NRK Meny
Normal

Rodal støtter Jamaica-sanksjoner

OL-vinner Vebjørn Rodal støtter Verdens antidopingbyrå (WADA) som truer med å utestenge Jamaica og Usain Bolt fra OL.

Usain Bolt

WADA truer med sanksjoner mot de jamaicanske utøverne, her representert ved Usain Bolt.

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Den informasjonen som har kommet frem i det siste, kan tyde på at de ikke blir testet godt nok utenfor konkurranse. Uten at jeg kjenner til dette i detalj, tror jeg at det er ting som kan forbedres, sier Vebjørn Rodal, som er NRKs friidrettsekspert.

Rodal

Vebjørn Rodal: - Viktig at WADA får slippe til med kontroller utenfor konkurranse.

Foto: NRK

De jamaicanske utøverne har kommet i fokus denne sesongen etter at både Asafa Powell, Veronica Campbell-Brown og Sherone Simpson alle leverte positive dopingprøver.

I august fortalte også en tidligere betrodd medarbeider i Jamaicas antidopingarbeid, Renee Anne Shirley, at de kun utførte en dopingtest utenfor konkurranse i perioden februar 2012 og fram til OL i London.

 • Se intervju med Renee Anne Shirley om Jamaicas dopingsystem (ekstern lenke).

Støtter sanksjoner

I et intervju med den engelske avisen The Guardian sier nå leder for Verdens antidopingbyrå (WADA), John Fahey, at han er svært misfornøyd med Jamaicas friidrettsforbunds holdning til doping.

WADA har bedt om et møte med Jamaicas antidopingmyndigheter, men responsen har vært lunken.

– Hvis det er sånn at internasjonale friidrettsforbund ikke er villige til å tilpasse seg WADA, så synes jeg det er reelt å sanksjonere på det, sier Rodal til NRK.no.

Asafa Powell

Asafa Powell var en av utøverne fra Jamaica som ble dopingavslørt tidligere i år.

Foto: JEWEL SAMAD / Afp

På Jamaica ønsker de ikke noe møte med WADA før til neste år. Det har fått WADA-sjefen til å reagere.

– Deres nåværende holdning er ikke akseptabel. Vi legger oss ikke flate og aksepterer den, sier Fahey i et intervju med Daily Telegraph.

– Det er ikke tilfredsstillende å fortelle oss at de ikke har tid til å møte oss før en gang ut i neste år. Vi kommer til å ta noen passende forholdsregler, sier han.

– Blir ikke tatt i konkurranse

Ifølge avisen risikerer Usain Bolt og de andre utøverne fra Jamaica å bli utestengt fra OL i Rio.

Rodal støtter imidlertid WADA i denne saken. Han mener det er svært viktig at WADA får styre antidopingarbeidet og det som skjer av testing utenfor konkurranseprogrammet til utøverne.

– De som kan dette, blir ikke lenger tatt i konkurranse. Det er i perioder utenfor konkurranse og i oppbyggingsfasen til sesongen at det er viktig å ikke bli kontrollert. Det er her WADA vil inn for å få oversikt, forteller han.

Svekker tilliten

Den tidligere mellomdistanseløperen mener Jamaica som friidrettsnasjon har fått et omdømmeproblem, og viser blant annet til dopingavsløringene i sommer.

– Enhver slik sak er med på å svekke tilliten. Vi blir litt usikre på hva dette er for noe.

– Det at Jamaica med sine 2,5 millioner innbyggere har utøvere med så høy kvalitet, kombinert med denne informasjonen, gjør at folk lett blir litt mistenksomme. Den mistenksomheten er det veldig viktig for det jamaicanske friidretssforbundet å unngå. De må ha tillit hos arrangører, publikum og sponsorer, understreker Rodal.

Siste nytt

 • VAR kan innføres i Eliteserien

  Norges Fotballforbund mener VAR kan bli aktuelt i Eliteserien etter VM-suksessen. – Vi ser at det innføres internasjonalt og må nok på et tidspunkt også følge etter, sier konkurransesjef i Norges Fotballforbund, Nils Fisketjønn til NTB.

  VAR
  Foto: Luis Acosta / AFP
 • Islands trener slutter

  Heimir Hallgrímsson gir seg som islandsk landslagstrener. Forbundet ønsket å ha med Hallgrímsson videre.

  – Etter sju gode år med det islandske laget har jeg bestemt meg for å gi meg nå, sier treneren.

  Hallgrímsson tok Island til landets første VM.

  Heimir Hallgrimsson
  Foto: Ueslei Marcelino / Reuters
 • Knudtzon til Molde

  Molde har hentet Erling Knudtzon fra Lillestrøm, det melder Molde på sine nettsider. Knudtzon har fått en treårskontrakt med de blåkledde fra Romsdal. Kontrakten gjelder fra 1. januar 2019.

  Ërling Knudtzon
  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France: 10. etappe
Sport i dag