Hopp til innhold

Tror norske gullsjanser øker etter OL-utsettelse: – Vi kan bli enda bedre

OL i Tokyo er utsatt til 2021. Det kan øke de norske gullsjansene, tror både utøvere og NRKs sportskommentator.

Mol Sørum

FAVORITTER: Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum er ranket som verdens beste. De tror de blir enda bedre til 2021.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

Det bekrefter IOC i en pressemelding tirsdag.

Statsminister i Japan, Shinzo Abe og IOC-president Thomas Bach ble enige om utsettelsen på et telefonmøte tirsdag. OL skal gjennomføres i 2021, står det i pressemeldingen.

– Vi har egentlig bare ventet på at denne beskjeden skal komme, sier bryter Stig-Andre Berge.

– Vi har bare måttet trene som om det skulle være et OL. Det er det som har vært litt rart i denne situasjonen. Vi visste ikke når kvalifiseringa skulle komme i gang. Nå har vi fått en konkret beskjed, så nå er det enklere å kunne planlegge tiden, legger Berge til.

I de olympiske lekers moderne historie har aldri før et OL blitt utsatt. Lekene i 1916, 1940 og 1944 ble avlyst, men en utsettelse har man ikke sett tidligere. Også Paralympics er utsatt.

– Dette er en klok beslutning. Det viser at helse og sikkerhet er det aller viktigste. Jeg har samtidig stor sympati og forståelse for den krevende situasjonen som den japanske arrangøren og nasjonen nå har kommet i, sier idrettspresident Berit Kjøll.

Beach Volleyball World Championship

GULLHÅP: Mol og Sørum er blant de største norske gullhåpene i Tokyo.

Foto: Christian Charisius /dpa / NTB scanpix

Tror gullsjansene øker for Norge

Et av de største norske gullhåpene til OL er sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum. Mol har tidligere ment at lekene måtte utsettes. I dag kom altså bekreftelsen.

– Det er utrolig kjedelig at det blir utsatt, men for vår del har det ikke så mye å si. Nå har vi ett år ekstra å trene, og det er ikke så dumt, smiler Mol.

Duoen har, som veldig mange andre utøvere rundt om i verden, måttet gjøre endringer i treningsopplegget. De har ikke trent sammen på en god stund nå.

Likevel tror han at OL-utsettelsen kan være en fordel for egne muligheter.

– Ja, vi kan bli bedre. Vi har alltid rom for forbedring, så jeg tror vi bare kan bli bedre og bedre. Selv om vi er ranket som nummer en i dag, så får vi ett år ekstra å trene på og ett år ekstra med erfaring, så er vi bedre rustet til det, sier Mol.

Mol får støtte av NRKs sportskommentator, Jan Petter Saltvedt. Han peker på at Norge har flere unge og fremadstormende utøvere som nå får et ekstra år med trening. I tillegg kommer for eksempel Nora Mørk tilbake fra skade.

– Jeg gjetter at dette, sånn isolert sett, kan hjelpe oss litt. Det er vel kanskje bare en fire-fem ekstra medaljer, nei da. Vi tar kanskje ikke så mange medaljer i sommer-OL. Men Norge har lite å tape på dette isolert sett, sier Saltvedt.

Kraftig kritikk mot Bach

Switzerland IOC Olympics

MÅTTE SNU: IOC-president Thomas Bach.

Foto: Jean-christophe Bott / AP

Søndag ga IOC seg selv en frist på fire uker til å se nærmere på skjebnen til sommerens OL i Tokyo.

Nyheten om at IOC ville bruke fire uker på å vurdere en utsettelse, skapte på ingen måte ro i rekkene. Blant annet ba presidenten i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, om at Tokyo-OL måtte utsettes som følge av koronakrisen.

Likevel har IOC holdt på den opprinnelige planen om å arrangere OL i år helt frem til mandag.

– Med mer enn fire måneder igjen til lekene, er det intet behov for drastiske avgjørelser på dette tidspunkt, het det i en erklæring på OL-organisasjonens nettsted.

Flere idrettsutøvere rettet da kraftig skyts mot IOC-president Thomas Bach og hans kollegaer.

– Jeg tror det rett og slett brant på dass for både Japan og IOC da de skjønte konsekvensene av å tvinge frem en gjennomføring, sier roer Kjetil Borch.

– Hvilke konsekvenser tenker du på da?

– Det er omdømmet først og fremst. Jeg mener at hvis de hadde fortsatt å pushe frem hadde de ekskludert mange som ikke hadde kvalifisert seg allerede. De som skulle kvalifisere seg før OL hadde fått dårligere forutsetninger enn de som allerede er kvalifisert. Det hadde sånn sett blitt skjevt, sier Borch.

Massivt press

Den regjerende olympiske mesteren i stavsprang, Katerina Stefanidi, var en av dem som reagerte kraftig på uttalelsen.

– IOC vil at vi skal risikere helsen vår og vår families helse for å trene hver dag? Dere setter oss i fare nå, i dag, ikke om fire måneder.

Tidligere roer Matthew Pinsent, som står med fire OL-gull, rettet også kraftig skyts mot IOC-ledelsen.

– Jeg beklager, Bach, men dette er tonedøvt, skrev blant annet Pinsent på Twitter.

A woman wearing a protective face mask, following an outbreak of the coronavirus disease (COVID-19), walks past the Olympic rings in front of the Japan Olympics Museum in Tokyo

UTSETTELSE: OL i Tokyo blir utsatt på grunn av koronaviruset.

Foto: Athit Perawongmetha / Reuters

Svømmerne får ikke svømt

Også andre norske utøvere er nå glade for at man har fått en endelig avklaring. Blant dem er svømmer Henrik Christiansen.

– Jeg forstår at IOC har villet vente med beslutningen, siden det ikke er «bare bare» å flytte et OL, men sånn som situasjon har vært, så kan man jo si at det muligens er den beste løsningen, sier Christiansen.

Christiansen har sittet i hjemmekarantene i Lillestrøm siden han kom hjem fra Mallorca for en drøy uke siden, men OL-håpet trener likevel opp mot 30 timer i uka.

– Vi har brukt mye tid på å sy sammen et ordentlig godt treningsprogram som gjør at jeg får opp en 30 timer med trening uka, som er vanlig. Det går i sykkel, stakemaskin, styrke og basistrening nede i kjelleren.

Og det blir det trolig mer av, for selv om karantenen er over søndag får han ikke svømt siden svømmehallene er stengt for å hindre smittespredning.

– Det er ingen som vet om jeg får kommet meg i noen svømmehall. Så vidt jeg vet er det ingen som får svømt noe, sier Christiansen.

– Gjør alt vi kan for å få gjennomført

Mandag opplyste også OL-komiteen i Canada at det uansett ikke var aktuelt å sende utøvere til Japan i sommer. I Australia fikk utøverne beskjed om å forberede seg på et utsatt OL i 2021.

wwhHsq9ulFg

TOK GREP: Idrettspresident Berit Kjøll og Idrettsforbundet sendte brev til IOC og ba om utsettelse av sommerens OL.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Også Norges idrettsforbund snudde til slutt i OL-spørsmålet og sendte nylig et brev til IOC der de ba om at man måtte utsette OL i Tokyo til korona-pandemien hadde roet seg. Idrettspresident Berit Kjøll fulgte opp med å be idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Lørdag ble det i tillegg kjent at den japanske OL-toppen Kozo Tashima hadde fått korona.

Nå må altså OL gjennomføres i 2021.

Svekket antidopingarbeid

Et annet punkt som svekket gjennomføringen av et OL i sommer var at koronakrisen fikk alvorlige konsekvenser for antidopingarbeidet.

Både Antidoping Norge og internasjonale antidopingbyråer sa de var nødt til å begrense kontrollvirksomheten kraftig. Reiserestriksjoner og karantenetiltak ga også varierende muligheter for forberedelser for mange utøvere.

Olympics - Olympic Flame Handover Ceremony

OL-ILDEN: OL-ilden kom til Japan 20. mars, men nå blir ikke OL i 2020. På bildet den tidligere svømmeren Imoto Naoko.

Foto: Pool / Reuters

Sportsnyheter

Flere cupbomber: – Den sjukeste cuprunden

Seks eliteserielag var virkelig i trøbbel, og tre av dem er ute av cupen allerede i andre runde. Kjelsås brukte bare 30 minutter på å ydmyke Stabæk, og Lillestrøm røk etter ekstraomganger.

Siste nytt

 • Neville fikk sparken i Inter Miami

  Phil Neville er ferdig i MLS-klubben Inter Miami etter en lang rekke med svært dårlig resultater. Laget ligger nederst på tabellen i den østlige avdelingen.

  Inter Miami opplyste om nyheten på sine nettsider natt til fredag.

  Onsdagens 0-1-tap mot New York Red Bulls ble engelskmannens siste kamp som hovedtrener. Det var Miami-lagets tiende nederlag på de siste 13 kampene i MLS. Laget står med 15 poeng etter like mange kamper.

  I fjor tok Neville Inter Miami til sluttspillet. 46-åringen ble ansatt i den amerikanske klubben i januar 2021. Han kom fra jobben som manager for det engelske kvinnelandslaget.

  Inter Miami eies av Nevilles tidligere Manchester United- og England-lagkamerat David Beckham.

  (NTB)

  9X9LB2EYHIg
  Foto: AFP
 • Denver Nuggets tok første stikk

  Den serbiske basketstjernen Nikola Jokic var i form da Denver Nuggets innledet NBA-finaleserien med seier mot Miami Heat 104-93. På hjemmebane i Denver vartet Jokic opp med sin niende trippel-tosifret i årets sluttspill, da han avsluttet kampen med 27 poeng, 14 assists og 10 returer.

  Det var med på å føre laget til seier. Det er første gang Nuggets er i finalen i NBA-sluttspillet.

  Bam Adebayo ble Heats mestscorende med 26 poeng, mens Miami-lagets stjernespiller Jimmy Butler kun scoret 13 poeng i nederlaget.

  – Vi vil gjøre noen justeringer for å gjøre ting veldig annerledes til neste kamp, men vi skal være klare, sier Butler ifølge nyhetsbyrået AFP.

  Finalen spilles i best av sju kamper. Det neste oppgjøret avholdes også i Denver natt til mandag.

  (NTB)

  DVebsCHxN0s
  Foto: AP
 • Lauritsen matchvinner for Sparta

  Tobias Lauritsen ble matchvinner da Sparta Rotterdam slo Utrecht 2-1 borte og tok første stikk i semifinalen i den nederlandske europacupkvalifiseringen.

  Lauritsen og Joshua Kitolano spilte hele kampen for Sparta, som slo Utrecht på bortebane for første gang siden 1997. Keeper Nick Olij får mye av æren, men Lauritsen var avgjørende ved begge målene.

  I det 26. minutt ble han holdt av Utrecht-stopper Ruben Kluivert, og etter VAR-titting ble det straffespark. Det satte Vito van Crooij i mål.

  I det 39. minutt doblet Lauritsen ledelsen med assist fra van Crooij.

  Utrecht reduserte i det 70. minutt, men Sparta har med seg ledelse til søndagens returkamp på hjemmebane. (NTB)

  Tobias Lauritsen
  Foto: MAURICE VAN STEEN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste