Hopp til innhold

Reiten, Ødegaard og Haaland nominert til Gullballen: – Helt vanvittig

Martin Ødegaard og Guro Reiten er for første gang nominert til Gullballen (Ballon d'Or). Erling Braut Haaland er også nominert, noe som er tredje gang for stjernespissen.

Totalt 30 menn og 30 kvinner er nominert.

– Det sykeste er at det kunne veldig fort vært nominert én til. Det er jo helt vanvittig for en nasjon som Norge, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Det sier litt om hvor vi plutselig har kommet. Det er store stjerner som er nominert til slike priser, det er ikke noe man skal ta for gitt.

Prisen deles ut 30. oktober.

Haaland ble nummer ti i kåringen i 2022 og nummer elleve i 2021.

Det er også den høyeste plasseringen til en norsk mann i kåringen, som ble delt ut for første gang i 1956. Rune Bratseth ble henholdsvis nummer 20 og 15 i 1992 og 1993, mens Bent Skammelsrud ble nummer 33 i 1997. Tore André Flo var også nominert i 1998, men uten å få noen stemmer.

For kvinner ble prisen for første gang delt ut i 2018. Den gang vant Ada Hegerberg den prestisjefulle prisen, mens hun ble nummer fire i 2019 og nummer syv i 2022.

Reiten er den andre norske kvinnen etter nevnte Hegerberg som har fått en nominasjon til prisen.

Reiten hadde en strålende sesong for Chelsea, som vant den engelske serien og cupen. I tillegg kom de til semifinalen, hvor de ble slått ut av Barcelona.

For Caroline Graham Hansen ble det imidlertid et nytt år uten nominasjon til Gullballen, til tross for at hun spesielt i Mesterligaen var sentral for at Barcelona vant turneringen. Barcelona vant også både den spanske serien og cupen.

– Jeg er overrasket. I sin posisjon så har hun vært avgjørende i hjemlig serie, i Mesterligaen og gjort spektakulære ting. Hun har vært en ekstremt viktig bidragsyter for dem der. Det er en tøff konkurranse. Man kan være litt skuffet, men jeg tenker ikke at det er en skandale, sier Torp.

I fjor var det Karim Benzema og Alexia Putellas som vant Gullballen.

Guro Reiten Martin Ødegaard Erling Braut Haaland
Foto: Paul Childs/Fredrik Varfjell / Reuters/NTB

Sportsnyheter

Norge må ut i kvalik etter tapt skjebne­kamp: – Vi er nødt til å vinne

Etter et uvirkelig sjansesløseri mot Østerrike står de norske kvinnene i fare for å rykke ned i nasjonsligaen. Takket være fransk hjelp ble det i hvert fall ikke direkte nedrykk.

Siste nytt

 • Ødegaard-assist på overtid sikret Arsenal-seier

  Etter en spinnvill fotballkamp endte det 4-3 til Arsenal borte mot Luton.

  På overtid av overtiden sto det fremdeles 3-3, men så hentet Martin Ødegaard frem silkefoten. Nordmannen prikket hodet til Declan Rice i feltet, og storsigneringen headet inn seiersmålet.

  Premier League-kampen på Kenilworth Road ble en ordentlig målfest. Gabriel Martinelli åpnet ballet etter 20 minutter, før navnebror Gabriel Osho utlignet fem minutter senere.

  Arsenal ledet omtrent like lenge – om man ser bort fra kvarteret med pause – fra Gabriel Jesus’ 2-1-scoring i 45. minutt og frem til Elijah Adebayo 2-2-mål i 49. minutt.

  Lagene fortsatte å følge hverandre i det timen var spilt, men denne gangen tok Luton ledelsen. Ross Barkley banket ballen i mål, kun for å se at Kai Havertz satte inn 3-3 tre minutter senere.

  Etter Rice sin 4-3-scoring var det ingen tid til å slå tilbake. Arsenal tok de tre poengene, som sørger for at de beholder tabelltoppen i Premier League gjennom runden som fullføres onsdag og torsdag.

  Premier League - Luton Town v Arsenal
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters
 • Kjempedrama i OL-jakten: England røk tross 6-0-seier

  England så ut til å ha gjort akkurat nok med 6-0 over Skottland, men på overtid knep Nederland puljeseieren i kvinnenes nasjonsliga og er videre i OL-dansen.

  Det ble klart da Damaris Egurrola sikret nederlandsk 4-0-seier fem minutter ut i tilleggstiden mot Belgia.

  Nederland er klar for sluttspillet i februar etter å ha slått England på målforskjell etter seks puljekamper. Før nettkjenningen til Miedema var det engelske laget videre på flere scorede mål. Begge lag endte på tolv poeng.

  OL-fiaskoen er en stor nedtur for Sarina Wiegman. Den nederlandske landslagssjefen til England skulle ha ledet Storbritannia i Paris-lekene om det hadde blitt billett dit. I stedet så hun se sitt eget hjemland frata henne muligheten.

  Nederland, Frankrike, Tyskland og Spania utgjør finalesluttspillet i nasjonsligaen. De franske kvinnene er allerede OL-klar på hjemmebane, og det betyr at to av de tre andre gruppevinnerne får innpass i lekene. (NTB)

  Nederland-spillerne jubler etter 4-0-scoring mot Belgia i nasjonsligaen
  Foto: GERRIT VAN KEULEN / AFP
 • Elverum avsluttet europasesongen med seier

  Til tross for at Elverum rundet av årets europaliga i håndball med 31-27 over Kadetten Schaffhausen, er det sveitserne som er videre til neste fase.

  Det var allerede klart før tirsdagens kamp at Elverum var uten mulighet til avansement. Kadetten Schaffhausen fra Sveits ledet med fire poeng ned til Elverum på 3.-plass før den siste runden i det innledende gruppespillet.

  Tirsdag endte det til slutt med firemålsseier til Elverum over Kadetten Schaffhausen. Daniel Blomgren ble Elverums toppscorer med seks mål.

  Flensburg-Handewitt avsluttet med kalasseier 42-19 over Lovcen Cetinje og endte på 10 poeng. Kadetten Schaffhausen stoppet på åtte poeng, Elverum fikk seks og Lovcen Cetinje ble poengløse.(NTB)

  Elverum-trener Børge Lund
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal