NRK Meny
Normal

Norsk 17-åring imponerer: – Setter rekorder som er internasjonale topptider

Norsk svømming har ligget brakk, men nå seiler plutselig unggutten Henrik Christiansen (17) opp som en ny, norsk stjerne. Og i helgen ble det satt rekord i antall rekorder under NM.

henrik

Henrik Christiansen var tidenes yngste svømmer som ble tatt opp på a-landslaget for to år siden. Nå er 17-åringen i ferd med å få sitt store gjennombrudd.

Foto: Norges Svømmeforbund

petter

Landslagssjef Petter Løvberg gleder seg over overraskende gode resultater i NM.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Henrik har vært NMs store høydepunkt, om du spør meg. Han setter rekorder som er internasjonale topptider, sier Petter Løvberg, landslagssjef i svømming.

I helgen har Løvberg vært tilskuer til et NM i svømming som gikk over all forventning. Hele 36 nye norske rekorder ble satt til sammen på senior - og juniornivå. I tillegg ble det satt 30 rekorder for funksjonshemmede.

Det er rett og slett rekord i antall rekorder.

– Jeg har aldri vært med på noe lignende, slår Løvberg fast.

Profilene er borte

Det er bare noen måneder siden landslagssjefen måtte medgi at norsk svømming lå brakk.

Profiler som Aleksander Hetland og Ingvild Snildal har lagt opp, mens Sara Nordenstam kun driver med trening, ikke konkkurranse. Samtidig har ingen vært i nærheten av å kunne ta opp arven etter avdøde Alexander Dale Oen.

Rekordraset i NM var et etterlengtet lyspunkt og tegn på at sporten er i ferd med å reise seg igjen.

– Vi har visst at vi har talentene, så har vi tatt grep rundt noen av de unge som har fått være med på seniorlandslaget. Prosessen har gått litt kjappere enn jeg hadde trodd, må jeg si. Noen har tatt utviklingen litt raskere enn forventet, sier Løvberg.

Henrik Christiansen er en av disse. Lørenskog/Rælingen-svømmeren sto i alle fall frem som en liten stjerne under mesterskapet i Stavanger. Han har lenge blitt regnet som et stort talent, men tidene hans i NM var forbløffende gode.

17-åringen satte norsk seniorrekord både på 800-meter (7.43,26) og 1500-meter (14.47,55). I tillegg satte han flere juniorrekorder på andre distanser.

– Rekorden hans på 800-meter ville vært den femte beste tiden i Europa i fjor. Det er klart det er veldig imponerende, sier Løvberg.

– Kan bli spennende fremover

Christiansen ble tidenes yngste landslagsutøver da han ble tatt opp på seniorlaget allerede for to år siden. Han er del av en gylden årgang med flere talenter.

Landslagssjefen tror ikke det er lenge til man ser ham prestere på topp internasjonalt nivå, selv om han understreker at han ikke liker å forhåndsspå slikt.

– Men Henrik er den som har tider som er av internasjonal klasse på seniornivå i Norge nå. Det er det ingen tvil om, sier Løvberg.

– Men det er spesielt at det nå er flere som er veldig unge som begynner å bli så bra. De er 16-17-åringer, juniorer, og setter seniorrekorder. Før brukte svømmerne å være over 20 når de var klare for seniorlandslaget, legger han til.

Landslagssjefen forteller at man innså at man bare måtte begynne på nytt etter at de store profilene ble borte. Da var det mest nærliggende å ta tak i unge talenter og lage egne prosjekter for disse.

Det er blant annet tatt ut en prosjektgruppe på Olympiatoppen, hvor spesialister er satt inn for å jobbe med svømmetalentene.

Alexander Dale Oens bror Robin er ansatt i en stilling hvor arbeidsoppgaven hans mer eller mindre er å være mentor for de gode juniorsvømmerne.

Løvberg mener det er dette arbeidet som allerede begynner å få resultater.

– Det er viktig å bevisstgjøre de tidlig. Det virker som vi er veldig på rett vei, så om dette fortsetter kan det bli mange spennende år for norsk svømming fremover, slår han fast.

Siste nytt

 • Duell mellom Klæbo og Northug

  Johannes Høsflot Klæbo og Petter Northug fronter en sterkt startfelt under bysprinten i Mosjøen neste lørdag. Også langrennsløpere som Eirik Brandsdal, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave, Emil Iversen, Håvard Solås Taugbøl og Katrine Harsem er påmeldt.

  NM ski del 2 Alta
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Allsvenskan-spiller dopingtatt

  En Sirius-spiller har avlagt positiv dopingprøve i serieåpningen i Allsvenskan mot Hammarby, skriver Aftonbladet. Klubben fikk beskjed om den positive prøven onsdag formiddag, og torsdag ble spilleren utestengt med umiddelbar virkning.

 • Opdal ute i to måneder

  Starts keeper Håkon Opdal er ute i to måneder grunnet en ankelskade, melder Fædrelandsvennen.

  Keeperen pådro seg en ankelskade på oppvarming før kampen mot Vålerenga, som Start tapte 1–6.

  d
  Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag