26-åring blir første kvinnelige hovedtrener i 2.-divisjon

Renate Blindheim (26) ble fredag presentert som hovedtrener for Sotra SK.

Renate Blindheim

Renate Blindheim tar på seg en oppgave ingen andre kvinner i norsk fotball har hatt før henne.

Foto: NRK

– Jeg vil tro det er noen som ser på det som overraskende og rart, det er sikkert noen som ikke har troen. Så håper jeg det er noen som tror på meg, sier Renate Blindheim til NRK.

Ingen herreklubb på et så høyt nivå har tidligere hatt en kvinnelig trener. Hun har de siste årene vært leder for ungdomsgruppen i Åsane fotball, men tar nå steget opp i 2. divisjon.

– Det har gått veldig fort, dette hadde jeg ikke sett for meg for en uke siden. Jeg var fornøyd med situasjonen i Åsane og hadde ikke tenkt at dette var noe som kunne skje i det hele tatt, sier Blindheim.

– Vi er spent, men samtidig helt sikker på at Renate har det som trengs. Alle referanser tilsier at hun er en kvalitetstrener, sier fotballeder i Sotra SK, Ronny Ekren.

ROnny Ekren og Renate Blindheim

NY TRENER: Renate Blindheim sammen med Ronny Ekren på fredagens pressekonferanse.

Foto: SOTRA SK

– Ting jeg aldri har vært borti før

Hun har en real utfordring foran seg. Fredag morgen ble hun presentert som trener. Senere samme dag møter hun spillerne for første gang. Mandag er det klart for første treningskamp.

Første seriekamp i 2. divisjon er 11. juli, borte mot Fram Larvik.

– Det er veldig mye som er nytt. Det rent fotballmessige skal vi komme godt i gang med, men det er veldig mye utenom som er ting jeg aldri har vært borti før. Men det er mange flinke folk her, sier Blindheim.

– Hva da?

– Alt fra spillerlogistikk til hele pakken som hovedtrener, sier hun.

I årets utgave av 2.-divisjon spilles det «halv serie» med sluttspill. Det betyr at lagene kun møter hverandre én gang før et sluttspill avgjør hvem som rykker opp og ned.

– Det gjør situasjonen enda mer spesiell. Ting er annerledes og spesiell for alle. Vi har knapt med tid, men tror at vi kan få til noe bra, sier Blindheim.

Ekspert: – Må ha en enorm fotballkapasitet

I 2018 var Eline Torneus den første kvinnelige treneren i 3. divisjon. Hun synes det er «helt rått» at hun får oppgaven og setter pris på at en ny kvinne tar steget inn i toppfotballen.

Eliteserien fotball, ekspertkommentator

EKSPERT: Eline Torneus har trent Skjervøys herrelag i 3.-divisjon og er nå Eurosports fotballekspert.

Foto: Tvnorge / NTB scanpix

– Min erfaring er at du må få respekt, og det må du få fort. Ettersom hun ble ansatt i en så ung alder må hun ha en enorm fotballkapasitet. Det er hun klar over selv, så hun må være tålmodig og stole på egne ferdigheter, sier Torneus til NRK.

Hun fikk selv en trå start på trenerkarrieren i Skjervøy.

– Det er ytre faktorer som påvirker deg, men du styrer selv i hvor stor grad du lar deg påvirke. Du kan bukke under for presset, men bør heller jobbe hardt for å endre eget produkt. Det er ikke produktivt for treneren å tvile, du må ha åpenheten med spillerne og jobbe mot et felles produkt, sier Torneus.

Sotra ble nummer ni i 2. divisjon avdeling 2 i fjor, fire poeng over nedrykksstreken.

Første steg mot drømmen

Nylig ble Blindheim tatt ut til UEFA A-lisenskurs, som en av to kvinnelige trenere i Norge.

Blindheim var selv et stort talent, og har spilt flere U-landskamper for Norge sammen med blant andre Guro Reiten og Caroline Graham Hansen.

Da en skade i foten satte en stopper for spillerkarrieren allerede som 17-åring, bestemte hun seg for å bli trener.

– Det har gjort at jeg får drive med det jeg vil drive med. Jeg synes kanskje det er enda artigere å være trener, sa Blindheim til NRK tidligere i år.

Da luftet hun ambisjonene om å bli den første kvinnelige treneren i eliteserien. Fredag tok hun første steget på veien dit.

– Det passer veldig fint, dette gikk relativt mye raskere enn jeg hadde sett for meg.

Siste nytt

 • Sørloth scoret og fikset straffe

  Alexander Sørloth skaffet straffesparket som ga 1-0 og scoret selv 3-1-målet da Trabzonspor slo Galatasaray i gullkampen i tyrkisk fotball.

  Sørloth er toppscorer med sine 21 scoringer i ligaen.

  Det gjenstår fire serieomganger før seriemesteren blir kåret i Tyrkia. (NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Fredrik Hagen
 • Drømmetreff senket City

  Southamptons Che Adams scoret sto nærmere midtbanen enn Manchester Citys 16-meter da han smalt inn kampens eneste scoring.

  City reiste derfor hjem tomhendte, og hjemmelaget tok tre poeng og avslutter derfor runden på 13. plass med 43 poeng.

  Southampton
  Foto: Catherine Ivill / AP
 • Molde slapp med skrekken

  Molde tok en oppskriftsmessig ledelse mot Mjøndalen etter en halvtime, Fredrik Aursnes banket ballen knallhardt inn bak Sosha Makani til 1-0. Bare et par minutter senere doblet John Kitolano for vertene. Med halvtimen igjen i Molde ble det kamp igjen, da Quint Jansen satt inn reduseringen. Like før slutt kunne Christian Gauseth redde inn ett poeng for gjestene på straffe, men den gikk rett i klypene på Andreas linde og kampen ender 2-1 til Molde.

  Eliteserien fotball 2020, Molde - Mjøndalen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal