Rennes ned av kommentarer etter dette bildet – nå slår juryen tilbake

Etter NRKs sak om påstått juks i OL-skytingen har juryen blitt langt mer synlig. Juryformannen mener kritikken er ufortjent og feil.

EMQrqHAXg6E

SKAPER REAKSJONER: To detaljer ved Yangs stilling fikk flere til å reagere.

Foto: ANN WANG / Reuters

På treningen før konkurransen på lørdag ga juryen klar beskjed om at Jenny Stene måtte endre stilling.

Norske Jenny Stene måtte bruke treningsdagen fredag på å legge om grepet i stående. Juryen mente hun hadde våpenet for tett mot brystet. Lørdag gikk dommerne i røde vester tett bak skytterne og observerte nøye under selve konkurransen.

– Jeg «kjenner dem» bak i nakken, og ser den røde vesten ganske tydelig. Det er ikke sånn at de så så nøye på meg. Vi var enige om endringen og viste juryen grepet og at vi hadde gjort det vi kunne, sier Stene.

Mener kineser brøt reglene

For et par dager siden fortalte NRK at flere i skyttermiljøet har reagert på måten Qian Yang, som har tatt to gullmedaljer i OL, holder riflen sin på.

– Hun bryter regelverket slik det står i papirene. Det er helt klart brudd på regelverket, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen da NRK viste ham bildet.

Flere kilder i det norske skyttermiljøet er klare på at Yang holder våpenet på en ulovlig måte, og at det handler om to ting:

 • Nesen er i kontakt med diopterforlengeren (siktet).
 • Venstre og høyre hånd er i kontakt.

– Det gjør at stillingen blir enda mer stabil. Det er ikke lov, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

– Problemet er at det ene bildet forteller ikke hele sannheten, sier juryformann David Goodfellow til NRK.

Har fått stygge kommentarer

Etter at NRK lagde sak på dette før helgen, har debatten tatt fullstendig fyr, bekrefter Goodfellow. I OL har han jobben med nettopp å kontrollere om ting går etter regelverket.

– Det har kommet hundrevis av kommentarer, og jeg har fått noen ganske stygge noen selv. Men jeg er tykkhudet, så det går bra, sier den erfarne jurysjefen.

Duestad

KONTROLL: David Goodfellow var mer aktiv på banen under kvinnenes finale i helmatch. Her sjekker han Jeanette Hegg Duestad.

Foto: Heiko Junge / NTB

– De har gått gjennom alle slags kvalifiseringer for å komme til OL, og vi ville trodd at de fikk ordna dette før de kommer hit, sier han.

Han er imidlertid klokkeklar på at gullvinneren ikke har brutt noen regler.

– Jeg var tett på, og jeg syns ikke det var noe galt. Det er opp til meg å bestemme, men samtidig har alle rett til sin egen mening, sier han.

Før 50 meter helmatch lørdag kunne det virke som juryen var mer påpasselig enn de har vært før.

– Jeg tror juryen har fått litt tyn etter den saken som har gått, noe jeg synes er litt ufortjent. Jeg tror det er derfor de er litt ekstra på, legger hun til.

Stene greide ikke å ta seg til finalen på helmatchen, hvor landslagsvenninnen Jeanette Hegg Duestad endte som nummer fire.

JENNY STENE

FIKK KORREKS: Jenny Stene måtte rette på grepet før helmatch-konkurransen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Gullvinneren: – Aldri sett før

Vinneren fra Sveits forteller at også hun la merke til at noe var annerledes fra juryens side i konkurransen, for også da ble skytterne observert nøye.

– Hun (fra juryen, red. anm) var sånn i finalen også. Det er reglene, så hun har rett til å gjøre det. Jeg har bare aldri sett noen gjøre det før. Jeg brydde meg ikke, for jeg vet at jeg ikke toucher. Vi kan nok diskutere reglene, men reglene er i alle fall klare, sier hun.

Goodfellow avviser at juryen gjorde noe annet enn før.

– Vi går opp og ned og ser på stillingene. Dette er utøvernes store øyeblikk, så det er på trening vi gir dem korreksjon og råd, sier han.

Stene var av en annen oppfatning.

– De skal alltid være på, men jeg hadde håpet at når det er OL, så kan de legge det litt bak seg og la utøverne få en god opplevelse, sier den norske skytteren.

NINA CHRISTEN

TOK GULL: Nina Christen vant helmatch, men hadde aldri opplevd slik pågang fra juryen.

Foto: Ann Wang / Reuters

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal