Røiseland slo tilbake: – Det var så tøft på så mange måter

Forrige sesong mistet Marte Olsbu Røiseland litt av gleden med skiskyting. På sprinten i Östersund sikret hun årets første pallplass.

Marte Olsbu Røiseland

SMILER IGJEN: Marte Olsbu Røiseland var tilbake på pallen i første sprintrenn for sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

De norske skiskytterkvinnene startet sesongen med totalt 18 bom på normaldistansen, men forventningene til sprinten var større.

Og etter å ha startet lørdagen med å være forsinket og stresset, og fullført på en 10.-plass, hadde Marte Olsbu Røiseland mye å revansjere. Selv med en strafferunde på stående, holdt det til en tredjeplass. Bak svenske Hanna Öberg og franske Anaïs Chevalier-Bouchet.

– Det er veldig deilig. Det er noe med å komme seg på pallen i stedet for den sure fjerdeplassen. Det har litt å si, selv om det ikke handler om medaljer, sier hun.

For 30-åringens beste individuelle plassering i VM var en fjerdeplass, og tårene trillet i intervju med NRK.

– Det var så tøft på så mange måter. Det var den første sesongen etter at jeg hadde nådd alle drømmer og mål i VM i Anterselva. Jeg la nok litt mye press på meg selv og hadde lyst til å få til ting i hvert løp jeg stilte opp i. Jeg hadde litt høye skuldre og klarte ikke helt å nyte det, og skiskyting er jo så gøy, forklarer Røiseland nå.

– Vanskelig å takle

Hun vil ikke si hun direkte mistet idrettsgleden, men synes ikke skiskyting var like gøy som det hadde vært tidligere. Presset hun la på seg selv ødela.

– Man setter ikke helt pris på de gode dagene, og da blir de vanskelige dagene ekstra vanskelig å takle. Med korona også var vi mye alene på rommet. Jeg har det mye bedre nå og håper det fortsetter i vinter, forteller Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

PÅ PALLEN: Marte Olsbu Røiseland var svært fornøyd med en tredjeplass.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

For i motsetning til forrige sesong, så koser hun seg igjen nå. Det hjelper henne også at det er litt stemning på tribunen. Dessuten har hun lagt om egen innstilling.

– I år har jeg bestemt meg for å kline til og ha det gøy. Går det dritt så går det dritt, forteller Røiseland, og legger til at det blir sjokolade og dessert for å feire.

– Må ikke miste motet

Tiril Eckhoff fikk ikke den samme oppturen. Hun ble bare nummer 30 i åpningsrennet, og startet med én bom på liggende. På stående ble det to, og hun ble nummer 28,1.30 bak Öberg.

– Det er hverken fugl eller fisk, bare dårlig. For dårlig skyting, og det er det som gjelder her. de beste skyter best og jeg er ikke en av dem, fastslår Eckhoff til NRK.

I fjor startet verdenscupvinneren med en 67.- og en 43.-plass.

– Jeg startet vel enda dårligere i fjor, så det er bare å komme seg inn i rytmen. Jeg er defensiv på standplass her, og må opp i ringene, for det er ikke ideelt, innrømmer Eckhoff, som kom fra sju strake sprintseire i verdenscupen.

– Suksessoppskriften i fjor var at jeg var så skuffa at jeg klarte å snu det. Jeg får prøve å rote frem noe, og stikke på trening og ikke miste motet. Jeg er skuffa, men det er skiskyting. Det går i bølgedaler, utdyper Eckhoff.

Det er rundt 10 minusgrader i Östersund, noe som føles ekstra kaldt da isen ikke har lagt seg på den store innsjøen nedenfor stadion.

– Jeg sliter litt med kulda her, og må være ærlig på det. Det er ikke noe drømmescenario å gå her. Du må være ekstra påpasselig med hansker og sko. Det er så høy luftfuktighet her, forklarer 31-åringen.

– Men de har det enda verre i Ruka. Jeg er glad det ikke er skiskyting der.

Knust i sporet

De svenske skiskytterne viste nok en gang at skiformen er god. Elvira Öberg var i særklasse ute i de svenske skoger. Røiseland var nærmest 10 sekunder bak.

– Hun er i en egen divisjon i løypa, fastslår Ola Lunde om Elvira Öberg.

– Men det er veldig solid av Marte også, legger han til.

– I går følte jeg meg seig og gikk liksom bare i ett tempo. Jeg hadde litt i å gi og bestemte meg for å gi de andre en kamp i dag, bekrefter Røiseland.

Eckhoff var 30 sekunder bak i langrennsfart.

– Det er som forventet. Det var sånn i fjor også, og jeg håper jeg kommer i bedre og bedre form, mener Eckhoff.

– Det er mye. Hun blir knust, så hun må gå en del fortere i tillegg til det med skytinga, sier NRKs ekspert Emil Hegle Svendsen.

Ingrid Tandrevold havnet på plassen foran Eckhoff, etter to bom på stående.

– Jeg har følt jeg nesten har skutt bedre på stående enn liggende på trening. Det er en mental verdenscupsperre, der jeg er redd for ikke å få til ståendeskytinga, mener Tandrevold.

Nest beste norske ble Ida Lien, som med 10 treff, gikk i mål til en 10.-plass.

Sportsnyheter

Forfangs første NM-gull, kombinert-Riiber imponerte med sølv

Johann André Forfang tok NM-gullet i hopp i Holmenkollen, men det var kanskje kombinertløpar Jarl Magnus Riiber som stal merksemda.

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

Siste nytt

 • Opseth med suverent NM-gull

  Silje Opseth var best i begge omgangane og tok eit klart NM-gull i hopp i Holmenkollen. Med 118 og 120 meter var ho 16,3 poeng framfor sølvvinnar Anna Odine Strøm. Strøm hadde 116,5 og 115 meter.

  Thea Minyan Bjørseth tok bronsen. Med 110,5 og 117,5 var ho 20,9 poeng bak Opseth.

  Alle tre medaljevinnarane blei tidlegare på dagen tekne ut til OL.

 • Korona-råka Tyskland vann gruppa

  Tyskland sleit med tynn tropp etter fleire korona-tilfelle, men greidde likevel å slå Polen 30-23 i handball-EM.

  Det inneber at Tyskland vann gruppa, og tek med seg 2 poeng inn i hovudrundegruppa der Norge er med.

  Resultatet betyr også at Norge møter Polen i sin første hovudgruppekamp torsdag. Fredag er Tyskland motstandar, søndag Spania og tysdag Sverige.

  Tyskland jubler
  Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters
 • Kombinert-Riiber leier hopprennet

  Kombinertløpar Jarl Magnus Riiber leier hopp-NM i Holmenkollen etter første omgang. Han hoppa 133 meter og er 4,4 poeng framfor Johann André Forfang. Halvor Egner Granerud er nummer tre, 7,6 poeng bak Riiber.

  Riiber hoppa aller først i omgangen, og greidde å halde leiinga heilt til også landslaghopparane hadde sett utfor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal