Rio-OL trues av kraftige byggeforsinkelser

Slike bilder får idretten til å slå alarm: Her skal Rio de Janeiros enorme OL-park stå ferdig om to år.

Rio

UTSATT: Arbeidet med OL-parken i Rio de Janeiro er allerede forsinket, og nå rammes bygningsarbeidet av en storstilt streik.

Foto: Silvia Izquierdo / Ap

Streik

STREIKER: Her står bygningsarbeiderne utenfor anlegget ved OL-parken onsdag.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Brasil, som arrangerer fotball-VM i sommer, forbereder seg også til sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016.

Og foreløpig kan det se ut som fotballfesten har tatt mye av ressursene. På bildet ovenfor, som er tatt 20. mars, har arbeiderne knapt begynt på den gigantiske olympiske parken som skal bli selve sentrum i OL-byen.

– Mest kritiske situasjon på 20 år

I fjor høst kom det frem at Brasil har brukt mindre enn halvparten (4,4 milliarder kroner) av OL-pengene som var budsjettert for 2010-12 (9,54 millarder kroner), ifølge Bloomberg.

Forsinkelsene er denne uken hovedtema på «SportAccord»-konferansen, som samler internasjonale idrettsforbund.

Ledere i 18 forskjellige idretter har uttrykt bekymring for Rios trøblete forberedelser, ifølge nyhetsbyrået AP.

De mener det må forberedes en «plan B» i tilfelle Brasil ikke klarer å ferdigstille OL-byen.

– Det er den mest kritiske situasjonen med tanke på OL-forberedelser på i hvert fall 20 år, sier Francesco Ricci Bitti, leder av internasjonale særforbund som representerer sommerolympiske idretter (ASOIF).

Bitti talte onsdag på vegne av 28 sommeridretter, og italieneren formante IOC-president Thomas Bach om å reise til Brasil for å ta opp situasjonen med myndighetene.

Også Andrew Ryan, administrerende direktør i ASOIF, er klar i talen.

– Vi er i en situasjon der det absolutt ikke er en dag å miste. Vi er nå i en periode hvor vi må ta oss sammen hvis ikke lekene skal bli satt på spill, sier Ryan.

Lammet av streik

På toppen av forsinkede byggeprosjekter fikk Brasil ytterligere kjepper i OL-hjulet denne uken.

Onsdag holdt 2000 arbeidere seg unna bygningsområdene. En arbeidskonflikt førte nemlig til en storstilt streik forrige torsdag, og det er fortsatt ikke mulig å se en ende på konflikten, ifølge AP.

– Vi er bekymret over det faktum at vi taper tid, sier Mario Andrada, talsmann for Rios olympiske organisasjonskomité, til Sporting News.

Arbeidskonflikten skal dreie seg om arbeidsvilkår og hvilken fagforening som representerer arbeiderne.

Mandag brøt det ut slagsmål mellom arbeidere og sikkerhetsvakter ved den olympiske parken. Skudd ble avfyrt i tumultene, ifølge Sporting News.

– Skudd og vold bekymrer oss. Men akkurat nå vet vi ikke hvor dette kom fra, sier Andrada.

Rousseff

STORE PLANER: Her presenterer Brasils president Dilma Rouseff (t.v.) og Rio de Janeiros borgermester Eduardo Paes den nye motorveien Transcarioca, som skal stå klar i 2016.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Innrømmer forsinkelser

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund er til stede på «SportAccord» i Belek i Tyrkia. Her representerer han Ungdoms-OL på Lillehammer i 2016 samtidig som han jobber med å få OL og Paralympics til Oslo i 2022.

Andersen var ikke til stede da Bitti talte, men han har registrert kritikken fra sommerolympiske forbund.

– Jeg oppfatter at kritikken går på fremdrift og anleggsutvikling. Det går også på det som skal bygges av infrastruktur, sier Andersen til NRK.no.

Hverken generalsekretæren eller noen andre i norsk idrett er involvert i denne dialogen. De internasjonale særforbundene er sammen med IOC i møter med de kommende OL-arrangørene.

Så sent som i mars innrømmet Rios borgermester Eduardo Paes at altfor mange byggeprosjekter er forsinket.

Da hadde Nawal El Moutawakel, som leder IOCs inspeksjonskomité, vært på besøk i Rio de Janeiro. Moutawakel formante arrangøren om å holde tidsfristene, ifølge AP.

Flere VM-forsinkelser

Samtidig som sommeridrettene slår alarm om Rio-OL, er Brasil inne i sluttspurten av VM-forberedelsene.

Bygging og restaurering av de ulike kamparenaene er imidlertid blitt avbrutt og utsatt om hverandre, og det er fortsatt flere stadioner som ikke er ferdige.

I forrige uke ble byggearbeidet på VM-stadionet i São Paulo satt på vent på grunn av en dødsulykke.

Det har også vært dødsulykker i Manaus og Brasilia, og totalt har sju personer mistet livet, ifølge NTB.

Stadion i São Paulo er én av seks som ikke ble klare til FIFAs tidsfrist ved årsskiftet, og de vil bli overrakt til arrangøren først i midten av mai.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal