Hopp til innhold

Romøren forteller om den tøffe beskjeden: – De hadde funnet en klump på ni cm

Bjørn Einar Romøren har gått fra å være verdensrekordholder i skiflyging – til å være kreftsyk småbarnspappa. Nå håper han å være frisk, forteller han i fredagens Lindmo.

Den tidligere verdensrekordholderen forteller om kreftsykdommen han har vært gjennom.

Den tidligere verdensrekordholderen forteller om kreftsykdommen han har vært gjennom.

20. mars 2005 svevde Bjørn Einar Romøren 239 meter gjennom lufta i den enorme skiflygingsbakken i Planica. En legendarisk verdensrekord som stod i hele seks år. Han er to ganger verdensmester i skiflyging for lag og har vært en av våre store hopphelter.

Hos Lindmo fredag forteller han åpent om et annet liv, etter at han sommeren 2019 fikk påvist en alvorlig kreftsykdom.

Bjørn Einar Romøren på vei til 239 meter i Planica i 2005.

239 METER: Bjørn Einar Romøren satte verdensrekord to ganger samme dag i Planica.

Foto: HRVOJE POLAN / AFP

Fikk beskjeden en lørdag kveld

Det startet med vondt i ryggen og undersøkelser med MR-bilder (Magnettomografi), men da legen ringte kvart over ni en lørdag kveld skjønte han det ikke var gode nyheter i vente.

– De hadde funnet en klump på ni cm som bretta seg rundt hele hofta. De testa det og fant ut det var Ewing sarkom. Det gikk jo liksom halvannen uke, så lå jeg med gift i kroppen.

Ewing sarkom er beinkreft, en type som forekommer hyppigst hos yngre pasienter. Romøren måtte gjennom en knallhard kur med cellegift, men fikk etter hvert beskjed om at det ikke var spredning.

– Da tok jeg en fest. Da visste jeg det gikk bra, sier han med et smil.

Ble far igjen

Midt oppe i det hele ble han far igjen. Han og kona fikk en datter. Sykehuset la ting til rette og han kunne være med på fødselen iført boblejakke under dyna i egen seng på fødestua. Et lyspunkt, forteller han.

– Jeg burde kanskje vært to etasjer ned på akutten, men fikk vært med på det og det var en fantastisk opplevelse. Du trenger ikke bli far en gang til for at det skal være noe stort når du har kreft, men man må ta vare på alle de småtingene og glede seg – ikke tenke så mye på at man er dårlig.

Støtte fra konkurrentene

De norske landslagshopperne stilte i årets Hoppuke med emblem på dressen «Stay strong Bjørn». Også mange utenlandske hoppere har fulgt opp under kreftsykdommen. Det varmer.

Johann André Forfang og resten av hopplandslaget heidra kreftsjuke Bjørn Einar Romøren med merke.

STAY STRONG BJØRN: Johann André Forfang og de andre norske hopperne stilte med spesialsydd emblem på hoppdressen under Hoppuka.

Foto: Skjermdump / TV 2

– Tilbakemeldingene, det har vært veldig rart egentlig. Utrolig godt, men rart at så mange skal bry seg. At du får gode kommentarer fra Kasai, Malysz. Og steinansiktet Ahonen kommer selvfølgelig med tidenes melding: «Min bitreste fiende og argeste konkurrent – håper det går bra.» Det hjelper godt også å ha humoren i det her, forteller han.

Har klart det

Nå er han ferdigbehandlet og føler seg frisk.

– Status nå er veldig fin. Hadde det ikke vært for at leger alltid er litt sånn feige, så hadde de vel sagt jeg var frisk.

Det å snakke om det siste året vekker også følelser, forteller 39-åringen.

– Kona har aldri sett meg grine før, nå griner jeg hele tida. Det er rart, kan ikke kontrollere det. Det er nesten så det blir verre og verre. Kanskje er det mer tanker på at hva hadde skjedd om jeg ikke hadde klart det.

Romøren på Lindmo

LINDMO FREDAG: Hele intervjuet med Romøren kan du se på Lindmo klokka 21:35 i kveld.

Foto: NRK

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal