Hopp til innhold

Røde Eikings knalltøffe halvår: – Måtte bygge meg opp igjen

Odd Christian Eiking (26) gikk omtrent hele mai uten trening etter at han testet positivt for korona. Tre måneder senere leder han et av verdens største ritt mot alle odds, og tirsdag tangerte han selveste Thor Hushovd.

Odd Christian Eiking

OVERRASKER: Mens konkurrentene spisset formen lå Odd Christian Eiking langflat. Nå er han mannen å slå i prestisjefulle Spania Rundt.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

– Jeg måtte bygge meg opp igjen. Ikke helt fra bunn, men jeg var ganske lagt nede i juni og juli. Første del av sesongen var så dårlig at jeg visste at jeg ikke kunne fortsette i det sporet, sier Odd Christian Eiking til NRK under et pressetreff.

En haug med utenlandske medier hadde møtt opp til pressetreffet med Eiking på mandagens hviledag. Han er ikke vant til så mye oppmerksomhet, men som bærer av den røde ledertrøya i Spania Rundt med kun seks etapper igjen, er det ikke rart flere vil ha en bit av askøyværingen.

Eiking kjørte seg inn i ledertrøya på imponerende vis på den tiende etappen, men det er kanskje enda mer imponerende det han har gjort etterpå. For gjennom flere bratte bakker og høye fjell, har 26-åringen holdt unna for kan

Odd Christian Eiking

Den harde jobbingen har gitt resultater for Eiking som nå sykler i den røde ledertrøya.

Foto: Jorge Guerrero / AFP

oner som Primoz Roglic, Egan Bernal og Enric Mas.

Tirsdag syklet han kontrollert i mål med resten av hovedfeltet og beholdt ledertrøya enda en dag. Dermed har han syklet en hel uke som leder av en Grand Tour, og Eiking tangerer dermed rekorden til Thor Hushovd fra Tour de France i 2011.

– Det har vært en fin reise i den røde trøya, sier Eiking.

– Jobbet med det mentale

Han har lenge vært sett på som et stort sykkeltalent, men Eiking har ikke helt fått det til å stemme siden han ble proff i 2016.

Men så langt i Spania Rundt har han vist frem den klatrestyrken som mange har etterlyst.

– Jeg har jobbet mye med det mentale. Jeg vet at det har mye å si å være på hugget nå. Nivået på profesjonell sykling er skyhøyt. Jeg kan ikke huske at det har vært så trangt i toppen som det er nå.

1. august ble Eiking nummer sju i det prestisjetunge endagsrittet San Sebastian. Det er altså tydelig at han har gjort noe riktig i perioden etter koronakarantenen i mai.

Odd Christian Eiking (t.v.) og Kristoffer Skjerping.

Odd Christian Eiking (t.v.) og Kristoffer Skjerping har vært lagkamerater på landslaget i lang tid.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Det kan godt hende jeg hadde godt av en liten pause. Det er vanskelig å sette fingeren på hva jeg har gjort. Jeg har alltid følt at jeg har kunnet kjempe om noe stort, og det er gøy at det skjer nå, sier Eiking.

Nordmannens mangeårige venn Kristoffer Skjerping tror det er få som la ned like mye trening som Eiking i juni og juli.

– Jeg tviler på at du finner noen som har trent mer enn ham, når han først følte seg pigg igjen. Han er ekstrem i alt han gjør. Litt sånn unorsk, litt gammeldags fransk syklist, som bare tar på seg sykkelskoa, gir gass og klemmer til i bakkene, forteller Skjerping.

Tre fjelletapper gjenstår

Nå begynner den virkelige testen for Eiking. Både etappe 17, 18 og 19 er ekstremt tøffe fjelletapper. I tillegg kommer det en tempo på den nest siste dagen, som normalt sett ikke er Eikings sterkeste side.

Odd Christian Eiking

Eiking er spent på om han klarer å holde følge når fjelletappene står for tur.

Foto: Marit Hommedal / NTB

– Jeg er realistisk når jeg sier at det blir tøft å forsvare den på den 17. etappen. Den skal normalt sett være for tøff, sier Eiking.

Likevel er gapet såpass stort nedover på listene at han håper å slå Carl Fredrik Hagens åttendeplass fra Spania Rundt i 2019. Det er foreløpig den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour.

– Muligheten er der, men det er noen harde etapper som gjenstår. Jeg har aldri vært med på noe lignende før, og det blir hvert fall ikke lett. Hvis jeg ikke klarer det, blir jeg ikke kjempeskuffet, men jeg skal prøve så godt jeg kan. Det kan bli alt fra femte til 20. plass, sier Odd Christian Eiking.

Sportsnyheter

Dommer hevder han ble spyttet på – spilleren nekter

Dommer Stian Røvig Sletner hevder han ble spyttet på av Ahmed El-Amrani etter at han ga Hønefoss-spilleren det gule kortet for en takling. Men El-Amrani nekter for at det var det som skjedde.

NM 2021 i fotball, menn (finale): Bodø/Glimt - Molde

Cupfest på NRK – sjå målene fra første runde

Torsdag var det duka for cupfest her på NRK. Bodø/Glimt, Rosenborg og Vålerenga var blant laga som skal i elden. Alle måla frå kampane med eliteserielaga kan du sjå her:

Siste nytt

 • Reinkind og Sagosen hjalp Kiel til sluttspill

  Sander Sagosen kunne juble for semifinaleplass i mesterligaen etter å ha hjulpet Kiel til 33-32-seier over gamleklubben Paris Saint-Germain.

  Han kunne feire sammen med Haarald Reinkind, som scoret seks av målene i den svært dramatiske returkampen. Sagosen scoret tre mål på en dag da ingen av nordmennene hadde god uttelling. Reinkind skjøt hele tolv ganger, Sagosen åtte.

  Derimot var Magnus Landin dødelig effektiv, med sju mål på like mange avslutninger. Det var han som sendte hjemmelaget foran for godt på vei mot sammenlagt 63-62-seier.

  Kiel er semifinaleklar sammen med Barcelona, ungarske Veszprém og polske Kielce.

  Champions League håndball Elverum - THW Kiel
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Burnley rotet bort ledelsen – fortsatt i nedrykksfare

  Burnley rotet bort ettmålsledelsen mot Aston Villa og endte til slutt med poengdeling. Burnley gikk til pause med 1-0-ledelse etter en straffescoring av Ashley Barnes, men Aston Villa brukte ikke lang tid på å utligne i andre omgang. 48 minutter inn i kampen dunket Emiliano Buendia inn 1-1 og sikret uavgjort.

  Dermed tok nedrykkstruede Burnley med seg ett poeng og klatret over nedrykksstreken, men er fortsatt i fare for å rykke ned. Laget er á poeng med Leeds på tabellen, men sistnevnte er under streken før siste runde på dårligere målforskjell.

 • Alonso reddet uavgjort for Chelsea

  Chelsea sikret ett poeng etter 1-1 hjemme mot Leicester. James Maddison sendte gjestene i føringen allerede etter syv minutter, da han scoret fra distanse. Chelsea svarte ti minutter før pause. Reece James løftet ballen inn i boksen, og Marcos Alonso smalt den inn på hel volley. Andre omgang ble målløs, men det ene poenget gjør at Chelsea i praksis sikret tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste