Her får Riiber kula ingen nordmenn har vunnet på 21 år

– Jeg var så kald så jeg klarte ikke helt å nyte seremonien der og da, sier Riiber til NRK.

SUVEREN: Allerede før løpet hadde Riiber sikret sammenlagtseieren i verdenscupen.

Sesongens siste kombinertrenn i tyske Schonach ble en sjarmøretappe for Jarl Magnus Riiber, som allerede før rennet hadde avgjort verdenscupsammendraget.

Seieren i Tyskland var 21-åringens tolvte verdenscuptriumf denne sesongen.

Jan Schmid gikk også et godt løp i regnværet og sikret en andreplass i det som kan ha vært karrierens siste renn. Sølvvinneren fra VM har tidligere sagt at dette kan være hans siste sesong.

Ikke siden 1998/1999-sesongen har en nordmann sikret krystallkula. Den gangen var det Bjarte Engen Vik som stod øverst på pallen.

Fornøyd verdenscupvinner

Når NRK møter Riiber innendørs har 21-åringen fått på seg nye klær og fått varmen tilbake i kroppen. Han innrømmer at den avsluttende helgen på sesongen har vært utfordrende.

– Det har vært spesielt, med mye vær og vind i hoppbakken. Men jeg tar med meg to bakkerekorder, to pallplasser, og avslutter med en førsteplass i dag, sier han til NRK og legger til:

– Taktikken i dag var å åpne hardt de første to etappene og slippe meg ned til gruppa når den kom. Men den kom heldigvis aldri. Da var det egentlig bare å brøyte seg inn til mål.

Jarl Magnus Riiber kysser krystallkula etter å ha sikret verdenscupseieren.

HADDE TROA: En fornøyd verdenscupvinner kysser kula etter å ha vunnet verdenscupen i kombinert.

Foto: Pia Rivelsrud / NRK

– Du hadde ingen individuelle seiere i fjor, tolv i år. Hva har vært oppskriften?

– Det var litt den erfaringen vi gjorde i fjor da vi ble nummer to en del ganger, i tillegg til to fjerdeplasser i OL. Da måtte det noen små endringer til både på trening, men også på å stille med det beste utstyret hver gang, sier han til NRK.

Verdenscupvinneren legger ikke skjul på sin takknemlighet til både faren og bestefaren, som ifølge Riiber har vært avgjørende støttespillere for han og broren.

På spørsmål om han hadde sett for seg å vinne verdenscupen, sier Riiber at det er et mål han har hatt siden i fjor.

– I fjor var målet den gule trøya og kula, men det var noen mangler. Men jeg har sett at det var mulig med resultatene jeg har hatt opp gjennom. Det tar litt tid å få den rutinen og de erfaringene. Litt erfaring og litt flyt gjorde det mulig i år, sier han.

I en egen klasse

Ved første passering var Riiber foran med 13 sekunder, og han så seg aldri tilbake. Ved flere passeringer lå 21-åringen over 40 sekunder foran nærmeste konkurrent. I siste runde gikk det tråere, og Jan Schmid gikk til slutt inn på andreplassen drøye 20 sekunder bak.

Seieren var derimot aldri truet.

– Det har vært litt av en gjennombruddssesong for Riiber. Nå har vi fått en profil i norsk kombinert, sa Pål Thomassen fra kommentatorplass.

Etter løpet ble Riiber og de andre på pallen ledet rett bort til podiet hvor utdelingsseremonien tok plass. En tydelig kald og frossen verdenscupvinner fikk omsider løftet krystallkula høyt over hodet.

– Det var pissregn da vi gikk, i tillegg til at det begynte å krype ned mot null grader. Da hadde jeg litt lite klær på meg og var ganske sliten. Jeg klarte ikke helt å nyte seremonien der og da, det skal jeg ærlig innrømme, sier Riiber til NRK.

Siste nytt

 • VM-medaljør fra 2019 skutt og drept

  Alex Quiñonez fra Ecuador, som i 2019 tok VM-bronse på 200 meter i Doha, er funnet skutt og drept i hjemlandet.

  Det melder flere medier lørdag, deriblant storavisen El Universo i Equador.

  Omstendighetene rundt dødsfallene er foreløpig uklare. Ifølge vitner oppsto skytingen da flere personer som hadde på seg dresser som ligner på det nasjonale politiet, ankom stedet og skjøt mot to personer, en av dem Quiñónez.

  Quiñonez fikk i sommer konkurransenekt i tolv måneder for brudd på dopingbestemmelsene.

  Toppsprinteren uteble fra flere dopingprøver, skriver NTB.

  G3zmWV_gvoY
  Foto: GIUSEPPE CACACE / AFP
 • Verstappen viste fingeren

  På dagens trening mellom VM-rivalene Max Verstappen og Lewis Hamilton økte temperaturen ytterligere mellom de to.

  De to kjørte side om side gjennom hele langsiden, før Hamilton kjørte på innsiden av Verstappen. Det irriterte nederlenderen så mye at han viste fingeren til rivalen.

  På radioen freste Verstappen.

  – Dumme idiot, hørte man på sendingen til Viasat.

  Rivalene har vært i flere sammenstøt tidligere i sesongen. På Silverstone (England) kjørte Hamilton inn i Verstappen, slik at nederlenderen måtte bryte løpet. På Monzabanen (Italia) var rollene byttet om, og Verstappens dekk holdt på å treffe nakken til Hamilton.

  Verstappen gikk nylig ut og sa han hadde trukket seg fra Netflix-serien «Drive to survive», fordi han mente de diktet opp rivaliseringer.

  Max Verstappen
  Foto: Umit Bektas / AFP
 • Arsenal kjørte over Villa

  Martin Ødegaard var plassert på benken fra start for Arsenal mot Aston Villa, og fikk se hjemmelaget spille festfotball.

  Thomas Partey headet inn kampens første scoring etter 23 minutter. Dette var hans første scoring for London-klubben etter overgangen forrige sommer.

  Rett før pause fikk Arsenal en kontroversiell straffe etter at dommeren sjekket en situasjonen med VAR-skjermen. Pierre-Emerick Aubameyang sitt forsøk ble først reddet, men han satte inn sin egen retur.

  I andre omgang kontret Emile Smith Rowe inn 3-0. Ødegaard entret banen etter 68 minutter, uten å involvere seg kraftig.

  Jacob Ramsey reduserte med et vakkert skudd ti minutter før slutt, men Arsenal kontrollerte inn til en 3-1 seier.

  Med det klatrer Arsenal opp på en niendeplass på tabellen, før resten av lagene i Premier League spiller i løpet av helgen.

  Emile Smith Rowe
  Foto: Glyn Kirk / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal