OL-reserven har aldri vunnet et renn – tok OL-gull

Fram til i går visste ikke Jørgen Graabak (23) om han skulle gå dagens renn. I dag klinte OL-debutanten til med sin første internasjonale seier og Norges første OL-gull i kombinert på 16 år.

Jørgen Graabak skulle egentlig ikke gå dagens kombinertrenn. Når alt var over stod han igjen med gullmedaljen. Reporter Harald Thingnes snakket med Graabak etter målgang.

Graabak sliter med å forstå at han vinner sitt første internasjonale renn i OL.

– Dette er litt rart og vanskelig å forstå. Men det er helt herlig, sier en rørt olympisk mester, Jørgen Graabak til NRK etter den sensasjonelle OL-seieren.

Jørgen Graabak

Det var lenge tvil om Jørgen Graabak i det hele tatt skulle stille i dagens konkurranse. Med Norges første kombinertgull på 16 år viste han at han fortjente plassen.

Foto: Timo Jaakonaho / NTB Scanpix

Dagen før det som skulle vise seg å bli tidenes løp av 23-åringen fikk han vite at Mikko Kokslien var vraket til fordel for ham i kombinert stor bakke. I dag viste han at han var plassen verdig, ved å gå inn til gull.

– Dette sier ganske mye om laget vårt. Dette kunne like gjerne være Mikko, sier Graabak, som ikke har én eneste verdenscupseier fra før.

Gikk hardt ut fra start

Etter hoppingen lå Håvard Klemetsen på andreplass, OL-debutanten Graabak på sjetteplass, Magnus Moan på en syvendeplass og Magnus Krog på en 18.-plass.

Allerede fra start tråkket Graabak og lagkamerat Magnus Moan til, og tok raskt igjen teten. De holdt seg i tetgruppa gjennom hele løpet, og på vei inn mot stadion ledet Graabak. Det endte med spurtoppgjør mellom Graabak, Moan og tyske Fabian Riessle. I mål var Graabak 0,6 sekunder foran Moan, og Riessle endte 1,6 sekunder bak.

Dermed kan kombinertgutta juble for dobbelt norsk i en gren som Norge ikke har tatt OL-gull i på 16 år – siden Bjarte Engen Viks gull i den klassiske øvelsen og laggullet under OL i Nagano i 1998.

I langrennet gikk Håvard Klemetsen inn til 9. plass – 24,5 sekunder bak sin gullvinnende lagkamerat. Magnus Krog ble nummer 12 – 36,7 sekunder bak.

I den siste bakken før stadion så Graabak tyske Bjöern Kircheisen rykke, selv var han stiv som en stokk.

– Da han fikk et par meter, så tenkte jeg at det ikke kom til å gå. Jeg var så stiv og sliten som jeg aldri har vært før. Men jeg klarte å ta meg sammen, og klarte å komme meg først inn på stadion, forteller 23-åringen.

For Graabak er det vanskelig å skjønne hva han nettopp har vært med på.

– I siste sving så tenkte jeg at «nå blir jeg olympisk mester». Jeg har jo aldri gått først inn i noen konkurranse, så dette er litt vanskelig å forstå.

– Gjør karrierens beste hopp

Tidligere Olympisk mester i kombinert, Fred Børre Lundberg, er mektig imponert over måten Jørgen Graabak grep sjansen under dagens renn.

– Han fikk muligheten og tok den. Det er sterkt.

Etter hopprennet var NRK-eksperten nærmest sikker på at det kom til å bli medalje på 23-åringen.

– Han er så god på langrennet, så da han hoppet karrierens beste konkurransehopp var jeg sikker på at det kom til å bli medalje. Det var rått og imponerende å se på, sier Lundberg.

For sølvvinner Magnus Moan er medaljen så god som gull når det er en lagkamerat som står der med ham.

– Dette var en fantastisk dag. Jeg er med og preger konkurransen fra første stavtak, og skiene var ufattelig bra i dag. Det er de som gjør at jeg kan være med å kjempe om medalje på sisterunden, sier Moan til NRK etter løpet.

Han unner lagkameraten gullet.

– Jørgen slet i den lille bakken, og han tok beskjeden om at han ikke skulle gå veldig bra. Jeg er veldig imponert over hvordan han har snudd den trenden og kommet seg inn på laget igjen, sier han.

Les også: Klemetsen på andreplass etter hopprennet

Magnus Moan og Jørgen Graabak

Med et kjempelangrenn sørget Jørgen Graabak og Magnus Moan for dobbelt norsk i kombinert stor bakke.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Nå ser Moan lyst på torsdagens lagkonkurranse.

– Pass dere, for vi kommer til å herje.

Hoppet seg inn på laget

Landslagstrener i kombinert, Kristian Hammer, forteller at det var på hengende håret at Graabak fikk gå i dag, til fordel for Mikko Kokslien.

– Vi tok ut laget i går, så det var fortsatt åpent helt fram til etter treningen. Og vi vet hva som bor i han som ikke fikk være med, og det var ikke noe enkelt valg.

Ifølge Hammer imponerte Graabak såpass på trening at han til slutt hoppet seg inn på laget.

– Han var med i diskusjonen hele tiden, men han hoppet bedre og bedre i storbakken og viste seg fram, sier landslagstreneren.

Kokslien fikk rett

Etter å selv ha blitt vraket til kombinertrennet i stor bakke tvitret Mikko Kokslien at han tror det blir to medaljer i dag. Og rett – det fikk han.

Laster Twitter-innhold
Magnus Krog og Håvard Klemetsen var fulle av lovord om lagkameratene Jørgen Graabak (gull) og Magnus Moan (sølv) etter prestasjonene deres tirsdag.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, kombinert stor bakke» i nytt vindu

Siste nytt

 • Tre mål på tre minutter i Molde

  Tre spinnville minutter snudde kampen mellom Molde og Viking på hodet.

  Eirik Ulland Andersen hadde sendt Molde i føringen etter en halvtimes spill, men det var senere i kampen dramatikken skulle utfolde seg.

  På stillingen 1-0 til Molde utliknet Samúel Fridjónsson for Viking etter 70 minutters spill. Rett fra avspark gikk Molde i angrep, og Eliteseriens toppscorer Ohi Omoijuanfo satte lekkert inn 2-1.

  Men det ga seg ikke der. For rett fra avspark igjen gikk Viking i angrep. Shayne Pattynama styrte inn utlikningen via Martin Linnes, og rogalendingene hadde kommet tilbake for andre gang på tre minutter.

  Det var også det siste målet i kampen. Molde taper to poeng i gullkampen.

  Eliteserien i fotball 2021: Molde - Viking
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Sterk Brann-seier

  Brann fikk hjelp til å ta ledelsen hjemme mot Kristiansund, da Dan Petter Ulvestad satte ballen i eget nett på komisk vis etter 19 minutter. Selv om Sery Larsen også vartet opp med et selvmål før pause, slo Brann tilbake etter hvilen.

  Petter Strand fikk en fullstreffer på frispark og Mathias Rasmussen fikset 3-1-seier minuttet før full tid. Da er Brann på kvalifiseringsplass i Eliteserien, ett poeng foran Stabæk, som slo Sandefjord 3-0 søndag.

  Brann scorar mot Kristiansund
  Foto: Marit Hommedal / NTB
 • André Hansen ut med skade

  Skadene hoper seg opp for landslaget før de viktige kampene mot Tyrkia og Montenegro om to uker. I kveld måtte keeper Hansen gi seg halvveis ut i andre omgang med det som så ut som en smell i kneet.

  Selve kampen vant Rosenborg til slutt 3-1. Formspiller Stefano Vecchia satte inn 1-0 etter 26 minutter spill. Kent Håvard Eriksen utliknet ti minutt ut i andre omgang.

  Men Rosenborg kom tilbake. Vecchia headet inn sitt andre for kvelden et kvarter før slutt, mens Noah Holm punkterte kampen på overtid med RBKs tredje scoring.

  Med det tar Rosenborg viktige poeng i medaljestriden.

  Eliteserien fotball 2021: Rosenborg - Mjøndalen.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal