Hopp til innhold

– For mange som elsker å hate Oslo-folk

Ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, mener Norge sa nei til OL fordi for mange i distriktene elsker å hate oslofolk.

Kjersti Sortland

Ansvarlig redaktør i lokalavisen for Asker og Bærum, Budstikka, Kjersti Sortland.

Foto: Møller-Hansen, Janne / VG

– Jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier redaktøren for lokalavisen som har Asker og Bærum som dekningsområde.

Det er i en kommentar med tittelen «OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» at Sortland fyrer løs mot OL-motstanderne.

Budstikka

«OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» er tittelen på kommentaren.

«Jeg vokste opp «i distriktene». Derfor tør jeg hevde at hovedgrunnen til at ski-glade Norge nå ikke vil søke om å ta sin tørn og arrangere vinter-OL 28 år etter forrige gang, er at det «i distriktene» bor for mange som elsker å hate «Oslofolk», skriver hun blant annet i den hardtslående kommentaren som engasjerer kraftig på nettavisens kommentarfelt og sosiale medier.

– Jeg valgte å pirke litt i den argumentasjonen som jeg synes ligger underliggende i hele OL-debatten: Bare det ikke blir Oslo, sier hun til NRK.

– Hovedstaden hadde trengt det nasjonale løftet som OL kunne gi, og jeg synes andre landsdeler kunne unne Oslo det, mener Sortland.

«Nissementalitet»

Sortland reagerer etter at Oslo kommune onsdag bestemte å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd.

Det skjedde etter at Høyres stortingsgruppe anbefalte å ikke gå videre med OL-søknaden.

Sortland skriver i kommentaren at «for mange med nissementalitet ikke unner halvannen million av Norges befolkning verken oppmerksomheten eller anleggene som kunne gitt tusener av barn og unge i hovedstadens omegn sårt tiltrengte arenaer».

«Latterlig»

«Motstanderne av OL har fremført særlig to argumenter: Kostnaden, og det at IOC er en udemokratisk, korrupt og snobbete rettighets-organisasjon. Jeg har respekt for kostnadsargumentet, selv om man kanskje ikke alltid bør måle alt i

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets: – Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

antall sykehjemsplasser».

Redaktøren i Budstikka går også til verbalt angrep mot finnmarkinger og aviskommentatorer.

«Men jeg synes det er latterlig når finnmarkinger - som elsket hvert sekund da Vegard Ulvang gikk OL i Albertville - eller aviskommentatorer, som sluker hvert sekund av fotball-VM, holder seg for nesen og sier at dette kan da ikke Norge ta del i. Hvis man virkelig mener dette, får vi vel holde utøverne våre hjemme fra både OL og fotball-VM», skriver Sortland i kommentaren.

Stort engasjement

Også på NRK Sports Facebook-side og blant NRKs lesere er engasjementet stort når det gjelder kommentaren til redaktøren.

«Hun glemmer jo at mesteparten av Oslofolket selv var imot også», skriver en leser.

«Treffer så perfekt - men alle som føler seg truffet drar idiotkortet istedet for å argumentere imot», mener en annen.

Sortland innrømmer at reaksjonene har vært voldsomme etter at hun skrev kommentaren.

– Jeg mener ikke at alle som bor i distriktet hater Oslo, men jeg valgte å hente frem «Stutum» i meg. Jeg vet at dette var provoserende skrevet, og jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier hun til NRK.

– Er såre etter gårsdagen

Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, skjønner lite av redaktørens kommentar.

– Dette er en kjempefeil. Jeg kan på ingen måte si meg enig i dette, sier han hoderystende.

– Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen, og leter etter enkle tabloide forklaringer. Jeg har selv bidratt til Oslo-idretten i ti år, og har en ekte kjærlighet for Oslo. Men man må skille mellom OL og ungdomsidretten, legger han til.

Siste nytt

 • Gavi utvist i Barcelona-seier

  Barcelona-unggutten Gavi (19) fikk rødt kort på overtid i 1-0-seieren over Porto i mesterligaen. Vinnermålet ble satt inn av Ferrán Torres.

  Etter to strake sesonger med exit i puljespillet ligger Barcelona i år langt bedre an. Katalanerne står med full pott etter to kamper.

  Torres trillet inn 1-0-scoringen mellom beina på Portos keeper Diogo Costa rett før pause. I forkant ble han spilt følsomt igjennom av Ilkay Gündogan.

  Barcelona måtte avslutte oppgjøret i Portugal med ti mann. Tre minutter ut i tilleggstiden fikk Gavi sitt andre gule kort for å dra i drakten til en Porto-mann. Han mister dermed neste gruppekamp mot ukrainske Sjakhtar Donetsk.

  Porto hadde sine muligheter på hjemmebane, men godt stopperspill fra særlig Jules Koundé reddet Barcelona. Vertene fikk straffespark i sluttfasen, men avgjørelsen ble omgjort etter en VAR-sjekk. (NTB)

  z7YVW8SzZUs
  Foto: AP
 • Newcastle lekte med PSG - vant 4-1

  PSG virket regelrett sjanseløse da de gjestet Newcastle, som spilte deres første hjemmekamp i Mesterligaen siden 2002/03-sesongen.

  Vertene var i fyr og flamme og presset gjestene fra Frankrike intensivt fra første sekund. 17 minutter ut i oppgjøret fikk de lønn for strevet da Miguel Almiron banket inn kveldens første.

  Før pause stanget Dan Burn inn doblingen etter å ha knust Milan Skriniar i lufta.

  Newcastle-gutten Sean Longstaff ville også være med på moroa, og fem minutter etter pause sto det 3-0 på måltavla. En utrolig bragd av engelskmennene mot Kylian Mbappé og co.

  Warren Zaïre-Emery (17) er et talent av de helt sjeldne og med en følsom pasning over Newcastles forsvar fant han Lucas Hernandez. Backens 3-1-scoring ble av det trøstende slaget, for dette var Newcastles store kveld.

  På overtid fastsatte Fabian Schar sluttresultatet til 4-1 med en suser fra distanse. En ydmykelse av de franske mesterne.

  BYXgH8zL_50
  Foto: Reuters
 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste