NRK Meny
Normal

Rønning om den tøffe tida: – Det gikk på psyken løs

TRONDHEIM (NRK): Livet som arbeidsufør skiløper ble en brutal opplevelse for Eldar Rønning (33).

Eldar Rønning

BANKMANN: Eldar Rønning er allerede i gang i ny jobb i SpareBank1 Midt-Norge.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Det var tussig. Selv om jeg har to unger og ei kone, så var det veldig kjedelig å ikke ha noe å gjøre, sier Rønning til NRK.

Han snakker om vinteren som har gått. Vinteren da han skulle reise seg etter landslagsvrakingen og komme tilbake som skiløper på toppnivå. En skiløper som skulle kjempe om gull i VM i Lahti til vinteren, og ikke minst i OL i Pyeongchang i 2018.

Det ble aldri slik. Mandag fortalte 33-åringen fra Skogn at karrieren er over.

– Det har tatt lang tid. Det har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane, fordi det har vært en så stor del av livet mitt. Men kroppen har ikke fungert, så det var en beslutning som tvang seg fram, sier han.

– Ikke trivelig

Å sitte hjemme som arbeidsufør langrennsløper, var brutalt.

– Det gikk på psyken løs, faktisk. Jeg har forståelse for folk som går hjemme og er uføre, det er ikke noe spesielt trivelig, erkjenner han.

Mandag møtte han utvalgte medier på det som fra og med 1. april er hans nye arbeidsplass på heltid, SpareBank1 i Trondheim.

– Heldigvis fikk jeg mulighet til å jobbe i banken i stedet for å sitte hjemme og se på at andre gikk på ski. Det blir en helt annen setting å jobbe her enn å være på et landslag, men jeg er veldig glad for å være en del av et arbeidsmiljø der vi skal prestere i lag, sier han.

Se noen av høydepunktene fra Eldar Rønnings karriere.

STORE ØYEBLIKK: Her kan du gjenoppleve Eldar Rønnings største bragder.

Gullet som mangler

Når Rønning ser tilbake på karrieren, er det nok av høydepunkter. Femmilsseieren i Holmenkollen i 2012 og stafettseieren under VM samme sted i 2011, rager aller høyest.

Men ett mål nådde Rønning aldri.

– Det gjenstår ett punkt på lista, og det er individuelt gull i et internasjonalt mesterskap. Det må jeg bare erkjenne at jeg ikke klarte.

– Har du forsonet deg med det?

– Jeg har ikke helt forsonet meg med det. Jeg er ikke bitter, men jeg kjenner at det bruser inni meg.

Forsaket mye

Rønning utelukker ikke at han kommer tilbake til langrennssporten som trener eller politiker. Men i første omgang er det dugnadsinnsatsen for Byåsen IL som gjelder, der de to barna driver med idrett.

– Jeg tror det kan være en potensiell landslagstrener, men jeg tror ikke det blir. Jeg har bestemt meg for å være hjemme hos ungene mine i oppveksten, fordi jeg allerede har forsaket ganske mye. Jeg vet hvor viktig det var for meg at spesielt far min var til stede. Hadde det ikke vært for han, hadde jeg ikke vært skiløper, fastslår Eldar Rønning.

Siste nytt

 • Fotballtreneren Henri Michel er død

  Den tidligere franske landslagssjefen i fotball, Henrik Michel, døde tirsdag 70 år gammel. Han ledet Frankrike til OL-gull i Los Angeles i 1984 og var også trener for VM-laget som tok bronse i 1986-VM.

  Henri Michel
  Foto: Issouf Sanogo / AFP
 • Ancelotti favoritt til Italia-jobb

  Carlo Ancelotti er favoritt til å ta over som Italias landslagssjef i fotball. Ifølge flere italienske aviser er han tilbudt jobben. Ancelotti fikk sparken i Bayern München i slutten av september etter 0–3 for PSG i mesterligaen.

  Carlos Ancelotti
  Foto: HANNIBAL HANSCHKE / Reuters
 • Toronto sikret kamp syv

  Toronto Maple Leafs slo Boston Bruins 3–1 i den sjette kampen i NHL-sluttspillet, og utlignet til 3–3 i kamper.

  Den syvende og avgjørende sluttspillkampen spilles i Boston i morgen.

  Toronto Maple Leafs
  Foto: Frank Gunn / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag
Mesterligaen: Semifinale Liverpool - Roma