Rodal uenig med Kristiansen om rekord-grep

Snart kan flere europarekorder, og kanskje verdensrekorder, bli satt til side. Ekspertene er splittet om det nye forslaget.

Rodal, Kristiansen

FOR OG IMOT: Vebjørn Rodal og Ingrid Kristiansen (innfelt) har delte meninger om det nye rekord-forslaget fra Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Lars Erik Skjærseth

– Jeg tror toppidrettsutøvere i stor grad er mer opptatt av det som skjer fremover og ikke bakover. Det er det neste steget som er viktigst, og hvis man får kategorisert en gammel rekord på denne måten, tror jeg det går greit, sier olympisk mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Mandag varslet Det europeiske friidrettsforbundet (EAA) at de ønsker å innføre strengere kriterer for nye rekorder (se faktaboks).

Rekordene som i dag ikke oppfyller kritierene, vil bli kategorisert som «tidligere rekorder» hvis forslaget vedtas.

– Greit signal

Ingen norske utøvere kan bli rammet av endringene, men tidligere langdistansedronning Ingrid Kristiansen reagerte på «frarøvelsen» av rekordene.

–Tidligere hadde man ikke disse testmetodene. De utøverne som var rene og som har en rekord, er de som er taperne. De kan jo ikke noe for at disse rutinene ikke fantes da, sa Kristiansen.

Rodal mener imidlertid at tapet av rekordene ikke er noen stor pris å betale for de rene utøverne.

– Jeg synes det er et greit signal i antidopingens navn å vise at man gjør tiltak. Det blir helt sikkert rekorder i kategorien «tidligere europarekorder» som er satt av rene utøvere, men nå er det sånn at det ikke ligger mange kommersielle interesser der for utøverne det gjelder. Jeg tror ikke de vil ha så mange motforestillinger mot det. De er nok mest opptatt av at vi har en ren friidrett i fremtiden, sier Rodal.

– Tar ikke bort prestasjonen

Rodal mener kategoriseringen ville vært adskillig verre hvis man hadde fratatt utøverne et økonomisk potensial.

Endringene kan i praksis fjerne rekorder fra historibøkene. Rodal mener risikoen for en uren rekord blir større jo lenger du går tilbake.

– Det ligger litt i sakens natur siden rekordene ikke er slått, sier Rodal.

– Det aller viktigste er at vi får det moderne antidopingarbeidet til å virke. At vi er så sikker som overhodet mulig på at de nye rekordene ikke blir satt av dopede utøvere, legger han til.

Det er fortsatt detaljer som ikke er spikret i forslaget, som også skal vurderes av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Det er foreløpig ikke satt en tidsperiode eller bestemt hvor mange dopingtester utøverne må ha vært gjennom.

– Vi skal ikke ta fra noen prestasjonen, men det er klart at noen av rekordene er tvilsomme. Ikke alle, men noen, sier EAA-president Svein Arne Hansen.

Siste nytt

 • Engelsk fotball hedrer Maradona

  Under fredagens kveldskamp mellom Crystal Palace og Newcastle i Premier League, ble det satt av tid til å hedre den avdøde fotballegenden, Diego Maradona.

  Det ble gjort med svarte sørgebånd og ett minutts applaus før kampstart.

  Markeringen skal bli gjort under alle helgens kamper i den øverste divisjonen i England.

  QoV0T4IGy6U
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • Carlsen vant første semifinalekamp

  Magnus Carlsen leder semifinalen mot Jan Nepomnjasjtsjij i første turnering i Champions Chess Tour, men underveis levde han farlig flere ganger.

  Nordmannen er i føringen 2,5-1,5 etter semifinalens fire første hurtigsjakkpartier.

  Magnus Carlsen med ny turnering
  Foto: Heiko Junge / Heiko Junge
 • – Blatter og Platini etterforskes

  De tidligere fotballtoppene Sepp Blatter og Michel Platini kan igjen være i trøbbel. Ifølge nyhetsbyrået AFP gransker påtalemyndighetene i Sveits dem begge for bedrageri.

  Det får nyhetsbyrået AP bekreftet i en uttalelse fra den sveitsiske påtalemyndigheten.

  Blatter og Platini er begge blitt avhørt i Bern de siste ukene. Flere vitner har også måttet svare på spørsmål.

  Inntil for fem år siden var Blatter og Platini to av fotballens mektigste menn.

  Blatter måtte gå av som president for Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) og Platini måtte forlate Det europeiske fotballforbundet (Uefa) etter at skandalesaker om korrupsjon begynte å rulle.

  Platini og Blatter
  Foto: DESK / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal