Hopp til innhold

Riibers gullgrep: «Isolasjon» og svar-nekt

SEEFELD (NRK): For å bli klar til å kjempe om gull i VM har Jarl Magnus Riiber (21) kuttet kontakten med omverdenen til det helt minimale.

riiber-mobil

UBESVARTE MELDINGER: Litt brydd sjekker Jarl Magnus Riiber hvor mange ubesvarte meldinger han har akkurat nå. I ukene før VM har storfavoritten tillatt seg å kun tenke på én ting: sine egne forberedelser.

Foto: Lars Thomas Nordby

– Dette var mer enn det pleier å være. Jeg kom ut av tellinga til slutt, sier Jarl Magnus Riiber smilende etter å ha satt personlig intervju-rekord under det første pressetreffet i VM-landsbyen Seefeld.

21-åringen er plutselig en «alle» vil snakke med, etter en suksess-sesong uten like. Før sesongen hadde Riiber kun én seier i verdenscupen. Nå har han 11. Han har allerede sikret sammenlagtseieren i verdenscupen, som første nordmann på 20 år.

Derfor går kombinertløperen inn i VM som en så stor gullfavoritt som det er mulig å få blitt.

Germany Nordic Combined World Cup

Riiber jubler etter seieren som sikret sammenlagtseier i verdenscupen.

Foto: Hendrik Schmidt / AP

– Et valg for å prestere godt

Med suksess følger også mer oppmerksomhet, men det har ikke vært mye respons å få fra hovedpersonen selv.

Han har nemlig, som et grep i VM-forberedelsene, hatt minst mulig kontakt med omverdenen. Faktisk i den grad at han den siste måneden mer eller mindre har sluttet å svare på meldinger og anrop.

– Jeg liker å ta det piano. All tid jeg får uten støy, føler jeg gir meg energi på riktig nivå til mesterskap. Det er et valg jeg tar for å prestere godt, sier han.

På mobilskjermen står det at han akkurat nå har 48 uåpnede meldinger. Litt brydd forklarer Riiber at det ikke er meningen å være overlegen, han har bare trengt å være «i bobla».

– Alle har slitt med å få tak i meg, sier han og smiler.

riiber-mobil2

Meldingene renner inn på Riibers mobil.

Foto: Lars Thomas Nordby

– Jeg tror alle har følt på at det er deilig å bare la mobilen ligge, og heller bare ta det to uker senere. Bare slippe alt en stund.

– Vært veldig hard på det

Ukene før VM har han tilbragt på høyfjellet sammen med faren, som selv er tidligere kombinertløper og fungerer som Riibers trener i det daglige. Der bare trente de og la grunnlaget for VM-formen.

Denne sesongen har Riiber lagt inn flere slike bolker der han i flere uker av gangen kun er med sine aller nærmeste, noe han selv har beskrevet som en form for mildt isolat.

– Jeg har vært veldig hard på det. Nå når jeg har vært på Pellestova skulle det for eksempel ikke være så mye farting, ikke så mye bilkjøring eller noe. Når jeg har vært hjemme har jeg egentlig bare ligget på sofaen, vært i hoppbakken og trent. Gjort akkurat det jeg må, og ikke noe mer, sier han.

Det hele handler mye om å unngå sykdomssmitte, for Riiber har fått flere sesonger spolert av sykdom og skader.

stuan

Sportssjef Ivar Stuan, her med mikrofonen under pressekonferansen i Seefeld, sier at Riiber har en spesiell evne til å gå i den såkalte bobla før viktige konkurranser.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I fjor gikk han for eksempel glipp av første halvdel av sesongen på grunn av et virus. «Isolasjonen» har fungert. Denne sesongen har han unngått de store sykdomsperiodene.

Man skulle kanskje tro at det hele kunne bli litt kjedelig for en 21-åring, men Riiber trives med å leve enkelt underveis i sesongen.

– Jeg er ikke så sosialt avhengig, sier han.

Sportssjefen: – Han melder seg litt ut

Sportssjef Ivar Stuan har merket godt at Riiber har vært i et slags zen-modus den siste måneden.

– Han er som de andre aller, aller beste. Han har fokus på de tingene han kan gjøre noe med og bli bedre av. Han melder seg litt ut, på en måte. Så må vi rundt ham bare sørge for at basis-tinga i form av mat, drikke, det treningsmessige og helse er der, sånn at han blir klar når han skal ut og konkurrere, sier Stuan.

Riiber understreker at han setter pris på hver eneste melding han har fått, selv om han foreløpig ikke har prioritert å svare.

– Det har vært veldig fint å få oppmerksomhet. Det er bare bra for meg, min karriere og det å få litt mer trøkk rundt kombinert. Jeg setter pris på det, og det har ikke vært så vanskelig å takle at det har vært litt mer støy enn vanlig, sier han.

Riiber og kombinertløperne har første VM-konkurranse fredag fra kl. 10.30, og den kan du se på NRK. Det norske laget i VM består av Riiber, Jan Schmid, Jørgen Graabak, Espen Bjørnstad og Magnus Krog, men kun fire av disse får stille til start.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal