Hopp til innhold

Refser norsk støtte av russisk sjakkpresident: – Jeg er skuffet

Russiske Arkadij Dvorkovitsj får med seg en nordmann på laget hvis han blir gjenvalgt som sjakkpresident i det internasjonale sjakkforbundet. Det får sjakkprofil til å fyre løs.

Norway Chess

OPPGITT: Peter Heine Nielsen reagerer på valget til tidligere norsk sjakktopp.

Foto: Carina Johansen / NTB

Det er ingen tvil om at jeg er skuffet over det.

Sjakkspiller og Magnus Carlsen-trener, Peter Heine Nielsen, er dypt bekymret før presidentvalget i det internasjonale sjakkforbundet (Fide) 7. august.

Tidligere i år ble det kjent at den russiske Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitsj​​ stiller til gjenvalg som den øverste lederen i Fide.

Hvis valget går russerens vei, får han med seg en nordmann på laget. Tidligere president i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson har nemlig takket ja til å være visepresident for Dvorkovitsj.

Det får danske Heine Nielsen til å riste på hodet. Han er skuffet over valget til nordmannen.

Jeg synes det er galt av han å gjøre det. Jeg forstår når Jøran sier at det vil være bra for sjakk, men jeg er uenig. Det er a: ting som er større enn sjakk, og b: det er ikke bra for sjakken fordi verden er imot Russland, sier han til NRK.

Trener for Magnus Carlsen, Peter Heine Nielsen under Norway Chess i Stavanger 2018.

SKEPTISK: Heine Nielsen ønsker en ny president i FIDE.

Foto: Carina Johansen / NTB

Kontroversiell

Heine Nielsens skuffelse bunner ut i Fide-presidentens kontroversielle bakgrunn. 50-åringen fra Moskva hadde i to tiår sentrale stillinger i russisk politikk. Dvorkovitsj var fram til 2018 visestatsminister i Russland under regjeringen til Putin-vennlige Dmitrij Medvedev.

Det er ikke Dvorkovitsj som person, men det er hans fortid og representasjon av den russiske regjeringen. Han har vært en talsperson for Russland vel flere anledninger på den internasjonale scenen, sier Heine Nielsen.

Sjakkprofilen er klar på at han ikke ønsker at Dvorkovitsj skal bli gjenvalgt, nettopp på grunn av hans fortid og russernes krigføring mot Ukraina.

Han har gjort at sjakkverdenen er mer Russland-sentrert. Med hva vi vet nå, burde dette bli endret. Det burde ikke være noen bindinger til Russland.

Heine Nielsen stiller som nestleder for den ukrainske Fide-presidentkanditaten Andrii Baryshpolets i det kommende valget.

Sjakk-VM

HILSER: Magnus Carlsen annonserte nylig at han ikke stiller i neste års langsjakk-VM. Dvorkovitsj​​​​​​ har innrømmet at det er et hardt slag for sjakken.

Foto: Nina Eirin Rangøy / NTB

Skjønner kritikk

Jeg brukte litt tid på å tenke på det. Det er ikke helt uten kontroverser å stille sammen en russer i disse tider. Etter å ha sjekket med utenriksdepartementet og andre personer som kjente til Russland, bestemte jeg meg for å stille, sier Aulin-Jansson til NRK.

Det var i april den tidligere sjakkpresidenten fikk høre om interessen fra Dvorkovitsj. Etter lengre betenkningstid bestemte han seg for å takke ja til være én av to visepresidenter under russeren. VG omtalte nyheten i mai.

Jøran Aulin-Jansson

KANDITAT: Aulin-Jansson er befinner seg i disse dager i India før presidentvalget.

Foto: Berit Roald / NTB

Aulin-Jansson hyller den nåværende presidenten og begrunner Dvorkovitsj-støtten med at det er det beste for sjakken nå. Samtidig er han klar på at valget ikke har vært lett.

Jeg tenkte jo selvfølgelig på den grusomme krigen som russerne kjører mot Ukraina nå. Det er jo et tankekors. Jeg kom vel fram til det at det å ofre Fide ikke ville gjøre verden til et bedre sted, for verken ukrainere eller andre.

Har du forståelse for at folk er kritiske til valget?

Det har jeg. Absolutt, sier han og legger til:

Nå sluttet han (Dvorkovitsj) med politikken i 2018 og støtter så absolutt ikke krigen.

Arkadij Dvorkovitsj

DISKUTERER: Dvorkovitsj og Russland-president Vladimir Putin i diskusjon under et møte i Volgograd i 2016.

Foto: Alexei Nikolsky / AP

– Mener det er riktig

Dvorkovitsj har tidligere stilt seg kritisk til krigen i Ukraina. «Krig dreper håp og ambisjoner, og stanser eller ødelegger forhold og samhold», har han tidligere uttalt.

Tross uttalelsene, stiller Heine Nielsen seg kritisk til russeren og beslutningen til Aulin-Jansson – som er uenig i kritikken fra dansken.

Jeg skjønner at Peter er skuffet når han har de meningene han har. Det er helt «fair enough» det. Vi trenger ikke å være enig om alle ting. Jeg liker Peter, og mener han er en av verdens beste trenere. Men politisk er vi nok ikke helt i samme båt, hvert fall ikke i denne saken, sier nordmannen.

Men du skjønner kritikken?

Det skjønner jeg. På tross av det, så mener jeg at det likevel er det riktige. Så jeg står for den, svarer han.

Siste nytt

  • Anker padelsøksmål til lagmannsretten

    Fredag ble det kjent at Anders Jacobsen vant rettssaken mot Just Padel Group.

    Det svenskeide padelselskapet ble dømt til å betale Anders Jacobsen 3,1 millioner kroner. I tillegg ble den tidligere skihopperen tilkjent renter og saksomkostninger på 1,1 millioner kroner.

    Selskapet ønsket ikke å kommentere dommens avgjørelse forrige uke, men skriver nå til NRK at de er uenig i tingrettens vurderinger.

    – Det er derfor besluttet at dommen skal påankes til Agder lagmannsrett, skriver Andersen i en e-post til NRK.

    NRK har i lengre tid forsøkt å få ledelsen og eierne av Just Padel Group i tale. Gjennom sin advokat avviser de at de ønsker å uttale seg om saken.

    – Ytterligere kommentarer vil i utgangspunktet ikke bli gitt fra denne side før lagmannsrettens dom foreligger, skriver Andersen.

    Fra tvistesak i Tinghuset i Kristiansand.
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
  • Guardiola «angrer ingenting» etter mesterligatap

    Manchester City-manager Pep Guardiola sier at han ikke angrer på noe etter at laget røk på straffer mot Real Madrid i mesterligaens kvartfinale.

    Ett år etter at City moste nettopp Real 4-0 i hjemmekampen i semifinalen, ble det 4-4 sammenlagt og tap i en dramatisk straffesparkkonkurranse onsdag kveld.

    Da hadde Guardiola byttet ut Erling Braut Haaland før ekstraomgangene og midtbanestjernen Kevin De Bruyne i annen ekstraomgang.

    – Jeg ville ha foretrukket å vinne, men gratulerer til Real Madrid. De forsvarte seg så dypt med utrolig solidaritet, og vi gjorde alt vi kunne, sier Guardiola og fortsetter:

    – Jeg angrer ikke på noe av det vi gjorde. Vi prøver alltid å skape flere sjanser og slippe til færre, fordi vi tror det hjelper. Og vi gjorde det vi kunne. Vi spilte eksepsjonelt i alle lagdeler, og dessverre klarte vi ikke å vinne.

    Han forklarte at både Haaland og De Bruyne var slitne og ba om å bli byttet ut. City er inne i et hardkjør der de også kjemper om titler i Premier League og FA-cupen.

    (NTB)

    jT6NyEo8rwo
    Foto: AP
  • PST blir med OL-troppen til Paris: – Vi er godt ivaretatt

    En representant fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skal oppholde seg i Paris under sommerlekene samtidig som de norske gullhåpene.

    Det opplyser toppidrettssjef Tore Øvrebø til NTB.

    – Det er et veldig flott samarbeid. Det øker opplevd trygghet i troppen, vi vet at vi er godt ivaretatt, sier Øvrebø.

    Han opplyser at PST-representanten ikke er en del av troppen, men skal være i Paris og fungere som en forbindelse mellom sikkerhetsapparatet hos arrangøren, politimyndigheter og OL-troppen.

    Toppidrettssjefen informerte om sikkerheten og den norske troppens forberedelser til Paris-lekene under et mediemøte i Oslo onsdag. Der opplyste han også at det er tett kontakt med Utenriksdepartementet og den norske ambassaden i Paris.

    I tillegg skal det avholdes et beredskapsseminar i juni.

    (NTB)

    ETfSi5_G-i8
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal