NRK Meny
Normal

Rodal uenig med Kristiansen om rekord-grep

Snart kan flere europarekorder, og kanskje verdensrekorder, bli satt til side. Ekspertene er splittet om det nye forslaget.

Rodal, Kristiansen

FOR OG IMOT: Vebjørn Rodal og Ingrid Kristiansen (innfelt) har delte meninger om det nye rekord-forslaget fra Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Lars Erik Skjærseth

– Jeg tror toppidrettsutøvere i stor grad er mer opptatt av det som skjer fremover og ikke bakover. Det er det neste steget som er viktigst, og hvis man får kategorisert en gammel rekord på denne måten, tror jeg det går greit, sier olympisk mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Mandag varslet Det europeiske friidrettsforbundet (EAA) at de ønsker å innføre strengere kriterer for nye rekorder (se faktaboks).

Rekordene som i dag ikke oppfyller kritierene, vil bli kategorisert som «tidligere rekorder» hvis forslaget vedtas.

– Greit signal

Ingen norske utøvere kan bli rammet av endringene, men tidligere langdistansedronning Ingrid Kristiansen reagerte på «frarøvelsen» av rekordene.

–Tidligere hadde man ikke disse testmetodene. De utøverne som var rene og som har en rekord, er de som er taperne. De kan jo ikke noe for at disse rutinene ikke fantes da, sa Kristiansen.

Rodal mener imidlertid at tapet av rekordene ikke er noen stor pris å betale for de rene utøverne.

– Jeg synes det er et greit signal i antidopingens navn å vise at man gjør tiltak. Det blir helt sikkert rekorder i kategorien «tidligere europarekorder» som er satt av rene utøvere, men nå er det sånn at det ikke ligger mange kommersielle interesser der for utøverne det gjelder. Jeg tror ikke de vil ha så mange motforestillinger mot det. De er nok mest opptatt av at vi har en ren friidrett i fremtiden, sier Rodal.

– Tar ikke bort prestasjonen

Rodal mener kategoriseringen ville vært adskillig verre hvis man hadde fratatt utøverne et økonomisk potensial.

Endringene kan i praksis fjerne rekorder fra historibøkene. Rodal mener risikoen for en uren rekord blir større jo lenger du går tilbake.

– Det ligger litt i sakens natur siden rekordene ikke er slått, sier Rodal.

– Det aller viktigste er at vi får det moderne antidopingarbeidet til å virke. At vi er så sikker som overhodet mulig på at de nye rekordene ikke blir satt av dopede utøvere, legger han til.

Det er fortsatt detaljer som ikke er spikret i forslaget, som også skal vurderes av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Det er foreløpig ikke satt en tidsperiode eller bestemt hvor mange dopingtester utøverne må ha vært gjennom.

– Vi skal ikke ta fra noen prestasjonen, men det er klart at noen av rekordene er tvilsomme. Ikke alle, men noen, sier EAA-president Svein Arne Hansen.

Siste nytt

 • Singh klar for Sarpsborg

  Den tidligere VIF-profilen Harmeet Singh er tilbake i norsk fotball. Midtbanespilleren signerte i dag en 1,5-årskontrakt med Sarpsborg.

  – Sarpsborg 08 har et lag der alle gir alt for hverandre. Et tøft og robust lag, sier Singh til sarpsborg08.no.

  Harmeet Singh
  Foto: Sarpsborg 08
 • Birkeland går stafetten

  Lars Helge Birkeland går inn på stafettlaget, sammen med brødrene Bø og Emil Hegle Svendsen. Det betyr at Erlend Bjøntegaard er vraket, til tross for at Bjøntegaard blant annet havnet på en kanonsterk femteplass på 10km sprint tidligere i OL.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Skiskyting menn.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Positiv b-prøve for Krusjelnitskij

  Aleksandr Krusjelnitskijs b-prøve viser spor av meldonium. Det bekrefter Russlands olympiske komite i en pressemelding. Krusjelnitskij spilte for OURs lag i mixed curling, som tok bronse.

  Hvis laget nå diskvalifiseres, blir det norsk bronse.

  Aleksandr Krusjelnitskij
  Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal