NRK Meny
Normal

– For mange som elsker å hate Oslo-folk

Ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, mener Norge sa nei til OL fordi for mange i distriktene elsker å hate oslofolk.

Kjersti Sortland

Ansvarlig redaktør i lokalavisen for Asker og Bærum, Budstikka, Kjersti Sortland.

Foto: Møller-Hansen, Janne / VG

– Jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier redaktøren for lokalavisen som har Asker og Bærum som dekningsområde.

Det er i en kommentar med tittelen «OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» at Sortland fyrer løs mot OL-motstanderne.

Budstikka

«OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» er tittelen på kommentaren.

«Jeg vokste opp «i distriktene». Derfor tør jeg hevde at hovedgrunnen til at ski-glade Norge nå ikke vil søke om å ta sin tørn og arrangere vinter-OL 28 år etter forrige gang, er at det «i distriktene» bor for mange som elsker å hate «Oslofolk», skriver hun blant annet i den hardtslående kommentaren som engasjerer kraftig på nettavisens kommentarfelt og sosiale medier.

– Jeg valgte å pirke litt i den argumentasjonen som jeg synes ligger underliggende i hele OL-debatten: Bare det ikke blir Oslo, sier hun til NRK.

– Hovedstaden hadde trengt det nasjonale løftet som OL kunne gi, og jeg synes andre landsdeler kunne unne Oslo det, mener Sortland.

«Nissementalitet»

Sortland reagerer etter at Oslo kommune onsdag bestemte å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd.

Det skjedde etter at Høyres stortingsgruppe anbefalte å ikke gå videre med OL-søknaden.

Sortland skriver i kommentaren at «for mange med nissementalitet ikke unner halvannen million av Norges befolkning verken oppmerksomheten eller anleggene som kunne gitt tusener av barn og unge i hovedstadens omegn sårt tiltrengte arenaer».

«Latterlig»

«Motstanderne av OL har fremført særlig to argumenter: Kostnaden, og det at IOC er en udemokratisk, korrupt og snobbete rettighets-organisasjon. Jeg har respekt for kostnadsargumentet, selv om man kanskje ikke alltid bør måle alt i

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets: – Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

antall sykehjemsplasser».

Redaktøren i Budstikka går også til verbalt angrep mot finnmarkinger og aviskommentatorer.

«Men jeg synes det er latterlig når finnmarkinger - som elsket hvert sekund da Vegard Ulvang gikk OL i Albertville - eller aviskommentatorer, som sluker hvert sekund av fotball-VM, holder seg for nesen og sier at dette kan da ikke Norge ta del i. Hvis man virkelig mener dette, får vi vel holde utøverne våre hjemme fra både OL og fotball-VM», skriver Sortland i kommentaren.

Stort engasjement

Også på NRK Sports Facebook-side og blant NRKs lesere er engasjementet stort når det gjelder kommentaren til redaktøren.

«Hun glemmer jo at mesteparten av Oslofolket selv var imot også», skriver en leser.

«Treffer så perfekt - men alle som føler seg truffet drar idiotkortet istedet for å argumentere imot», mener en annen.

Sortland innrømmer at reaksjonene har vært voldsomme etter at hun skrev kommentaren.

– Jeg mener ikke at alle som bor i distriktet hater Oslo, men jeg valgte å hente frem «Stutum» i meg. Jeg vet at dette var provoserende skrevet, og jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier hun til NRK.

– Er såre etter gårsdagen

Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, skjønner lite av redaktørens kommentar.

– Dette er en kjempefeil. Jeg kan på ingen måte si meg enig i dette, sier han hoderystende.

– Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen, og leter etter enkle tabloide forklaringer. Jeg har selv bidratt til Oslo-idretten i ti år, og har en ekte kjærlighet for Oslo. Men man må skille mellom OL og ungdomsidretten, legger han til.

Siste nytt

 • Kaká legger opp

  Spillerkarrieren til Kaká (35) er over. Den bekreftet den tidligere Milan-stjernen til brasiliansk TV søndag. Han ble kåret til verdens beste spiller i 2007, som den siste spilleren før Messi og Ronaldo tok over.

  Kaká
  Foto: Scott Audette / AP
 • Hvas endte sist i EM-finalen

  Tomoe Hvas (17) lå lenge an til å kapre andreplassen i 200 meter butterfly. Men mye tydet på at han gikk for hardt ut, da han kollapset i nest siste runde. Hvas endte dermed på en sisteplass i EM-finalen i kortbanesvømming.– Det mentale hang ikke helt med i dag. Jeg har mer kraft å gi, men det er hodet som stopper meg, sier Hvas.

  tomoe
  Foto: Jessica Gow/TT / NTB scanpix
 • Sjokktap for Celtic

  Celtic hadde ikke tapt i den skotske ligaen siden Brendan Rodgers tok over etter Ronny Deila i 2016. 69 kamper uten tap, men mot Hearts sa det stopp. Den tidligere klubben til Bjørn Maars Johnsen herjet med Glasgow-laget, og vant hele 4-0.

  Champions League - Celtic vs Anderlecht
  Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
VM håndball kvinner: Finale Frankrike - Norge
Sportsrevyen
Sportsrevyen