Hopp til innhold

Rønningen: – Berge kan ta gull i Tokyo

Stig-André Berge (33) er usikker på han skal fortsette karrieren, men brytebrødrene Jon og Lars Rønningen mener bronsevinneren er god for gull om fire år.

Berge

BRAGDEN: Her knytter Stig-André Berge nevene etter å ha sikret seg OL-bronse søndag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Rønningen

DOBBEL: Jon Rønningen feiret sitt andre OL-gull med salto i Barcelona i 1992.

Foto: Scanpix/Arkiv / Scanpix

– Han har hatt en stigende kurve de siste årene, og han har aldri vært så god som han er nå. Og jeg tror det holder i fire år til, sier dobbelt OL-mester Jon Rønningen til NRK.

En gråtkvalt Berge nådde sitt store mål da han tok OL-medalje søndag kveld.

Nedturene i Beijing og London ble revansjert, samtidig som han oppfylte sin avdødes mor store drøm.

Berge har uttalt at det blir enten karrierestopp eller satsing mot OL i 2020 som 37-åring.

Rønningen, som selv ga seg som 34-åring, mener alderen ikke er noen hindring.

– Kan jage

– Jeg var mer mett. Det er forskjellen på meg og Stig-André. Han har ikke gullet sitt ennå. Han kan holde på lengre for å jage det gullet, sier Rønningen.

Rønningen sto med blant annet to OL-gull, VM-gull og EM-gull da han ga i 1995.

– Jeg tror han er god nok til å ta gull hvis han har riktig flyt på veien.

Stig-André Berge slo aserbajdanske Rovshan Bayramov i bronsefinalen og tok Norges første brytemedalje i OL siden 1992. 33-åringen vant etter 1-1 i poeng.

Lillebroren Lars, som også ble europamester, mener Berge kan bli enda bedre på grunn av sin fysiske kapasitet.

– Han er ikke mest teknisk, men når det gjelder kondisjon, styrke og taktiske vurderinger, overgår han de fleste. Her har han sin styrke. Det vil fungere i fire nye år, sier Lars Rønningen.

Han påpeker at Berge har trent godt i alle år, og hvis motivasjonen er der, tror Rønningen at Berge er så sterk i hodet at han kan jakte gull i 2020.

Erik Tønnessen, som er fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen, trekker frem bragdene til Olaf Tufte, Eirik Verås Larsen og Ole Einar Bjørndalen.

Hurtigheten og styrken kan reduseres utover 30-årene, men det kan Berge kompensere med erfaring og takikk, mener Tønnessen.

Avventer evaluering

– I kampidretter er erfaring utrolig viktig. Å lese motstanderen og legge en god strategi betyr veldig mye, sier Tønnessen.

Han er ikke bekymret for at det kan bli vanskeligere for Berge å restituere seg mellom kampene.

I bryting går finalerundene slag i slag.

– Det er det minst vanskelige, sier Tønnessen.

Jon Rønningen legger til:

– Han er et arbeidsjern, og jeg har aldri sett han med bedre utholdenhet enn nå. Styrken er der, den mentale biten er der, teknikken hans er helt topp, mye bedre enn min.

Berge smilte bredt da han fikk spørsmål om han vil gå for fire nye år etter bronsebragden:

– Det kan jeg ikke svare på i lykkerus. Det må jeg tenke litt på. Og så får vi ta en evaluering og se.

Stig Andre Berge etter OL-bronse

Sportsnyheter

Masseslagsmål i gatene før finalen – kastet stoler etter hverandre

I Sevilla var stemningen langt fra harmonisk foran europaligafinalen. Store folkemengder barket sammen i gatene, og flere kastet stoler mot hverandre.

Siste nytt

 • Frankfurt vant dramatisk europaliga-finale

  Tidligere Arsenal-stjerne Aaron Ramsey ble syndebukk for Rangers da Eintracht Frankfurt og Jens Petter Hauge kom seirende ut av straffesparkkonkurransen.

  – Jeg kan ikke tro det. Vi er søren meg mestere! utbrøt Kevin Trapp i intervju med Viaplay.

  Det var Rafael Santos Borré som satte det avgjørende straffesparket. Dermed vant tyskerne europaligafinalen, og er klare for mesterligaen.

  Jens Petter Hauge ble byttet inn etter 69 minutter onsdag og er den første nordmannen som vinner europaligaen.

  – Man kan ikke sette ord på noe sånt. Det blir for mye, det her, sa Hauge til Viaplay.

  – Vi har vist dette hele sesongen, særlig i europaligaen, at vi står på og kjemper. Det er en lagseier, la han til.

  Rangers var laget som tok ledelsen, etter at Joe Aribo sendte skottene i ledelsen. Men Frankfurt brukte bare ti minutter på å svare, da Rafael Santos Borré skled inn utligningen fra kloss hold. Dermed var lagene like langt med 20 minutter igjen av ordinær tid.

  Etter det var det ingen som klarte å få ballen i nettet, og kampen måtte gå til ekstraomganger i Sevilla.

  Rangers hadde en gigantisk mulighet til å ta ledelsen på tampen av ekstraomgangene, men en ellevill redning fra Kevin Trapp sørget for at det måtte avgjøres på straffekonk.

  Europa League - Final - Eintracht Frankfurt v Rangers
  Foto: MARCELO DEL POZO / Reuters
 • Storhamar finaleklare etter thriller

  Storhamar var best da det gjaldt som mest og slo Sola 35-30 etter ekstraomganger i andre semifinalekamp i eliteseriesluttspillet i håndball.

  Dermed er Hamar-laget klar for finale med 2-0-seier i best av tre-serien. Det ble 37-27-seier på hjemmebane i det første oppgjøret.

  Sola ledet 14-13 til pause og var stort sett hele kampen ett eller to mål foran gjestene. Vendepunktet kom da Storhamar kvitterte til 29-29 på straffekast i siste sekund av ordinær tid.

  I ekstraomgangen var bortelaget overlegent. Sola maktet bare å score ett mål, mens Storhamar scoret seks og vant med fem mål.

  Anniken Obaidli og Kristin Venn var sentrale med sju mål hver for Storhamar. Fire spillere, blant dem veteranvingen Camilla Herrem, scoret seks mål for Sola. (NTB)

  Europaligaen håndball kvinner, kvartfinale 2. kamp, Viborg - Storhamar.
  Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix / NTB
 • 16-åring scoret i Lyn-debuten

  Lyn tok seg komfortabelt videre til cupens tredje runde, etter 4-0-seier over Ull/Kisa. Miriam Mjåseth skrev seg først opp på scoringslista da hun limte ballen opp i krysset, og Kristin Holmen sørget for at det stod 2-0 til Lyn til pause.

  Scoringene lot vente på seg i andre omgang, men etter 75 minutter løsnet det igjen. 16 år gamle Tuva Henriksen var iskald alene med keeper og satte inn 3-0, bare syv minutter etter at hun ble byttet inn og fikk A-lagsdebuten for Lyn. Una Søyland punkterte kampen ti minutter før slutt.

  Det ble spilt ti kamper i cupen onsdag, og alle toppserielagene tok seg videre. LSK Kvinner og Brann tok seg begge enkelt videre, begge med 12-0-seiere over henholdsvis Tynset og Loddefjord.

  Vålerenga er også klare for tredje runde etter 9-0 mot Fart. Det samme er Røa, som knuste Runar 8-0.

  John Arne Riise og Avaldsnes fikk seg også et oppløftende resultat etter blytunge 0-10 for Brann i Toppserien. I cupens 2. runde vant Avaldsnes 3-1 over Viking.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste