Hopp til innhold

Reuters: «Football Leaks»-hackeren Rui Pinto dømt til fire års betinget fengsel

Portugiseren Rui Pinto sto bak den massive dokumentlekkasjen Football Leaks. Mandag ble han dømt til fire års betinget fengsel etter en langvarig rettsprosess.

Det ble utfallet i den portugisiske straffesaken som startet i september 2020, melder Reuters.

Pinto var anklaget for å være en kriminell hacker, og tiltalen besto av 89 forhold. De omhandlet punkter som datasabotasje, urettmessig tilgang på dokumenter og forsøk på utpressing.

I 2015 fikk Pinto tak i millioner av dokumenterer som antydet korrupsjon og økonomisk juks i europeisk fotball. Portugiseren la dem ut på nettet under navnet «Football Leaks».

Pinto har uttalt at han ser på seg selv som en varsler. Han ønsket å avsløre fotballbransjens sanne vesen.

– Jeg gjorde aldri noe av dette for penger, sa han i retten for tre år siden.

Som følge av «Football Leaks» publiserte den tyske avisen Der Spiegel, norske VG og flere andre europeiske medier en rekke saker basert på materialet Pinto hadde skaffet til veie. Sakene handlet om alt fra lyssky handler til svindel, skatteunndragelser og korrupsjon blant klubber, spillere og trenere.

Medieoppslagene førte til politietterforskninger i flere land, deriblant Storbritannia og Frankrike. (NTB)

Sportsnyheter

Fikk trøbbel med synet i sprengkulden: - Jeg så ingenting

Kombinertprofil Mari Leinan Lund (24) hadde store problemer med synet etter kuldesjokk.

Siste nytt

 • Forfang beste norske i Lillehammer – samtlige norske menn klare for rennet

  Johann André Forfang var best av de norske med 12.-plass i kvalifiseringen til lørdagens verdenscuprenn i Lysgårdsbakken. Alle de seks nordmennene er videre.

  Forfang hoppet 98,5 meter og endte 12,4 poeng bak kvalifiseringsvinner Stefan Kraft. Halvor Egner Granerud hoppet 95 meter og endte på 15.-plass. Ellers ble Marius Lindvik nummer 18 (94), Kristoffer Eriksen Sundal nummer 19 (96,5), Daniel-André Tande nummer 25 (89) og Fredrik Villumstad nummer 36 (90,5).

  Østerrikeren Kraft hoppet 99 meter. Andreas Wellinger fra Tyskland hoppet halvmeteren lenger, men ble slått med halvannet poeng på grunn av bedre forhold. Ryoyu Kobayashi ble nummer tre.

  Lindvik hoppet lengst av alle i 2. treningsomgang med 98,5 meter, etter 94,5 i den første. I den omgangen var Sundal og sveitseren Gregor Deschwanden lengst med 97 meter.

  Det var 62 deltakere i kvalifiseringen, så alle utenom de 12 siste kvalifiserte seg til lørdagens renn i den lille Lysgårdsbakken.

  (©NTB)

  Johann Andre Forfang fikk det ikke til å stemme i helgens renn.
  Foto: NTB
 • Enighet mellom Michelsen og KBK

  Kristiansund Ballklubb og Christian Michelsen er blitt enige om vilkårene for en fratredelsesavtale.

  – Avtalen går ut på at Michelsen løses fra sin lojalitetsplikt fra dags dato. Han ble fritatt for arbeidsplikt fra og med 25. august. De øvrige betingelsene i avtalen vil ikke bli kommentert av partene eller mekler, står det.

  Michelsen måtte i august gå etter nesten ti år som KBK-trener. Han hyret inn Mette Yvonne Larsen som advokat og truet med å trekke klubben inn for retten.

  – Om ikke Kristiansund betaler Michelsen ut av kontrakten, har vi ikke noe annet valg enn å gå til retten, sa Larsen da til VG i september.

  Kristiansund deltar i opprykkskvalifiseringen og spiller søndag borte mot Kongsvinger om retten til å møte laget som ender tredje sist i Eliteserien.

  (©NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Kristiansund - Jerv (1-1)
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • United-sjefen forsvarer utskjelt keeper: – Statistisk nest best i Premier League

  André Onana har fått en tøff start på målvaktslivet i Manchester United. Han får full støtte fra manager Erik ten Hag etter marerittkamper i Champions League.

  – Han har en sterk personlighet og vil takle det. Alt i alt har han gjort det bra i sine fem første måneder her, sa United-sjefen på fredagens pressekonferanse.

  Onana ble i sommer hentet for å erstatte David de Gea. Kameruneren kom med gode skussmål etter en knallsesong i Inter, men hittil har ikke overgangen til England vært en suksess.

  Særlig i mesterligaen har Onana slitt og gjort en rekke tabber. Senest i 3-3-dramaet mot Galatasaray fomlet han inn to frispark og bidro sterkt til at Manchester United er i kjempetrøbbel i puljespillet.

  27-åringen fikk hard medfart etter kampen. Mange har omtalt ham som et bomkjøp, men Ten Hag er sikker på at Onana er rett mann.

  – Hvis du analyserer det godt, vil du se at han statistisk er nest best i Premier League. Han er nest best når det kommer til hva det forventes å redde, hevdet nederlenderen før lørdagens tøffe bortekampen mot Newcastle. (NTB)

  Manchester Uniteds målvakt Andre Onana
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal