Hopp til innhold

Refleks i asfalten skulle redde liv – forårsaket at sykkelproff omkom under ritt

Belgiske Bjorg Lambrecht (22) omkom under Polen rundt tidligere denne måneden. Nå har den polske statsadvokaten konkludert med at den fatale ulykken skyldes en veirefleks.

AFP_1HK4B2

STORTALENT: 22 år gamle Bjorg Lambrecht vant blant annet ungdomsrittet Critérium du Dauphiné og tok VM-sølv under fellesstarten for U23-ryttere i 2018.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Det var under den tredje etappen av sykkelrittet Polen rundt at det belgiske stortalentet mistet kontrollen og kjørte inn i en stikkrenne av betong, eller betongkulvert, for tre uker siden. Lotto Soudal-syklisten døde på sykehuset av skadene, og hendelsen preget sykkelmiljøet sterkt.

Like etterpå ble glatt og våt asfalt oppgitt som en mulig årsak til at Bjorg Lambrecht mistet kontrollen.

Men nå har den polske statsadvokaten som leder etterforskningen, Malwina Pawlina-Szendzielorz, konkludert med at uhellet skyldes en kombinasjon av tynne sykkelhjul og en refleksbit i plast som stikker ut av asfalten.

– Det er tragisk ironi at en refleks i asfalten som er ment til å redde liv, i dette tilfellet tok et liv, sier hun til Polsk Telegrambyrå, PAP.

Norsk rytter viktig brikke i etterforskningen

Tragedien skjedde fem mil før mål i den polske bygden Belk på en nyasfaltert vei. Det var ti centimeter brede refleksbrikker som stakk 1,8 centimeter ut av asfalten både på midtlinjen og på sidelinjene.

Norske Carl Fredrik Hagen, som var lagkamerat med Lambrecht i Lotto-Soudal, syklet sammen med belgieren da ulykken skjedde. Han har vært en viktig brikke i etterforskningen av Lambrechts død og har sammen med en annen rytter fortalt at han så lagkameraten treffe refleksbiten før han kjørte ut av veien.

carl fredrik hagen

TETT PÅ ULYKKEN: Norske Carl Fredrik Hagen.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

– Det som skjedde var at forhjulet traff en liten refleksbit og så var jo Bjorg veldig lett i kroppen og liten av vekst, så han fikk da en type rekyl fra forhjulet og styret som gjorde at han mistet kontrollen og kjørte ut i grøfta, sier Hagen til NRK.

Hagen forteller videre at det er vanlig med slike refleksbiter i veien når de sykler ritt i utlandet, og at det vanligvis ikke skaper trøbbel for rytterne. Men Lambrecht skulle bytte fra den ene siden av veien til den andre, og da tror Hagen at han fikk feil vinkel på forhjulet slik at han mistet kontrollen i høy fart.

– Han var bare fryktelig uheldig. Jeg har aldri hørt om noen ulykker ved at en rytter har truffet en refleksbit på et rett strekke før.

X80003

FULLSATT KIRKE: 500 mennesker skal ha kommet for å ta farvel med den belgiske rytteren.

Foto: POOL / Reuters

– Kjører for Bjorg hver eneste dag

Den fjerde etappen av Polen rundt ble nøytralisert, og rytterne trillet gjennom de 133 kilometerne for å vise sin respekt til Lambrecht og hans familie og venner. I begravelsen til 22-åringen uken etterpå, kom det rundt 500 mennesker for å ta farvel på sykkeltalentet.

– De første dagene var det et helt forferdelig sjokk og vi var veldig veldig triste. Og det setter jo en støkk i hele laget og er en sorgprosess som man må gjennom, sier Hagen.

Nordmannen er nå i Spania og deltar i sykkelrittet Vuelta a España med resten av Lotto-Soudal.

– Stemningen er jo noe helt annet nå enn den var i Polen. Nå har vi på en måte begynt å finne plass til det i hjertene våre og prøver å se fremover. Så kjører vi for Bjorg hver eneste dag med og bruker han til inspirasjon til å yte litt ekstra.

Fabio Jakobsen kom seirende ut av dagens etappe, rittets fjerde, etter målfoto. Edvald Boasson Hagen ble beste nordmann på åttendeplass. Carl Fredrik Hagen endte på 42. plass.

Sportsnyheter

Scenene før skrekkstraffen vekker oppsikt: – Ufattelige bilder

Ballen var søkk borte da Bernardo Silva skulle ta straffe mot Real Madrid. Eksperter mener den lange ventetiden kan ha vært avgjørende for storlaget.

Siste nytt

  • Tung dag for Foss i Tour of the Alps – falt av i sammendraget

    Den norske Ineos-stjernen Tobias Foss er ute av sammenlagtkampen etter en tøff 4.-etappe i Tour of the Alps torsdag.

    Nordmannen trillet i mål 15.44 minutter bak Simon Carr (EF Education), som gikk solo de siste milene og vant torsdagens kraftanstrengelse.

    Torsdagens 141,3 kilometer lange etappe gikk over to førstekategoriserte topper fra Laives til Borgo Valsugana i Italia.

    Ineos-rytteren Foss har imponert underveis i rittet og vant mandagens åpningsetappe. Før torsdagens etappe lå han på 2.-plass i sammendraget, bare 31 sekunder bak ledende Juan Pedro López (Lidl-Trek).

    Etter torsdagens fjelletappe har avstanden økt såpass at nordmannen er helt ute av tetkampen. (NTB)

    Tobias Foss
    Foto: NTB
  • Barcelona bøtelagt for rasistisk oppførsel blant supportere

    Det europeiske fotballforbundet har ilagt Barcelona en bot på i underkant av 300.000 kroner for rasistisk oppførsel fra supportere.

    Hendelsene skal ha skjedd under det første oppgjøret i kvartfinalen i Champions League mot Paris Saint-Germain.

    Barcelona har også fått forbud mot å selge billetter til egne supportere i neste bortekamp i en europeisk turnering.

    Barca tapte dobbeltoppgjøret mot PSG 4-6 sammenlagt etter at franskmennene vant tirsdagens returkamp i Catalonia 4-1.

    10. april opplyste Paris-politiet at de hadde avhørt to personer etter at det sirkulerte videoer i sosiale medier av en supporter som lagde apelyder og en annen som ga nazihilsener på Parc des Princes.

    I tillegg har også Barcelona også blitt ilagt en bot på i overkant av 80.000 norske kroner for fyrverkeri og hærverk. (NTB/NRK)

    Barcelona PSG
    Foto: Reuters
  • Norge avslutter EM-kvaliken i Bergen – første gang på fem år

    Norges fotballkvinner møter Nederland i den siste kvalifiseringskampen til fotball-EM. Det oppgjøret skal spilles på Brann stadion i Bergen.

    Det opplyser Norges Fotballforbund på sine nettsider. Kampen spilles 16. juli.

    – Jeg var selv til stede i Bergen i forbindelse med Champions League-kamp og fikk oppleve hvor stort engasjement og fotballinteresse det er i byen. Vi gleder oss til å komme dit og oppleve den fantastiske støtten selv. Dette kan bli en helt avgjørende kamp i en åpen gruppe, og derfor er det viktig at publikum hjelper oss ekstra på veien, sier landslagssjef Gemma Grainger.

    Sist de norske fotballkvinnene spilt landskamp i Bergen, var helt tilbake i 2019. Da slo de England 2-1 foran 10.830 tilskuere. (NTB)

    Norges landslag kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal