Hopp til innhold

Rennsjef varsler Riiber-prat etter tysk protest

Protesten mot Jarl Magnus Riiber ble avvist og det endte med norsk VM-gull i lagkonkurransen i kombinert. Likevel ønsker rennsjefen en prat med nordmannen.

Rennsjef i Det internasjonale ski- og snøbrettforbundet (FIS), Lasse Ottesen, bekrefter at juryen fikk inn en protest fra Tyskland etter rennet.

– Vi har gått gjennom alt av videomateriale og bilder som vi har og juryen var enstemmig om at det var en liten «race incident», sier Ottesen.

Han er klar på at det ikke er noe som skal føre til en diskvalifikasjon, men sier de trolig skal snakke med Riiber om hendelsen.

– Det handler mer om at man sportslig sett holder det på den sportslige siden. Men taktikk er lov i idrett, så slik er det, sier Ottesen.

Lasse Ottesen

VIL SNAKKE MED RIIBER: Rennsjef Lasse Ottesen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

De norske løperne hoderystende til protest

I den norske leiren forstod de lite av at det var lagt inn protest, som førte til at det ble et jurymøte før den endelige gullbeskjeden kom for de norske løperne.

– Det er håpløst. Det er ikke noe de kan ha jurymøte om. Det er ikke plass til noen der, sier Riiber.

– I så fall må du diske tyskerne, hvis det er noen som skal diskes der, sier Espen Andersen.

Inn mot oppløpet rykket Riiber fra Tysklands Julian Schmid og krysset målstreken først, men det var situasjonen i den nest siste motbakken som skapte diskusjon og som førte til at det ble avholdt et jurymøte.

– Det var bare en luke på 20-30 centimeter. Jarl var litt foran meg, så taktikken hans var bedre enn min, sier Schmid selv til NRK.

Tysklands Vinzenz Geiger hadde også lite tro på at protesten ville endre noe på utfallet.

– Jeg tror ikke den protesten blir suksessfull. Det var så tett kamp, så du må i det minste prøve. Det var veldig tett. Jeg vet ikke. Jeg håper den går gjennom, men jeg tror det var ok fra Jarl, sier tyskeren.

– Jeg forstår egentlig ikke hvorfor det er et jurymøte. Jeg synes saken er ganske klar. Jarl går først og kommer først inn i svingen. Schmid prøver seg med en frekkis på innern og da blir det selvfølgelig veldig trangt. Det er bare så vidt at Jarl ikke faller, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Og etter noen minutter kom også beskjeden – det ble norsk gull i Planica.

Riiber

TAKTISK SPILL: Johannes Lamparter (Østerrike), Jarl Magnus Riiber (Norge) og Julian Schmid (Tyskland) underveis på den siste etappen.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Thrillerlangrenn

Norge gikk først ut i langrennet i kombinertherrenes lagkonkurranse i VM, men etter en sterk etappe fra Eric Frenzel ble hele det norske forspranget spist opp.

De to neste etappene ble preget av taktisk lureløp og ut på den siste etappen gikk Jarl Magnus Riiber ut sammen med tyske Julian Schmid. Ned til verdenscupleder Johannes Lamparter skilte det drøyt 20 sekunder, men det rolige tempoet i front gjorde at Østerrike også kom seg med i gullkampen.

– Det blir mer spennende enn vi ønsker, men han skal være rask. Vi får håpe på det beste, sa Jens Lurås Oftebro, som gikk den andre etappen for Norge.

Riiber selv omtalte det som nervepirrende å ha rollen som ankermann før langrennet, men etter en høydramatisk avslutning gikk han inn til norsk gull.

Riiber

FØRST OVER MÅL: Jarl Magnus Riiber.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Syvende VM-gull for Riiber

For Riiber er det syvende gang han går inn til VM-gull, hvorav tre individuelle gull og fire laggull.

Med syv VM-gull tangerte han tyske Eric Frenzel som den med flest VM-gull i kombinert. Frenzel har til gjengjeld åtte sølv og tre bronser, mens Riiber har tre sølv i tillegg til de seks gullene.

Riiber (og Frenzel) har begge muligheten til å ta sitt åttende VM-gull i den individuelle konkurransen i storbakken lørdag.

For Frenzel er det hans 18. VM-medalje, noe som gjør han til den mannlige utøveren med flest medaljer i ski-VM, én medalje mer enn Bjørn Dæhlie. Marit Bjørgen har 26 VM-medaljer.

Riiber med superhopp

Norge fikk et strålende utgangspunkt før langrennet, mye takket være Jarl Magnus Riiber. Med konkurransens lengste hopp, 139 meter, var han soleklart best av alle.

– Det er noe av det villeste jeg har sett i kombinert, sa lagkamerat Espen Andersen om Riiber.

Før langrennet hadde Norge 20 og 23 sekunder ned til de to største konkurrentene, Østerrike og Tyskland.

For Norge var det Andersen som gikk den første etappe i langrennsløypa, mens Jens Lurås Oftebro, Jørgen Graabak og Riiber gikk de neste tre etappene.

Riiber var også ankermann på det norske laget som tok VM-gull i 2019 og 2021, men var åpen for at Jørgen Graabak, som var ankermann i Riibers fravær i OL i fjor, skulle ta den rollen i Planica.

– Vi har en ledelse som vi gjerne vil øke. Samtidig så har jeg historisk sett hatt en god avslutning og har forhåpentligvis det mentale overtaket på konkurrentene, sa Riiber før langrennet om valget av ankermann.

– Mye mer taktisk spill enn vi hadde forventet

Tyskland satset på side alt for å tette luken opp til Norge i løpet av første del av konkurransen. Med en råsterk avslutning hentet Eric Frenzel inn hele det norske forspranget på den første etappen og sendte Vinzenz Geiger ut sammen med Oftebro.

– Han har spist opp Norge på denne etappen, sa Bjørn om Frenzels etappe.

Eric Frenzel, Espen Andersen

HENTET INN: Eric Frenzel hentet inn Norges forsprang og vekslet først etter den første etappen. Espen Andersen i rygg på tyskeren.

Foto: JOE KLAMAR / AFP

Den andre etappen ble preget av luregåing. Først med halvannen kilometer igjen av den 5 kilometer lange etappen satte Geiger opp farten.

Oftebro var imidlertid som limt på bakskiene til Geiger og vekslet også først.

Taktisk spill preget også den tredje etappen og både Østerrike og Frankrike kom seg nesten opp til Norge og Tyskland før farten ble skrudd opp.

– Det er mye mer taktisk spill enn vi hadde forventet, sa Bjørn.

Heller ikke blant Graabak og tyske Johannes Rydzek ble det noen luke og dermed gikk Riiber og tyske Julian Schmid likt ut på den siste etappen, hvor førstnevnte viste seg som den beste.

Siste nytt

  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters
  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    De to siste eliteserielagene var også i aksjon torsdag kveld. Med Fredrikstad og Sarpsborg 08 sine avensement røk ingen av de 14 gjenværende klubbene fra øverste nivå ut i andre runde.

    Fredrikstad tok seg videre etter 5-2-seier mot Eik Tønsberg. Laget fra Plankebyen får besøk av Rosenborg i neste runde.

    Sarpsborg 08 gjorde jobben med sin 2-1-seier mot Hønefoss. Østfold-laget møter Råde borte i runde tre.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal