Reserven vant igjen – sjefen vil ikke endre uttakssystemet

RUKA (NRK): To reserver kom på pallen. Nå vil både seierherre Pål Golberg og NRKs ekspert Fredrik Aukland endre uttakskriteriene. Men landslagstreneren sier nei.

Pål Golberg

SUKSESS, TROSS ALT: Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg tok vare på sjansen som virket helt usannsynlig for en uke siden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I fjor kom Sondre Turvoll Fossli inn som reserve og vant verdenscupsprinten i Ruka. I år gjorde Pål Golberg akkurat det samme.

Johannes Høsflot Klæbo kom også inn som reserve – og ble nummer tre.

Klæbo og Golberg var også de beste sprinterne i den nasjonale åpninga på Beitostølen forrige helg. Likevel fikk de ikke sjansen i Ruka før landslagsløperne Eirik Brandsdal og Petter Northug kastet inn håndkleet.

Landslagsledelsen har vært helt tydelig på at elitelandslagsløperne har rangen den første verdenscuphelgen – og blir prioritert helt fram til jul.

– Min oppfatning er at man kan holde noen plasser til dem som gjorde det best i fjor, og så kan man holde noen plasser åpne for dem som står utenfor, sier Pål Golberg til NRK.

– Får sjansen

Golberg ble selv satt ut av landslaget etter forrige sesong. Derfor hadde han aldri noen tanker om å gå i Ruka. Håpet var en reserveplass til sprinten i Davos om to uker. Men det håpet ble også svekket da han ble slått av Johannes Høsflot Klæbo på Beitostølen.

Et par forfall senere er alt snudd på hodet – blant annet fordi landslagsledelsen gikk bort fra sine egne prinsipper da reservene ble valgt. Elitelandslagsløper Sindre Bjørnestad Skar ville gjerne gå i Ruka, men fikk ikke sjansen.

Spørsmålet er om dagens retningslinjer er de beste, eller om Pål Golberg har et poeng. Sprintlandslagstrener Arild Monsen vil imidlertid ikke endre noe.

– Jeg synes vi har et bra system, og kommuniserer vi riktig, så får folk sjansene. Man må ikke være for utålmodig der heller. Det er mange skirenn i løpet av året. Det er nå vi holder på med sånne spørsmål, men i januar er det glemt, og alle som går fort nok får sjansen, sier Monsen til NRK.

– Må bruke skjønn

Samtidig erkjenner han at han er godt fornøyd med valg av reserver i Ruka denne gangen.

Golberg får imidlertid støtte fra NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Aukland påpekte sprik mellom ord og handling fra landslagsledelsen da Golberg og Klæbo gikk forbi Skar i reservekøa til Ruka, men sa samtidig at han mente det beste laget kom til start.

Aukland vil ha det beste laget på start uten at landslagsledelsen skal trenge å bryte med egne prinsipper. I så fall må de endre prinsippene.

– Det aller viktigste er at det rette laget blir tatt ut. Da må man i enkelte situasjoner bruke skjønn. Jeg støtter tanken om å satse på elitelandslagsløperne, men samtidig bør det være en åpning for dem utenfor, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Maanum spilte siste ti da Arsenal økte ligaledelsen

  Etter å ha ligget under 0-1 til pause mot Brighton, snudde Arsenal kampen og økte ligaledelsen. Norske Frida Maanum fikk ti minutter da London-laget vant 2-1.

  Arsenal var det beste laget fra start, men havnet under 0-1 hjemme da finske Emma Koivisto sendte Brighton i ledelsen etter 15 minutter. Det var også stillingen til pause. Etter hvilen var derimot London-laget overlegen, og to kjappe mål fra Vivianne Miedema og Bethany Mead i det 55. og 61. minuttet, sikret Arsenal seieren.

  Norske Frida Maanum startet kampen på benken, men ble byttet inn åtte minutter før ordinær tid. Det var hennes 12. ligakamp for Arsenal, siden overgangen fra svenske Lindköpings i juli i fjor. Den 22-årige midtbanespilleren har så langt presterte godt for hovedstadsklubben, med fire mål på 25 kamper.

  Med kveldens seier over Brighton, økte Arsenal-kvinnene ledelsen med fire poeng ned til byrival Chelsea, som har én kamp mindre spilt. Arsenal har etter tolv ligarunder kun ett tap, og står med 29 poeng. (NTB)

  Women's Super League - Arsenal v Everton
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • Iran klar for Qatar-VM

  Iran ble den 14. nasjonen, og den første fra Asia, til å kvalifisere seg til fotball-VM i Qatar etter å ha slått Irak 1-0 hjemme torsdag.

  Porto-spissen Mehdi Taremi ble den store helten da han i det 48. minuttet sendte Iran til sitt sjette VM-sluttspill, foran 10.000 tilskuere på Azadi stadion i Teheran. Med torsdagens 1-0-seier over Irak, har iranerne etter sju kamper tatt 19 av 21 mulige poeng i kvalifiseringen.

  Ifølge nyhetsbyrået AP var 2000 av de 10.000 fremmøtte på tribunen kvinner. Det var første gang på 2,5 år at kvinner fikk gå på fotballkamp med herrelandslaget. VM-kvalifiseringskampen mot Kambodsja i oktober 2019, var det første gang siden 1981 at kvinner i Iran fikk rett til å kjøpe billetter til en fotballkamp. (NTB)

  WCUP Iran Iraq
  Foto: Vahid Salemi / AP
 • Holund: – Ingen kan føle seg trygge

  Hans Christer Holund sier det var trist å få beskjeden om at lagkamerat Simen Hegstad Krüger er koronasmittet.

  – Det er fryktelig trist. Veldig mye hardt arbeid som ligger bak det å komme til OL, så det går i vasken, og det er veldig trist for Simen. Helt forferdelig, sier Holund til NRK.

  Han har likevel tro på at Krüger kan rekke femmila i OL 19. mars.

  – Det kommer helt an hvor sjuk han blir. Med lite virus i kroppen blir man ikke veldig sjuk, og da tror jeg han blir klar for femmila, sier han.

  Holund sier smittesituasjonen er et stort nederlag for hele laget.

  – Det er en fryktelig kjedelig situasjon. Så får vi bare håpe det ikke er flere som tester positivt de neste dagene, sier Holund.

  – Vi må vente å se, tror ingen kan føle seg trygge enn så lenge, avslutter han.

  Menn Elite Allround på pressetreff
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal