Hopp til innhold

Rett fra OL-gull til verdensrekord

Ruth Jebet (19) tok OL-gull for bare 12 dager siden. Lørdag satt hun verdensrekord på 3000 meter hinder i Paris.

Ruth Jebet satte ny verdensrekord på 3000 meter hinder da hun løp inn på tiden 8.52.82 i Diamond League-stevnet i Paris. Komm.: Jann Post og Vebjørn Rodal.

REKORDJENTE: Hinderløper Ruth Jebet var suveren i Paris. Tiden ble justert til 8,52,78.

– Jebet setter jo opp et morderisk tempo her. Da er det ingen tvil om at hun har dagen, sier kommentator Jann Post.

Det var et sterkt felt som satt ut på 3000 meter hinder under Diamond League-stevnet i Paris lørdag kveld.

Suveren

Sterkest av alle var den nybakte OL-vinneren Ruth Jebet. Etter bare 1000 meter passerte 19-åringen haren. Derfra og inn handlet alt om jenta som er født i Kenya, men konkurrerer for Bahrain.

Rio Olympics Athletics

GULL: Ruth Jebet tok OL-gullet på distansen i Rio.

Foto: Natacha Pisarenko / Ap

Hun stormet inn til soleklar verdensrekord, på tiden 8.52,78. En forbedring av hennes personlige rekord med sju sekunder og tre hundredeler.

– Det er så ekstremt høyt nivå. Det hadde vært gøy å se henne på 3000 meter flatt, og 5000 og 1500 meter også, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

– Når du passerer haren etter under 1000 meter, da føler du det meste spiller på lag, fortsetter han.

Hyvin Kiyeng fra Kenya var nærmest, med tiden 9.01,96, mens Emma Coburn fra USA tok tredjeplassen med sin tid på 9.10,19.

Den forrige verdensrekorden ble satt av russiske Gulnara Galkina i Beijing-OL i 2008, og var på 8.58,81.

Skiftet statsborgerskap i 2013

Jebet har måttet tåle kritikk for skifte av statborgerskap i kjølevannet av OL-gullet. Så mye at hennes manager gikk ut for å forklare hvorfor hun har konkurrert for Bahrain siden 2013.

– Folk klager over at Ruth ble solgt til Bahrain, men nei, det er ikke tilfellet. I Kenya er det så mange utøvere og alle vil delta i OL. Det er uttaksrunder og må konkurrere for å få sjansen, og bare en person får delta i hvert løp. I Bahrain er det ikke slike uttakskonkurranser. De ser på tidligere resultater, sa Gregory Klinzo til CNN.

Friidrett direkte fra Paris

Se Diamond League fra Paris direkte her.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal