Hopp til innhold

Dansker rekker ikke EM-festen: – Håper Boris våkner opp

Danmarks EM-reise bare fortsetter etter å ha slått ut Tsjekkia. Men det sier trolig stopp for supporterne hjemme i Danmark.

Azerbaijan Czech Republic Denmark Euro 2020 Soccer

TRØBBEL: Dansker får ikke komme til England for å følge semifinalen, slik ting er nå.

Foto: Darko Vojinovic / AP

Nå er nemlig danskene klare for semifinale. Der venter enten England eller Ukraina, og kampen skal spilles på Wembley.

Slik status er nå må den imidlertid spilles uten tilreisende dansker. Supportere som reiser fra Danmark til London må belage seg på minst fem dager i karantene.

Det betyr at det er kun dansker som oppholder seg i England som får kjøpe billetter til kampen. Danmark har 5000 billetter.

Den danske landslagssjefen Kasper Hjulmand håper statsminister Boris Johnson vurderer saken.

– Vi håper at Boris våkner opp og slipper inn flere tusen danske fans. Jeg håper han tillater det, sa Hjulmand etter å ha slått ut Tsjekkia i kvartfinalen.

Det danske fotballforbundet skriver på Twitter lørdag kveld at de fortsatt håper på flere supportere på Wembley.

Reglene gjelder for øvrig også italienerne og spanjolene. Det vil si at det blir sannsynligvis nærmest ingen ikke-engelskmenn på tribunen i semifinalene og finalen.

– Gjør dette for Christian

Etter kampen var det en rørt Simon Kjær, som ville si noen ord om den traumatiske opplevelsen de hadde med Christian Eriksen i åpningskampen.

– Du stoler på de folkene som er rundt deg. Man vet at om noen har noen problemer vet du at det er noen som har ryggen din. Det hjelper oss at vi vet at han har det bra, sier Kjær og fortsetter:

– Vi gjør dette for Christian.

Ellers er han også fornøyd med å ha kommet seg helt til semifinale i EM.

– Vi jobber beinhardt i dag. Vi kan godt spille en bedre fotballkamp. Men vi nyter det. Vi er i en semifinale! sa kaptein Simon Kjær til Uefa etter kampen.

Kasper Hjulmand tok seg også tid til å snakke om Eriksen. Den danske spilleren er i Danmark for øyeblikket, mens han helt sikkert heier frem sine lagkamerater.

– Jeg tror at hele fotballverden forstod det fundamentale i livet etter det (Eriksens kollaps). Vi husker alle hvorfor vi begynte med å spille fotball. Jeg tenker på Christian hver eneste dag. Han skulle vært her, sa Hjulmand.

Mange hyllet de danske spillerne etter at de omringet Eriksen da han falt om.

– Jeg tror alle forstod hva verdiene i fotballen er. Jeg er stolt over at vi er beviset på det, sier den danske treneren.

– Vi er så sinnssykt takknemlig

Han legger ikke skjul på at dette er et fantastisk øyeblikk for laget. Men han forteller at de har ambisjoner om å gå hele veien.

– Alle som er rundt oss, alt kjøret, det vi har vært gjennom. Det gjør oss tettere sammen, sier Kjær.

Kasper Schmeichel måtte i aksjon ved flere anledninger i kveld. Han var stolt over laget etter kampen.

APTOPIX Azerbaijan Czech Republic Denmark Euro 2020 Soccer

REDDET DANMARK: Kasper Schmeichel stod som en vegg i det danske målet.

Foto: Darko Vojinovic / AP

– Hva skal man si? Det er fint at det er så mange her. Vi er sinnssykt takknemlig. Vi snakket om det i garderoben. Vi ville gjøre dem stolte og det syns jeg vi gjorde, sa Schmeichel.

Seieren tok de i et glovarmt Baku. Det var meldt over 30 grader i hovedstaden i Aserbajdsjan.

Patrik Schick, som stod for reduseringen til Tsjekkia, innrømmer at de ble slitne på tampen av kampen.

– Det var nært, men det holdt ikke. Vi begynte godt i andreomgangen. Vi ville ha en tidlig skåring. Det klarte vi, men vi klarte ikke å vise nok krefter på slutten, sier Schick.

Og det ble en pangstart for danskene. Kasper Dolberg skaffet et hjørnespark som de kanskje ikke skulle hatt, da det så ut til at Dolberg var sist på ballen. Men uansett, Delaney stanget inn 1–0 for danskene før fem minutter var spilt.

Drømmemål hylles

Etter en periode med Tsjekkia-press, skulle forrige kamps helt dukke opp igjen. Et vakkert innlegg fra Joakim Mæhle traff Dolberg, som prikket ballen inn i nettet.

– Se den teknikken fra Mæhle. Den er helt fantastisk! sa Nils Johan Semb, som tydelig lot seg imponere over danskene.

– Det er EMs fineste innlegg, mente TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller.

Og drømmemålet ble hyllet av flere fotballprofiler på Twitter.

Danmark har vært en av Norges største fotballrivaler i lang tid, men danskenes storspill i kvartfinalen fikk selv gamle Drillos-helter til å ta frem superlativene.

– Får frysninger av dansk angrepsfotball, kom det fra Lars Bohinen på Twitter etter danskenes praktfulle 2-0-mål.

– For noen vidunderlig gode fotballspillere Danmark har, mente Drillos-kollega Egil Østenstad.

Danmark

JUBEL: Danskene kunne puste lettet ut da kampen ble blåst av.

Foto: Darko Vojinovic / AFP

Store Tsjekkia-sjanser

Men i andre omgang kom det et voldsomt press fra Tsjekkia, og kun fem minutter ut i omgangen skulle stjernespiss Patrik Schick sette inn 1–2 da skuddet hans gikk mellom beina til Jannik Vestergaard og forbi Kasper Schmeichel.

Etter en periode med press fra Tsjekkia ble det roligere, og det virket som at danskene fikk stadig bedre kontroll på kampen.

Men etter en «hvileperiode», så startet Tsjekkia presset igjen. Og heroisk innsats fra forsvarsspillerne og keeper Kasper Schmeichel sørget for at danskene fortsatt hadde ledelsen.

Men Danmark hadde også sjanser i omgangen. Poulsen kom inn og gjorde en god figur, og bare en blokkering fra Soucek sørget for at han ikke satte spikeren i kista.

De forsvarte likevel godt nok til å sikre avansement, og i neste kamp venter enten England eller Ukraina på Wembley. Der får ikke danskene møte opp, på grunn av strenge innreiseregler i Storbritannia. De eneste med dansk pass som kan møte opp er de som allerede bor i Storbritannia.

Siste nytt

 • Aftenbladet: Oilers-profil ute i seks uker

  Tommy Kristiansens (34) skade tar lenger tid å lege enn antatt, skriver Stavanger Aftenblad.

  Det betyr at Stavanger Oilers må klare seg uten den tøffe løperen i en måned til. Kristiansen ble skadd i CHL-kampen mot Dynamo Pardubice tidligere i måneden og har ikke vært på is i eliteserien ennå.

  – Det er alltid kjedelig med skader. Men det er en del av virksomheten, og vi får ikke gjort så mye med det. Men det er synd. Det ble til et større problem enn ønsket, sier Oilers' sportsdirektør Pål Haukali Higson til Aftenbladet.

  Stavanger har to seirer og ett tap så langt i eliteserien. Neste kamp spilles borte mot Frisk Asker torsdag. (NTB)

  Sluttspillet i ishockey: Stavanger Oilers - Storhamar
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Karriereslutt for østerriksk hopplegende

  Hopp-pioneren Daniela Iraschko-Stolz (39) legger opp på grunn av vedvarende skadetrøbbel.

  Veteranen fra Østerrike var utvilsomt en av dem som var med og dro lasset da hoppsporten for kvinner var i startgropen. Hun har medaljer i åtte verdensmesterskap og ble verdensmester i 2011. I 2014 tok hun sølv da kvinner for første gang fikk delta i OL. Det skjedde i Sotsji i Russland.

  Iraschko-Stolz vant også verdenscupen i 2015, som den første kvinnen fra Østerrike. I over to tiår var hun aktiv, og hun var også den første som i 2003 fikk notert et uoffisielt hopp over 200 meter.

  – Tiden er kommet for å avslutte karrieren. De som kjenner meg, vet at jeg har lyst til å fortsette, men det er også slik at jeg ikke har grunn til å klage ettersom jeg har kunnet drive sporten min i lang tid. Det har vært en fin tid, sier Stolz. (NTB)

  2019 FIS Nordic World Ski Championships
  Foto: LISI NIESNER / Reuters
 • Rapinoe i tårer – takket av med seier

  Megan Rapinoe (38) rundet av sin imponerende USA-karriere med 2-0-seier over Sør-Afrika i sin 203. landskamp.

  Det ble en følelsesladd kveld for Rapinoe og hennes støttespillere. 38-åringen spilte 54 minutter som kaptein og ble hyllet av publikum etter kampen.

  – Det gjør meg skikkelig stolt å tenke på at vi har hatt så mye suksess på fotballbanen, men også at vi har bidratt til å gjøre verden til et litt bedre sted, sa Rapinoe.

  Hun har ved siden av innsatsen på banen markert seg gjennom sitt arbeid for LHBT+-rettigheter og likelønn.

  (NTB)

  Soccer: International Friendly Women's Soccer-South Africa at USA
  Foto: Jon Durr / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste