NRK Meny
Normal

Ricco falt for super-EPO

Dopingjegerne jaktet målrettet på Riccardo Ricco (24). Til slutt satt unggutten i garnet, avslørt for misbruk av superdopet CERA.

Riccardo Ricco

Riccardo Ricco føres bort av fransk politi

Foto: BAS CZERWINSKI / AP

CERA (Continuous Erythropoetin Receptor Activator) er tredje generasjons EPO.

Nett-TV: "Utøverne er redskaper i et system som er uhederlig"

Medisinen er utviklet for anemi (blodfattig)- og nyrepasienter, men Ricco og flere av hans sykkelkolleger fant den perfekte hjelperytter i stoffet.

Det handlet ikke om naturlig høye blodverdier, slik Ricco og apparatet rundt ham hardnakket hevdet. Hemoglobinen spratt til værs på kurvene på grunn av juks.

Det franske antidopingbyrået Agence Francaise Lutte Contre le Dopage (AFLD) jaktet målrettet på italieneren. Flere prøver skal være tatt av Ricco i årets Tour.

Riccardo Ricco
Foto: JOEL SAGET / AFP

CERA skiller seg fra EPO kun på effektiviteten av stoffet. Den nye medisinen som kom på markedet for blodfattige pasienter rundt 2005, skal gi tre ganger så stor effekt på hemoglobinnivået som sin forgjenger.

Stoffet NESP, som felte finske skiløpere i 2001, var annen generasjon EPO. Varianter av NESP benyttes i stort omfang av anemipasienter i Norge i dag.

Hjem i vanry

Italieneren er den tredje i årets Tour de France som reiser hjem i vanry. I løpet av en uke er spanske Manuel Beltran (37), Moises Duenas Nevado (27) og til slutt Ricco (24) avslørt.

Riccos positive dopingprøve stammet fra tempoetappen i Cholet 8. juli. Alle er avslørt for misbruk av samme produkt, slo president Pierre Bordry i AFLD fast.

Saunier Duval-laget valgte umiddelbart å trekke laget fra Tour de France. Ricco selv ble hentet ut av teambussen rett før start på torsdagens etappe, satt i en av teamets følgebiler og kjørt rett til politiavhør.

Dette er ene og alene lagets beslutning og er ikke diktert av Tour-arrangøren. Vi suspenderer alle aktiviteter i laget til vi forstår hva det er som skjer, sa manager Joxean Fernandez Matxin.

Stjerneskudd

Ricco var regnet som den største kommende stjernen av dem alle. To etappeseirer i årets Tour, den ene på niende etappe så overlegen at det luktet juks lang vei, ble fulgt opp med ledelse i klatrekonkurransen. Han lå på niendeplass sammenlagt.

Italieneren bar den rødprikkete klatretrøyen onsdag. Han ledet også ungdomskonkurransen (under 25 år), samme konkurranse han vant i Giro d'Italia for halvannen måned siden. Da ble han nummer to sammenlagt, kun slått av fjorårets Tour-vinner Alberto Contador (25).

Også der vant han to etappeseirer. Torsdag ble det også avslørt at politiets ransaking av Moises Duenas Nevados hotellrom onsdag ga resultater. Politiet fant fulle blodposer og annet utstyr knyttet til dopingmisbruk i kofferten hans.

Rytteren vil bli sparket fra sitt Barloworld-lag, han vil få en årslønn i bot, bli utestengt i to år, og han risikerer fem år i fengsel for funnene på rommet hans.

Siste nytt

 • Hareide sendte nybakt far hjem

  Danmarks landslagssjef Åge Hareide lover Henrik Dalsgaard VM-billett og sender Brentford-spilleren hjem for å være med sitt nyfødte barn. Dermed er han uaktuell i den kommende privatlandskampen mot Chile. Peter Ankersen er kalt inn som reserve.

  SOCCER-WORLDCUP/POT3
  Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters
 • Kristoffersen et stykke bak

  Fabian Wilkens Solheim leder NM-storslalåmet før andreomgang. Storfavoritt Henrik Kristoffersen fikk det ikke helt til å stemme og er nede på en femteplass etter førsteomgangen. Marcus Monsen er nummer to.

  henrik
  Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix
 • Frisk Asker legger inn protest

  Frisk Asker trodde de hadde forlenget NM-semifinaleserien mot Storhamar med overtidsscoring, men dommerne annullerte målet. Nå legger Frisk inn protest.

  Det bekrefter den tapende semifinalisten på sin hjemmeside natt til lørdag.

  frisk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM alpint: Storslalåm kvinner
NM alpint: Storslalåm menn
V-cupfinale kombinert: Hopp
NM alpint: Paraalpint storslalåm 2. omgang
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
V-cupfinale skiskyting: Jaktstart menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
NM alpint: Storslalåm 2. omgang, menn
Sportslørdag: V-cupfinaler, kombinert og skiskyting
V-cupfinale kombinert: 10 km langrenn