Hopp til innhold

Røiseland slo tilbake: – Det var så tøft på så mange måter

Forrige sesong mistet Marte Olsbu Røiseland litt av gleden med skiskyting. På sprinten i Östersund sikret hun årets første pallplass.

Marte Olsbu Røiseland

SMILER IGJEN: Marte Olsbu Røiseland var tilbake på pallen i første sprintrenn for sesongen.

Foto: Geir Olsen / NTB

De norske skiskytterkvinnene startet sesongen med totalt 18 bom på normaldistansen, men forventningene til sprinten var større.

Og etter å ha startet lørdagen med å være forsinket og stresset, og fullført på en 10.-plass, hadde Marte Olsbu Røiseland mye å revansjere. Selv med en strafferunde på stående, holdt det til en tredjeplass. Bak svenske Hanna Öberg og franske Anaïs Chevalier-Bouchet.

– Det er veldig deilig. Det er noe med å komme seg på pallen i stedet for den sure fjerdeplassen. Det har litt å si, selv om det ikke handler om medaljer, sier hun.

For 30-åringens beste individuelle plassering i VM var en fjerdeplass, og tårene trillet i intervju med NRK.

– Det var så tøft på så mange måter. Det var den første sesongen etter at jeg hadde nådd alle drømmer og mål i VM i Anterselva. Jeg la nok litt mye press på meg selv og hadde lyst til å få til ting i hvert løp jeg stilte opp i. Jeg hadde litt høye skuldre og klarte ikke helt å nyte det, og skiskyting er jo så gøy, forklarer Røiseland nå.

– Vanskelig å takle

Hun vil ikke si hun direkte mistet idrettsgleden, men synes ikke skiskyting var like gøy som det hadde vært tidligere. Presset hun la på seg selv ødela.

– Man setter ikke helt pris på de gode dagene, og da blir de vanskelige dagene ekstra vanskelig å takle. Med korona også var vi mye alene på rommet. Jeg har det mye bedre nå og håper det fortsetter i vinter, forteller Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

PÅ PALLEN: Marte Olsbu Røiseland var svært fornøyd med en tredjeplass.

Foto: ANDERS WIKLUND / AFP

For i motsetning til forrige sesong, så koser hun seg igjen nå. Det hjelper henne også at det er litt stemning på tribunen. Dessuten har hun lagt om egen innstilling.

– I år har jeg bestemt meg for å kline til og ha det gøy. Går det dritt så går det dritt, forteller Røiseland, og legger til at det blir sjokolade og dessert for å feire.

– Må ikke miste motet

Tiril Eckhoff fikk ikke den samme oppturen. Hun ble bare nummer 30 i åpningsrennet, og startet med én bom på liggende. På stående ble det to, og hun ble nummer 28,1.30 bak Öberg.

– Det er hverken fugl eller fisk, bare dårlig. For dårlig skyting, og det er det som gjelder her. de beste skyter best og jeg er ikke en av dem, fastslår Eckhoff til NRK.

I fjor startet verdenscupvinneren med en 67.- og en 43.-plass.

– Jeg startet vel enda dårligere i fjor, så det er bare å komme seg inn i rytmen. Jeg er defensiv på standplass her, og må opp i ringene, for det er ikke ideelt, innrømmer Eckhoff, som kom fra sju strake sprintseire i verdenscupen.

– Suksessoppskriften i fjor var at jeg var så skuffa at jeg klarte å snu det. Jeg får prøve å rote frem noe, og stikke på trening og ikke miste motet. Jeg er skuffa, men det er skiskyting. Det går i bølgedaler, utdyper Eckhoff.

Det er rundt 10 minusgrader i Östersund, noe som føles ekstra kaldt da isen ikke har lagt seg på den store innsjøen nedenfor stadion.

– Jeg sliter litt med kulda her, og må være ærlig på det. Det er ikke noe drømmescenario å gå her. Du må være ekstra påpasselig med hansker og sko. Det er så høy luftfuktighet her, forklarer 31-åringen.

– Men de har det enda verre i Ruka. Jeg er glad det ikke er skiskyting der.

Knust i sporet

De svenske skiskytterne viste nok en gang at skiformen er god. Elvira Öberg var i særklasse ute i de svenske skoger. Røiseland var nærmest 10 sekunder bak.

– Hun er i en egen divisjon i løypa, fastslår Ola Lunde om Elvira Öberg.

– Men det er veldig solid av Marte også, legger han til.

– I går følte jeg meg seig og gikk liksom bare i ett tempo. Jeg hadde litt i å gi og bestemte meg for å gi de andre en kamp i dag, bekrefter Røiseland.

Eckhoff var 30 sekunder bak i langrennsfart.

– Det er som forventet. Det var sånn i fjor også, og jeg håper jeg kommer i bedre og bedre form, mener Eckhoff.

– Det er mye. Hun blir knust, så hun må gå en del fortere i tillegg til det med skytinga, sier NRKs ekspert Emil Hegle Svendsen.

Ingrid Tandrevold havnet på plassen foran Eckhoff, etter to bom på stående.

– Jeg har følt jeg nesten har skutt bedre på stående enn liggende på trening. Det er en mental verdenscupsperre, der jeg er redd for ikke å få til ståendeskytinga, mener Tandrevold.

Nest beste norske ble Ida Lien, som med 10 treff, gikk i mål til en 10.-plass.

Sportsnyheter

gomez

Marerittstart for norsk 17-åring i EM-finalen i kunstløp: – Å, herregud, nei!

Det norske kunstløptalentet Mia Caroline Risa Gomez (17) fikk en verst tenkelig start på friløpet av EM-konkurransen lørdag.

Siste nytt

 • Carlsen rotet bort seier mot 17-åring: – Patetisk

  Magnus Carlsen hadde en enorm mulighet til å avgjøre mot indiske Rameshbabu Praggnanandhaa i Wijk aan Zee-turneringen, men Carlsen fant ikke det riktige trekket – og måtte akseptere remis. Da TV 2 gjorde Carlsen oppmerksom på muligheten i det 22. trekket, ble nordmannen frustrert over eget spill. – Kødder du? Jeg tenkte jo på det, men jeg bare glemte det. Det er helt sinnssykt. Det er helt patetisk, sa Carlsen. Før lørdagens parti lå Carlsen på 3.-plass i turneringen, ett poeng bak ledende Nodirbek Abdusattorov, som også spilte remis lørdag. Carlsen avslutter turneringen mot Arjun Erigaisi søndag.

  Carlsen
  Foto: PAVEL MIKHEYEV / Reuters
 • Dahl sikret X-Games-bronse

  Ferdinand Dahl trikset seg ned til sin første X-Games-medalje da han endte på 3.-plass under slopestylekonkurransen i Aspen. Dahl fikk en tung start på slopestylefinalen med fall i sitt første forsøk. Han slo imidlertid hardt tilbake i det neste, hvor han overtok ledelsen, skriver NTB. Senere kom både Colby Stevenson og Mac Forehand og dyttet Ingierkollen-gutten ned på 3.-plass, som Dahl ikke klarte å forbedre i siste forsøk. Birk Ruud endte på 5.-plass.

  Ferdinand Dahl
  Foto: Kelsey Brunner / AP
 • Eiking like utenfor topp ti på Mallorca

  Odd Christian Eiking kjørte inn til en ellevteplass i det spanske éndagsrittet Trofeo Serra de Tramuntana på Mallorca lørdag.

  Rittet ble vunnet av belgiske Kobe Goossens, mens Eiking kom inn ett minutt og 26 sekunder bak. August Jensen ble nummer 44.

  På den andre siden av verden, i Australia, ble det andre rittet i kvinnens verdenstour, Cadel Evans Great Ocean Road Race, syklet natt til lørdag. Der ble Coop-Hitec-syklisten Mari Hole Mohr beste norske rytter på en 23. plass. Lagvenninnen i det norske laget, Josie Nelson, ble nummer fire i rittet.

  Herrenes utgave av det Cadel Evans-rittet sykles natt til søndag, hvor Sven Erik Bystrøm er eneste norske deltaker.

  Eiking
  Foto: Jorge Guerrero / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Slik husker vi Pelé 01:30
Neste