Hopp til innhold

Norsk 17-åring imponerer: – Setter rekorder som er internasjonale topptider

Norsk svømming har ligget brakk, men nå seiler plutselig unggutten Henrik Christiansen (17) opp som en ny, norsk stjerne. Og i helgen ble det satt rekord i antall rekorder under NM.

henrik

Henrik Christiansen var tidenes yngste svømmer som ble tatt opp på a-landslaget for to år siden. Nå er 17-åringen i ferd med å få sitt store gjennombrudd.

Foto: Norges Svømmeforbund

petter

Landslagssjef Petter Løvberg gleder seg over overraskende gode resultater i NM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Henrik har vært NMs store høydepunkt, om du spør meg. Han setter rekorder som er internasjonale topptider, sier Petter Løvberg, landslagssjef i svømming.

I helgen har Løvberg vært tilskuer til et NM i svømming som gikk over all forventning. Hele 36 nye norske rekorder ble satt til sammen på senior - og juniornivå. I tillegg ble det satt 30 rekorder for funksjonshemmede.

Det er rett og slett rekord i antall rekorder.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende, slår Løvberg fast.

Profilene er borte

Det er bare noen måneder siden landslagssjefen måtte medgi at norsk svømming lå brakk.

Profiler som Aleksander Hetland og Ingvild Snildal har lagt opp, mens Sara Nordenstam kun driver med trening, ikke konkkurranse. Samtidig har ingen vært i nærheten av å kunne ta opp arven etter avdøde Alexander Dale Oen.

Rekordraset i NM var et etterlengtet lyspunkt og tegn på at sporten er i ferd med å reise seg igjen.

– Vi har visst at vi har talentene, så har vi tatt grep rundt noen av de unge som har fått være med på seniorlandslaget. Prosessen har gått litt kjappere enn jeg hadde trodd, må jeg si. Noen har tatt utviklingen litt raskere enn forventet, sier Løvberg.

Henrik Christiansen er en av disse. Lørenskog/Rælingen-svømmeren sto i alle fall frem som en liten stjerne under mesterskapet i Stavanger. Han har lenge blitt regnet som et stort talent, men tidene hans i NM var forbløffende gode.

17-åringen satte norsk seniorrekord både på 800-meter (7.43,26) og 1500-meter (14.47,55). I tillegg satte han flere juniorrekorder på andre distanser.

– Rekorden hans på 800-meter ville vært den femte beste tiden i Europa i fjor. Det er klart det er veldig imponerende, sier Løvberg.

– Kan bli spennende fremover

Christiansen ble tidenes yngste landslagsutøver da han ble tatt opp på seniorlaget allerede for to år siden. Han er del av en gylden årgang med flere talenter.

Landslagssjefen tror ikke det er lenge til man ser ham prestere på topp internasjonalt nivå, selv om han understreker at han ikke liker å forhåndsspå slikt.

– Men Henrik er den som har tider som er av internasjonal klasse på seniornivå i Norge nå. Det er det ingen tvil om, sier Løvberg.

– Men det er spesielt at det nå er flere som er veldig unge som begynner å bli så bra. De er 16-17-åringer, juniorer, og setter seniorrekorder. Før brukte svømmerne å være over 20 når de var klare for seniorlandslaget, legger han til.

Landslagssjefen forteller at man innså at man bare måtte begynne på nytt etter at de store profilene ble borte. Da var det mest nærliggende å ta tak i unge talenter og lage egne prosjekter for disse.

Det er blant annet tatt ut en prosjektgruppe på Olympiatoppen, hvor spesialister er satt inn for å jobbe med svømmetalentene.

Alexander Dale Oens bror Robin er ansatt i en stilling hvor arbeidsoppgaven hans mer eller mindre er å være mentor for de gode juniorsvømmerne.

Løvberg mener det er dette arbeidet som allerede begynner å få resultater.

– Det er viktig å bevisstgjøre de tidlig. Det virker som vi er veldig på rett vei, så om dette fortsetter kan det bli mange spennende år for norsk svømming fremover, slår han fast.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal