Reserven vant igjen – sjefen vil ikke endre uttakssystemet

RUKA (NRK): To reserver kom på pallen. Nå vil både seierherre Pål Golberg og NRKs ekspert Fredrik Aukland endre uttakskriteriene. Men landslagstreneren sier nei.

Pål Golberg

SUKSESS, TROSS ALT: Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg tok vare på sjansen som virket helt usannsynlig for en uke siden.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

I fjor kom Sondre Turvoll Fossli inn som reserve og vant verdenscupsprinten i Ruka. I år gjorde Pål Golberg akkurat det samme.

Johannes Høsflot Klæbo kom også inn som reserve – og ble nummer tre.

Klæbo og Golberg var også de beste sprinterne i den nasjonale åpninga på Beitostølen forrige helg. Likevel fikk de ikke sjansen i Ruka før landslagsløperne Eirik Brandsdal og Petter Northug kastet inn håndkleet.

Landslagsledelsen har vært helt tydelig på at elitelandslagsløperne har rangen den første verdenscuphelgen – og blir prioritert helt fram til jul.

– Min oppfatning er at man kan holde noen plasser til dem som gjorde det best i fjor, og så kan man holde noen plasser åpne for dem som står utenfor, sier Pål Golberg til NRK.

– Får sjansen

Golberg ble selv satt ut av landslaget etter forrige sesong. Derfor hadde han aldri noen tanker om å gå i Ruka. Håpet var en reserveplass til sprinten i Davos om to uker. Men det håpet ble også svekket da han ble slått av Johannes Høsflot Klæbo på Beitostølen.

Et par forfall senere er alt snudd på hodet – blant annet fordi landslagsledelsen gikk bort fra sine egne prinsipper da reservene ble valgt. Elitelandslagsløper Sindre Bjørnestad Skar ville gjerne gå i Ruka, men fikk ikke sjansen.

Spørsmålet er om dagens retningslinjer er de beste, eller om Pål Golberg har et poeng. Sprintlandslagstrener Arild Monsen vil imidlertid ikke endre noe.

– Jeg synes vi har et bra system, og kommuniserer vi riktig, så får folk sjansene. Man må ikke være for utålmodig der heller. Det er mange skirenn i løpet av året. Det er nå vi holder på med sånne spørsmål, men i januar er det glemt, og alle som går fort nok får sjansen, sier Monsen til NRK.

– Må bruke skjønn

Samtidig erkjenner han at han er godt fornøyd med valg av reserver i Ruka denne gangen.

Golberg får imidlertid støtte fra NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland. Aukland påpekte sprik mellom ord og handling fra landslagsledelsen da Golberg og Klæbo gikk forbi Skar i reservekøa til Ruka, men sa samtidig at han mente det beste laget kom til start.

Aukland vil ha det beste laget på start uten at landslagsledelsen skal trenge å bryte med egne prinsipper. I så fall må de endre prinsippene.

– Det aller viktigste er at det rette laget blir tatt ut. Da må man i enkelte situasjoner bruke skjønn. Jeg støtter tanken om å satse på elitelandslagsløperne, men samtidig bør det være en åpning for dem utenfor, sier Fredrik Aukland.

Siste nytt

 • Lampaert vant Brügge - De Panne

  Hjemmehåpet Yves Lampaert kom alene til mål og vant sykkelrittet Brugge-De Panne.

  Da onsdagens endagersritt beveget seg inn i avslutningen satt 13 ryttere i frontgruppen med vinnerkandidater. Én av dem var Sven Erik Bystrøm.

  Med rundt ti kilometer til mål måtte imidlertid rogalendingen se åtte av bruddkameratene forsvinne foran seg. Noen kilometer deretter angrep så Lampaert og fikk en luke han ikke ga fra seg igjen.

  Lampaert
  Foto: Luc Claessen / AFP
 • U19-EM er avlyst

  UEFA avgjorde i går at U19-EM i fotball 2020 er endeleg avlyst, etter fleire utsetjingar.

  EM skulle gått i Belfast, opprinneleg i juli, så i november, så i mars neste år.

  Ei av årsakene er at den siste runden i kvalifiseringa heller ikkje er avvikla. Der skulle Norge ha møtt Italia, Island og Slovenia.

  I EM i Finland i 2018 blei Norge nummer fem.

  Norge - Finland, U19-EM i Finland i 2018
  Foto: Juha Harju / NTB
 • Landslagskapteinen testet positivt

  Den norske landslagkapteinen i ishockey, Jonas Holøs, er bekreftet smittet av koronaviruset, melder VG.

  – Jeg følte meg dårlig søndag kveld, og fikk feber. Mandag ble jeg testet, tirsdag kom svaret. Jeg er smittet, sier Holøs til avisen.

  Holøs spiller i svenske Linköping i SHL. Linköping spilte borte mot Skellefteå søndag kveld og laget kom hjem med fly på kvelden.

  Han forteller at han først trodde han var sliten etter tre dager på reisefot og kamp.

  Ifølge den svenske hockeyklubben skal flere nå ha testet positivt. En av dem er Holøs.

  Klubbens neste hjemmekamp mot Oskarshamn torsdag er utsatt. Det er også uvisst om lørdagens møte mot HV71 blir spilt som planlagt.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal