Hopp til innhold

Rennes ned av kommentarer etter dette bildet – nå slår juryen tilbake

Etter NRKs sak om påstått juks i OL-skytingen har juryen blitt langt mer synlig. Juryformannen mener kritikken er ufortjent og feil.

EMQrqHAXg6E

SKAPER REAKSJONER: To detaljer ved Yangs stilling fikk flere til å reagere.

Foto: ANN WANG / Reuters

På treningen før konkurransen på lørdag ga juryen klar beskjed om at Jenny Stene måtte endre stilling.

Norske Jenny Stene måtte bruke treningsdagen fredag på å legge om grepet i stående. Juryen mente hun hadde våpenet for tett mot brystet. Lørdag gikk dommerne i røde vester tett bak skytterne og observerte nøye under selve konkurransen.

– Jeg «kjenner dem» bak i nakken, og ser den røde vesten ganske tydelig. Det er ikke sånn at de så så nøye på meg. Vi var enige om endringen og viste juryen grepet og at vi hadde gjort det vi kunne, sier Stene.

Mener kineser brøt reglene

For et par dager siden fortalte NRK at flere i skyttermiljøet har reagert på måten Qian Yang, som har tatt to gullmedaljer i OL, holder riflen sin på.

– Hun bryter regelverket slik det står i papirene. Det er helt klart brudd på regelverket, sa landslagstrener Espen Berg-Knutsen da NRK viste ham bildet.

Flere kilder i det norske skyttermiljøet er klare på at Yang holder våpenet på en ulovlig måte, og at det handler om to ting:

  • Nesen er i kontakt med diopterforlengeren (siktet).
  • Venstre og høyre hånd er i kontakt.

– Det gjør at stillingen blir enda mer stabil. Det er ikke lov, sier NRKs ekspert Ola Lunde.

– Problemet er at det ene bildet forteller ikke hele sannheten, sier juryformann David Goodfellow til NRK.

Har fått stygge kommentarer

Etter at NRK lagde sak på dette før helgen, har debatten tatt fullstendig fyr, bekrefter Goodfellow. I OL har han jobben med nettopp å kontrollere om ting går etter regelverket.

– Det har kommet hundrevis av kommentarer, og jeg har fått noen ganske stygge noen selv. Men jeg er tykkhudet, så det går bra, sier den erfarne jurysjefen.

Duestad

KONTROLL: David Goodfellow var mer aktiv på banen under kvinnenes finale i helmatch. Her sjekker han Jeanette Hegg Duestad.

Foto: Heiko Junge / NTB

– De har gått gjennom alle slags kvalifiseringer for å komme til OL, og vi ville trodd at de fikk ordna dette før de kommer hit, sier han.

Han er imidlertid klokkeklar på at gullvinneren ikke har brutt noen regler.

– Jeg var tett på, og jeg syns ikke det var noe galt. Det er opp til meg å bestemme, men samtidig har alle rett til sin egen mening, sier han.

Før 50 meter helmatch lørdag kunne det virke som juryen var mer påpasselig enn de har vært før.

– Jeg tror juryen har fått litt tyn etter den saken som har gått, noe jeg synes er litt ufortjent. Jeg tror det er derfor de er litt ekstra på, legger hun til.

Stene greide ikke å ta seg til finalen på helmatchen, hvor landslagsvenninnen Jeanette Hegg Duestad endte som nummer fire.

JENNY STENE

FIKK KORREKS: Jenny Stene måtte rette på grepet før helmatch-konkurransen.

Foto: Heiko Junge / NTB

Gullvinneren: – Aldri sett før

Vinneren fra Sveits forteller at også hun la merke til at noe var annerledes fra juryens side i konkurransen, for også da ble skytterne observert nøye.

– Hun (fra juryen, red. anm) var sånn i finalen også. Det er reglene, så hun har rett til å gjøre det. Jeg har bare aldri sett noen gjøre det før. Jeg brydde meg ikke, for jeg vet at jeg ikke toucher. Vi kan nok diskutere reglene, men reglene er i alle fall klare, sier hun.

Goodfellow avviser at juryen gjorde noe annet enn før.

– Vi går opp og ned og ser på stillingene. Dette er utøvernes store øyeblikk, så det er på trening vi gir dem korreksjon og råd, sier han.

Stene var av en annen oppfatning.

– De skal alltid være på, men jeg hadde håpet at når det er OL, så kan de legge det litt bak seg og la utøverne få en god opplevelse, sier den norske skytteren.

NINA CHRISTEN

TOK GULL: Nina Christen vant helmatch, men hadde aldri opplevd slik pågang fra juryen.

Foto: Ann Wang / Reuters

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal