Hopp til innhold

Reserven vant igjen – sjefen vil ikke endre uttakssystemet

RUKA (NRK): To reserver kom på pallen. Nå vil både seierherre Pål Golberg og NRKs ekspert Fredrik Aukland endre uttakskriteriene. Men landslagstreneren sier nei.

Pål Golberg

SUKSESS, TROSS ALT: Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg tok vare på sjansen som virket helt usannsynlig for en uke siden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I fjor kom Sondre Turvoll Fossli inn som reserve og vant verdenscupsprinten i Ruka. I år gjorde Pål Golberg akkurat det samme.

Johannes Høsflot Klæbo kom også inn som reserve – og ble nummer tre.

Klæbo og Golberg var også de beste sprinterne i den nasjonale åpninga på Beitostølen forrige helg. Likevel fikk de ikke sjansen i Ruka før landslagsløperne Eirik Brandsdal og Petter Northug kastet inn håndkleet.

Landslagsledelsen har vært helt tydelig på at elitelandslagsløperne har rangen den første verdenscuphelgen – og blir prioritert helt fram til jul.

– Min oppfatning er at man kan holde noen plasser til dem som gjorde det best i fjor, og så kan man holde noen plasser åpne for dem som står utenfor, sier Pål Golberg til NRK.

– Får sjansen

Golberg ble selv satt ut av landslaget etter forrige sesong. Derfor hadde han aldri noen tanker om å gå i Ruka. Håpet var en reserveplass til sprinten i Davos om to uker. Men det håpet ble også svekket da han ble slått av Johannes Høsflot Klæbo på Beitostølen.

Et par forfall senere er alt snudd på hodet – blant annet fordi landslagsledelsen gikk bort fra sine egne prinsipper da reservene ble valgt. Elitelandslagsløper Sindre Bjørnestad Skar ville gjerne gå i Ruka, men fikk ikke sjansen.

Spørsmålet er om dagens retningslinjer er de beste, eller om Pål Golberg har et poeng. Sprintlandslagstrener Arild Monsen vil imidlertid ikke endre noe.

– Jeg synes vi har et bra system, og kommuniserer vi riktig, så får folk sjansene. Man må ikke være for utålmodig der heller. Det er mange skirenn i løpet av året. Det er nå vi holder på med sånne spørsmål, men i januar er det glemt, og alle som går fort nok får sjansen, sier Monsen til NRK.

– Må bruke skjønn

Samtidig erkjenner han at han er godt fornøyd med valg av reserver i Ruka denne gangen.

Golberg får imidlertid støtte fra NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Aukland påpekte sprik mellom ord og handling fra landslagsledelsen da Golberg og Klæbo gikk forbi Skar i reservekøa til Ruka, men sa samtidig at han mente det beste laget kom til start.

Aukland vil ha det beste laget på start uten at landslagsledelsen skal trenge å bryte med egne prinsipper. I så fall må de endre prinsippene.

– Det aller viktigste er at det rette laget blir tatt ut. Da må man i enkelte situasjoner bruke skjønn. Jeg støtter tanken om å satse på elitelandslagsløperne, men samtidig bør det være en åpning for dem utenfor, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters
  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal