Hopp til innhold

Ricco falt for super-EPO

Dopingjegerne jaktet målrettet på Riccardo Ricco (24). Til slutt satt unggutten i garnet, avslørt for misbruk av superdopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco føres bort av fransk politi

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

CERA (Continuous Erythropoetin Receptor Activator) er tredje generasjons EPO.

Nett-TV: "Utøverne er redskaper i et system som er uhederlig"

Medisinen er utviklet for anemi (blodfattig)- og nyrepasienter, men Ricco og flere av hans sykkelkolleger fant den perfekte hjelperytter i stoffet.

Det handlet ikke om naturlig høye blodverdier, slik Ricco og apparatet rundt ham hardnakket hevdet. Hemoglobinen spratt til værs på kurvene på grunn av juks.

Det franske antidopingbyrået Agence Francaise Lutte Contre le Dopage (AFLD) jaktet målrettet på italieneren. Flere prøver skal være tatt av Ricco i årets Tour.

Riccardo Ricco
Foto: JOEL SAGET / AFP

CERA skiller seg fra EPO kun på effektiviteten av stoffet. Den nye medisinen som kom på markedet for blodfattige pasienter rundt 2005, skal gi tre ganger så stor effekt på hemoglobinnivået som sin forgjenger.

Stoffet NESP, som felte finske skiløpere i 2001, var annen generasjon EPO. Varianter av NESP benyttes i stort omfang av anemipasienter i Norge i dag.

Hjem i vanry

Italieneren er den tredje i årets Tour de France som reiser hjem i vanry. I løpet av en uke er spanske Manuel Beltran (37), Moises Duenas Nevado (27) og til slutt Ricco (24) avslørt.

Riccos positive dopingprøve stammet fra tempoetappen i Cholet 8. juli. Alle er avslørt for misbruk av samme produkt, slo president Pierre Bordry i AFLD fast.

Saunier Duval-laget valgte umiddelbart å trekke laget fra Tour de France. Ricco selv ble hentet ut av teambussen rett før start på torsdagens etappe, satt i en av teamets følgebiler og kjørt rett til politiavhør.

Dette er ene og alene lagets beslutning og er ikke diktert av Tour-arrangøren. Vi suspenderer alle aktiviteter i laget til vi forstår hva det er som skjer, sa manager Joxean Fernandez Matxin.

Stjerneskudd

Ricco var regnet som den største kommende stjernen av dem alle. To etappeseirer i årets Tour, den ene på niende etappe så overlegen at det luktet juks lang vei, ble fulgt opp med ledelse i klatrekonkurransen. Han lå på niendeplass sammenlagt.

Italieneren bar den rødprikkete klatretrøyen onsdag. Han ledet også ungdomskonkurransen (under 25 år), samme konkurranse han vant i Giro d'Italia for halvannen måned siden. Da ble han nummer to sammenlagt, kun slått av fjorårets Tour-vinner Alberto Contador (25).

Også der vant han to etappeseirer. Torsdag ble det også avslørt at politiets ransaking av Moises Duenas Nevados hotellrom onsdag ga resultater. Politiet fant fulle blodposer og annet utstyr knyttet til dopingmisbruk i kofferten hans.

Rytteren vil bli sparket fra sitt Barloworld-lag, han vil få en årslønn i bot, bli utestengt i to år, og han risikerer fem år i fengsel for funnene på rommet hans.

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal