Hopp til innhold

Renndirektør i FIS: – Vi skal aldri bruke drone igjen

Etter tirsdagens drone-skandale, tør ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) å la det bli filmet med drone under flere verdenscuprenn i alpint.

Ble nesten truffet av drone

NÆRT: Dronen var smalt i bakken rett etter at Marcel Hirscher hadde passert.

Markus Waldner

FORBYR DRONER: Renndirektør i FIS, Markus Waldner.

Foto: Patrick Lang

– Akkurat nå er risikoen ved å bruke droner for høy, så dermed vil ikke dette bli brukt under verdenscuprenn, sier renndirektør for alpint i FIS, Markus Waldner til NRK.

En hel skiverden er rystet etter nestenulykken som inntraff under slalåmrennet i Madonna tirsdag. Marcel Hirscher var bare centimeter unna å få en drone i hodet i den andre omgangen.

Nå forbyr FIS dronefilming i verdenscupen.

– Så lenge jeg er renndirektør i FIS, og så lenge dronene ikke utvikler seg til å bli mer sikre, så skal det ikke filmes med drone, fastslår Waldner som har ligget våken i hele natt.

– Jeg kommer aldri til å få sove igjen om jeg vet at droner skal brukes.

Se nestenulykken i videovinduet under:

Marcel Hirscher

– Piloten mistet kontrollen

Det var Infront TV som stod for TV-produksjonen i italienske Madonna tirsdag. Waldner forteller at FIS og Infront hadde blitt enige om hvilke retningslinjer som skulle ligge til grunn for å filme med drone.

Waldner sier at piloten som styrte dronen ikke fulgte instruksene de hadde blitt enige om.

– Avtalen var at dronepiloten ikke fikk fly over konkurranseløypa. Vi hadde laget en korridor hvor han kunne filme med en avstand på 50 meter fra bakken og følge utøverne fra siden. I førsteomgangen fulgte han instruksjonene, men i andreomgangen han gikk nærmere og nærmere på utøverne. Dette var ikke det vi hadde blitt enige om.

– Hva var årsaken til at dronen krasjet?

– Ifølge informasjonen vi fikk fra piloten i går kveld så var det forstyrrelser utenifra på signalet som gjorde at dronen kom ut av kontroll, forteller Waldner.

– Så dette er en kombinasjon av at dronepiloten mistet kontrollen og ikke fulgte de instruksjonene som ble gitt?

– Ja, det er riktig. Dronen ble bruk på områder der vi hadde blitt enige om at den ikke skulle brukes. I tillegg så tror jeg ikke han hadde kalkulert med en slags form for sikkerhetsmargin, noe du alltid må gjøre i slike situasjoner, sier renndirektøren.

– Glad ingen ble skadet

Waldner priser seg lykkelig over at ingen ble skadet.

– Dette skulle selvfølgelig ikke skje, og ingen kunne forutse dette på forhånd. Jeg tar selvfølgelig min del av ansvaret. Men når piloten ikke gjør som vi har avtalt, så er det ikke mye jeg får gjort.

– Men nå forbyr vi altså dronefilming, avslutter renndirektøren.

Han forteller at Infostrada vil komme med en uttalelse rundt ulykken senere onsdag. De har beklaget hendelsen i en uttalelse fra FIS.

Siste nytt

 • Rankinghopp for Ruud

  Casper Ruud går opp to hakk på verdensrankingen i tennis og er rangert som verdens 8. beste spiller kort tid før sesongens store mål.

  Ruud måtte gi tapt for verdensener Novak Djokovic i semifinalen i Masters-turneringen i Roma i helgen. Djokovic blir værende på toppen av mandagens ferske ranking. Bak ham følger Daniil Medvedev og Alexander Zverev.

  Ruud har 7.-plass som sin høyeste plassering på rankingen. Nordmannen har vært blant de ti beste spillerne i verden siden september i fjor. (NTB)

  ATP Masters 1000 - Italian Open
  Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / Reuters
 • Moldes Brynhildsen ute i to måneder

  Molde-angriper Ola Brynhildsen må være på sidelinjen i omkring to måneder, opplyser lagets trener Erling Moe til VG.

  23 år gamle Brynhildsen måtte forlate banen i 3-0-seieren over Odd etter 78 minutter. Etter et skuddforsøk tok han seg til lysken og signaliserte at han måtte bytte.

  Fra før har Molde Eirik Ulland Andersen på skadelisten. Han røk korsbåndet i kneet i cupfinalen og mister resten av sesongen. Kristoffer Haraldseid, Sheriff Sinyan, Etzaz Hussain og Martin Ellingsen er andre spillere som også er utilgjengelig for de blåkledde. Spiss David Datro Fofana har vært ute lenge, men er med Molde-troppen til kampen mot Aalesund, meldte Romsdals Budstikke søndag kveld.

  Molde møter Aalesund på bortebane mandag kveld. (NTB)

  Eliteserien fotball 2021: FK Haugesund-Molde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB
 • Russlands tennisess Medvedev om Ukraina-krigen: – Veldig rystende

  Den russiske verdenstoeren Daniil Medvedev sier han har fulgt krigen i Ukraina tett den siste tiden. Han er forferdet over det som utspiller seg i nabolandet.

  26-åringen svarte søndag på spørsmål fra pressen foran grusturneringen i Genève. Der skal han i dyst etter fem ukers fravær fra ATP-touren. Russeren ble i starten av mai operert for brokk, og i mellomtiden har Medvedev fulgt nyheter fra Ukraina-krigen tett.

  – Jeg hadde litt tid til å følge med på hva som skjer, ja. Det er veldig rystende.

  Tidligere har Medvedev sagt at han er «kun for fred». Uttalelsen kom kort tid etter Russlands invasjon av Ukraina i februar.

  Russiske tennisspillere er ikke utestengt fra å konkurrere på ATP- eller WTA-touren, men det har Wimbledon-arrangørene valgt å se bort ifra. Nylig besluttet de å forby russisk og hviterussisk deltakelse i årets turnering.

  Medvedev satser fortsatt på at det vil komme en helomvending, slik at han kan konkurrere i Wimbledon. Grand Slam-turneringen starter 27. juni og varer over to uker.

  – Jeg håper denne avgjørelsen ikke er fastsatt for godt. Hvis jeg får spille, så kommer jeg til å gjøre det. Jeg elsker Wimbledon. (NTB)

  Daniil Medvedev
  Foto: Wilfredo Lee / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste