Hopp til innhold

Dansker rekker ikke EM-festen: – Håper Boris våkner opp

Danmarks EM-reise bare fortsetter etter å ha slått ut Tsjekkia. Men det sier trolig stopp for supporterne hjemme i Danmark.

Azerbaijan Czech Republic Denmark Euro 2020 Soccer

TRØBBEL: Dansker får ikke komme til England for å følge semifinalen, slik ting er nå.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Nå er nemlig danskene klare for semifinale. Der venter enten England eller Ukraina, og kampen skal spilles på Wembley.

Slik status er nå må den imidlertid spilles uten tilreisende dansker. Supportere som reiser fra Danmark til London må belage seg på minst fem dager i karantene.

Det betyr at det er kun dansker som oppholder seg i England som får kjøpe billetter til kampen. Danmark har 5000 billetter.

Den danske landslagssjefen Kasper Hjulmand håper statsminister Boris Johnson vurderer saken.

– Vi håper at Boris våkner opp og slipper inn flere tusen danske fans. Jeg håper han tillater det, sa Hjulmand etter å ha slått ut Tsjekkia i kvartfinalen.

Det danske fotballforbundet skriver på Twitter lørdag kveld at de fortsatt håper på flere supportere på Wembley.

Reglene gjelder for øvrig også italienerne og spanjolene. Det vil si at det blir sannsynligvis nærmest ingen ikke-engelskmenn på tribunen i semifinalene og finalen.

– Gjør dette for Christian

Etter kampen var det en rørt Simon Kjær, som ville si noen ord om den traumatiske opplevelsen de hadde med Christian Eriksen i åpningskampen.

– Du stoler på de folkene som er rundt deg. Man vet at om noen har noen problemer vet du at det er noen som har ryggen din. Det hjelper oss at vi vet at han har det bra, sier Kjær og fortsetter:

– Vi gjør dette for Christian.

Ellers er han også fornøyd med å ha kommet seg helt til semifinale i EM.

– Vi jobber beinhardt i dag. Vi kan godt spille en bedre fotballkamp. Men vi nyter det. Vi er i en semifinale! sa kaptein Simon Kjær til Uefa etter kampen.

Kasper Hjulmand tok seg også tid til å snakke om Eriksen. Den danske spilleren er i Danmark for øyeblikket, mens han helt sikkert heier frem sine lagkamerater.

– Jeg tror at hele fotballverden forstod det fundamentale i livet etter det (Eriksens kollaps). Vi husker alle hvorfor vi begynte med å spille fotball. Jeg tenker på Christian hver eneste dag. Han skulle vært her, sa Hjulmand.

Mange hyllet de danske spillerne etter at de omringet Eriksen da han falt om.

– Jeg tror alle forstod hva verdiene i fotballen er. Jeg er stolt over at vi er beviset på det, sier den danske treneren.

– Vi er så sinnssykt takknemlig

Han legger ikke skjul på at dette er et fantastisk øyeblikk for laget. Men han forteller at de har ambisjoner om å gå hele veien.

– Alle som er rundt oss, alt kjøret, det vi har vært gjennom. Det gjør oss tettere sammen, sier Kjær.

Kasper Schmeichel måtte i aksjon ved flere anledninger i kveld. Han var stolt over laget etter kampen.

APTOPIX Azerbaijan Czech Republic Denmark Euro 2020 Soccer

REDDET DANMARK: Kasper Schmeichel stod som en vegg i det danske målet.

Foto: Darko Vojinovic / AP

– Hva skal man si? Det er fint at det er så mange her. Vi er sinnssykt takknemlig. Vi snakket om det i garderoben. Vi ville gjøre dem stolte og det syns jeg vi gjorde, sa Schmeichel.

Seieren tok de i et glovarmt Baku. Det var meldt over 30 grader i hovedstaden i Aserbajdsjan.

Patrik Schick, som stod for reduseringen til Tsjekkia, innrømmer at de ble slitne på tampen av kampen.

– Det var nært, men det holdt ikke. Vi begynte godt i andreomgangen. Vi ville ha en tidlig skåring. Det klarte vi, men vi klarte ikke å vise nok krefter på slutten, sier Schick.

Og det ble en pangstart for danskene. Kasper Dolberg skaffet et hjørnespark som de kanskje ikke skulle hatt, da det så ut til at Dolberg var sist på ballen. Men uansett, Delaney stanget inn 1–0 for danskene før fem minutter var spilt.

Drømmemål hylles

Etter en periode med Tsjekkia-press, skulle forrige kamps helt dukke opp igjen. Et vakkert innlegg fra Joakim Mæhle traff Dolberg, som prikket ballen inn i nettet.

– Se den teknikken fra Mæhle. Den er helt fantastisk! sa Nils Johan Semb, som tydelig lot seg imponere over danskene.

– Det er EMs fineste innlegg, mente TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller.

Og drømmemålet ble hyllet av flere fotballprofiler på Twitter.

Danmark har vært en av Norges største fotballrivaler i lang tid, men danskenes storspill i kvartfinalen fikk selv gamle Drillos-helter til å ta frem superlativene.

– Får frysninger av dansk angrepsfotball, kom det fra Lars Bohinen på Twitter etter danskenes praktfulle 2-0-mål.

– For noen vidunderlig gode fotballspillere Danmark har, mente Drillos-kollega Egil Østenstad.

Danmark

JUBEL: Danskene kunne puste lettet ut da kampen ble blåst av.

Foto: Darko Vojinovic / AFP

Store Tsjekkia-sjanser

Men i andre omgang kom det et voldsomt press fra Tsjekkia, og kun fem minutter ut i omgangen skulle stjernespiss Patrik Schick sette inn 1–2 da skuddet hans gikk mellom beina til Jannik Vestergaard og forbi Kasper Schmeichel.

Etter en periode med press fra Tsjekkia ble det roligere, og det virket som at danskene fikk stadig bedre kontroll på kampen.

Men etter en «hvileperiode», så startet Tsjekkia presset igjen. Og heroisk innsats fra forsvarsspillerne og keeper Kasper Schmeichel sørget for at danskene fortsatt hadde ledelsen.

Men Danmark hadde også sjanser i omgangen. Poulsen kom inn og gjorde en god figur, og bare en blokkering fra Soucek sørget for at han ikke satte spikeren i kista.

De forsvarte likevel godt nok til å sikre avansement, og i neste kamp venter enten England eller Ukraina på Wembley. Der får ikke danskene møte opp, på grunn av strenge innreiseregler i Storbritannia. De eneste med dansk pass som kan møte opp er de som allerede bor i Storbritannia.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal