Remis i første parti for Carlsen: – Ikke skuffet

SOTSJI/OSLO (NRK.no): Magnus Carlsen (23) lette febrilsk etter vinnermuligheter, men måtte ta til takke med remis i det første VM-partiet.

Slik endte det første partiet i sjakk-VM i Sotsji.

SE VIDEO: Slik så det ut da Magnus Carlsen og Vishy Anand avsluttet partiet.

Vishy Anand

Vishy Anand spilte svært aggressivt i starten av partiet.

Foto: Artur Lebedev / Ap

– Jeg er ikke skuffet. Jeg kom ut av en litt vanskelig stilling, men fant ingen veier til seier, sier Magnus Carlsen.

I sluttspillet av partiet ble det klart at Carlsen spilte for seier til tross for at Anand hadde fordel med sine hvite brikker. Carlsen presset motstanderen kraftig og det så lenge ut til å gå mot triumf, men det holdt akkurat ikke for sjakkgeniet fra Bærum.

Partiet var over etter 48 trekk og fem nervepirrende timer.

De to spillerne virket begge tilfreds på pressekonferansen etter kampen. Carlsen svarte med lav stemme på spørsmålene fra sjakkpressen.

– Jeg skulle selvfølgelig ha sett at det ble seier, men slik gikk det ikke. Jeg er fornøyd med åpningen av denne matchen, sier Carlsen.

Aggressivt Anand-spill

Men til tross for et voldsomt Carlsen-kjør i store deler av spillet, startet partiet faktisk best for den indiske motstanderen.

Anand, som fikk kritikk for å spille svært blekt og defensiv i forrige VM-match, så ut som en helt ny mann i starten av første parti i Sotsji.

Han er en av verdens fremste åpningseksperter og overrasket fra start med trekket D4 - et uvanlig trekk til han å være. Og han fortsatte bare å male på utover i partiet.

– Oj, oj, oj! Kjempeaggressivt spill av Anand, utbrøt NRKs sjakkekspert Torstein Bae etter hvert som brikkene ble flyttet.

Carlsen svarte på Anand-åpningen med et Grünfeld-indisk forsvar. Nordmannen forsvarte seg godt og jobbet seg tilbake til en lik stilling relativt fort.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Det endte med remis i første parti av sjakk-VM i Sotsji. Dette sa Magnus Carlsen på pressekonferansen.

SE VIDEO: Slik oppsummerer Magnus Carlsen det første partiet.

Sterkt sluttspill

Carlsen tok etter hvert over initiativet i partiet, og Anand måtte dermed kjempe med nebb og klør.

Da så det faktisk ut som om Carlsen satt og koste seg ved brettet. For hvert eneste trekk Carlsen tok, så Anand mer og mer ukomfortabel ut. Sjakkeksperter mener det var nordmannens 42. trekk som gjorde at inderen klarte å redde remis.

Carlsen flyttet tårnet sitt fra e7 til e2, noe som resulterte i at den berømte pilen på TV-skjermen flyttet seg noen hakk mot midten.

Sjakkekspert Atle Grønn tror Carlsen har spilt på seg stor selvtillit inn mot morgendagen.

– Dette var en veldig bra start for Norge, jeg tror Magnus var veldig fornøyd. Magnus presset i flere timer, og det var litt viktig, sier Grønn til NRK.no.

Klikk deg fram og tilbake i partiet under!

Laster innhold, vennligst vent..

Sportsnyheter

Per Strand Hagenes.

Verdensmesteren beskrives som en «gudegave»​​​​​​​ og sammenliknes med Hushovd

LEUVEN/OSLO (NRK): Ingen klarte å følge Per Strand Hagenes (18) på de siste kilometerne av juniorenes fellesstart i sykkel-VM i Belgia. Landslagstrener Kai Lexberg må tilbake til en ung Thor Hushovd for å beskrive sykkeltalentet.

Nær sjokktap for Vipers: – Det er helt sykt

Verdens beste håndballag måtte nesten gi tapt for Fana i Bergen.

Siste nytt

 • Fossesholm står over samling

  Langrennsløper Helene Marie Fossesholm (20) står over den kommende samlingen med landslaget på Mosetertoppen neste uke.

  – Etter at Helene avbrøt høydesamlingen i Lavaze grunnet sår hals, har hun trappet opp treningen hjemme, men en samling med laget neste uke kommer for raskt på nå, sier landslagstrener Ole Morten Iversen i en melding fra Norges Skiforbund.

  – Siden den kommende samlingen består av hardøkter hver dag, kommer den dessverre litt tidlig, sier Fossesholm.

  Fossesholm
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Går videre med OL-sonderinger

  Styret i Norges idrettsforbund har vedtatt at det skal undersøkes om det finnes vilje til å arrangere et tredje vinter-OL i Norge i framtiden.

  Det opplyste idrettspresident Berit Kjøll da Idrettsforbundet arrangerte åpen time fredag. Idrettsstyret vedtok i 2019 at det skulle gjøres sonderinger internt i idretten og med myndighetene for å se på mulighetene.

  Dette var en jobb som skulle startet i fjor, men koronapandemien ga andre utfordringer for idrettsforbundet.

  – Det er veldig viktig at vi rammer dette arbeidet godt inn. Vi vil sette ned et utvalg som vi opprinnelig ville gjøre for et godt år siden, men som vi satte på vent fordi vi var midt i pandemien, sa Kjøll.

  Kjøll
  Foto: Terje Pedersen
 • Gauseth gir seg etter sesongen

  Mjøndalen-spilleren Christian Gauseth avslutter karrieren etter at sesongen 2021 er over.

  – Ja, ja, ja, ja. Jeg har sammen med en kompis allerede plukket ut noen snutter fra karrieren, sier Mjøndalen-kapteinen til VG.

  Veteranen har spilt for Mjøndalen siden 2013.

  Romsdalingen har slitt med skader gjennom sesongen. Han har kun startet åtte seriekamper. Gauseth kaller det et marerittår.

  Gauseth ser ikke for seg at han fortsetter i en annen rolle for Mjøndalen eller innen fotballen. Han sier at han vil prøve seg i arbeidslivet utenfor fotballen.

  Eliteserien i fotball 2020: Sarpsborg 08 - Mjøndalen (2-0)
  Foto: Christoffer Andersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal