Carlsen tapte VM-finalen: – Det har vært en nitrist kamp

BÆRUM (NRK): Magnus Carlsen tapte VM-finalen i fischersjakk mot Wesley So. Etterpå nektet han å prate med noen, og stormet ut av lokalet.

VM i Fischersjakk 2019

REMIS: Magnus Carlsen klarte ikke å vinne det første hurtigsjakkpartiet i VM i fischersjakk.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Magnus Carlsen - Wesley So: 2,5-13,5

– Det har vært en nitrist kamp av Magnus Carlsen. Han har ikke vunnet en eneste gang mot Wesley So, hvem hadde trodd det? spurte Torstein Bae retorisk.

Eksperten mente Carlsen spilte kafe-sjakk den siste dagen av VM.

– Det betyr at han bare måker på fordi han ikke har noe å tape. Han trenger ikke å spille de beste trekkene, han bare håper at motstanderen gjør en tabbe, uttalte Bae.

– Det er kamikaze-spill, utbrøt han.

Først etter premieutdelingen svarte Carlsen på ett spørsmål fra NRK.

– Jeg vil bare si gratulerer til Wesley, han spilte mye bedre enn meg. Jeg spilte OK den første dagen. Resten skammer jeg meg bare dypt over. Jeg skulle ønske jeg kunne gjort det igjen, sa Carlsen.

Se sendingen fra VM i fischersjakk:

Måtte vinne, men feilet

Carlsen hadde en dårlig dag på jobben i går. Da tapte han to partier. Dermed måtte nordmannen få elleve poeng før So fikk to poeng i dag.

Det gikk ikke.

Med remis i det første partiet, og tap i det andre, ble det 3-1 til So, og VM-finalen ble avgjort.

Fischersjakk-semifinaler dag 2

VERDENSMESTER: Wesley So tok sin første medalje i et VM noen sinne. Det ble gull i det første offisielle mesterskapet i fischersjakk.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

– Det er sjokkerende selv for meg. Hvis du sjekker datamaskinen, så tror jeg at jeg har spilt ganske bra. Det er sjokkerende selv for meg, gliser So til NRK.

Carlsen spilte aggressivt i begge dagens partier. Han visste han måtte vinne.

Men nordmannen fant ikke de beste trekkene i noen av partiene. Dermed er So verdensmester.

– Jeg er veldig glad. Det er den første VM-tittelen i fischersjakk. Denne grenen har ikke vært populær før de siste årene. Det er min yndlingsform for sjakk. Jeg er veldig stolt av å vinne, sier So til NRK.

– Magnus har hatt et par dårlige dager. Hadde dette vært vanlig sjakk, hadde han nok vunnet, tror So.

Ville ikke snakke

Carlsen selv var svært ordknapp i sitt intervju, men pappa Henrik forklarte hvordan sønnen har det nå.

– Magnus er veldig misfornøyd med de to siste dagene, han har ikke følt at ting har fungert i det hele tatt. Men So har spilt veldig bra, så det er bare å gratulere han.

Allerede underveis i det første partiet, snakket Henrik Carlsen om at han fryktet at dagen i går hadde ødelagt så mye for Magnus Carlsen at det var umulig å rette opp i dag. Henrik Carlsen fikk altså rett.

Så er spørsmålet hvordan dette påvirker verdensmesteren i langsjakk i fremtiden.

– Det kan gjøre han revansjesugen og det kan gå litt utover selvtilliten kortsiktig. Han er vant til at det går litt opp og ned, sier Henrik Carlsen.

I bronsekampen vant Jan Nepomnjajtsjij mot Fabiano Caruana med sifrene 12,5-5,5.

Siste nytt

 • NFF i blusstrøbbel

  Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har innledet disiplinærsak mot Norges Fotballforbund for tilskueres bruk av bluss under kampen mot Færøyene.

  De første minuttene av EM-kvalifiseringskampen forrige uke ble det tent et stort antall bluss på en liten tribuneseksjon bak det ene målet på Ullevaal. Det var en markering i debatten om bruk av pyroteknikk på norske fotballtribuner, og det ble sunget «hater, hater NFF».

  Som ventet ble hendelsen rapportert av UEFAs kampinspektør, og forbundet må regne med en bot når disiplinærkomiteen behandler saken 12. desember (NTB)

  EM-kvalifisering fotball, menn: Norge - Færøyene
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Moi ble månedens spiller

  Mohamed Elyounoussi måtte melde landslagsforfall på grunn av skade, men han har nå fått prisen som månedens spiller i skotsk eliteserie for oktober.

  25-åringen har imponert for Celtic den siste tiden. Han er leid ut til klubben fra Southampton denne sesongen i jakt på spilletid, og han har levert meget sterke prestasjoner. Han scoret fire seriemål i løpet av måneden (to mot Ross County, ett hver mot Aberdeen og St. Mirren) for laget som topper tabellen.

  – Det ligger gode prestasjoner bak dette, men fotball er en lagsport, så jeg må takke mine lagkamerater, sier Moi til Celtics nettsted. (NTB)

  Britain Soccer Scottish Premiership
  Foto: Steve Welsh / AP
 • Kolstad slo Haslum

  Kolstad slo Halsum 34-28 i herrenes eliteserie i håndball og topper tabellen. Elverum vant også i kveld med 36-25 over Follo. Kveldens tredje oppgjør i eliteserien endte med seier 30-29 til Drammen over Bækkelaget.

  Daniel Knudsen Brandmo i svevet for Kolstad Håndball
  Foto: Robert Magnussen / nidarosfoto.no

Sendeplan

Kl. Program Kanal