Hopp til innhold

Retzius sikret VM-plass – vurderer å bli hjemme

Stavhopper Lene Retzius (26) slår stadig sine egne norgesrekorder. Med 4.70 meter i Genève er VM-kravet i boks, men om hun drar til Eugene er usikkert.

Athletics - Women's Pole Vault - Qualification

VM ELLER IKKE: Det er spørsmålet Lene Retzius nå må stille seg.

Foto: ALEKSANDRA SZMIGIEL / Reuters

– Det er litt surrealistisk egentlig. Jeg følte at jeg gikk inn i en konkurranse hvor det var vanskelig å toppe det som var sist, sier Retzius til NRK etter lørdagens bragd.

Stavhoppet på 4.70 meter er hennes tredje norgesrekord for året, og utøveren fra Moelv har forbedret seg med 19 centimeter på ett år.

Sommer-OL i Tokyo 2021

OL-NEDTUR: Mye har skjedd siden Lene Retzius ikke var i nærheten av å kvalifisere til finalen i Tokyo i 2021.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er kjempegøy å ta kravet og hoppe 4.70 for første gang og å være oppe der med de beste, sier 26-åringen i noe som hun selv beskriver som en gledesrus.

Hoppet sender Retzius på delt tredjeplass i verden og på topp i Europa. Endelig var også VM-kravet passert. Men om det blir en tur «over dammen» er høyst usikkert.

– Verdifullt for norske seere

Steg for steg. Det er tre ord som stavhopperen sier flere ganger. I dag er dagens resultat det aller viktigste. Nå venter viktige samtaler med trenere og forbund.

– Det som er litt greia er at jeg har hatt EM som hovedmål denne sesongen. Det å reise over dammen... Jeg må se litt hva jeg gjør, sier Retzius.

– Jeg vil høre med forbund og alt mulig først. Jeg vil ta en prat med trener, men jeg har klart kvalifiseringskravet, det har jeg, sier BUL-utøveren.

Christina Vukicevic, ekspert i NRK

NRKs friidrettsekspert skjønner at Lene Retzius har en vanskelig vurdering.

Foto: Anders SKjerdingstad / NRK

NRKs friidrettsekspert, Christina Vukicevic Demidov, har selv vært friidrettsutøver og kjenner seg igjen i vurderingene som Retzius nå må ta.

– Vi som reiser ned ville jo gjerne hatt Lene på plass i et VM. Det er jo verdifullt for norske seere å se en norsk stavhopper blant verdenseliten i stav for damer.

Men:

– Det er selvfølgelig et langt avbrekk i juli med tidsforskjeller. Det har jo noe å si for sesongen etterpå, altså i august. Så spørs det hvordan man vekter og hvordan man har lagt opp sesongen fra før av, sier Vukicevic.

– Åpenbart noe som har skjedd

Retzius var med i sitt første VM i 2019 i Doha. Der klarte hun ikke å komme seg til finalen. En vanlig TV-seer tror kanskje at VM er blant friidrettsutøveres største drøm. Men i en sesong med VM i juli og EM i august må man ta vanskelige vurderinger.

Noe som Retzius kanskje ikke hadde lagt i beregningen da sesongen skulle planlegges, var et ekstremt byks fra 4.51 i fjor til 4.70 i år.

Sommer-OL i Tokyo 2021

HØYE SVEV: Ingen tidligere norsk kvinnehopper er i nærheten av Retzius i stavhopp.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er åpenbart noe som har skjedd her som hun må ta stilling til som de kanskje ikke har tenkt på kommer. Lene Retzius er nå i en annen posisjon til å vurdere et eventuelt VM som kommer nå i juli.

Med tredjeplass på verdensrankingen i år er det i hvert fall liten tvil om at hun har noe i et VM å gjøre. Selv ønsker hun i all hovedsak å nyte sin nye rekord.

– Jeg koser meg og nyter dagen og skal bare prøve å hoppe høyere og høyere, sier en optimistisk Retzius.

Les også Skadd Warholm gjør som Bolt – besøker tysk stjernelege

Karsten Warholm - Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt

Siste nytt

  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal