NRK Meny
Normal

Reiste uten egen lege: Tar grep etter mannefall

LAHTI (NRK): Samtlige kombinertløpere på landslaget fikk skade- eller sykdomsopphold denne sesongen. Nå varsler ledelsen endringer.

Kombinertlag

RUFSETE SESONG: De norske kombinertløperne har møtt på motstand på i og utenfor sporet denne sesongen. Her er Magnus Krog (f.v.), Mikko Kokslien, Jørgen Graabak og Magnus Moan etter lagsølvet, som ble sesongens høydepunkt.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Det å holde seg frisk, er det viktigste. Det må vi sørge for å gjøre. Det må vi sikkert ta selvkritikk på. Vi har gode rutiner og alt det der, men vi må prioritere mer ressurser inn mot helse, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

Kombinertlandslaget tok med seg to VM-sølv fra lagkonkurransene, men individuelt ble det et skuffende mesterskap.

Ivar Stuan

SELVKRITISK: Sportssjef Ivar Stuan.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I Lahti fortsatte nemlig tendensen fra verdenscupen: Tyskland var i en helt egen klasse.

Oppkjøringen til VM var også preget av mange skader og sjukdom blant utøverne. Faktisk var samtlige åtte satt ut i mindre og større grad.

– Skjerper rutiner

Kombinertløperne bruker skiforbundets landslagslege Petter Olberg på felles reiser, men siden kombinert og langrenn ofte konkurrerer forskjellige steder, har kombinertløperne forholdt seg til kiropraktor Dan Rahmn med unntak av Ruka- og Lillehammer-helgene.

Slik har det «alltid» vært, og Stuan understreker at Rahmn er til uvurderlig hjelp for laget.

– Det er et økonomisk spørsmål. Vi har hatt lege når vi har vært sammen med langrenn, men vi har ikke hatt ressurser til å ha det alene. Det skulle vi nok prioritert, sett i etterkant, men vi har ikke tenkt så mye over det, sier Stuan.

Stuan har jobbet iherdig med å styrke budsjettet for kombinertlandslaget, og nye sponsoravtaler har økt budsjettet med 50 prosent sammenlignet med to år tilbake.

Derfor kan Stuan garantere endring før OL-sesongen.

Graabak

MANGE OPPHOLD: Jørgen Graabak har hatt mye trøbbel før VM.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi må ha med lege oftere på tur og medisinsk personell som skjerper rutiner. Det er det ressurser til, sier Stuan.

Kombinertlaget unngikk både sykdom og skader under selve VM, hvor Olberg også er på plass, men listen for resten av sesongen ble lang:

 • Jørgen Graabak har hatt fire (!) forskjellige smeller med overtråkk, operasjon av visdomstann, matforgiftning og ribbeinsbrist.
 • Mikko Kokslien og Magnus Moan ble syke før og under Seefeld-trippelen.
 • Espen Andersen ble syk under precampen før VM.
 • Magnus Krog mistet sesongåpningen og ble satt ut av et forkjølelsesvirus.
 • Jan Schmid, som ikke ble tatt ut til VM, måtte også stå over sesongstarten på grunn av sykdom. Håvard Klemetsen ble syk i Val di Fiemme.
 • Jarl Magnus Riiber mistet VM da han fikk skulderen ut av ledd, og kombinertesset trøblet også med sykdom i starten av sesongen.

– Vi hadde slått hardere fra oss med friske folk hele veien, mener Stuan.

– En lege på reise kunne hjulpet?

– Ja, det kunne vært forebyggende, og det skal vi ta veldig alvorlig, sier Stuan.

– Små ting avgjør

Løperne mener selve rutinene er gode nok, men samtidig vil en egen lege gi bedre forutsetninger.

– Optimalt sett hadde det vært slik hele tiden, men det er jo økonomien som styrer. Der har du også en faktor. Tyskland har langt mer midler, og da får du et bedre apparat. Når apparatet er større og fungerer bra, kan det være små ting som avgjør, sier Mikko Kokslien.

På spørsmål om legemangelen er én av lærdommene fra sesongen, svarer landslagssjef Kristian Hammer:

– Ja, akkurat den biten kommer vi til å jobbe hardt med. Det har vi evaluert og skal ha et bra opplegg på. Det er jeg sikker på, sier Hammer, som allerede har varslet en evaluering av alt.

Siste nytt

 • Blir yngste nordmann i PGA

  Viktor Hovland har sikret seg sponsorinvitasjon til en PGA-turnering neste år etter storspill i Florida. Hovland representerer Miklagard golfklubb og Oklahoma State University, skriver Norsk Golf. 21-åringen blir tidenes yngste nordmann i en PGA-turnering.

 • Tap for Martinsen i NHL-comeback

  Andreas Martinsen er tilbake i den nordamerikanske toppligaen etter å ha blitt flyttet opp fra farmerlaget Rockford IceHogs. I debutkampen for Chicago Blackhawks endte det imidlertid med 1-5-tap mot gamlelaget Colorado Avalanche.

  Anton Forsberg, J.T. Compher
  Foto: David Banks / AP
 • Nytt tap for Rangers og Zucca

  New York Rangers gikk på en ny smell da de møtte Columbus Blue Jackets på hjemmebane. Kampen endte 5-3 til bortelaget. Med dette har Rangers tapt fem av de sju siste kampene.

  Feiret scoring
  Foto: Adam Hunger / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag