Åpner for all barne- og ungdomsidrett, mens bredden må vente

Barn og unge kan juble for vedtaket som gjelder fra 1. august, mens Norges Fotballforbund er skeptiske til at bredden fortsatt må vente med å komme i gang.

Abid Raja og Berit Kjøll

FORNØYD: Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja og idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Regjeringen godtar mer ubegrenset aktivitet for barn og unge i idretten fra 1. august. Det er klart etter et møte mellom idrettspresidenten og kulturministeren.

– Jeg er glad for at jeg i dag kan informere om at det igjen kan åpnes for vanlig barne- og ungdomsidrett, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja.

Det gis nå unntak fra avstandskravet i covid-19-forskriften ved gjennomføring av konkurranser der alle deltakerne er under 20 år. Dette vil også inkludere kontaktidretter.

– Vi vet hvor viktig idrett er som møteplass og sosial arena for barn og unge over hele landet, og dette er nok et skritt i retning av normalisering i samfunnet, sier statsråden.

Dermed kan det åpnes for kamper og andre konkurransesituasjoner for barne- og ungdomsidretten.

50.000 står utenfor

I Norges Fotballforbund var de i to uker veldig bekymret for at det først ville skje en gjenåpning for barn og unge i september.

– Det hadde vært kritisk, men det er godt de har vurdert riktig. Det er en viktig og bra dag for oss, sier direktør for aktivitet og utvikling i NFF, Alf Hansen.

Men han sier det fortsatt er mange som faller utenfor. I breddefotballen er det ingen som kan juble enda.

– Vi har 50.000 seniorspillere bare i fotballen som ikke vet når de kan trene med kontakt, jeg veldig glad for det nye vedtaket, men jeg har en vond følelse for at bredden fortsatt må vente med å slippe til.

Alf Hansen

GLAD FOR ENGASJEMENTET: Direktør for aktivitet og utvikling i NFF, Alf Hansen, mener en av de største gledene har vært mobiliseringen ute i klubbene. Han mener det viser hvor viktig idrett er for samfunnet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Presidenten til NFF, Terje Svendsen, forteller at fraværet av muligheten til å trene som normalt og spille kamper tærer på motivasjonen til spillere.

– Vi er bekymret for frafallet i idretten vår. Det er klubber som melder om 20–30 prosent lavere aktivitet. Vårt mål og ønske har vært å kunne gjennomføre en halv sesong, sier Svendsen i NRK Dagsrevyen.

Vil åpne for bredden

Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, deler gleden for at de unge nå snart kan slippe til, men er skeptisk til at bredden fortsatt må vente. Hun mener de utenfor vil kjenne på en enda større urimelighet.

– Viktig å tillate fotballtrening for alle nå. Mange lag består av spillere både over og under 20 år og dette skillet skaper en sterk urettferdighetsfølelse innad i lagene.

– Hvis det skal være et forbud om å spille fotball, mens du samtidig kan gå på nattklubb, frisør og fysioterapeuter, da står de igjen litt etterlatt. Det er viktig å sette det i kontekst med resten av samfunnet. Dansk breddefotball har vært i gang i ukevis og de vet at det er liten smitterisiko i utendørsidretter som fotball.

Klaveness ønsker at regjeringen åpner for at bredden kan sette i gang med trening umiddelbart.

– Det vil bli krevende for myndighetene å sikre etterlevelse av 1-meters avstandsanbefaling. Det er enklere med smittekontroll hvis treningen kan skje innenfor forsvarlige rammer som NFF kan bistå med å kontrollere og forsterke. Bedre enn at det skjer i det skjulte.

Lise Klaveness

UFORSTÅENDE: Elitedirektør i NFF, Lise Klaveness, mener det ikke er noen grunn til at breddefotballen ikke kan begynne å trene som normalt igjen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Også generalsekretæren i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, håper at det snart vil komme gode nyheter for flere av deres medlemmer.

– Vi vet at vi også har mange lidenskapelige seniorhåndballspillere som ikke faller innunder toppidrettsbegrepet. De må foreløpig forholde seg til retningslinjene om én meters avstand, så får vi se over sommeren hvor raskt myndighetene tillater en gjenåpning av denne delen, sier han i en pressemelding.

– En lettelse

Vedtaket fra regjeringen innebærer at det vil være mulig å planlegge aktiviteter utover høsten for de unge. Det er idrettspresident Berit Kjøll svært godt fornøyd med.

– Regjeringens beslutning er utrolig viktig og en sann lettelse for alle barn, unge og for hele idrettsbevegelsen. Det er en klok beslutning og vil bidra til å redusere risikoen for frafall i barne- og ungdomsidretten. Nå har våre unge utøvere virkelig noe å se frem til etter fellesferien.

Status Norge

Sist oppdatert: 03.07.2020
8895
Smittet
14
Innlagt
252
Døde

Siste nytt

 • Sørloth scoret og fikset straffe

  Alexander Sørloth skaffet straffesparket som ga 1-0 og scoret selv 3-1-målet da Trabzonspor slo Galatasaray i gullkampen i tyrkisk fotball.

  Sørloth er toppscorer med sine 21 scoringer i ligaen.

  Det gjenstår fire serieomganger før seriemesteren blir kåret i Tyrkia. (NTB)

  Alexander Sørloth
  Foto: Fredrik Hagen
 • Drømmetreff senket City

  Southamptons Che Adams scoret sto nærmere midtbanen enn Manchester Citys 16-meter da han smalt inn kampens eneste scoring.

  City reiste derfor hjem tomhendte, og hjemmelaget tok tre poeng og avslutter derfor runden på 13. plass med 43 poeng.

  Southampton
  Foto: Catherine Ivill / AP
 • Molde slapp med skrekken

  Molde tok en oppskriftsmessig ledelse mot Mjøndalen etter en halvtime, Fredrik Aursnes banket ballen knallhardt inn bak Sosha Makani til 1-0. Bare et par minutter senere doblet John Kitolano for vertene. Med halvtimen igjen i Molde ble det kamp igjen, da Quint Jansen satt inn reduseringen. Like før slutt kunne Christian Gauseth redde inn ett poeng for gjestene på straffe, men den gikk rett i klypene på Andreas linde og kampen ender 2-1 til Molde.

  Eliteserien fotball 2020, Molde - Mjøndalen.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal