Hopp til innhold

Rekordhelg i norsk friidrett: – Aldri sett så mye positivt på tre dager

Helga vi har lagt bak oss er en av de beste i norsk friidretts historie, mener NRKs friidrettsekspert, som nå tror på mange medaljer når EM begynner om to uker.

warholm

REKORDMANN: Verdensmester Karsten Warholm sprenger stadig grenser på 400 meter hekk, og i helgen var han en av flere nordmenn som satte nye rekorder.

Foto: Ali Tahir / NRK

– Det er gledelig, og overraskende bra. Dette er ei historisk god helg for norsk friidrett, sier Vebjørn Rodal.

De siste dagene har nemlig den ene rekorden fulgt den andre for de norske friidrettsutøverne.

Karsten Warholm slo til med ny norsk rekord på 400 meter hekk da han vant under Diamond League i London. Filip Ingebrigtsen leverte ny norsk rekord på 1500-meter, mens lillebror Jakob satt ny europeisk juniorrekord på samme distanse.

filip og jakob

Jakob og Filip Ingebrigtsen slo begge storebror Henriks gamle norgesrekord på 1500 meter da de løp Diamond League, og det var Filip som stakk av med den nye norgesrekorden.

Foto: Ali Tahir / NRK

Pedersen slo ni år gammel rekord

Henrik Ingebrigtsen imponerte også med å bli nummer fire under sin første 1500-meter på to år.

– Jeg hadde ikke trodd at Henrik, Jakob og Filip Ingebrigtsen skulle levere så bra som de gjorde, sier Rodal om Idretts-Norges mest omtalte brødretrio.

Men suksessen stoppet ikke der. Etter mange år med forsøk klarte endelig Isabelle Pedersen å passere Christina Vukicevics norske rekord på 100 meter hekk.

Samtidig viser Karoline Bjerkeli Grøvdal at storformen er på vei med årsbeste i Europa på 3000 meter hinder.

– I tillegg klarte Ferdinand Edman EM-kravet på 1500-meter med ny personlig rekord på 3.38,64. Amalie Iuel sprang inn til årsbeste under 400 meter flatt. Det har vært ei helt fantastisk friidrettshelg, sier Rodal.

Isabelle Pedersen

Isabelle Pedersen er nå Norges raskeste kvinne gjennom tidene på 100 meter hekk.

Foto: Ali Iqbal Tahir

– Vi har blitt voksne

Blant dem som virkelig fikk det til å stemme var Isabelle Pedersen, som altså endelig kan skryte av å være tidenes raskeste norske kvinne på 100 meter hekk. Hun mener det jobbes veldig godt i norsk friidrett om dagen.

– Vi som er født på 90-tallet har gjort ekstremt mye bra, vi måtte bare bli voksne. Nå har vi klart å komme oss frem på de virkelig store arenaene.

Rodal er enig i at det er noe spesielt med den nye generasjonen av friidrettsutøvere.

Vebjørn Rodal

NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal spår EM-suksess for Norge.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Ting er mer profesjonalisert, det er satt i system. Samtidig tror jeg det er veldig viktig å ha noen forbilder som leverer. Det har vi hatt i Karsten Warholm og brødrene Ingebrigtsen.

– Må bevare toppidrettskulturen som er skapt

Rodal mener at vi har fått en kultur inn i norsk friidrett som lenge har manglet.

– Henrik Ingebrigtsen var tidlig ute, også har Filip Ingebrigtsen kommet etterpå og vist hvordan ting skal gjøres. De andre utøverne har hatt forbilder de kan lære av. Vi har rett og slett oppnådd det som kalles en toppidrettskultur.

Rodal mener at norsk friidrett må ta lærdom av de gode erfaringene for å sørge for at utviklingen vedvarer.

– Jeg tror den generasjonen og den toppidrettskulturen vi ser nå kan dra med seg flere, slik at vi kan få et mer jevnt påfyll av talenter. Da slipper vi de bølgedalene vi har hatt tidligere. Vi må prøve å få til litt av det vi ser i langrenn, der toppidrettskulturen går i arv. Vi leverer gode prestasjoner i generasjon etter generasjon, og det bør være et mål, også for friidretten.

Gullvinneren fra OL i Atlanta tror toppidrettskulturen kan gi Norge et veldig hyggelig EM, som starter 7. august.

– Jeg er ikke veldig glad i å skryte opp prestasjoner, men nå er det veldig vanskelig å snakke om et kommende EM uten å samtidig snakke om mange norske medaljesjanser, sier Rodal.

Filip Ingebrigtsen gjør det! Han løper på 3.30.01 i Monaco!
Karsten Warholm
Isabelle Pedersen blir nummer åtte i finalen på 100 meter hekk. Tiden er 12.73. Det er hennes nest beste løp noensinne. Pedersen satte norsk rekord i forsøket med 12.72. Kendra Harrison fra USA vinner med årsbeste i verden – 12.36.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal