Hopp til innhold

26-åring blir første kvinnelige hovedtrener i 2.-divisjon

Renate Blindheim (26) ble fredag presentert som hovedtrener for Sotra SK.

Renate Blindheim

Renate Blindheim tar på seg en oppgave ingen andre kvinner i norsk fotball har hatt før henne.

Foto: NRK

– Jeg vil tro det er noen som ser på det som overraskende og rart, det er sikkert noen som ikke har troen. Så håper jeg det er noen som tror på meg, sier Renate Blindheim til NRK.

Ingen herreklubb på et så høyt nivå har tidligere hatt en kvinnelig trener. Hun har de siste årene vært leder for ungdomsgruppen i Åsane fotball, men tar nå steget opp i 2. divisjon.

– Det har gått veldig fort, dette hadde jeg ikke sett for meg for en uke siden. Jeg var fornøyd med situasjonen i Åsane og hadde ikke tenkt at dette var noe som kunne skje i det hele tatt, sier Blindheim.

– Vi er spent, men samtidig helt sikker på at Renate har det som trengs. Alle referanser tilsier at hun er en kvalitetstrener, sier fotballeder i Sotra SK, Ronny Ekren.

ROnny Ekren og Renate Blindheim

NY TRENER: Renate Blindheim sammen med Ronny Ekren på fredagens pressekonferanse.

Foto: SOTRA SK

– Ting jeg aldri har vært borti før

Hun har en real utfordring foran seg. Fredag morgen ble hun presentert som trener. Senere samme dag møter hun spillerne for første gang. Mandag er det klart for første treningskamp.

Første seriekamp i 2. divisjon er 11. juli, borte mot Fram Larvik.

– Det er veldig mye som er nytt. Det rent fotballmessige skal vi komme godt i gang med, men det er veldig mye utenom som er ting jeg aldri har vært borti før. Men det er mange flinke folk her, sier Blindheim.

– Hva da?

– Alt fra spillerlogistikk til hele pakken som hovedtrener, sier hun.

I årets utgave av 2.-divisjon spilles det «halv serie» med sluttspill. Det betyr at lagene kun møter hverandre én gang før et sluttspill avgjør hvem som rykker opp og ned.

– Det gjør situasjonen enda mer spesiell. Ting er annerledes og spesiell for alle. Vi har knapt med tid, men tror at vi kan få til noe bra, sier Blindheim.

Ekspert: – Må ha en enorm fotballkapasitet

I 2018 var Eline Torneus den første kvinnelige treneren i 3. divisjon. Hun synes det er «helt rått» at hun får oppgaven og setter pris på at en ny kvinne tar steget inn i toppfotballen.

Eliteserien fotball, ekspertkommentator

EKSPERT: Eline Torneus har trent Skjervøys herrelag i 3.-divisjon og er nå Eurosports fotballekspert.

Foto: Tvnorge / NTB scanpix

– Min erfaring er at du må få respekt, og det må du få fort. Ettersom hun ble ansatt i en så ung alder må hun ha en enorm fotballkapasitet. Det er hun klar over selv, så hun må være tålmodig og stole på egne ferdigheter, sier Torneus til NRK.

Hun fikk selv en trå start på trenerkarrieren i Skjervøy.

– Det er ytre faktorer som påvirker deg, men du styrer selv i hvor stor grad du lar deg påvirke. Du kan bukke under for presset, men bør heller jobbe hardt for å endre eget produkt. Det er ikke produktivt for treneren å tvile, du må ha åpenheten med spillerne og jobbe mot et felles produkt, sier Torneus.

Sotra ble nummer ni i 2. divisjon avdeling 2 i fjor, fire poeng over nedrykksstreken.

Første steg mot drømmen

Nylig ble Blindheim tatt ut til UEFA A-lisenskurs, som en av to kvinnelige trenere i Norge.

Blindheim var selv et stort talent, og har spilt flere U-landskamper for Norge sammen med blant andre Guro Reiten og Caroline Graham Hansen.

Da en skade i foten satte en stopper for spillerkarrieren allerede som 17-åring, bestemte hun seg for å bli trener.

– Det har gjort at jeg får drive med det jeg vil drive med. Jeg synes kanskje det er enda artigere å være trener, sa Blindheim til NRK tidligere i år.

Da luftet hun ambisjonene om å bli den første kvinnelige treneren i eliteserien. Fredag tok hun første steget på veien dit.

– Det passer veldig fint, dette gikk relativt mye raskere enn jeg hadde sett for meg.

Sportsnyheter

Premier League - Liverpool v Crystal Palace

Klopp ut mot stjernesigneringen: – Ikke sånn han bør oppføre seg

Darwin Núñez (23) fikk en skrekkdebut hjemme på Anfield: Storsigneringen mistet hodet og skallet ned danske Joachim Andersen da Crystal Palace fikk med seg ett poeng. Nå venter en alvorsprat med Jürgen Klopp.

Situasjonen gjorde NRK-Post redd: – Man skal være heldig om ingen løper på deg

Jakob Ingebrigtsen hadde få problemer med å ta seg videre på 1500-meterforsøket i EM, men det kunne fort blitt svært dramatisk.

Siste nytt

 • Ertzgaard ute av EM

  EM-uttatte Lakeri Ertzgaard (midten) har testet positivt for korona og mister dermed mesterskapet i München.

  Friidrettsforbundets lege, Ove Talsnes, sier de har hatt strenge smittevernregler under hele EM, men at det er tilnærmet umulig å gardere seg 100 prosent.

  Ertzgaard var tatt ut til det norske laget på 4x400 meter stafett. Hun løp også førsteetappen av stafetten under VM i Eugene, der også Linn Oppegaard (til venstre), Elisabeth Slettum og Amalie Iuel (til høyre) løp.

  – Vi opprettholder det strenge regimet og poengterer viktigheten av håndhygiene, munnbind og avstand i alle situasjoner, sier Talsnes i pressemeldingen.

  Verdensmesterskapet i friidrett 2022
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
 • Thomsen på 9.-plass i EM-finalen i kule

  Marcus Thomsen (24) fikk det ikke til å stemme i mandagens kulefinale i friidretts-EM i München. Han ble nummer ni etter et lengstestøt på 19,91 meter.

  Vossingen kom seg aldri over 20 meter. Han åpnet med 19,36 før hans beste resultat kom i andre omgang, mens det ble et dødt forsøk i den tredje.

  Thomsen måtte ha fått til bedre enn 20,01 for å bli blant de åtte som fikk være med videre i finalens tre siste omganger.

  Tidligere på dagen havnet han på 8.-plass med 20,32 som bestenotering i kvalifiseringen.

  Forrige måned ble Thomsen nummer ti i VM-finalen. Der var hans lengste støt på 20,66 meter. Han har 20,89 som sesongbeste og en personlig rekord på 21,09. (NTB)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Skotheim på tredje i EM-tikampen

  Sander Skotheim er nummer tre sammenlagt etter fem øvelser i tikampen i friidretts-EM. Han klatret flere hakk som bestemann i høyde, og leverte en sterk 400 meter.

  Tiden 48,30 var klar personlig rekord for Skotheim.

  – Det var gøy, men det var helt jævlig. Det var tungt på slutten, sa en tydelig utslitt Skotheim til NRK.

  På høydehopp leverte han et hopp på 2,11 meter var det ingen i feltet som greide å slå. Innsatsen tok Skotheim opp fra 5.- til 3.-plass i sammendraget med en poengscore på 4324.

  Simon Ehammer fra Sveits topper tikampen med 4661 poeng, italienske Dario Dester er toer med 4327 poeng.

  Skotheim åpnet tikampen med å løpe 10,98 på 100 meter. Deretter ble det 7,56 meter i lengde. 20-åringen var med det oppe på 3.-plassen totalt. I kule noterte han 13,65 meter. (NTB/NRK)

  EM friidrett 2022 i München
  Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste