Hopp til innhold

Roper varsku om helsefarlig kulde – FIS-ledere vil ha regelendring

Astma er en yrkesskade som i andre bransjer ville ført til regelendringer, mener utvalget som gransket norsk langrenn. Nestlederen i FIS' medisinske komité vil svare med å stramme inn kuldegrensen for renn.

Sundby sliten

SLITEN: Martin Johnsrud Sundby etter 15 kilometer klassisk i Ruka.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi har gang på gang tatt opp spørsmål om kuldegrenser uten å få gehør, sier Inggard Lereim, nestleder i den medisinske komiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS) til NRK.

– Hadde vi i den medisinske komité hatt makt, hadde dette vært endret for mange år siden, legger han til.

Lereim sier til NRK at opptil 40 prosent av langrennsløperne fra de kalde landene – Norden, Russland og Canada – lider av astma.

– Men det må også sies at det også er den overveiende delen av kuldeeksponeringen den skjer jo under utøvernes hjemmetrening, ikke de få timene per uke de eventuelt konkurrerer. Så vi skal ikke holde på å spytte på arrangørene alene, sier Lereim.

I dag er den internasjonale kuldegrensa på minus 20 grader.

«Skiastma»

Torsdag presenterte leder for utvalget som gransket medisinbruken i norsk langrenn, Katharina Rise, sin rapport, hvor de blant annet så på utbredelsen av astma og andre luftveisplager i idretten.

Deres konklusjon er klar: Noe må gjøres for å ta vare på utøvernes helse.

– «Skiastma» er en form for yrkesskade som langrennsutøvere på toppnivå kan utøve fordi de konkurrerer i et kaldt og tørt klima, særlig i Norden. Dersom andre personer som utøver sitt yrke sto i fare for å få tilsvarende sykdom fordi de utøver sitt yrke, ville man ha iverksatt arbeidsmiljøtiltak, sa Rise på pressekonferansen.

Håper på nordisk samarbeid

Et av «arbeidsmiljøtiltakene» de foreslår, er en kritisk gjennomgang av kuldereglene, noe de håper de nordiske skiforbundene kan gå sammen om å legge på FIS til å gå med på.

Førstestatsadvokat Katharina Rise har ledet utvalget, som torsdag legger frem rapporten om medisinering av norske langrennsutøvere.

BEKYMRET: Katharina Rise mener langrennsutøvere kan utvikle astma av ekstreme påkjenninger.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er tiltak FIS' medisinske nestleder, Inggard Lereim, ønsker velkommen.

– Jeg er i høyeste grad enig med granskingsutvalget, sier han.

Han understreker likevel at det ikke holder å bare stramme inn konkurransereglene.

– Den overveiende delen av kuldeeksponeringen skjer jo under utøvernes hjemmetrening, ikke de få timene per uke de eventuelt konkurrerer, påpeker Lereim.

Ulvang åpen for innstramming

Vegard Ulvang, som leder langrennskomiteen i FIS, forteller at de sannsynligvis vil stille seg bak et forslag om å senke kuldegrensen.

Men det forslaget må Lereim og den medisinske komiteen spille inn for FIS-styret.

– Da tror jeg det må solid medisinsk dokumentasjon til fra medisinsk komité om at det er riktig, sier han.

Langrennskomiteen foreslo selv å senke grensen fra 20 minusgrader til 18 minusgrader etter ski-VM i Holmenkollen i 2011, men det ble da nedstemt av FIS-styret.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal