Hopp til innhold

– Blablabla, la oss gå til dopingkontroll

En meget selvsikker Magnus Carlsen (22) er «ett stort steg» nærmere VM-tittelen etter enda et remis-resultat mot Vishy Anand (43) tirsdag. På pressekonferansen etter partiet spøkte han om dopingkontroller i sjakk.

Slik valgte Magnus Carlsen å svare på sitt første spørsmål under pressekonferansen etter det 8. partiet.

VIDEO: 'Bla bla bla...også, over til dopingkontrollen' sa Carlsen etter sitt åttende VM-parti.

Også tirsdagens parti gikk unna på svært kort tid.

Etter bare en time og 15 minutter kastet Carlsen frem lanken og tilbød remis etter et raskt parti - det sjette uavgjortresultatet i VM.

– Forsøkte noen feller

Magnus Carlsen

GLISTE BREDT: Magnus Carlsen var i uvanlig godt humør på pressekonferansen etter tirsdagens parti.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

– Hvit spilte solid. Hadde svart gjort feil, kunne det vært en fordel. Men jeg gjorde ingen feil i dag, sier Anand på pressekonferansen, som altså spilte med svarte brikker tirsdag.

Carlsen virket langt mer rolig enn Anand på pressekonferansen. Stillingen i sjakk-VM er nå 5-3 etter åtte av tolv VM-partier - altså klar fordel Carlsen med fire partier igjen.

Anand er altså avhengig av å vinne to av de siste fire partiene for å sikre ekstraomganger i sjakk-VM.

Og Anand har ikke slått Carlsen siden desember 2010.

– Jeg forsøkte å sette ham i noen feller, men det virket ikke. Så jeg er tålelig fornøyd i dag. Da fellene ikke gikk, var det bare å «skru av», sier Carlsen.

Ble dopingtestet

Spesielt Carlsen spilte lynhurtig - totalt brukte han bare 20 minutter på 33 trekk. Pappa Henrik Carlsen forklarer det raske spillet med at Carlsen tidlig fikk partiet dit han ville.

– Magnus fikk stillingen slik han ønsket, og er nok fornøyd med remis. Han hadde stålkontroll, sier Henrik Carlsen.

Det hersket full forvirring etter partiet. Spillerne måtte nemlig vente på en uanmeldt dopingprøve, noe som gjorde at pressekonferansen ble utsatt med et lite kvarter.

Vishy Anand

Vishy Anand har litt av hvert å tenke på før de fire siste partiene i VM-kampen. Inderen ligger under med to poeng.

Foto: Anantha Krishnan / NTB scanpix

Dette så ut til å opprøre sjakkspillerne.

– Det er litt for sent å ta den diskusjonen, sa Anand spydig da han ankom pressekonferansen og ble spurt om hva han synes om dopingkontroller i sjakksporten.

Carlsen smilte lurt da han ble stilt det samme spørsmålet:

– Han spilte Berlin-forsvar, jeg spilte hvit- «yada yada yada», la oss gå til dopingkontrollen, sa Carlsen og gliste godt.

Etter det NRK erfarer ble spillerne dopingtestet etter pressekonferansen.

– Vanskelig for Anand

Magnus Carlsen og Vishy Anand spilte såkalt «spansk åpning» i dag, en av de aller vanligste åpningene i sjakksporten.

Anand valgte å forsvare seg med såkalt «Berlin-forsvar», et forsvar som så ut til å demme godt opp for Carlsens initierende angrepsforsøk.

Etter litt over en times spill begynte utskiftingene av brikker raskt, og i løpet av 32 trekk var partiet over. Da hadde begge spillere bare bønder og kongen igjen på brettet, og stillingen var «uløselig», ifølge NRKs ekspert.

– Magnus styrte mot remis hele veien, og er nok meget fornøyd med dette resultatet. Han leder med to hele poeng og har bare fire partier igjen, sier NRK-ekspert Torstein Bae.

NRK-eksperten tror Carlsen nå er svært nære seieren i VM.

– Med to poengs ledelse og bare fire partier igjen - det skal bli vanskelig for Anand å gjøre noe. Men igjen, det trengs ikke mange feilskjær fra Magnus før dette er jevnt igjen, sier Bae.

– Det er fryktelige nærme seier for Magnus, avslutter han.

Onsdag er det hviledag i sjakk-VM. Det niende partiet spilles torsdag kl 10.30.

Sportsnyheter

Norge

Hegerberg med emosjonell pride-feiring: – Handler om å stå sammen og vise kjærlighet

Ada Hegerberg (26) løftet det regnbuefargede kapteinsbindet mot himmelen etter 1-0-scoringen på Ullevaal.

Siste nytt

 • Supportere bortvist – skal ha kommet med rasistiske tilrop

  Ørn-Horten slo Arendal 8-1 i 2. divisjon lørdag, men det var dommerens bortvisning av om lag 30 bortefans for mulige rasistiske rop som stjal fokuset.

  Hendelsen skal ha skjedd ti minutter før hvilen, da Ørn-Hortens Seihou Leroy Sillah Nilsen økte hjemmelagets ledelse til 4-0 og feiret foran Arendals supportere, ifølge Agderposten.

  Avisen skriver at flere som var på stadion, har opplyst at det ble laget apelyder mot spilleren, og dommer Herman Aass bekrefter at publikum ble bortvist.

  Sportssjef Børge Fedje i Arendal sier klubben fordømmer alle former for rasisme og hets.

  – Vi har fått framstilt påstander om hva som skal ha skjedd, og jeg kan ikke uttale meg om det er sant eller ikke. Jeg vet bare at Arendal Fotball som klubb er opptatt av mangfold og respekt og vil være gode representanter både på og utenfor banen, sier han til Agderposten.

 • Solberg hadde store utfordringer med sikten

  Oliver Solberg inntok 6.-plassen på resultatlistene før siste dagen i Safari Rally Kenya i Nairobi, men tapte tid til toppen.

  – I dag var en av de sykeste dagene på rallybanen i mitt liv, men med seks nye runder i morgen er jeg sikker på at det kommer flere overraskelser og utfordringer i tiden som kommer, skriver den svensknorske rallyføreren på Twitter etter tredje dagen i Rally Kenya.

  Solberg skriver videre at han hadde store utfordringer med sikten i deler av fartsprøvene ettersom det både sprutet jord og vann opp på frontruta.

  Tross forholdene klatret Solberg opp på 6.-plass, og ligger 12.19 minutter bak Kalle Rovanperä som leder. Før dagens prøver var forspranget opp til finnen 4.27 minutter.

  Opp til Thierry Neuville på 5.-plass er det 1.19 minutter. (NTB)

  Oliver Solberg kjører i Kenya
  Foto: TONY KARUMBA / AFP
 • Nepomnjatsjtsjij og Caruana økte luken i VM-jakten

  Jan Nepomnjasjtsjij og Fabiano Caruana økte luken til resten i VM-kandidatturneringen i sjakk med seire lørdag. Hikaru Nakamura er treer, 1,5 poeng bak.

  «Nepo» er fortsatt alene på topp med 5,5 poeng på sju runder, etter en kontrollert seier med svarte brikker over ungarske Richard Rapport.

  Caruana lå lenge an til gevinst, men måtte slite lenge for seieren med hvite brikker mot aserbajanske Teimur Radjabov. Amerikaneren står med fem poeng.

  Deretter følger landsmannen Nakamura, som spilte remis med svarte brikker mot Jan-Krzysztof Duda lørdag. Tre spillere har tre poeng etter halvspilt turnering i Madrid.

  Vinneren av turneringen skal etter planen møte verdensmester Magnus Carlsen til VM-kamp i starten av 2023, men Carlsens foretrukne motstander i Alireza Firouzja, ligger dårlig an. Han har kun 2,5 poeng, etter remis mot kinesiske Ding Liren.

  Kandidatturneringen i den spanske hovedstaden varer fram til 5. juli. (NTB)

  Jan Nepo
  Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste