Regimekritiker sultestreiker på tredje uken: «Enten gir de meg rettferdighet, eller så dør jeg»

Få timer før han skulle intervjues av NRK, ble Abdullah Ibhais pågrepet utenfor sin egen bolig. Mandag hadde den tidligere VM-medarbeideren sultestreiket i 15 dager.

Abdullah Ibhais på sofaen

PÅGREPET UTENFOR EGEN BOLIG: Politiet møtte opp utenfor boligen til Abdullah Ibhais mandag 15. november. Der bor han sammen med kona og sine to sønner på to og fem år.

Foto: Privat

– Han har det ikke noe bra, sier Omar Ibhais til NRK mandag kveld.

Abdullah Ibhais' bror er bosatt i Tyrkia. Han snakker med NRK noen timer etter at han sist hadde kontakt med broren, som søndag ble overført til et fengsel for soning i Doha.

Den tidligere visedirektøren for kommunikasjonsavdelingen til Qatars VM-organisasjon har sittet fengslet siden mandag 15. november.

Samme dag som han skulle møte NRK, møtte politiet opp utenfor boligen hans. «Hva skal jeg gjøre?», var noe av det siste han skal ha spurt spørre broren over telefon før han ble pågrepet utenfor hjemmet som han deler med kona og deres to sønner på to og fem år.

Abd

FENGSLET: Abdullah Ibhais venter på den endelige avgjørelsen på ankesaken sin.

Ibhais ble i april dømt til fem år i fengsel etter en rettsprosess som er blitt sterkt kritisert. Han føler seg uskyldig dømt. Ankesaken skulle opp for retten 23. november.

Det er ikke blitt begrunnet hvorfor han ble pågrepet i forkant av rettshøringen.

Overfor broren beskriver han situasjonen som «et helvete på jord». Mandag hadde Ibhais sultestreiket siden han ble pågrepet, forteller Omar Ibhais:

– Han er blitt nektet tilsyn av en doktor for å sjekke helsetilstanden hans.

Qatarske myndigheter er forelagt påstandene i denne artikkelen, men har ikke besvart NRKs henvendelser.

Frykter for helsen

Abdullah Ibhais skal ha mistet rundt 10 kilo kroppsmasse som følge av sultestreiken, ifølge en oppdatering fra familien, som også er formidlet av Business & Human Righs Resource Centre.

Han hevdet overfor broren at de også har tatt fra ham saltet som han blandet i vannet sitt.

– Han hadde fortsatt en grei selvtillit, men han var svak. Han var fast bestemt på å fortsette sultestreiken sin. Jeg frykter for hans helse, men han sa at «enten gir de meg rettferdighet, eller så dør jeg».

Abdullah Ibhais' bror

VIDEOINTERVJU: Abdullah Ibhais' bror, Omar, under et intervju med NRK.

Foto: NRK

Det var i april han ble dømt for misbruk av offentlige midler, korrupsjon, medvirkning til korrupsjon og skade på VM-komiteen. Human Rights Watch (HRW) og Amnesty har rettet sterk kritikk mot rettsprosessen.

– Vårt krav, som HRW, er at qatarske myndigheter enten må legge fram beviser på at han faktisk har opptrådt korrupt, eller så må de frifinne og løslate han umiddelbart, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

John Peder Egenæs

AMNESTY: Generalsekretær John Peder Egenæs.

Foto: NRK

– Vi har sett dokumentet fra den opprinnelige rettssaken, der finner vi ingen bevis. Det er kun tilståelsen, som han sier er presset fram, som ligger til grunn for en så alvorlig dom som en fem års dom.

Amnesty og HRW tar til orde for at det bør etterforskes om Ibhais ble tvunget til å underskrive en tilståelse da han ble avhørt i november 2019.

– Han er dømt på bakgrunn av en tilståelse han selv hevder har blitt presset ut av ham, og det er gode grunner til å tro at det er sant, sier Egenæs.

Ber om hjelp

Broren sier at han ble flyttet til et nytt fengsel for soning søndag. Der måtte han sove på betonggulvet fordi cellen var overfylt, hevder broren.

– De prøver med vilje å gjøre livet hans hardere og de behandler han veldig dårlig. Det er ikke slik de behandler de andre. De prøver å gjøre et eksempel ut av det. De prøver å knuse moralen hans, sier Omar Ibhais til NRK.

– Vi kan ikke bekrefte soningsforholdene, men vi har også hørt det samme. Vi har egentlig ingen grunn til å tro at det ikke sant, sier Egenæs.

Nå har Abdullah Ibhais bedt om at Amnesty og Human Rights Watch får slippe inn for å besøke ham. Håpet er at det kan bidra til bedre forhold. Men familien er pessimistisk med tanke på utfallet i saken.

– Rettsavgjørelsen skal finne sted 15. desember. Vi har ikke noen høye forventninger om at de vil gi han rettferdighet, sier Omar Ibhais, om avgjørelsen av ankesaken.

Familien sier at de holder qatarske myndigheter, den qatarske VM-organisasjonen og Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) ansvarlig for situasjonen.

Kaller Fifa for «moralsk konkursbo»

Fifa har så langt overlatt saken til det qatarske rettsvesenet. Nå mener NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt at de må ta grep.

Fifa er et moralsk konkursbo i alt av diskusjoner rundt deres eget VM i Qatar neste år, men i denne saken er de faktisk nødt til å gå inn og bruke sin innflytelse på arrangørnasjonen og de må nødvendigvis gjøre det veldig snart.

Sportskommentator i NRK, Jan Petter Saltvedt. Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

REAGERER: NRK-kommentator Jan Petter Saltvedt.

Foto: ALEM ZEBIZ / NRK

Dessverre viser Fifa ingen vilje til å legge reelt press på Qatar for at Ibhais skal få en rettferdig rettslig prosess og har heller vist seg mer enn villige til ukritisk å akseptere den qatarske PR-versjon av saken.

Fifa er forelagt alle påstandene og den seneste utviklingen i saken.En talsperson skriver via e-post til NRK at de mener Ibhais, slik som alle andre, fortjener en rettferdig rettsprosess.

– Fifa har fulgt og vil fortsette å følge denne saken tett.

Sportsnyheter

Sikret sin tredje VM-medalje: – Det var ikke helt det jeg hadde håpet på

Jesper Saltvik Pedersen (22) var ikke fornøyd etter å ha sikret seg sølvmedalje i superkombinasjonen.

Siste nytt

 • Aubameyang reiser hjem uten å ha spilt i afrikamesterskapet

  Gabon-spillerne Pierre-Emerick Aubameyang og Mario Lemina returnerte mandag til klubbene sine som følge av koronasykdom.

  De to skulle ha spilt for Gabon i afrikamesterskapet, men kom aldri på banen ettersom de testet positivt for koronavirus.

  – Gitt de medisinske problemene Pierre-Emerick og Mario har hatt, har vi i samråd med legen, forbundspresidenten og spillerne tatt avgjørelsen å sende dem tilbake til klubbene sine slik at de kan bli tatt hånd om der, sa Gabon-trener Patrice Neveu på en pressekonferanse i Kameruns hovedstad Yaoundé. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Arsenal v Watford
  Foto: David Klein / Reuters
 • Tidligkamp for Ruud i Australia-åpningen

  Casper Ruud spiller sin førsterundekamp i Australian Open mot Alex Molcan tirsdag morgen norsk tid.

  Det ble klart da arrangøren kom med kampoppsettet for dag to i årets første Grand Slam-turnering.

  Ruud skal spille tredje kamp på Kia Arena, der tirsdagen åpnes med kvinnekampen mellom Robin Anderson og Samantha Stosur klokken 1.00 norsk tid (11.00 Melbourne-tid).

  João Sousa og Jannik Sinner møtes på samme bane før Ruuds kamp kommer i gang. Trolig vil det skje tidligst i 5-6-tiden norsk tid.

  Nordmannen er 8.-seedet i storturneringen på hardcourten i Melbourne. Hans slovakiske motstander er rangert som nummer 74 i verden.

  Casper Ruud
  Foto: Generali Open / Alexander Scheuber
 • Misfornøyd Zverev videre i Australian Open

  OL-mester Alexander Zverev overbeviste ikke, men tok seg videre til 2. runde i Australian Open med 7–6 (7-3), 6-1, 7–6 (7–1) over landsmannen Daniel Altmaier.

  I neste runde må tyskeren få has på australske John Millman, som tok ham til fem sett i Roland-Garros i 2019.

  Zverev brøt tilbake til uavgjort på 4-4, men bommet på fire matchpoeng før han til slutt seiret i dagens andre tiebreak på sin femte mulighet da den 87.-rangerte Altmeier slo en bred backhand.

  – Det må bygges videre. Jeg må begynne å spille bedre. Det var ingen god prestasjon, ingen tvil om det, sa Zverev til Eurosport.

  Tredjeseedede Zverev er sett på som en som kan nå langt i turneringen, og med Novak Djokovic ute er veien mot den første Grand Slam-tittelen blitt enklere.

  – Det er en førsterundekamp i en Grand Slam og begynnelsen av året. Jeg kan ikke spille perfekt, sa Zverev.

  Alexander Zverev
  Foto: BRANDON MALONE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal