NRK Meny
Normal

Ble kalt bråkmaker og bortkastet talent - nå blomstrer endelig Quaresma (32)

Ricardo Quaresma var regnet som et av verdens aller største fotballtalenter, men slo aldri til - før nå. I EM har 32-åringen briljert for Portugal.

SOCCER-EURO-POL-POR/

ENDELIG SUKSESS: Ricardo Quaresma har all grunn til å juble, for nå svinger det endelig av portugiseren.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

I en årrekke er det ett navn som har vært fast innslag når medier verden rundt har laget lister over «most wasted talents» - de største fotballtalentene som aldri fikk det til.

Og det er Ricardo Quaresma.

Portugiseren som var i samme generasjon som Cristiano Ronaldo. Han ble regnet som en av verdens beste i sin aldersgruppe.

I stedet for å slå gjennom skulle han komme til å ødelegge for seg selv, gang på gang.

Historien om Quaresma kunne ha endt sånn, men den har tatt en uventet vending.

EM-helt

Ricardo Quaresma

SLAPP FØLELSENE LØS: Ricardo Quaresma kunne juble etter å ha sendt Portugal videre til kvartfinale i EM.

Foto: FRANCISCO LEONG / Afp

Det sto 0-0 på måltavla etter 90 minutter da Portugal møtte Kroatia i EM. Kampen gikk til ekstraomganger. Da de fleste trodde det skulle ende med straffesparkkonkurranse, fikk Portugal endelig til et nydelig angrep:

Cristiano Ronaldo fyrte av et skudd som Kroatia-keeper Subasic så vidt maktet å holde utenfor buret.

Returen spratt ut i feltet - og rett på hodet til han som hadde blitt byttet inn i det 87. minutt. Ricardo Quaresma.

Da 32-åringen headet ballen i mål og sendte Portugal til kvartfinale, markerte det også kanskje slutten på alle årene med motgang for det tidligere stortalentet.

X-faktor

Det er mangel på disiplin og en kort lunte som blir nevnt som grunnene til at Quaresma aldri greide å bli blant de beste da han var yngre.

Men nå har han omsider blitt voksen, og i EM har han endelig fått sitt store gjennombrudd.

I kveld kan han bli avgjørende i semifinalen mot Wales.

For under årets EM har Quaresma kvittet seg med temperamentet på banen. Det har gjort godt for den tidligere hissigproppen.

– Han har fått displinert seg, og unngått kontroverser. Det gjør at han kommer til nytte for laget.

Og det har Quaresma virkelig gjort. Det foreløpige høydepunktet på mesterskapet, og kanskje på karrieren, kom da han avgjorde åttedelsfinalen mot Kroatia.

– Han har gjort gode innhop dette mesterskapet. Han er en spiller med X-faktoren, og det trenger Portugal, sier NRKs fotballekspert Lise Klaveness.

– Målet mot Kroatia er ekstremt viktig for Quaresma. Han har ikke fått så mange sjanser på landslaget. I hvert fall ikke i mesterskap. Han vil nok gjerne etterlate seg noe å bli husket for, og den scoringen vil absolutt gå inn i historien som en av de viktigste scoringene til Portugal. I hver fall de siste ti årene, sier skribent Jan Hagen som følger portugisisk fotball tett.

Bråkmaker og egoist

Men det har ikke alltid sett like lyst ut for portugiseren, som ble ansett som et like stort talent som landsmann og kompis Cristiano Ronaldo da de begge befant seg i Sporting Lisboa tidlig på 2000-tallet. Usportsligheter førte til at Quaresma aldri slo helt igjennom.

– Aggresiviteten har ødelagt for han. Disiplinen har manglet, og det krever mye av en trener å vende det til noe positivt. Da er det lett for at det koster mer enn det smaker, sier Klaveness.

I 2003 gikk Ronaldo og Quaresma hvert til sitt, og har siden hatt to helt ulike karrierer.

Ronaldo dro til Manchester United og har aldri sett seg tilbake, mens Quaresma fortsatte karrieren i Barcelona.

Allerede i den spanske storklubben startet de utenomsportslige problemene, og Quaresma har siden blitt omtalt som en bråkmaker og en egoist og har havnet på kant med flere av sine managere.

Ufortjent dårlig rykte

Blant annet uttalte han til Skysports at han ikke ønsket å returnere til Barcelona fra ferie så lenge den daværende Barcelona-manageren Frank Rijkaard hadde hovedansvaret.

– Hvis Rijkaard går og en annen trener kommer inn, snakker med meg og gir meg selvtillit kommer jeg tilbake. Men hvis Rijkaard blir vil jeg ikke returnere. Ikke neste år heller. Rijkaard og jeg forstår ikke hverandre, sa han.

– Quaresma har nok ganske sikkert vært en problematisk fyr i lagene han har vært, og spesielt for managerne, utfyller Hagen.

Like før EM 2016 hevdet likevel spilleren selv at han har fått et ufortjent dårlig rykte.

Quaresma

TURBULENT: Etter overgangen til Barcelona i 2003 har Quaresma hatt en turbulent fotballkarriere.

Foto: BERNAT ARMANGUE / AP

– Jeg har aldri røyket, aldri drukket alkohol og aldri eksperimentert med noe som helst, men fordi jeg har sigøyner-bakgrunn er det vanskelig å kvitte seg med disse ryktene, sa han til den portugisiske TV-kanalen SIC.

Etterlengtet opptur

Etter ett år i spansk fotball forlot Quaresma Barcelona til fordel for Porto. Deretter gikk turen innom Inter, Chelsea, Besiktas, Al Ahli Dubai og tilbake til Porto.

Det var først da Quaresma kom tilbake til den portugisiske klubben at det virkelig begynte å svinge. Han bidro sterkt både til at Porto havnet på andre plass i den portugisiske serien, og i klubbens suksessesong i Champions League 2014/2015. Blant annet scoret han to viktige mål i det første kvartfinale-oppgjøret mellom Porto og Bayern Munchen.

Avgjørende for laget

I EM har han også klart å legge tidligere hendelser ligge bak seg. Klaveness tror at måten landslagstrener Fernando Santos har taklet Quaresma på har vært det utslagsgivende.

– Santos har fått styr på Quaresma, og gjort han til en mindre kontroversiell spiller. Det er vanskelig å gjøre det med en slik type spiller, for da tar man ofte bort ryggraden også.

Santos

HAR FÅTT KUSTUS: Landslagstrener Fernando Santos har klart å kontrollere temperamentet til

Foto: Martin Meissner / Ap

Men Klaveness synst at Quaresma har til gode å vise de virkelige offensive ferdighetene sine.

– Det er positivt å se at han har funnet sin rolle i laget, men jeg savner å se de offensive ferdighetene hans. Jeg er i grunn skuffet over Portugal som helhet. Det er få som evner å skape ubalanse hos motstanderen.

Likevel tror hun at Quaresma kan spille en viktig rolle mot Wales.

– Ronaldo gjør at mange av de andre får mye rom. Quaresma har en råskap som for eksempel Nani ikke har, og det kan bli viktig. Jeg forventer mer av han mot Wales.

– En komplett spiller

Den portugisiske Maisfutbol-journalisten, Victor Hugo Alvarenga, omtalte Quaresmas forvandling på følgende måte:

– I år, etter år, trodde Quaresma at det var hans magiske egenskaper som var fundamentet i alle lag han spilte for. Alt måtte gjøres på hans måte. Vi ser en annen Quaresma nå - en komplett spiller og en lagspiller. Lopetegui (Porto-manager, journ. anm) har vært viktig for utviklingen hans.

Etter en vellykket sesong i Porto gikk turen videre til Besiktas i 2015. Quaresma fortsatte den gode flyten han var inne i, og med 26 opptredener, fire mål og seks assists bidro han sterkt til at Besiktas sikret sitt 14. seriegull i den tyrkiske ligaen.

I kveld møter Quaresma og Portugal Wales til semifinale på mektige Parc Olympique Lyonnais. Quaresma kan krone en turbulent karriere med EM-finale dersom Portugal lykkes.

Siste nytt

 • Burchnall i Östersund ut sesongen

  Tidligere Viking-trener Ian Burchnall har overbevist Östersund-ledelsen og skal trene Allsvenskan-laget minst ut årets sesong.

  Ian Burchnall
  Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
 • Mix til sørkoreansk fotball

  Mikkel Diskerud forlater IFK Göteborg til fordel for sørkoreanske Ulsan. Det bekreftet IFK Göteborg på sin hjemmeside. – Selvsagt er det trist å miste en veldig god spiller, sier IFKs Mats Gren. Diskerud har tidligere spilt for Stabæk og Rosenborg.

  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Lønnskrav kan stoppe Bolt

  Den tidligere stjernesprinteren Usain Bolt (31) håper å spille seg til kontrakt med Central Coast Mariners i A-league, men Australias fotballforbund er skeptisk siden de trolig må betale ca 5,4 millioner kroner av Bolts lønn.

  Usain Bolt smiler med lukkede øyne, hodet bakover og med hendene mot hverandre
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag