Hopp til innhold

Debutant overrasket – nå skal han legge plan med Northug

For bare litt over et år siden satte en nyoperert Einar Hedegart (21) seg et klart mål: enten kom han seg til junior-VM eller så skulle han legge opp. Etter verdenscupdebuten i Holmenkollen har han blitt tatt under vingene til noen av norsk idretts største stjerner.

Einar Hedegart og Petter Northug skal legge en plan sammen før lørdagens jaktstart.

PLAN: Einar Hedegart og Petter Northug skal legge en plan sammen før lørdagens jaktstart.

Foto: NTB

– Det er surrealistisk bare det å stille på start, og så går det så bra i debuten. Det hadde jeg ikke forventet, sier Hedegart til NRK etter verdenscupdebuten.

Det endte med en imponerende 28. plass med 10 treff og plass på lørdagens jaktstart.

– Helt kanon, oppsummerer torsdagens vinner Johannes Thingnes Bø.

Han lånte ut skiene sine til junioren som kvalifiserte seg til sprinten i Holmenkollen ved å bli beste junior i junior-VM.

– Jeg spiste frokost med han i dag tidlig. Han er interessert, han gledet seg til å gå. Han spurte meg hvor mange pust jeg brukte før første skudd på liggende. Han klinka til med ti treff og verdenscuppoeng. Det er helt rått, skryter Thingnes Bø.

Verdenscup skiskyting: Sprint 10 km menn

IMPONERTE: Junioren Einar Hedegart.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Men skiskytingens soleklare ener er ikke den eneste stjernen som hjelper unggutten denne uka.

Hedegart følte seg nemlig som selveste Petter Northug på oppløpet, og det er kanskje ikke så rart for unggutten kommer fra samme kommune som Northug-familien.

– Jeg har hatt litt kontakt med faren hans de siste årene, og de har hjulpet meg med utstyr. Jeg har fått lånt noen ski i renn denne sesongen. Det har vært gull, forklarer han.

Etter målgang ble unggutten intervjuet av nettopp Northug som er ekspert i TV 2.

– Han er mitt store forbilde, uten tvil. Det er veldig tøft at han er med i skiskytter-sirkuset. Alt dette er en guttedrøm rett og slett. Jeg håper jeg kan komme meg flere ganger hit i årene som kommer, sier en meget fornøyd og nesten himmelfallen Hedegart.

Halvt år uten trening

Lørdag får han gå sitt andre verdenscuprenn etter å ha kvalifisert seg til jaktstarten. Der har Hedegart og Northug lagt en plan:

– Jeg og Petter har allerede avtalt at vi skal sette oss ned og legge en slagplan for hvordan vi skal hente inn Tarjei på førsterunden. Vi får se, forteller Hedegart.

Northug råder unggutten til å nyte opplevelsen og bruke det som inspirasjon i arbeidet de neste årene.

– Når det gjelder skyting og den biten, må han ikke høre på meg. Men jeg kan si at han skal gi gass og det tror jeg han gjør. Jeg tror han lot seg inspirere og gleder seg til å gå jaktstart på hjemmebane, sier Northug til NRK.

Men at han skulle stå i Holmenkollen og motta hyllest og hjelp fra Thingnes Bø og Northug så ut som ren utopi for ett år siden.

Einar Hedegart

OPERERT: Hedegart opererte menisken i januar 2022.

Foto: Privat

De to forrige sesongene har vært preget av motgang, og for et drøyt år siden måtte han operere menisken.

– Jeg skadet meg dagen før åpningen på Sjusjøen november 2021 og operert januar 2022, så det var et halvt år uten nesten noe trening, forteller Hedegart og fortsetter:

– Vi begynte fra scratch igjen i mai og siden har det gått på skinner. Det trengte jeg.

Men før sesongen ga han seg selv et ultimatum.

Jeg sa faktisk til mange at nå må det bli junior-VM ellers legger jeg opp. Det er litt det at man må begynne slå igjennom litt, man kan ikke bare vite selv at man har et høyt nivå og aldri få det frem. Jeg fikk vist det i år og så avsluttet det med verdenscup og det er ordentlig godt å tenke på etter å ha slitt så mye de to siste årene, forteller Hedegart.

Thingnes Bø sjokkerte

Men det var en litt spent utgave av Johannes Thingnes Bø som som sprinten i Holmenkollen. Skiskytteren har, sammen med sin bror, slitt med korona de siste ukene, og duoen var usikre på hvordan formen var.

Thingnes Bø dro på seg én bom og strafferunde på siste skyting, men med lungekapasiteten intakt nordmannen på i sporet. Han var suverent raskest på samtlige runder og var totalt 48,8 sekunder raskere enn nest beste mann, Benedikt Doll, i sporet.

Svenske Martin Ponsiluoma var nærmest å utfordre om seieren, men heller ikke han klarte å holde tritt på den siste runden. Han tapte 16 sekunder til Thingnes Bø på sisterunden og var hele 23,9 sekunder bak i mål.

Ponsiluoma og Doll tok pallplassene bak Thingnes Bø.

Han reagerer jo helt motsatt på det alle reagerer negativt på. Sykdom og treningsavbrudd er hans formel på å komme tilbake sterkere enn noen gang. Jeg blir irriterende imponert. Han utklasser oss nok en gang, sier Christiansen om lagkompisen.

– Det ser ut som han har hatt en uke med oppladning. Han er uanfektet, sier Sturla Holm Lægreid.

Konkurrentene var rett og slett nærmest sjokkert over det Thingnes Bø presterte etter en lengre sykdomsperiode.

– Det eneste man får gjort nå er sabotasje, men det skrinlegger vi med en gang. Det er nesten så man tror at ikke noen kan gå så fort, men han gjorde det likevel, sier Johannes Dale.

Sportsnyheter

p234ibC21dE

Strandberg ut mot forsvarskritikken: – Kan mer fotball enn de på Twitter

Norge hadde lenge full kontroll på kampen, men Georgia slo kraftig tilbake. Både fremover og bakover i banen gikk det galt – nå hagler kritikken.

Siste nytt

  • Solbakken gjør én endring på laget

    Landslagssjef Ståle Solbakken har funnet plass til Ola Solbakken på bekostning av Sander Berge til oppgjøret mot Georiga. Dermed er det én endring fra laget som tapte 3–0 for Spania: Ørjan Håskjold Nyland – Marcus Holmgren Pedersen, Stefan Strandberg, Leo Skiri Østigård, Birger Meling – Martin Ødegaard, Patrick Berg, Fredrik Aursnes – Ola Solbakken, Alexander Sørloth, Mohamed Elyounoussi.

    Ola Solbakken
    Foto: Fredrik Varfjell
  • Nye IOC-anbefalinger – dårlig nytt for Bolsjunov

    IOC-president Thomas Bach sier tirsdag at IOC står fast ved fordømmelsen og utestengelsen av Russland og Belarus, men organisasjonen har ennå ikke vurdert hvorvidt russiske og belarusiske utøvere skal få delta under nøytralt flagg i OL i 2024.

    Forutsetningene for å slippe til russiske utøvere er følgende, ifølge en pressemelding sendt ut fra IOC:

    * Utøverne må konkurrere som nøytrale.
    * Ingen får delta som lag.
    * Utøvere som støtter Russlands krig er ikke velkommen.
    * Utøvere som er en del av hæren, får ikke delta.

    Flere russiske utøvere er tilknyttet hæren, deriblant Aleksandr Bosljunov. Langrennsstjernen har tittelen kaptein i Putins hær.

    – IOC skal diskutere dette når tiden er inne, uavhengig av om de (utøverne) har kvalifisert seg for OL gjennom kravene i deres enkelte internasjonale forbund, sa Bach på en pressekonferanse.

    – IOC føler dypt med det ukrainske folk og det ukrainske olympiske miljøet. Smerten og lidelsen er forbi fatteevne, uttalte IOC-presidenten.

    Thomas Bach
    Foto: FABRICE COFFRINI / AFP
  • Vipers må kutte i spillerstallen etter millionunderskudd

    Håndballklubben Vipers har hatt flere sesonger med et positivt resultat, men gikk med underskudd i fjor, skriver Fædrelandsvennen.

    – Isolert sett er jeg ikke fornøyd med et underskudd, men det var budsjettert slik at vi visste i hele 2022 at det gikk mot et underskudd. Det ble noe større enn budsjett på grunn av høyere lønnskostnader og reisekostnader spesielt til Champions League, sier styreleder Rune Nomeland i Våg HK til Fædrelandsvennen. (NTB)

    Vipers-seriegull
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste