– Har tenkt at jeg vil kaste sykkelen og alt til helvete

UCI har bestemt at den norske syklisten Vegard Robinson Bugge blir suspendert fra sykkelsporten i fire måneder.

Vegard Robinson Bugge

UTESTENGT: Vegard Robinson Bugge blir utestengt i fire måneder. Om to uker kan han igjen konkurrere.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

8. juli i år smalt bomben. En norsk syklist var dopingtatt. En fryktelig nedtur for idretten, etter år på år med positive prøver og gamle avslørte løgner.

Det ble raskt klart at det dreide seg om Vegard Robinson Bugge. Syklisten hadde brukt en astamedisin han ikke lenger hadde godkjennelse til å bruke, og dermed hadde han testet positivt på det forbudte stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai.

Torsdag ble det klart at ble han får en dom på fire måneders utestengelse. Suspensjonen begynner fra han ble suspendert i sommer, og det betyr at han har sonet ferdig allerede i løpet av et par uker.

– For å være ærlig, i perioder har det vært jævlig. Noen dager har jeg tenkt at jeg vil kaste sykkelen og alt til helvete og tenkt at dette orker jeg ikke mer, sier Robinson Bugge til NRK.

Han forteller nå hva som skjedde da han ble tatt for bruken av astmamedisinen Bricanyl.

– Jeg har astma men er ikke noen storforbruker av astmamedisin. Tidvis får jeg akutte plager og må ta medisin for å fungere. Jeg hadde ikke et tilstrekkelig bevisst forhold til de ulike medisintypene jeg fikk fra legen, sier Robinson Bugge i sin første uttalelse i siden den positive dopingprøven ble kjent.

Han sier at han rotet det til like før start i et ritt, og han angrer bittert i dag. Robinson Bugge legger ikke skylden på andre enn seg selv, og håper på tilgivelse.

Vegard Robinson Bugge ble suspendert i fire måneder for uaktsom bruk av astmamedisin.

Se Bugge forklare hvordan han surret det til og tok den forbudte astmamedisinen.

Går ut over sportens omdømme

Han ble kalt et «surrehue» av lagsjef Atle Kvålsvoll, og «forbaska klønete» av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

– I utgangspunktet synes jeg det er en passende straff i forhold til det regelbruddet han har begått. Men det er slik at vi har et omdømme vi skal ta vare på, og sånne saker er ikke bra, uansett, sier Tiedemann Hansen til NRK torsdag.

Han sier at han er lei for at slike saker kommer på bordet, uansett alvorlighetsgrad.

– Han har vært sløv. Han har ikke vært etterrettelig med å skaffe seg de dokumentene han trenger, sier Tiedemann Hansen.

Skifter lag som følge av dommen

Robinson Bugge syklet for Team Sparebanken Sør, men forteller at han nå skifter lag før neste sesong.

– Saken har også påført omgivelsene og laget belastninger og jeg har siden saken kom opp hatt en tett dialog med Team Sparebanken Sør. Under marsjen har vi blitt enige om å ikke videreføre avtalen for neste sesong og jeg er for tiden i samtaler med andre lag, nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Han har ikke vært inne på tanken om å gi opp syklingen, og forteller at han er svært motivert for å satse videre.

Fikk dom for «uaktsomhet»

Advokat Erik Flågan forteller at det er to års utestengelse som er normen, men at formildende omstendigheter er det som gir Robinson Bugge en langt kortere dom.

– UCI har vurdert saken til Bugge som uaktsom overtredelse av regelverket som kvalifiserer til fire måneder suspensasjon, sier Flågan.

Siste nytt

 • Skadet Pellegrino kan ofre sesongen

  Federico Pellegrino har pådratt seg en hamstringskade, og bekrefter overfor NRK at han ikke kan trene som normalt på minst åtte uker. Han erkjenner at det også kan få konsekvenser for den forestående sesongen.

  – Det handler om å lege skaden skikkelig, ikke om å gjøre det raskt. Denne typen skader har en tendens til å komme tilbake. Mitt hovedmål er OL i Beijing i 2022. Derfor er jeg villig til å ofre hele eller halve sesongen vi har foran oss hvis det er nødvendig, sier Pellegrino.

  29-åringen fra Aostadalen i Nord-Italia ble verdensmester i sprint i 2017 og har vært Johannes Høsflot Klæbos tøffeste rival i sprintlangrenn de siste sesongene.

  h0rRhZQ7w1U
  Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
 • Northugs bror: – Kom hjem, Petter

  Petter Northugs lillebror ber den pensjonerte skistjerna komme hjem etter at han ble pågrepet for råkjøring og oppbevaring av kokain denne uka.

  – Min bror er velkommen til meg uansett. Kom hjem en tur nå, og ta deg noen måneder til å lufte hodet. Kanskje trenger du flere, skriver Tomas Northug på Instagram.

  Den svenske skistjerna Frida Karlsson håper Petter Northug tar lærdom av hendelsen.

  – Det er trist, veldig trist. Jeg håper Petter tar skikkelig lærdom av dette nå. For dette er ikke den Petter jeg har lært å kjenne, skriver 21-åringen i en tekstmelding til Expressen.

  Karlsson er med i TV 2-programmet «Landskampen» hvor Northug er programleder.

  tomas northug legger opp
  Foto: Carina Olset
 • Bayern slo Barcelona 8–2

  Kvartfinalen i mesterligaen ble en overkjøring av dimensjoner. Bayern München vant 8–2 over Barcelona, som ble sendt ut av mesterligaen i skam.

  – Denne ydmykelsen kommer til å gå inn som en merkedag på alle mulige måter, sier TV 2s Øyvind Alsaker.

Sendeplan

Kl. Program Kanal