Ronaldo skrev seg inn i historiebøkene: – Han har tatt nesten alle rekorder det går an å ta

Han bommet, fortvilet og gikk mot en målløs forestilling. Men så våknet Cristiano Ronaldo – og rakk å skrive historie og sikre storseier på bare fem minutter i EM-åpningen.

Ronaldo

JUBLET SOM BESATT: Cristiano Ronaldo, her etter at han ble historisk i EM-sammenheng underveis i kampen mot Ungarn tirsdag.

Foto: Bernadett Szabo / AFP

– Han har tatt nesten alle rekorder som det går an å ta, sa Semb.

– EM er Cristiano Ronaldos turnering, sa Kasper Wikestad.

– Vi fikk EMs beste spiller i alle tider til å ta både regi og hovedrolle, sa kommentatoren videre.

BBCs ekspert Chris Sutton lot seg imponere over mannen man nå kan kalle EM-konge.

– Wow. Ronaldo går på vannet, sier Sutton.

Han fortsetter:

– Klasseavslutning og klassespill fra Ronaldo. Det er strålende bevegelse og avslutning, sier han.

Historisk spark

For Portugal og Ronaldo gikk fra desperasjon, frustrasjon og tidvis ha trøbbel mot det som er spådd å bli den soleklare jumboen i det «dødens gruppe» i EM, til å bli en eneste stor gledesrus de siste seks minuttene pluss tillegg.

Først sørget Raphael Guerreiro for å roe ned tynnslitte portugisiske nerver med sin 1-0-scoring etter 84 minutter, mens det etter dét kun handlet om lagets store stjerne og kaptein.

For i det 87. minutt satte Cristiano Ronaldo ballen på ellevemetersmerket. Innbytter Rafa hadde skaffet Portugal straffe. Det var ikke bare en 2-0-ledelse som lå i potten for mannen som har for vane å bryte barrierer i alle scoringsstatistikker.

Sparket kunne sende ham i historiebøkene. Han gjorde – selvfølgelig – ingen feil i et slikt øyeblikk.

Keeper Peter Gulacsi gikk én vei, Ronaldo sendte ballen den andre.

Han jublet som besatt. Det var ingen hvilken som helst scoring. Han er den mestscorende spilleren i EM-historien nå. 36-åringen som har fem europamesterskap gjennom karrieren, scoret for tiende gang i et sluttspill og passerte dermed Michel Platinis ni nettkjenninger i samme turnering.

Dagens helt var mest opptatt av laget etter seieren.

– Det viktigste var å vinne. Det var en tøff kamp mot et lag som forsvarte seg veldig bra i 90 minutter. Vi klarte å score tre mål, og jeg er veldig takknemlig for at laget hjalp meg å score to mål og bli kampens spiller, sier Ronaldo.

Han påpeker viktigheten av å komme godt i gang med mesterskapet.

– Det var essensielt å komme godt i gang, for å få selvtillit. Nå må vi fortsette, sier portugiseren.

Noen minutter senere scoret han like gjerne sitt andre for dagen og 11. i EM-sammenheng. Denne gangen etter lekkert samspill med Rafa. Kort tid senere blåste dommeren av kampen.

– Er det mulig?

Ungarerne måtte konstatere at de ikke får noe igjen for innsatsen foran et fullsatt Puskas Arena og 60.000 tilskuere, mens de så Ronaldo juble og glise.

For de jobbet hardt for både ett og tre poeng tirsdag kveld. Det som er spådd å bli den soleklare jumboen i gruppe F holdt god stand mot den regjerende europamesteren, slapp med skrekken både én, to og tre ganger i løpet av den første omgangen.

Den største Portugal-sjansen før hvilen var det Ronaldo som hadde.

Han ble servert et perfekt innlegg inne i Ungarns 16-meter, men presterte å avslutte over mål fra kort hold.

En utrolig bom fra en av verdens beste avsluttere.

– Er det mulig? Ronaldo, en større mulighet til å bli EM-historiens mestscorende enn det er vanskelig å si at du skal få, kommenterte TV 2s Kasper Wikestad etter Ronaldos miss.

– Den er nesten ferdigscoret for Ronaldo, sa ekspertkommentator Semb.

Yppet seg

Den andre omgangen åpnet som den første. Stor Portugal-dominans uten de store sjansene. I stedet yppet vertene seg. De fleste trodde de til og med hadde tatt ledelsen med bare ti minutter igjen av kampen.

Da lå nemlig ballen i nettet bak keeper Rui Patricio, men Szabolcs Schöns scoring ble etter hvert avvinket for offside.

I stedet ble det både dramatikk og scoring i andre enden. Først ved Guerreiro. Men 15. juni 2021 på Puskas Arena ble likevel Cristiano Ronaldos kveld.

PS: Allerede lørdag skal begge lagene i aksjon igjen. Ungarn møter Frankrike klokken 15:00 o en kamp som vises på TV 2, mens NRK sender stormøtet mellom Portugal og Tyskland.

Sportsnyheter

reJ6_G71-HE

Rai Benjamin: – Hadde du sagt jeg ville løpe så fort og tape, ville jeg gitt deg juling

TOKYO/OSLO (NRK): Han løp inn til en fantastisk tid i OL-finalen, men måtte se seg slått av Karsten Warholm (25) på de siste 50 meterne. Etter løpet rangerte Rai Benjamin (23) 400 meter hekk-konkurransen tirsdag som det beste løpet i friidrett noen gang.

Warholm

Warholm knuste verdensrekorden og tok OL-gull: – Helt hinsides

Da Karsten Warholm (25) innså hva han hadde fått til i OL-finalen, hylte han ut og rev i stykker drakten sin. Hekkeløperen sikret OL-gull med en tid så rask at eksperten kaller den «umulig».

Siste nytt

 • USAs stjernelag klar for semifinale

  USA er klar for semifinale i mennenes basketballturnering i OL. De amerikanske stjernene slo en av sine argeste rivaler Spania med 95-81-seier.

  Kevin Durant, som er den eneste i Tokyo-OL som har blitt kåret til NBAs mest verdifulle spiller, tok ansvar for USA. Han bidro med 29 poeng da storfavoritten slo laget som kanskje var amerikanernes største gullrival i forkant av OL.

  Basketball - Men - Quarterfinal - Spain v United States
  Foto: Brian Snyder / Reuters
 • Spania til semifinale i OL

  Sverige ledet 29-25, men sprakk mot Spania i OL-kvartfinalen i håndball for menn. Det ble tap 33-34 for laget til nordmannen Glenn Solberg.

  Spanjolene snudde kampen de siste ti minuttene. Keeperen Gonzalo Pérez de Vargas spilte strålende i sluttfasen. Sverige bommet også på to straffekast i perioden da spanjolene fikk et grep om hendelsene.

  Dersom Norge slår Danmark senere tirsdag, vil det bli spansk motstand i semifinalen.

  Raul Entrerrios
  Foto: FRANCK FIFE / AFP
 • Filip fikk trøbbel

  Filip Ingebrigtsen løp i det aller første kvalifiseringsheatet på 1500 meter natt til tirsdag, og fikk det svært tøft. Han ble til slutt nummer 10 i heatet, og må nå vente på om han mirakuløst greier å gå videre på tid når alle heatene er ferdigløpt. Favoritten Timothy Cheruiyot løp i samme heat, og vant. Jakob Ingebrigtsen løper litt senere.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal