Carlsen reagerer på do-besøkene som åpner for juks

ZÜRICH (NRK.no): På grunn av det store publikumsoppmøtet i Zürich må spillerne gå midt blant tilskuere med analysecomputere i fanget. Det synes ikke Magnus Carlsen (23) noe om.

Magnus Carlsen

Spillerne skal ikke ha kontakt med noen under partiene, men her må Magnus Carlsen (hvit jakke) nærmest stå i kø på vei inn i spillehallen etter et besøk på toalettet.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

– Jeg kan ikke si jeg er sånn kjempefornøyd med det. I prinsippet er det hyggelig at man er såpass nært til publikum, men det er rart at hvem som helst som sitter med computer her kan si noe til meg eller mine motstandere. Det er litt så som så, sier Magnus Carlsen.

Han velger sine ord med omhu, for verdensmesteren vil ikke antyde at noen av rivalene prøver å jukse.

Men Carlsen er misfornøyd med at det skal så lite til for at noen ser eller hører noe uten å mene det.

Både på veien til og inne på toalettet er det i teorien ingenting i veien for å utveksle noen ord med tilskuere.

– Jeg synes det er litt rart. Det er en veldig stor overgang fra Chennai, sier Carlsen til NRK.no.

Hikaru Nakamura

Verdens tredje beste sjakkspiller, Hikaru Nakamura, på vei inn i sjakksalen etter et dobesøk til høyre nederst i gangen. På veien går han forbi tilskuere og journalister som følger partiene ved hjelp av analyseprogrammer som foreslår de beste trekkene.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdenstoeren måtte hysje på tilskuer

Blant annet overvar NRK.no en situasjon hvor en tilskuer prøvde å prate til verdenstoer Levon Aronian.

Armeneren ble straks irritert, la pekefingeren over leppene og hysjet høyt på den eldre mannen.

– Det er vanskelig å arrangere en så fantastisk turnering i et sånt hotell. Lokalene er ikke laget for sjakk. Heldigvis vet jeg at alle disse spillerne er gentlemen, sier Levon Aronian til NRK.no.

– Det blir spillernes eget ansvar å ikke jukse?

– Definitivt, sier Aronian.

Går rett forbi PC-skjermer med sjakkprogrammer

Under VM i India var arrangørene så redde for juks at spillerne satt inni en lydtett glassboks. Alle internett- og telefonsignaler ble blokkert i hele lokalet.

I Zürich er situasjonen en helt annen.

Bildet under viser rommet spillerne må gjennom for å gå på toalettet under partiene, noe de aller fleste gjør flere ganger. Rett etter de kommer ut av spillsalen, kommer de rett ut i et av de mest hektiske publikumsområdene på hotellet:

Lokalet i Zürich

Dette rommet ligger rett utenfor rommet hvor partiene utkjempes. Egentlig skulle det ikke være så mye mennesker her, men rommet er mer hektisk enn vanlig fordi presserommet og selve sjakksalen er stappfulle.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det vrimler av stormestere og hobbyspillere, flere av dem med analyseprogrammer på dataskjermene.

Pappa Carlsen måtte «flykte»

NRK.no gikk rett inn i Carlsen flere ganger på vei ut og inn på toalettet.

Nordmannen unngikk å møte blikket til alle han traff på.

Carlsen gikk også rett inn i sin far i gangen. Henrik Carlsen ble tydelig satt ut av å bli passert av sønnen sin midt under et parti, og forlot situasjonen så fort han kunne.

Tror ingen vil jukse med vilje

Stormester Ian Rogers har vært på et utall sjakkturneringer i løpet av en lang karriere som sjakkspiller- og journalist.

Han tror arrangørene rett og slett ble overrumplet av hvor mange som har kommet for å følge den nykronede verdensmesteren fra Norge.

– Jeg tror ikke de forventet så mange tilskuere, så spilleområdet og kommentatorområdet er helt fulle. Derfor henger folk i lobbyområdet i tillegg, og der må spillerne forbi, sier Rogers.

Christian Issler

Arrangementsansvarlig Christian Issler mener nærkontakten med publikum er en del av sjarmen på Savoy-hotellet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Australieren er trygg på at ingen av spillerne jukser med vilje, men mener de kan få informasjon uten å mene det.

– Jeg vet at Gelfand på ett tidspunkt gikk forbi en skjerm og ble litt overrasket over at hans spill ble analysert der. Man kan se noe veldig nyttig ved et uhell. Så jeg synes kanskje de burde gjøre noe med det. Men jeg vet ikke hva, for spillerne må jo gå forbi tilskuere for å komme til toalettet, sier veteranjournalisten til NRK.no.

– Skjønner du at Magnus Carlsen er kritisk?

– Ja, for i VM var alle nesten paranoide, der var det jo umulig å jukse. Det er mye mer avslappet her, sier Rogers.

Har ingen løsning

Christian Issler er ansvarlig for at alt går på skinner i turneringen. Han forteller at de ikke har noen løsning.

– Slik er den spesielle atmosfæren i Savoy, publikum kommer tett på spillerne. Og den gangen er den eneste veien spillerne kan gå. Det finnes en bakvei, men da må spillerne gå opp en del trapper, og det ville ikke gått, sier Issler til NRK.no.

– Skal dere gjøre noe med dette?

– Vi kunne kanskje satt en livvakt foran ham. Men så ille er det ikke. Det er bra for sjakk at det er så stor interesse. Det eneste jeg er litt redd for er lørdag og søndag, for da er det fri i Sveits. Da må vi kanskje stenge dørene, for da blir det enda flere folk. Men jeg tenker det er greit. Sånn er det med Magnus. Vi visste at dette kom til å skje, sier han.

Verdensmester Magnus Carlsen vant over israeleren Boris Gelfand i sjakkturneringen i Zürich i dag. Etter en jevn åpning fikk Carlsen gradvis overtaket i partiet, som var det første i hovedrunden. I morgen møter Carlsen Levon Aronian fra Armenia, som er ranket som nr. 2 i verden.

VIDEO: Se intervju med Magnus Carlsen etter partiet. - Det er sånn sjakk jeg ønsker å spille, sier han.

Siste nytt

 • Landslagskapteinen testet positivt

  Den norske landslagkapteinen i ishockey, Jonas Holøs, er bekreftet smittet av koronaviruset, melder VG.

  – Jeg følte meg dårlig søndag kveld, og fikk feber. Mandag ble jeg testet, tirsdag kom svaret. Jeg er smittet, sier Holøs til avisen.

  Holøs spiller i svenske Linköping i SHL. Linköping spilte borte mot Skellefteå søndag kveld og laget kom hjem med fly på kvelden.

  Han forteller at han først trodde han var sliten etter tre dager på reisefot og kamp.

  Ifølge den svenske hockeyklubben skal flere nå ha testet positivt. En av dem er Holøs.

  Klubbens neste hjemmekamp mot Oskarshamn torsdag er utsatt. Det er også uvisst om lørdagens møte mot HV71 blir spilt som planlagt.

  Holøs
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Korona-klinikk i OL-landsbyen

  OL-arrangørane i Tokyo vurderer å opprette ein eigen klinikk inne i deltakarlandsbyen for å ta seg av moglege koronavirustilfelle under leikane neste sommar.

  Alle som viser symptom eller testar positivt for koronaviruset vil bli behandla på ein eigen klinikk inne i sjølve OL-landsbyen. Dette som eit tiltak for å hindre spreiing i resten av millionbyen, ifølgje avisa Nihon Keizai Shimbun.

  Ei undersøking viser også at nesten 80 prosent av dei frivillige i arrangørstaben fryktar covid-smitte under OL.

  OL-ringene
  Foto: Fabrice Coffrini / AFP
 • Kjemperedning sikret Chelsea-poeng

  For første gang så Frank Lampard sitt Chelsea-lag spille en målløs kamp. Sevilla var nærmest scoring på Stamford Bridge.

  Chelsea-keeper Edouard Mendy sto for en fantastisk refleksredning i første omgang, mens innbytter Joan Jordán sendte et fenomenalt direkteskudd rett over mål fra 16 meter midtveis i 2. omgang. (NTB)

  Edouard Mendy
  Foto: Mike Hewitt / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal