Hopp til innhold

Røde Eikings knalltøffe halvår: – Måtte bygge meg opp igjen

Odd Christian Eiking (26) gikk omtrent hele mai uten trening etter at han testet positivt for korona. Tre måneder senere leder han et av verdens største ritt mot alle odds, og tirsdag tangerte han selveste Thor Hushovd.

Odd Christian Eiking

OVERRASKER: Mens konkurrentene spisset formen lå Odd Christian Eiking langflat. Nå er han mannen å slå i prestisjefulle Spania Rundt.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

– Jeg måtte bygge meg opp igjen. Ikke helt fra bunn, men jeg var ganske lagt nede i juni og juli. Første del av sesongen var så dårlig at jeg visste at jeg ikke kunne fortsette i det sporet, sier Odd Christian Eiking til NRK under et pressetreff.

En haug med utenlandske medier hadde møtt opp til pressetreffet med Eiking på mandagens hviledag. Han er ikke vant til så mye oppmerksomhet, men som bærer av den røde ledertrøya i Spania Rundt med kun seks etapper igjen, er det ikke rart flere vil ha en bit av askøyværingen.

Eiking kjørte seg inn i ledertrøya på imponerende vis på den tiende etappen, men det er kanskje enda mer imponerende det han har gjort etterpå. For gjennom flere bratte bakker og høye fjell, har 26-åringen holdt unna for kan

Odd Christian Eiking

Den harde jobbingen har gitt resultater for Eiking som nå sykler i den røde ledertrøya.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

oner som Primoz Roglic, Egan Bernal og Enric Mas.

Tirsdag syklet han kontrollert i mål med resten av hovedfeltet og beholdt ledertrøya enda en dag. Dermed har han syklet en hel uke som leder av en Grand Tour, og Eiking tangerer dermed rekorden til Thor Hushovd fra Tour de France i 2011.

– Det har vært en fin reise i den røde trøya, sier Eiking.

– Jobbet med det mentale

Han har lenge vært sett på som et stort sykkeltalent, men Eiking har ikke helt fått det til å stemme siden han ble proff i 2016.

Men så langt i Spania Rundt har han vist frem den klatrestyrken som mange har etterlyst.

– Jeg har jobbet mye med det mentale. Jeg vet at det har mye å si å være på hugget nå. Nivået på profesjonell sykling er skyhøyt. Jeg kan ikke huske at det har vært så trangt i toppen som det er nå.

1. august ble Eiking nummer sju i det prestisjetunge endagsrittet San Sebastian. Det er altså tydelig at han har gjort noe riktig i perioden etter koronakarantenen i mai.

Odd Christian Eiking (t.v.) og Kristoffer Skjerping.

Odd Christian Eiking (t.v.) og Kristoffer Skjerping har vært lagkamerater på landslaget i lang tid.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Det kan godt hende jeg hadde godt av en liten pause. Det er vanskelig å sette fingeren på hva jeg har gjort. Jeg har alltid følt at jeg har kunnet kjempe om noe stort, og det er gøy at det skjer nå, sier Eiking.

Nordmannens mangeårige venn Kristoffer Skjerping tror det er få som la ned like mye trening som Eiking i juni og juli.

– Jeg tviler på at du finner noen som har trent mer enn ham, når han først følte seg pigg igjen. Han er ekstrem i alt han gjør. Litt sånn unorsk, litt gammeldags fransk syklist, som bare tar på seg sykkelskoa, gir gass og klemmer til i bakkene, forteller Skjerping.

Tre fjelletapper gjenstår

Nå begynner den virkelige testen for Eiking. Både etappe 17, 18 og 19 er ekstremt tøffe fjelletapper. I tillegg kommer det en tempo på den nest siste dagen, som normalt sett ikke er Eikings sterkeste side.

Odd Christian Eiking

Eiking er spent på om han klarer å holde følge når fjelletappene står for tur.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Jeg er realistisk når jeg sier at det blir tøft å forsvare den på den 17. etappen. Den skal normalt sett være for tøff, sier Eiking.

Likevel er gapet såpass stort nedover på listene at han håper å slå Carl Fredrik Hagens åttendeplass fra Spania Rundt i 2019. Det er foreløpig den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour.

– Muligheten er der, men det er noen harde etapper som gjenstår. Jeg har aldri vært med på noe lignende før, og det blir hvert fall ikke lett. Hvis jeg ikke klarer det, blir jeg ikke kjempeskuffet, men jeg skal prøve så godt jeg kan. Det kan bli alt fra femte til 20. plass, sier Odd Christian Eiking.

Siste nytt

 • Tyske fotballtopper gir offentlig støtte til Uefas kontroversielle Russland-grep

  De tyske fotballtoppene Hans-Joachim Watzke og Karl-Heinz Rummenigge forsvarer Uefas beslutning om å la russiske aldersbestemte landslag få konkurrere igjen.

  Styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet tidligere denne at 17-årslagene til Russland skal få delta i turneringer igjen. Dette må skje uten nasjonale symboler.

  Tyske Watzke og Rummenigge er medlemmer av styret. De forsvarer nå avgjørelsen som er tatt. Watzke sier til fredagens utgave av Bild at grepet som nå er tatt «definitivt ikke er noen oppmykning av vår negative holdning til Russland».

  – Dette handler om barn, som ikke skal være ansvarlige for den avskyelige krigen, sier Det tyske fotballforbundets visepresident Watzke til.

  – Barn er ofre for krigen. De er uskyldige og trenger hjelp. De bærer ikke noe ansvar for denne krigen og bør ikke straffes ekstra. Derfor stemte jeg «ja» for å la dem delta i spill igjen, sier Rummenigge.

  Det tyske forbundet har ennå ikke kommentert Uefa-avgjørelsen. England, Polen, Latvia, Litauen, Sverige, Norge og Finland har imidlertid sagt at de ikke vil spille mot russiske lag.

  Det ukrainske fotballforbundet har gjort det klart at de vil boikotte konkurranser med russiske lag.

  Germany Japan Soccer
  Foto: Martin Meissner / AP
 • Marerittrekken over for Holger Rune

  Den danske tennisstjernen Holger Rune slo Felix Auger-Aliassime i strake sett i ATP500-turneringen i Kina fredag. Dermed stoppet hans vonde tapsrekke.

  Rune kom fra sju strake tap før møtet mot den canadiske spilleren. Dansken vant 6-4 og 6-4 fredag og brukte en time og 23 minutter på å ta seg videre.

  Rune har slitt med ryggproblemer, men sa han ikke kjente noe til skaden.

  Den 20 år gamle dansken er seedet som nummer tre i turneringen, men får tøff motstand på sin side av tablået. Allerede i neste runde venter bulgarske Grigor Dimitrov

  Vinner han den kampen er det trolig sjetteseedede Jannik Sinner som blir motstander.

  Holger Rune
  Foto: Mark Blinch / AP
 • Zuccarello glitret i NHL-oppkjøringen – to assists i ny seier

  Mats Zuccarello (36) bidro med to assists da Minnesota Wild slo Colorado Avalanche 4-2 i nattens treningskamp før NHL-sesongen.

  Zuccarello hadde en målgivende pasning da Kirill Kaprizov gjorde 1-0 allerede etter 32 sekunders spill, og han hadde en assist på ny da Kaprizov gjorde sitt andre for dagen med 4-2 med 31 sekunder igjen å spille.

  Den siste scoringen kom i åpent bur siden Colorado Avalanche hadde tatt ut målvakten i jakten på utligning.

  Zuccarello fikk 19.11 minutter på isen.

  NHL-sesongen starter 10. oktober.

  Mats Zuccarello Aasen
  Foto: Pontus Höök / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste