Hopp til innhold

Reiten, Ødegaard og Haaland nominert til Gullballen: – Helt vanvittig

Martin Ødegaard og Guro Reiten er for første gang nominert til Gullballen (Ballon d'Or). Erling Braut Haaland er også nominert, noe som er tredje gang for stjernespissen.

Totalt 30 menn og 30 kvinner er nominert.

– Det sykeste er at det kunne veldig fort vært nominert én til. Det er jo helt vanvittig for en nasjon som Norge, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

– Det sier litt om hvor vi plutselig har kommet. Det er store stjerner som er nominert til slike priser, det er ikke noe man skal ta for gitt.

Prisen deles ut 30. oktober.

Haaland ble nummer ti i kåringen i 2022 og nummer elleve i 2021.

Det er også den høyeste plasseringen til en norsk mann i kåringen, som ble delt ut for første gang i 1956. Rune Bratseth ble henholdsvis nummer 20 og 15 i 1992 og 1993, mens Bent Skammelsrud ble nummer 33 i 1997. Tore André Flo var også nominert i 1998, men uten å få noen stemmer.

For kvinner ble prisen for første gang delt ut i 2018. Den gang vant Ada Hegerberg den prestisjefulle prisen, mens hun ble nummer fire i 2019 og nummer syv i 2022.

Reiten er den andre norske kvinnen etter nevnte Hegerberg som har fått en nominasjon til prisen.

Reiten hadde en strålende sesong for Chelsea, som vant den engelske serien og cupen. I tillegg kom de til semifinalen, hvor de ble slått ut av Barcelona.

For Caroline Graham Hansen ble det imidlertid et nytt år uten nominasjon til Gullballen, til tross for at hun spesielt i Mesterligaen var sentral for at Barcelona vant turneringen. Barcelona vant også både den spanske serien og cupen.

– Jeg er overrasket. I sin posisjon så har hun vært avgjørende i hjemlig serie, i Mesterligaen og gjort spektakulære ting. Hun har vært en ekstremt viktig bidragsyter for dem der. Det er en tøff konkurranse. Man kan være litt skuffet, men jeg tenker ikke at det er en skandale, sier Torp.

I fjor var det Karim Benzema og Alexia Putellas som vant Gullballen.

Guro Reiten Martin Ødegaard Erling Braut Haaland
Foto: Paul Childs/Fredrik Varfjell / Reuters/NTB

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

 • Storhamar på tabelltopp – scoret tosifret

  Storhamar dundret på i 11-3-kampen borte mot Lørenskog og er tilbake som tetlaget i eliteserien ishockey.

  Gjestene styrte inn fem scoringer i midtperioden etter å ha tatt pause med en 2-0-ledelse. Andreas Martinsen og Peter Quenneville ble begge tomålsscorere for Storhamar.

  Lagets øvrige mål ble satt inn av Eirik Salsten, Jacob Lundell Noer, Samuel Solem, Martin Rønnild, Sverre Rønningen, Marcus Bryhnisveen og Sander Hurrød.

  Storhamar er i kjempeform om dagen. Klubben har kun tapt én gang på sine 18 siste seriekamper. Nederlaget kom borte mot Vålerenga 4. november.

  Etter 21 runder er Storhamar foran VIF på innbyrdes oppgjør. Begge står på 54 poeng. Det er sju poeng ned til tabelltreer og regjerende mester Stavanger Oilers, som har én kamp mindre spilt.

  Målrikt ble det også da Sparta knuste Ringerike 9-2 på borteis. Også de fant nettet fem ganger i løpet av kampens andre periode.

  Frisk Asker fikk med seg 7-3 fra møtet med Lillehammer, mens Stjernen snudde til 2-1 borte mot ligajumboen Comet Halden i torsdagens østfoldderby. (NTB)

  Storhamar-spillerne samler seg i jubel etter seier mot rivalen Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Europa-exit for Hoseths sensasjonslag

  Magne Hoseth tok Klaksvik til et europeisk gruppespill og satte den færøyske klubben på kartet. Torsdag forsvant håpet om avansement i serieligaen.

  Kun seier hjemme mot puljetoer Slovan Bratislava ville holdt liv i drømmen om utslagsspill på nyåret. Det startet godt med en tidlig Klaksvik-ledelse, men Juraj Kuckas måldobbel ga slovakisk 2-1-seier.

  Vegard Forren sto for den målgivende pasningen da Mads Boe Mikkelsen tok vertene opp i 1-0. Sivert Gussiås spilte samtlige 90 minutter.

  Klaksvik står med fire poeng fra fem kamper i puljespillet. Det skiller seks poeng opp til 2.-plassen før siste runde. Lagets ene seier kom mot slovenske Olimpija Ljubljana (3-0 hjemme) i slutten av oktober. (NTB)

  Magne Hoseth
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Nusa gjorde skadecomeback

  Antonio Nusa (18) kom tilbake fra skade da han ble byttet på for Brugge i conferenceligakampen mot Besiktas i Istanbul torsdag.

  Nusa ble byttet inn i det 60. minutt og erstattet landsmannen Hugo Vetlesen. Det skjedde på stillingen 4-0 til Brugge.

  18-åringen har slitt med skader denne høsten og har kun spilt 26 minutter i årets conferenceliga. Han har ikke vært på banen for klubblaget siden 5. november.

  Tidligere i november uttalte Brugge-trener Ronny Deila at stjerneskuddet kom til å være ute i «lang tid», og landskampene mot Færøyene og Skottland røk for nordmannen. (NTB)

  SKhIcBA8B1E
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal