Hopp til innhold

Reistad: – Ikke bare seniortiden som betyr noe

Petter Reistad la opp som langrennsløper etter å ha vunnet gull i junior-VM. Nå tar han til orde for at også ungdomssatsingen er gull verdt selv om det ikke fører til seniorsuksess.

Juniorverdsmeister i langrenn Petter Reistad støttar kritikken mot at 15-åringar skal konkurrere om olympiske medaljar.

VIL HA SATSING: Det er viktig at også ungdom har noe å satse mot, mener Petter Reistad.

Eldar Rønning gikk hardt ut mot ungdoms-OL på Lillehammer, og mente at det var helt feil å hausse opp konkurranser for 15-åringer. Det kunne føre til at ungdom gir seg altfor tidlig etter å ha blitt mette på opplevelser, mente Rønning.

Petter Reistad (20) er trolig en av dem Rønning tenker på. Han ga seg som skiløper i fjor vår etter å ha blitt juniorverdensmester på stafett noen måneder tidligere.

Han er allikevel svært fornøyd med tiden sin junior, og mener Rønning har gode poenger med tanke på hvor gamle løperne bør være for å delta.

– Det er viktig å huske på at det varierer med idrettsgrenen hvor gamle deltakerne er. I Norge er det de beste løperne i 18-årsklassen som tas ut i langrennsdelen. Det er mange av disse løperne som jobber hardt, og den satsingen må man ta på alvor. Etter min oppfatning er de gamle nok for å konkurrere i et OL, sier Reistad.

Han synes det er for ungt at 16-åringer skal delta i et stort arrangement som ungdoms-OL. Allikevel synes han det er feil at tiden som ungdomsutøver bare skal handle om utvikling.

Rønning

KRITIKK: Eldar Rønning mener det er feil med arrangementer på dimensjoner som ungdoms-OL for 15-åringer.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Et mosegrodd mantra som går igjen i ski-Norge er at det er seniortiden som betyr noe, sier Reistad til NRK.

– Bør ha mål

– Etter min mening er det viktigste at det skal være gøy å gå på ski. Viktigere enn gode seniorresultater er det at vi kan gi flest mulig ungdommer en flott ungdomstid med ski under beina, forteller han.

Reistad valgte selv å slutte på grunn av at han ikke var motivert for et toppidrettsliv med alt det innebærer. At han holdt på så lenge som han gjorde ser han allikevel på som svært heldig.

– Det er viktig at vi får ungdom til å holde på lenge, og helst ut junioralderen. Hvis vi kan gi dem gode opplevelser, artige ting å drømme om, til og med ha som oppnåelige mål, så tror jeg det er mer positivt enn negativt, sier han.

Ikke mett

Selv om han valgte å gi seg som nybakt juniorverdensmester mener han at han ikke faller inn under Rønnings kritikk.

– Jeg ser at jeg kan være et godt eksempel på det Eldar snakker om, sier Reistad, men fastholder at han ikke mener han er mett på opplevelser.

– Når du har vært med i et slikt mesterskap og kanskje lykkes. Det er i alle fall ikke utslagsgivende for at du gir deg, for den følelsen er ganske rå, smiler han.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP
  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal