Hopp til innhold

– Har tenkt at jeg vil kaste sykkelen og alt til helvete

UCI har bestemt at den norske syklisten Vegard Robinson Bugge blir suspendert fra sykkelsporten i fire måneder.

Vegard Robinson Bugge

UTESTENGT: Vegard Robinson Bugge blir utestengt i fire måneder. Om to uker kan han igjen konkurrere.

Foto: Jørn Andre Lien / NRK

8. juli i år smalt bomben. En norsk syklist var dopingtatt. En fryktelig nedtur for idretten, etter år på år med positive prøver og gamle avslørte løgner.

Det ble raskt klart at det dreide seg om Vegard Robinson Bugge. Syklisten hadde brukt en astamedisin han ikke lenger hadde godkjennelse til å bruke, og dermed hadde han testet positivt på det forbudte stoffet terbutalin. Prøven ble tatt under Tour des Fjords i Norge i slutten av mai.

Torsdag ble det klart at ble han får en dom på fire måneders utestengelse. Suspensjonen begynner fra han ble suspendert i sommer, og det betyr at han har sonet ferdig allerede i løpet av et par uker.

– For å være ærlig, i perioder har det vært jævlig. Noen dager har jeg tenkt at jeg vil kaste sykkelen og alt til helvete og tenkt at dette orker jeg ikke mer, sier Robinson Bugge til NRK.

Han forteller nå hva som skjedde da han ble tatt for bruken av astmamedisinen Bricanyl.

– Jeg har astma men er ikke noen storforbruker av astmamedisin. Tidvis får jeg akutte plager og må ta medisin for å fungere. Jeg hadde ikke et tilstrekkelig bevisst forhold til de ulike medisintypene jeg fikk fra legen, sier Robinson Bugge i sin første uttalelse i siden den positive dopingprøven ble kjent.

Han sier at han rotet det til like før start i et ritt, og han angrer bittert i dag. Robinson Bugge legger ikke skylden på andre enn seg selv, og håper på tilgivelse.

Vegard Robinson Bugge ble suspendert i fire måneder for uaktsom bruk av astmamedisin.

Se Bugge forklare hvordan han surret det til og tok den forbudte astmamedisinen.

Går ut over sportens omdømme

Han ble kalt et «surrehue» av lagsjef Atle Kvålsvoll, og «forbaska klønete» av sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

– I utgangspunktet synes jeg det er en passende straff i forhold til det regelbruddet han har begått. Men det er slik at vi har et omdømme vi skal ta vare på, og sånne saker er ikke bra, uansett, sier Tiedemann Hansen til NRK torsdag.

Han sier at han er lei for at slike saker kommer på bordet, uansett alvorlighetsgrad.

– Han har vært sløv. Han har ikke vært etterrettelig med å skaffe seg de dokumentene han trenger, sier Tiedemann Hansen.

Skifter lag som følge av dommen

Robinson Bugge syklet for Team Sparebanken Sør, men forteller at han nå skifter lag før neste sesong.

– Saken har også påført omgivelsene og laget belastninger og jeg har siden saken kom opp hatt en tett dialog med Team Sparebanken Sør. Under marsjen har vi blitt enige om å ikke videreføre avtalen for neste sesong og jeg er for tiden i samtaler med andre lag, nasjonalt og internasjonalt, sier han.

Han har ikke vært inne på tanken om å gi opp syklingen, og forteller at han er svært motivert for å satse videre.

Fikk dom for «uaktsomhet»

Advokat Erik Flågan forteller at det er to års utestengelse som er normen, men at formildende omstendigheter er det som gir Robinson Bugge en langt kortere dom.

– UCI har vurdert saken til Bugge som uaktsom overtredelse av regelverket som kvalifiserer til fire måneder suspensasjon, sier Flågan.

Siste nytt

  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK
  • Målfest da Leeds sikret viktige poeng i opprykkskampen

    Middlesbrough kjempet til siste minutt, men det endte til slutt 3-4 i favør Leeds i engelsk førstedivisjon. Sistnevnte kjemper om opprykk til Premier League, og ligger nå på andreplass på tabellen med én kamp mer spilt enn sine konkurrenter i opprykkskampen.

    Kampen på Riverside startet med et smell allerede etter syv minutter, da Isaiah Jones satte inn 1-0 for vertene. Syv minutter senere utlignet Crysencio Summerville og lagene var like langt. Snaue 20 minutter inn i kampen var kampen snudd, da Patrick Bamford fant nettmaskene til 21- for Leeds.

    Men lagene var langt fra ferdigscoret. Først utlignet Emmanuel Latte Lath til 2-2 for hjemmelaget, og like før pause satte Wilfried Gnonto inn 3-2 til gjestene, som også var stillingen inn til pause.

    Andreomgangen ble langt fra like målrik, men også her rullet ballen i mål et par ganger. Først Summerville med dagens andre, før også Lath satte sitt nummer to for kvelden og dermed ekstra press på gjestene. Men det ble også kampens siste.

    Leicester topper fremdeles tabellen med 91 poeng, foran Leeds med 90 poeng og én kamp mer spilt og Ipswich på tredje med 89 poeng.

    Championship - Leeds United v Hull City
    Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal