Hopp til innhold

Rekordmange mestere på Bislett

Stevnegeneral Steinar Hoen jubler, for fredagens Diamond League på Bislett blir en friidrettsfest uten like med 13 OL- og 28 VM-vinnere til start.

Tero Pitkämäki (t.v.) og Andreas Thorkildsen

Duellen mellom Tero Pitkämäki (t.v.) og Andreas Thorkildsen er etterhvert blitt en klassiker.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Aldri har så mange mestere vært samlet på Bislett tidligere. Det er duket for topp deltakelse i så å si alle øvelser, men det er klart at noen av øvelsene blir mer spennende og interessante enn andre.

Spyd for menn med Andreas Thorkildsen i toppslag blir uten tvil et høydepunkt. Han kastet 90,37 meter i Florø lørdag uten full klaff og knuste erkerivalen Tero Pitkämäki.

Asafa Powell,

Asafa Powell på Foro Imperiale i Roma i forrige uke. Nå vil ha ha 'keisertronen' på Bislett.

Foto: SIMONE FERRARO / Afp

Neste mål nå er norsk rekord for et fullsatt Bislett fredag kveld.

- Dersom forholdene blir bra, ser jeg ikke bort fra at det kan gå veldig langt på Bislett, sa Thorkildsen til NTB etter oppvisningen i Florø.

Han satte banerekord og årsbeste i verden, og han gjorde Pitkämäki til noe som lignet en statist.

Thorkildsen er i aller høyeste grad klar for Bislett-festen sammen med et stjernedryss av utøvere fra resten av verden.

Jays mot Asafa

100-meterduellen mellom Asafa Powell og Jaysuma Saidy Ndure blir også stor.

Powell har årsbeste i verden, mens Ndure imponerte med 10,11 i Florø lørdag.

Det 100-meterløpet tok han som en treningsøkt. Han har også vært under 10 sekunder i år, men vinden i Doha var litt for sterk.

Spennende årsdebut

Christina Vukicevic

Christina Vukicevic sesongdebuterer på Bislett.

Foto: NRK

Det skal også bli spennende å se Christina Vukicevic i årsdebuten på 100 meter hekk. Hun skulle ha deltatt i Florø, men valgte å stå over for å være i toppslag til Bislett.

En skade i låret tidligere i år satte henne litt tilbake, men nå er hun frisk og klar for nye topptider.

På Bislett møter hun amerikanske Lolo Jones og Perdita Felicien, så konkurransen kan ikke bli stort bedre for det norske korthekkhåpet i Barcelona-EM senere i sommer.

Alle de beste norske utøverne skal i aksjon. Caroline Bjerkeli Grøvdal løper 3000 meter hinder, og Ingvill Måkestad Bovim som virkelig begynner å få sving på løpingen sin på både 800 og 1500 meter, skal være med på Bislett.

Måkestad Bovim løper 800 meter fredag kveld.

Verdensrekordforsøk

På 800-meteren for menn er det varslet verdensrekordforsøk med David Rudisha og Abubaker Kaki i hovedrollen.

De skal forsøke å slå Wilson Kipketers legendariske 1.41,11. Det kan gå med gode forhold og støtte fra det entusiastiske Bislett-publikummet.

Også de virkelig store guttene skal i aksjon på Bislett i år.

Det gjelder kulestøterne som ikke har vært med på verdensrekordarenaen framfor noen på de siste ti årene.

Reese Hoffa, Adam Nelson og Christian Cantwell skal kjempe om Diamond League-poeng i Oslo. Men det kommer mange andre store stjerner også, om ikke like store i størrelse som de beste kulestøterne.

Blanca Vlasic stiller i høyde, Steve Hooker i stav for menn, Bernard Lagat stiller på 100 meter, Carolina Klüft skal hoppe lengde, og det blir også mulig å få se utøvere som Tatjana Lebedeva, Jelena Slesarenko, Christine Ohuruogo, Mike Frater og mange, mange andre.

Unge tsjekkere

Men tilbake til selve stevnet og spyd for menn. I Florø viste Thorkildsen at Pitkamäki ikke er noen målestokk i øyeblikket.

Det er derimot de unge tsjekkerne med Petr Frydrych i spissen. Frydrych hadde årsbeste i verden før Thorkildsen kastet over 90 meter lørdag ettermiddag.

Kanskje duellen mellom den 22 år gamle tsjekkeren og Andreas Thorkildsen blir vel så spennende som den 51. duellen mellom Thorkildsen og Pitkämäki?

Alt er i alle fall duket for et stjernedryss av de sjeldne og et nytt storestevne på ærverdige Bislett stadion fredag kveld.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal