgte å spare så mye krefter som mulig før avslutningen på Champs-Élysées i morgen. Paradegaten er som skapt for de raskeste spurterne.

– Jeg kjører for seier. Det blir rolig inn til Champs-Élysées, så håper jeg på en god plassering inn i spurten, sier Boasson Hagen, som ble nummer tre i fjor.

edvald på champes

NUMMER TRE: Edvald Boasson Hagen blir slått av Dylan Groenewegen og André Greipel på Champs-Élysées i fjor. De to har brutt årets ritt.

Foto: Jeff Pachoud / AFP

Siste nytt

 • 110.000 filer fra russisk lab

  Verdens Antidopingbyrå (WADA) har gitt videre mer enn 110.000 datafiler til friidrettens disiplinærkomite. Filene stammer fra det russiske dopinglaboratoriet i Moskva som WADA fikk adgang til januar.

  Der ble det gjort beslag av blant annet datafiler og lagrede dopingprøver. Russland er utestengt av det internasjonale friidrettsforbundet.

  Wada og Russland
  Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
 • Berntsen forlenger med Viking

  Bjarne Berntsen har vært trener for Viking i tre perioder. Nå er han klar for to nye år som hovedtrener for Stavanger-laget. Det bekrefter klubben på egne nettsider.

  Bjarne Berntsen
  Foto: NRK
 • Svenske ble årets NHL-nykommer

  Svenske Elias Pettersson ble kåret til årets nykommer i NHL. 20-åringen fikk prisen etter en meget god sesong for Vancouver Canucks med 66 poeng på 71 kamper.

  Han er første svenske til å vinne prisen siden Gabriel Landeskog vant i 2011/12-sesongen.

  2019 NHL Awards
  Foto: Bruce Bennett / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal