NRK Meny
Normal

Rodal uenig med Kristiansen om rekord-grep

Snart kan flere europarekorder, og kanskje verdensrekorder, bli satt til side. Ekspertene er splittet om det nye forslaget.

Rodal, Kristiansen

FOR OG IMOT: Vebjørn Rodal og Ingrid Kristiansen (innfelt) har delte meninger om det nye rekord-forslaget fra Det europeiske friidrettsforbundet.

Foto: Lars Erik Skjærseth

– Jeg tror toppidrettsutøvere i stor grad er mer opptatt av det som skjer fremover og ikke bakover. Det er det neste steget som er viktigst, og hvis man får kategorisert en gammel rekord på denne måten, tror jeg det går greit, sier olympisk mester og NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

Mandag varslet Det europeiske friidrettsforbundet (EAA) at de ønsker å innføre strengere kriterer for nye rekorder (se faktaboks).

Rekordene som i dag ikke oppfyller kritierene, vil bli kategorisert som «tidligere rekorder» hvis forslaget vedtas.

– Greit signal

Ingen norske utøvere kan bli rammet av endringene, men tidligere langdistansedronning Ingrid Kristiansen reagerte på «frarøvelsen» av rekordene.

–Tidligere hadde man ikke disse testmetodene. De utøverne som var rene og som har en rekord, er de som er taperne. De kan jo ikke noe for at disse rutinene ikke fantes da, sa Kristiansen.

Rodal mener imidlertid at tapet av rekordene ikke er noen stor pris å betale for de rene utøverne.

– Jeg synes det er et greit signal i antidopingens navn å vise at man gjør tiltak. Det blir helt sikkert rekorder i kategorien «tidligere europarekorder» som er satt av rene utøvere, men nå er det sånn at det ikke ligger mange kommersielle interesser der for utøverne det gjelder. Jeg tror ikke de vil ha så mange motforestillinger mot det. De er nok mest opptatt av at vi har en ren friidrett i fremtiden, sier Rodal.

– Tar ikke bort prestasjonen

Rodal mener kategoriseringen ville vært adskillig verre hvis man hadde fratatt utøverne et økonomisk potensial.

Endringene kan i praksis fjerne rekorder fra historibøkene. Rodal mener risikoen for en uren rekord blir større jo lenger du går tilbake.

– Det ligger litt i sakens natur siden rekordene ikke er slått, sier Rodal.

– Det aller viktigste er at vi får det moderne antidopingarbeidet til å virke. At vi er så sikker som overhodet mulig på at de nye rekordene ikke blir satt av dopede utøvere, legger han til.

Det er fortsatt detaljer som ikke er spikret i forslaget, som også skal vurderes av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Det er foreløpig ikke satt en tidsperiode eller bestemt hvor mange dopingtester utøverne må ha vært gjennom.

– Vi skal ikke ta fra noen prestasjonen, men det er klart at noen av rekordene er tvilsomme. Ikke alle, men noen, sier EAA-president Svein Arne Hansen.

Siste nytt

 • Griezman i Atletico til 2023

  Frankrikes stjernespiss Antoine Griezmann røpet sist torsdag at han har forlenget med Atletico Madrid. Mandag røper klubben at spissen forlenget til 2023.

  Barcelona sto klare til å betale utkjøpsklausulen på nærmere 950 mill kr, men Griezmann ville bli værende.

  Russia Soccer WCup France
  Foto: David Vincent / AP
 • VM-lag i flydrama

  Den ene flymotoren tok fyr da Saudi-Arabias VM-mannskap landet i Rostov. Det opplyser landets fotballfotbund på Twitter. Alle spillerne skal være i god behold, men det ble altså en høydramatisk ankomst for laget som skal møte Uruguay på onsdag.

  FBL-WC-2018-RUS-KSA
  Foto: PATRIK STOLLARZ / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
FIFA Fotball-VM 2018: Colombia - Japan
Sport i dag
FIFA Fotball-VM 2018: Polen - Senegal
FIFA Fotball-VM 2018: VM-studio
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt
FIFA Fotball-VM 2018: Russland - Egypt