NRK Meny
Normal

Renndirektør i FIS: – Vi skal aldri bruke drone igjen

Etter tirsdagens drone-skandale, tør ikke Det internasjonale skiforbundet (FIS) å la det bli filmet med drone under flere verdenscuprenn i alpint.

Ble nesten truffet av drone

NÆRT: Dronen var smalt i bakken rett etter at Marcel Hirscher hadde passert.

Markus Waldner

FORBYR DRONER: Renndirektør i FIS, Markus Waldner.

Foto: Patrick Lang

– Akkurat nå er risikoen ved å bruke droner for høy, så dermed vil ikke dette bli brukt under verdenscuprenn, sier renndirektør for alpint i FIS, Markus Waldner til NRK.

En hel skiverden er rystet etter nestenulykken som inntraff under slalåmrennet i Madonna tirsdag. Marcel Hirscher var bare centimeter unna å få en drone i hodet i den andre omgangen.

Nå forbyr FIS dronefilming i verdenscupen.

– Så lenge jeg er renndirektør i FIS, og så lenge dronene ikke utvikler seg til å bli mer sikre, så skal det ikke filmes med drone, fastslår Waldner som har ligget våken i hele natt.

– Jeg kommer aldri til å få sove igjen om jeg vet at droner skal brukes.

Se nestenulykken i videovinduet under:

Marcel Hirscher

– Piloten mistet kontrollen

Det var Infront TV som stod for TV-produksjonen i italienske Madonna tirsdag. Waldner forteller at FIS og Infront hadde blitt enige om hvilke retningslinjer som skulle ligge til grunn for å filme med drone.

Waldner sier at piloten som styrte dronen ikke fulgte instruksene de hadde blitt enige om.

– Avtalen var at dronepiloten ikke fikk fly over konkurranseløypa. Vi hadde laget en korridor hvor han kunne filme med en avstand på 50 meter fra bakken og følge utøverne fra siden. I førsteomgangen fulgte han instruksjonene, men i andreomgangen han gikk nærmere og nærmere på utøverne. Dette var ikke det vi hadde blitt enige om.

– Hva var årsaken til at dronen krasjet?

– Ifølge informasjonen vi fikk fra piloten i går kveld så var det forstyrrelser utenifra på signalet som gjorde at dronen kom ut av kontroll, forteller Waldner.

– Så dette er en kombinasjon av at dronepiloten mistet kontrollen og ikke fulgte de instruksjonene som ble gitt?

– Ja, det er riktig. Dronen ble bruk på områder der vi hadde blitt enige om at den ikke skulle brukes. I tillegg så tror jeg ikke han hadde kalkulert med en slags form for sikkerhetsmargin, noe du alltid må gjøre i slike situasjoner, sier renndirektøren.

– Glad ingen ble skadet

Waldner priser seg lykkelig over at ingen ble skadet.

– Dette skulle selvfølgelig ikke skje, og ingen kunne forutse dette på forhånd. Jeg tar selvfølgelig min del av ansvaret. Men når piloten ikke gjør som vi har avtalt, så er det ikke mye jeg får gjort.

– Men nå forbyr vi altså dronefilming, avslutter renndirektøren.

Han forteller at Infostrada vil komme med en uttalelse rundt ulykken senere onsdag. De har beklaget hendelsen i en uttalelse fra FIS.

Siste nytt

  • Dan Martin til UAE Team Emirates

    Dan Martin har signert for Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengens lag UAE Team Emirates.

    Iren som endte på sjetteplass i årets Tour de France kommer fra Quick-Step Floors og har ifølge lagets egne hjemmesider knyttet seg til laget de to neste årene.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Fellesstart
Toppidrettsveka
Toppidrettsveka: Fellesstart