Normal

– Northug burde ikke ha startet i finalen

CANMORE (NRK): Renndirektør Pierre Mignerey mener det hadde vært mer sportslig av Petter Northug å droppe tirsdagens sprintfinale.

Northug

KONTROVERSIELT: Ikke alle synes Petter Northug viste god sportsånd i tirsdagens sprintfinale.

Foto: NRK

Northug forvirret stadionspeakeren da han tok tirsdagens sprintfinale i Ski Tour Canada som søndagstur, for å spare krefter. Mange har også latt seg provosere over at Northug åpenbart ikke var interessert i å kjempe om seieren – og i stedet stoppet helt opp i en bakke for å se de andre spurte.

Renndirektøren i FIS, Pierre Mignerey, likte ikke det han så.

– Petter kunne ha droppet å stille i finalen, sier han til NRK.

Og fortsetter:

– Resultatet hadde vært det samme. Reglene er klare – hvis du ikke starter eller ikke fullfører heatet, så blir du plassert sist. Han hadde blitt nummer seks i konkurransen selv om han ikke hadde startet.

Ikke regelbrudd

– Hadde det vært bedre om Northug ikke hadde startet?

– Fra et sportslig perspektiv – helt klart! Jeg vet målet hans var å spare krefter. Og så vet jeg ikke om han kan reglene, om han visste at han ikke hadde trengt å starte, eller om han stilte opp for å gi oss noe å snakke om i dag, sier Mignerey.

Han understreker at reglene er som de er fordi man ikke skal straffes for eksempel for å bli skadet eller syk underveis. Går man videre fra semifinale til finale, skal man ikke miste sjetteplassen selv om man ikke kommer til start i finalen.

Derfor synes også Mignerey det er vanskelig å innføre regler for å hindre gåing av den typen Northug viste tirsdag.

– Ifølge regelboka var det Northug gjorde helt greit. Det står ingenting i reglene om at man må gå fort. Det er hans valg. Og det er en del av hans personlighet. Det er ikke første gang han pusher grensene, sier Mignerey.

Pierre Mignerey

REAGERER: Renndirektør Pierre Mignerey stiller spørsmål ved hvorfor Petter Northug i det hele tatt gikk tirsdagens sprintfinale.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Majoriteten likte det ikke

– Har du forståelse for at Northug ønsket å spare krefter?

– Jeg forstår det, og det er ikke min jobb å si om det er rett eller galt. Men mange liker ikke denne typen oppførsel, og i går tror jeg majoriteten ikke likte det, sier renndirektøren.

Petter Northug sier til NRK at han var klar over at han ikke hadde behøvd å stille i finalen. Likevel var det aldri noen tvil om at han ville gå gjennom finalen.

– Det var greit å gå seg ned og få tuslet ut litt laktat fra semifinalen, sier han.

– Hva tenker du om det Mignerey sier?

– Når man er i en finale, så mener jeg det er dårlig gjort ikke å stille opp, sier Northug.

Siste nytt

 • Keita snudde til seier

  Aboubakar Keita stod for 3-2-målet i det 87. minutt da Stabæk tok tre viktige poeng Ranheim på Nadderud. Mads Reginiussen scoret begge Ranheims mål, mens Franck Boli scoret to for Stabæk.

  Aboubakar Keita
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Håland scoret sitt 10.

  Erling Håland (18) kom opp i tosifret antall seriemål da han ga Molde ledelsen i 2-1-seieren borte mot Strømsgodset. MFK tok med det over bronseplassen, siden Haugesund tapte 1-2 borte mot Kristianseund.

  Eliteserien fotball, menn: Strømsgodset - Molde
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Første borteseier siden 2015

  Start hadde ikke vunnet på bortebane siden mai i 2015, men snudde fra 0-1 til 2-1 mot Bodø/Glimt. Philip Zinckernagel sendte Glimt foran etter 70 minutter. Elliot Käck utlignet for Start, og Mathias Bringaker scoret seiersmålet fem minutter før slutt.

  Start - Bodø/Glimt
  Foto: Mats Torbergsen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
E-sport: Counter-Strike GO, finale
4-4-2 Eliteserien: Rosenborg - Sarpsborg 08
VM hestesport: Kjøring, presisjon
E-sport: Counter-Strike GO
Team Ingebrigtsen
E-sport: Counter-Strike GO