Rekorder knuses i kvinnefotballen – nå håper Norge på opptur

På søndag var nesten 40 000 tilskuere på plass da Juventus' damelag slo Fiorentina 1-0 i Torino. Nå håper også Toppserien på fulle tribuner.

Jubelscener etter Juventus sitt mål foran nærmere 40 000 tilskuere

JUBELSCENER: Nærmere 40 000 italienere på Allianz Stadion kunne slippe jubelen løs da Juventus sitt damelag vant 1-0 over Fiorentina på søndag.

Foto: Marco Bertorello / AFP

– Jeg skjønte nesten ikke hva som skjedde. Å feire med den fantastiske fansen. Det var helt utrolig, forteller Juventus-spiller Sofie Junge Pedersen til NRK.

Søndag var første gang Juventus-damene fikk spille på samme arena som Cristiano Ronaldo og Juventus-herrene spiller til vanlig. Danske Sofie Junge Pedersen (26) opplevde å bli matchvinner for første gang i karrieren, foran 39 027 jublende supportere.

Det er ikke første gang i år at publikumstallene i internasjonal kvinnefotball har vært enorme. 17. mars møtte 60 739 tilskuere opp da Atletico Madrid tok i mot Barcelona. Det er publikumsrekord på en kvinnefotballkamp.

Sofie Junge Pedersen feiret etter scoring

STOR OPPLEVELSE: Danske Sofie Junge Pedersen (t.h) scoret seiersmålet da Juventus slo Fiorentina 1-0 på et nesten fullsatt Allianz Stadion i Torino.

Foto: Marco Bertorello / AFP

For Juventus' del ble det en enorm opplevelse for spillerne.

– Jeg tror virkelig at dette bidrar til at oppmerksomheten for kvinnefotball blir større i hele verden, sier dansken til NRK.

– Selv om dette var et engangstilfelle, vet jeg at klubben så hvilken fest dette var, så jeg tenker - hvorfor ikke gjøre det igjen?

1999 så Toppserien i helgen

Tidligere Juventus-spiller Ingvild Isaksen kunne ønske at hun fikk muligheten til å oppleve noe lignende, men hun måtte legge opp tidligere i år på grunn av langvarige skadeproblemer.

Ingvild Isaksen er fornøyd med opptur i kvinnefotballen

HELT RÅTT: Tidligere Juventus-spiller, Ingvild Isaksen, er imponert og stolt over utviklingen vi nå ser i kvinnefotballen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

– Jeg kjente jo på satsingen og interessen i Torino. De gjør ikke dette for å være snille, de ser en markedsverdi i det. Jeg syns det er helt rått. Jeg blir både imponert og stolt over den utviklingen vi ser nå, sier Isaksen til NRK.

Samtidig som Juventus sitt damelag satt italiensk rekord med 39 027 tilskuere, ble også første runde av Toppserien satt i gang. Til sammenligning møtte totalt 1999 supportere opp på de seks kampene som ble spilt.

– Vi håper veldig at det kan skje i Norge også. Men det kan hende at vi må få storklubber som Rosenborg på banen før vi får fulle tribuner, forteller daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen.

Hege Jørgensen utenfor Ullevaal Stadion

FLINKE STORKLUBBER: Hege Jørgensen syns det er interessant å se hvordan internasjonale storklubber har jobbet med kvinnesatsingen.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Hun vil ikke direkte oppfordre de norske toppklubbene til å ha kvinnelag, men tenker at man bør se på hva de internasjonale storklubbene nå gjør.

– Jeg synes hvert fall det er interessant å se hva herreklubbene har å bidra med internasjonalt. De har vært flinke til å spille på den store fanskaren som herresiden har, sier Jørgensen.

Flere rekorder

Ifølge fotball.no var det totalt 33 641 tilskuere som så Toppserien fra tribuneplass i fjor. Altså færre publikummere enn det som var samlet i Juventus-kampen på søndag.

Publikumsrekord i Madrid

PUBLIKUMSREKORD: Over 60 000 tilskuere møtte opp da Atletico Madrids kvinnelag tok i mot Barcelona tidligere i mars. Det er ny publikumsrekord i kvinnefotballen.

Foto: Gabriel Bouys / AFP

I januar kom 48 121 tilskuere da Athletic Bilbaos møtte Atletico Madrid i cupen. Det fulgte Atletico Madrid opp med 60,739 tilskuere opp da de tok i mot Barcelona tidligere i mars.

Ny publikumsrekord ble også satt i mesterligaen forrige uke. I kvarftinalen mellom Ada Hegerbergs Lyon og Caroline Graham Hansens Wolfsburg, møtte 17 840 tilskuere opp til kamp.

Siste nytt

 • Overtidspoeng for serieleiaren

  Med eit frispark av Mario Vrancic sikra Norwich seg 2-2 mot Sheffield Wednesday fredag kveld, og leier Championship med fem poeng til Leeds og Sheffield United.

  Det kan bety at opprykket kan sikrast måndag for Alexander Tetteys klubb. Tettey sat på benken heile kampen.

  Christoph Zimmermann, Norwich
  Foto: TONY O'BRIEN / Reuters
 • Tangerte 109 år gammal rekord

  Aston Villa tok sin niande strake liga-siger med 2-0 over Bolton i dag. Det er tangering av klubbrekorden frå oktober-desember 1910, og gir så godt som sikkert den gamle storklubben kvalifiseringsplass i Championship.

  Samstundes sende dei Bolton ned til League One.

  Tammy Abraham, Aston Villa
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Sju baklengs for Norge

  Finland banka Norge heile 7-0 i dagens kamp i den nordiske ishockeyturneringa. Periodesifra var 2-0, 1-0 og 4-0.

  I går tapte Norge 3-1 for Finland. Norge ligg sist etter fire tap for Sverige og Finland, og møter Danmark i to kampar neste helg.

  Lars Haugen
  Foto: DAVID W CERNY / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal