Hopp til innhold

Ronaldo skrev seg inn i historiebøkene: – Han har tatt nesten alle rekorder det går an å ta

Han bommet, fortvilet og gikk mot en målløs forestilling. Men så våknet Cristiano Ronaldo – og rakk å skrive historie og sikre storseier på bare fem minutter i EM-åpningen.

Ronaldo

JUBLET SOM BESATT: Cristiano Ronaldo, her etter at han ble historisk i EM-sammenheng underveis i kampen mot Ungarn tirsdag.

Foto: Bernadett Szabo / AFP

– Han har tatt nesten alle rekorder som det går an å ta, sa Semb.

– EM er Cristiano Ronaldos turnering, sa Kasper Wikestad.

– Vi fikk EMs beste spiller i alle tider til å ta både regi og hovedrolle, sa kommentatoren videre.

BBCs ekspert Chris Sutton lot seg imponere over mannen man nå kan kalle EM-konge.

– Wow. Ronaldo går på vannet, sier Sutton.

Han fortsetter:

– Klasseavslutning og klassespill fra Ronaldo. Det er strålende bevegelse og avslutning, sier han.

Historisk spark

For Portugal og Ronaldo gikk fra desperasjon, frustrasjon og tidvis ha trøbbel mot det som er spådd å bli den soleklare jumboen i det «dødens gruppe» i EM, til å bli en eneste stor gledesrus de siste seks minuttene pluss tillegg.

Først sørget Raphael Guerreiro for å roe ned tynnslitte portugisiske nerver med sin 1-0-scoring etter 84 minutter, mens det etter dét kun handlet om lagets store stjerne og kaptein.

For i det 87. minutt satte Cristiano Ronaldo ballen på ellevemetersmerket. Innbytter Rafa hadde skaffet Portugal straffe. Det var ikke bare en 2-0-ledelse som lå i potten for mannen som har for vane å bryte barrierer i alle scoringsstatistikker.

Sparket kunne sende ham i historiebøkene. Han gjorde – selvfølgelig – ingen feil i et slikt øyeblikk.

Keeper Peter Gulacsi gikk én vei, Ronaldo sendte ballen den andre.

Han jublet som besatt. Det var ingen hvilken som helst scoring. Han er den mestscorende spilleren i EM-historien nå. 36-åringen som har fem europamesterskap gjennom karrieren, scoret for tiende gang i et sluttspill og passerte dermed Michel Platinis ni nettkjenninger i samme turnering.

Dagens helt var mest opptatt av laget etter seieren.

– Det viktigste var å vinne. Det var en tøff kamp mot et lag som forsvarte seg veldig bra i 90 minutter. Vi klarte å score tre mål, og jeg er veldig takknemlig for at laget hjalp meg å score to mål og bli kampens spiller, sier Ronaldo.

Han påpeker viktigheten av å komme godt i gang med mesterskapet.

– Det var essensielt å komme godt i gang, for å få selvtillit. Nå må vi fortsette, sier portugiseren.

Noen minutter senere scoret han like gjerne sitt andre for dagen og 11. i EM-sammenheng. Denne gangen etter lekkert samspill med Rafa. Kort tid senere blåste dommeren av kampen.

– Er det mulig?

Ungarerne måtte konstatere at de ikke får noe igjen for innsatsen foran et fullsatt Puskas Arena og 60.000 tilskuere, mens de så Ronaldo juble og glise.

For de jobbet hardt for både ett og tre poeng tirsdag kveld. Det som er spådd å bli den soleklare jumboen i gruppe F holdt god stand mot den regjerende europamesteren, slapp med skrekken både én, to og tre ganger i løpet av den første omgangen.

Den største Portugal-sjansen før hvilen var det Ronaldo som hadde.

Han ble servert et perfekt innlegg inne i Ungarns 16-meter, men presterte å avslutte over mål fra kort hold.

En utrolig bom fra en av verdens beste avsluttere.

– Er det mulig? Ronaldo, en større mulighet til å bli EM-historiens mestscorende enn det er vanskelig å si at du skal få, kommenterte TV 2s Kasper Wikestad etter Ronaldos miss.

– Den er nesten ferdigscoret for Ronaldo, sa ekspertkommentator Semb.

Yppet seg

Den andre omgangen åpnet som den første. Stor Portugal-dominans uten de store sjansene. I stedet yppet vertene seg. De fleste trodde de til og med hadde tatt ledelsen med bare ti minutter igjen av kampen.

Da lå nemlig ballen i nettet bak keeper Rui Patricio, men Szabolcs Schöns scoring ble etter hvert avvinket for offside.

I stedet ble det både dramatikk og scoring i andre enden. Først ved Guerreiro. Men 15. juni 2021 på Puskas Arena ble likevel Cristiano Ronaldos kveld.

PS: Allerede lørdag skal begge lagene i aksjon igjen. Ungarn møter Frankrike klokken 15:00 o en kamp som vises på TV 2, mens NRK sender stormøtet mellom Portugal og Tyskland.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Lode fristilt fra kontrakten i Schalke 04

  Marius Lode er fristilt fra kontrakten i Schalke 04, melder klubben på Twitter. – Ingen av partene var fornøyd med situasjonen, og det er årsaken til at vi møttes og ble enige om å terminere kontrakten, sier sportsdirektør Rouven Schröder. Lode gikk til Schalke etter å ha vært med på å ta Bodø/Glimt til to seriegull i 2020 og 2021. Der har han kun fått slippe til i seks kamper og står med 206 spilleminutter for blåtrøyene.

  Fotball VM-kvalifisering herrer 2021: Norge - Latvia 0 - 0
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Aalesund-spiller ute resten av sesongen

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet under 1-2-tapet hjemme mot Haugesund lørdag. Nå må han se resten av sesongen fra tribunen.

  – Det er fryktelig trist for oss og naturlig nok enda verre for Alexander selv, sier sportssjef Bjørn Erik Melland til klubbens nettside.

  Sju minutter ut i andreomgangen mot Haugesund gikk spissen i bakken. 23-åringen var tydelig preget da han ble hjulpet av banen.

  Undersøkelser i etterkant viste at fremre korsbånd hadde røket. Dermed må dansken operere og har en langt tid med opptrening foran seg. (NTB)

  Alexander Ammitzbøll røk korsbåndet.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Glimts nysignering klar for spill mot Dinamo Zagreb

  Bodø/Glimts nye mann Albert Grønbæk er tilgjengelig til kveldens kamp mot Dinamo Zagreb. Dansken står på listen over Glimt-spillere hos Uefa.

  Det var han ikke da laget holdt sin pressekonferanse mandag. Grønbæk er oppført med draktnummer åtte.

  – Det har alltid vært en drøm for meg å få spille i Champions League. Sånn er det sikkert for alle spillerne i troppen her. Jeg verker i kroppen etter å få komme i gang i nye omgivelser, sa Grønbæk til Avisa Nordland for noen dager siden.

  Det er ventet at Grønbæk starter kampen på benken.

  Grønbæk signerte for Glimt sist uke. Ifølge AGF-trener og norgesvenn Uwe Rösler var det hard kamp om signaturen til dansken.

  – Vi har den siste uken avslått tre tilbud fra tre danske toppklubber på Grønbæk, men vi ville helst ikke selge ham til en annen dansk klubb, og så kom det et godt tilbud fra Bodø/Glimt, sa Uwe Rösler. (NTB/NRK)

  Glimts nysignering Albert Grønbæk.
  Foto: Marius Guttormsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste