NRK Meny
Normal

– For mange som elsker å hate Oslo-folk

Ansvarlig redaktør i Budstikka, Kjersti Sortland, mener Norge sa nei til OL fordi for mange i distriktene elsker å hate oslofolk.

Kjersti Sortland

Ansvarlig redaktør i lokalavisen for Asker og Bærum, Budstikka, Kjersti Sortland.

Foto: Møller-Hansen, Janne / VG

– Jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier redaktøren for lokalavisen som har Asker og Bærum som dekningsområde.

Det er i en kommentar med tittelen «OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» at Sortland fyrer løs mot OL-motstanderne.

Budstikka

«OL-nei fordi det i distriktene bor for mange som elsker å hate Oslo-folk» er tittelen på kommentaren.

«Jeg vokste opp «i distriktene». Derfor tør jeg hevde at hovedgrunnen til at ski-glade Norge nå ikke vil søke om å ta sin tørn og arrangere vinter-OL 28 år etter forrige gang, er at det «i distriktene» bor for mange som elsker å hate «Oslofolk», skriver hun blant annet i den hardtslående kommentaren som engasjerer kraftig på nettavisens kommentarfelt og sosiale medier.

– Jeg valgte å pirke litt i den argumentasjonen som jeg synes ligger underliggende i hele OL-debatten: Bare det ikke blir Oslo, sier hun til NRK.

– Hovedstaden hadde trengt det nasjonale løftet som OL kunne gi, og jeg synes andre landsdeler kunne unne Oslo det, mener Sortland.

«Nissementalitet»

Sortland reagerer etter at Oslo kommune onsdag bestemte å trekke søknaden om statsgaranti og statstilskudd.

Det skjedde etter at Høyres stortingsgruppe anbefalte å ikke gå videre med OL-søknaden.

Sortland skriver i kommentaren at «for mange med nissementalitet ikke unner halvannen million av Norges befolkning verken oppmerksomheten eller anleggene som kunne gitt tusener av barn og unge i hovedstadens omegn sårt tiltrengte arenaer».

«Latterlig»

«Motstanderne av OL har fremført særlig to argumenter: Kostnaden, og det at IOC er en udemokratisk, korrupt og snobbete rettighets-organisasjon. Jeg har respekt for kostnadsargumentet, selv om man kanskje ikke alltid bør måle alt i

Knut Bjørklund

Knut Bjørklund, leder i Troms idrettskrets: – Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

antall sykehjemsplasser».

Redaktøren i Budstikka går også til verbalt angrep mot finnmarkinger og aviskommentatorer.

«Men jeg synes det er latterlig når finnmarkinger - som elsket hvert sekund da Vegard Ulvang gikk OL i Albertville - eller aviskommentatorer, som sluker hvert sekund av fotball-VM, holder seg for nesen og sier at dette kan da ikke Norge ta del i. Hvis man virkelig mener dette, får vi vel holde utøverne våre hjemme fra både OL og fotball-VM», skriver Sortland i kommentaren.

Stort engasjement

Også på NRK Sports Facebook-side og blant NRKs lesere er engasjementet stort når det gjelder kommentaren til redaktøren.

«Hun glemmer jo at mesteparten av Oslofolket selv var imot også», skriver en leser.

«Treffer så perfekt - men alle som føler seg truffet drar idiotkortet istedet for å argumentere imot», mener en annen.

Sortland innrømmer at reaksjonene har vært voldsomme etter at hun skrev kommentaren.

– Jeg mener ikke at alle som bor i distriktet hater Oslo, men jeg valgte å hente frem «Stutum» i meg. Jeg vet at dette var provoserende skrevet, og jeg får både fanpost og hatmail. Men det må jeg tåle, sier hun til NRK.

– Er såre etter gårsdagen

Leder i Troms idrettskrets, Knut Bjørklund, skjønner lite av redaktørens kommentar.

– Dette er en kjempefeil. Jeg kan på ingen måte si meg enig i dette, sier han hoderystende.

– Dette viser bare at man er såre etter gårsdagen, og leter etter enkle tabloide forklaringer. Jeg har selv bidratt til Oslo-idretten i ti år, og har en ekte kjærlighet for Oslo. Men man må skille mellom OL og ungdomsidretten, legger han til.

Siste nytt

 • Viviani med sin fjerde seier

  Elia Viviani tok sin fjerde etappeseier under Giro d'Italia onsdag. Han er dermed den første italieneren på fire år til å vinne fire etapper i én og samme utgave av Giro d'Italia.

  Alle sammenlagtfavorittene kom seg helskinnet til mål, og Simon Yates er fortsatt mannen som innehar den rosa ledertrøya etter den 17. etappen over 155 kilometer fra Riva del Garda til Iseo.

  CYCLING-ITA-GIRO
  Foto: LUK BENIES / AFP
 • Storaksjon mot kampfiksing

  Midt i forberedelsene til mesterligafinalen i Kiev rystes ukrainsk fotball av det som kan være en stor kampfiksingsskandale. Topplagene Vorskla Poltava og Zorja Lugansk er på listen over i alt 35 klubber som politiet mener har vært involvert i kampfiksing.

 • Lovren klar for Ronaldo-test

  Dejan Lovren vet han har en tøff oppgave i vente mot Cristiano Ronaldo i mesterligafinalen: – Ronaldo har spilt denne typen kamper i 12-15 år. Han scorer over 30 mål hver sesong. Men vi møter verdens beste spisser i Premier League, så vi vet hvordan vi skal forsvare oss som lag.

  Dejan Lovren
  Foto: Glyn Kirk / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal