Hopp til innhold

Debutant overrasket – nå skal han legge plan med Northug

For bare litt over et år siden satte en nyoperert Einar Hedegart (21) seg et klart mål: enten kom han seg til junior-VM eller så skulle han legge opp. Etter verdenscupdebuten i Holmenkollen har han blitt tatt under vingene til noen av norsk idretts største stjerner.

Einar Hedegart og Petter Northug skal legge en plan sammen før lørdagens jaktstart.

PLAN: Einar Hedegart og Petter Northug skal legge en plan sammen før lørdagens jaktstart.

Foto: NTB

– Det er surrealistisk bare det å stille på start, og så går det så bra i debuten. Det hadde jeg ikke forventet, sier Hedegart til NRK etter verdenscupdebuten.

Det endte med en imponerende 28. plass med 10 treff og plass på lørdagens jaktstart.

– Helt kanon, oppsummerer torsdagens vinner Johannes Thingnes Bø.

Han lånte ut skiene sine til junioren som kvalifiserte seg til sprinten i Holmenkollen ved å bli beste junior i junior-VM.

– Jeg spiste frokost med han i dag tidlig. Han er interessert, han gledet seg til å gå. Han spurte meg hvor mange pust jeg brukte før første skudd på liggende. Han klinka til med ti treff og verdenscuppoeng. Det er helt rått, skryter Thingnes Bø.

Verdenscup skiskyting: Sprint 10 km menn

IMPONERTE: Junioren Einar Hedegart.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Men skiskytingens soleklare ener er ikke den eneste stjernen som hjelper unggutten denne uka.

Hedegart følte seg nemlig som selveste Petter Northug på oppløpet, og det er kanskje ikke så rart for unggutten kommer fra samme kommune som Northug-familien.

– Jeg har hatt litt kontakt med faren hans de siste årene, og de har hjulpet meg med utstyr. Jeg har fått lånt noen ski i renn denne sesongen. Det har vært gull, forklarer han.

Etter målgang ble unggutten intervjuet av nettopp Northug som er ekspert i TV 2.

– Han er mitt store forbilde, uten tvil. Det er veldig tøft at han er med i skiskytter-sirkuset. Alt dette er en guttedrøm rett og slett. Jeg håper jeg kan komme meg flere ganger hit i årene som kommer, sier en meget fornøyd og nesten himmelfallen Hedegart.

Halvt år uten trening

Lørdag får han gå sitt andre verdenscuprenn etter å ha kvalifisert seg til jaktstarten. Der har Hedegart og Northug lagt en plan:

– Jeg og Petter har allerede avtalt at vi skal sette oss ned og legge en slagplan for hvordan vi skal hente inn Tarjei på førsterunden. Vi får se, forteller Hedegart.

Northug råder unggutten til å nyte opplevelsen og bruke det som inspirasjon i arbeidet de neste årene.

– Når det gjelder skyting og den biten, må han ikke høre på meg. Men jeg kan si at han skal gi gass og det tror jeg han gjør. Jeg tror han lot seg inspirere og gleder seg til å gå jaktstart på hjemmebane, sier Northug til NRK.

Men at han skulle stå i Holmenkollen og motta hyllest og hjelp fra Thingnes Bø og Northug så ut som ren utopi for ett år siden.

Einar Hedegart

OPERERT: Hedegart opererte menisken i januar 2022.

Foto: Privat

De to forrige sesongene har vært preget av motgang, og for et drøyt år siden måtte han operere menisken.

– Jeg skadet meg dagen før åpningen på Sjusjøen november 2021 og operert januar 2022, så det var et halvt år uten nesten noe trening, forteller Hedegart og fortsetter:

– Vi begynte fra scratch igjen i mai og siden har det gått på skinner. Det trengte jeg.

Men før sesongen ga han seg selv et ultimatum.

Jeg sa faktisk til mange at nå må det bli junior-VM ellers legger jeg opp. Det er litt det at man må begynne slå igjennom litt, man kan ikke bare vite selv at man har et høyt nivå og aldri få det frem. Jeg fikk vist det i år og så avsluttet det med verdenscup og det er ordentlig godt å tenke på etter å ha slitt så mye de to siste årene, forteller Hedegart.

Thingnes Bø sjokkerte

Men det var en litt spent utgave av Johannes Thingnes Bø som som sprinten i Holmenkollen. Skiskytteren har, sammen med sin bror, slitt med korona de siste ukene, og duoen var usikre på hvordan formen var.

Thingnes Bø dro på seg én bom og strafferunde på siste skyting, men med lungekapasiteten intakt nordmannen på i sporet. Han var suverent raskest på samtlige runder og var totalt 48,8 sekunder raskere enn nest beste mann, Benedikt Doll, i sporet.

Svenske Martin Ponsiluoma var nærmest å utfordre om seieren, men heller ikke han klarte å holde tritt på den siste runden. Han tapte 16 sekunder til Thingnes Bø på sisterunden og var hele 23,9 sekunder bak i mål.

Ponsiluoma og Doll tok pallplassene bak Thingnes Bø.

Han reagerer jo helt motsatt på det alle reagerer negativt på. Sykdom og treningsavbrudd er hans formel på å komme tilbake sterkere enn noen gang. Jeg blir irriterende imponert. Han utklasser oss nok en gang, sier Christiansen om lagkompisen.

– Det ser ut som han har hatt en uke med oppladning. Han er uanfektet, sier Sturla Holm Lægreid.

Konkurrentene var rett og slett nærmest sjokkert over det Thingnes Bø presterte etter en lengre sykdomsperiode.

– Det eneste man får gjort nå er sabotasje, men det skrinlegger vi med en gang. Det er nesten så man tror at ikke noen kan gå så fort, men han gjorde det likevel, sier Johannes Dale.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal