Riksrevisjonen kritisk til NIF: – Dette handler om respekt for skattebetalernes penger

Riksrevisjonen mener Norges idrettsforbund har underrapportert utgiftene i sammenheng med Ungdoms-OL i 2016 og OL-søknaden til 2022.

Tom Tvedt

FÅR KRITIKK: Riksrevisjonen kritiserer idrettspresident Tom Tvedts forbund.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Enten det er en million eller hundrevis av millioner må man rapportere tilbake at midlene er brukt til det de faktisk skal. Dette handler om respekt for offentlig forvaltningsregler og skattebetalernes penger, sier riksrevisor Per-Kristian Foss til NRK.

Torsdag kom riksrevisjonen med en knusende rapport mot Norges idrettsforbund. De påpeker blant annet av NIF har brukt 52 millioner kroner som skulle gå til barn og unge, til å dekke lønnskostnader.

I tillegg slo de fast at NIF har underrapportert kostnader i forbindelse med søknaden til OL i 2022 og Ungdoms-OL i 2016.

– De kunne vært tydeligere på om prioriterte grupper, barn og ungdom, handikapidrett og så videre, har fått det de skulle ha og at det ikke har gått til en stadig svulmende lønnspost innenfor administrasjonen, slår riksrevisor Per-Kristian Foss fast.

Skylder på rapporteringssystemet

I dag kalte NIF inn til pressekonferanse for å redegjøre for sitt syn på rapporten. Der ble president Tom Tvedt konfrontert med riksrevisjonens konklusjoner.

Per Kristian Foss

RESPEKT: Riksrevisor Per-Kristian Foss mener dette handler om respekt for skattebetalernes penger.

Foto: Harald Thingnes / NRK

Senere i dag skal riksrevisjonen og Norges idrettsforbund ha et møte for å diskutere rapporten.

– Går pengene til barn, og ikke til en stadig svulmende lønnspost til administrasjonen?

– Fra idrettsstyret, og fra administrasjonens ståsted, så er målet å skape mest mulig aktivitet. Det har vært lønnsvekst, som alle andre organisasjoner. Så har jeg lest rapporten, og nå skal det være møte. Så får vi komme tilbake når det møtet har vært, sier Tvedt.

Til VG sa NIF i går at konklusjonen om feilrapportering skyldes at riksrevisjonen har brukt en annen rapportstruktur enn NIF har gjort ved sin rapportering.

Det avviser riksrevisor Per-Kristian Foss.

– Nei, det er en teknikalitet som jeg ikke tror skjuler noen realitet.

– Er ikke levelig for norsk idrett

På dagens pressekonferanse sier generalsekretær Karen Kvalevåg at de ikke bestrider faktagrunnlaget til riksrevisjonen, men avviser at de har underrapportert med vilje.

Leif Welhaven

MÅ GÅ: VG-kommentator Leif Welhaven mener Tom Tvedts tid som idrettspresident bør være omme.

Foto: Frode Hansen / VG

– Vi bestrider ikke noe av faktainnholdet, men vi må forstå hvordan de har tolket sånn. Hvilke tall har de? Hvordan har de lagt de sammen? For å finne ut om det er sånn eller ei. Vi har ikke bevisst feilrapportert, eller vi vet ikke at vi har feilrapportert på det. Så det må vi finne ut av, før vi kan svare på det, sier Kvalevåg

I dagens VG skriver kommentator Leif Welhaven at Tom Tvedt ikke kan lede NIF inn i fremtiden. Det mener han fortsatt, etter NIFs redegjørelse.

– Summen av negative saker knyttet til Tom Tvedt i en presidentperiode er rett og slett for høy til at det er levelig for norsk idrett å ha han på toppen, sier Welhaven.

Han hadde forventet en med ydmyk tone fra NIF etter kritikken fra riksrevisjonen.

– Summen av så mange kritiske anmerkninger, hvor de ikke bestrider faktagrunnlaget, mener jeg tilsier en annen, og langt mer ydmyk, holdning fra toppen av norsk idrett.

Sportsnyheter

Vilde Nilsen 2,8 sekunder bak en gullmedalje: – Jeg slet med å stå på beina

Det ble et dramatisk oppgjør om sekunder da Vilde Nilsen (21) tok VM-sølv i VM i snøsport på Lillehammer tirsdag. 21-åringen var kun 2,8 sekunder bak gullvinneren Ludmila Liasjenko.

På vei til suverent VM-gull: Gikk to kilometer for langt

Italieneren Giuseppe Romele lå an til å ta sitt første gull i VM, men gikk feil da han skulle inn til mål. Han endte med å gå hele runden.

Siste nytt

 • Ronaldo og Rashford tilbake i trening – kan bli aktuelle mot Brentford

  Manchester United-manager Ralf Rangnick kan glede seg over at trioen Cristiano Ronaldo, Marcus Rashford og Paul Pogba er tilbake i trening.

  Det avslørte et bilde Ronaldo publiserte på Twitter mandag. Rangnick snakket om troppen på en pressekonferanse foran onsdagens møte med Brentford, og han hadde følgende å si om de tre stjernespillerne:

  – Cristiano og Marcus trente i går og trener i dag. Vi må vente til etter dagens trening for å se om de er klare. Per nå tror jeg at begge kan være tilgjengelige.

  – Paul hadde sin første trening med laget i går, og han viste hvilken ekstraordinær spiller han kan være, sier Rangnick om Pogba, som har vært ute med skade siden starten av november.

  – Han er ikke klar for kampene denne uken. Jeg håper at han kan være tilgjengelig etter vinterpausen når vi møter Middlesbrough i cupen (4/2) og Burnley (8/2). (NTB)

  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Smitteutbrudd i Storhamar håndball

  Seks Storhamar-spillere har testet positivt for koronavirus. Håndballklubben jobber på spreng med å få utsatt kamper, skriver Hamar Arbeiderblad.

  – Det er ikke bra. Vi har to kamper denne uka, og med så mange smittede i laget må vi prøve å få utsatt begge. Vi har dialog med håndballforbundet i Norge og EHF (Det europeiske håndballforbundet), sier daglig leder Kamilla Sundmoen i Storhamar til HA.

  Storhamar skal i utgangspunktet møte Larvik onsdag og Herning-Ikast i europaligaen lørdag.

  Klubben venter på testsvar for flere spillere, og det er dermed ikke utenkelig at antallet smittede spillere kan øke. Regelverket i norsk håndball sier at kamper kan utsettes dersom et lag har åtte eller flere spillere ute på grunn av koronaviruset. (NTB)

  Eliteserien håndball damer mellom Vipers Kristiansand og Storhamar Håndball Elite.
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Uno-X invitert til nye storritt

  Sykkellaget Uno-X har fått plass i startfeltet til de prestisjetunge rittene La Flèche Wallonne og Liège-Bastogne-Liège denne sesongen.

  Det ble klart da oversikten over inviterte lag ble presentert tirsdag.

  Mandag ble det klart at Uno-X også sender ryttere til 2022-utgaven av Paris-Roubaix, rittet som i sykkelsporten går under kallenavnet «Helvetet i nord».

  Liege-Bastogne-Liege er i likhet med Paris-Roubaix et av de fem monumentene i internasjonal sykkelsport, mens La Flèche Wallonne er del av Ardenner-klassikerne.

  Rittene arrangeres av Amaury Sports Organisation, selskapet som også står bak Tour de France. Om Uno-X får plass i sommerens utgave av det franske storrittet er ennå ikke klart.

  Årets utgave av La Fleche Wallonne kjøres 20. april, tre dager etter Paris-Roubaix. Liege-Bastogne-Liege følge den 24. april.

  Også kvinnelaget til Uno-X er invitert til de to rittene. (NTB)

  NM sykkel fellestart
  Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal