Hopp til innhold

Carlsen reagerer på do-besøkene som åpner for juks

ZÜRICH (NRK.no): På grunn av det store publikumsoppmøtet i Zürich må spillerne gå midt blant tilskuere med analysecomputere i fanget. Det synes ikke Magnus Carlsen (23) noe om.

Magnus Carlsen

Spillerne skal ikke ha kontakt med noen under partiene, men her må Magnus Carlsen (hvit jakke) nærmest stå i kø på vei inn i spillehallen etter et besøk på toalettet.

Foto: Nils Fredrik Røren / NRK

– Jeg kan ikke si jeg er sånn kjempefornøyd med det. I prinsippet er det hyggelig at man er såpass nært til publikum, men det er rart at hvem som helst som sitter med computer her kan si noe til meg eller mine motstandere. Det er litt så som så, sier Magnus Carlsen.

Han velger sine ord med omhu, for verdensmesteren vil ikke antyde at noen av rivalene prøver å jukse.

Men Carlsen er misfornøyd med at det skal så lite til for at noen ser eller hører noe uten å mene det.

Både på veien til og inne på toalettet er det i teorien ingenting i veien for å utveksle noen ord med tilskuere.

– Jeg synes det er litt rart. Det er en veldig stor overgang fra Chennai, sier Carlsen til NRK.no.

Hikaru Nakamura

Verdens tredje beste sjakkspiller, Hikaru Nakamura, på vei inn i sjakksalen etter et dobesøk til høyre nederst i gangen. På veien går han forbi tilskuere og journalister som følger partiene ved hjelp av analyseprogrammer som foreslår de beste trekkene.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Verdenstoeren måtte hysje på tilskuer

Blant annet overvar NRK.no en situasjon hvor en tilskuer prøvde å prate til verdenstoer Levon Aronian.

Armeneren ble straks irritert, la pekefingeren over leppene og hysjet høyt på den eldre mannen.

– Det er vanskelig å arrangere en så fantastisk turnering i et sånt hotell. Lokalene er ikke laget for sjakk. Heldigvis vet jeg at alle disse spillerne er gentlemen, sier Levon Aronian til NRK.no.

– Det blir spillernes eget ansvar å ikke jukse?

– Definitivt, sier Aronian.

Går rett forbi PC-skjermer med sjakkprogrammer

Under VM i India var arrangørene så redde for juks at spillerne satt inni en lydtett glassboks. Alle internett- og telefonsignaler ble blokkert i hele lokalet.

I Zürich er situasjonen en helt annen.

Bildet under viser rommet spillerne må gjennom for å gå på toalettet under partiene, noe de aller fleste gjør flere ganger. Rett etter de kommer ut av spillsalen, kommer de rett ut i et av de mest hektiske publikumsområdene på hotellet:

Lokalet i Zürich

Dette rommet ligger rett utenfor rommet hvor partiene utkjempes. Egentlig skulle det ikke være så mye mennesker her, men rommet er mer hektisk enn vanlig fordi presserommet og selve sjakksalen er stappfulle.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Det vrimler av stormestere og hobbyspillere, flere av dem med analyseprogrammer på dataskjermene.

Pappa Carlsen måtte «flykte»

NRK.no gikk rett inn i Carlsen flere ganger på vei ut og inn på toalettet.

Nordmannen unngikk å møte blikket til alle han traff på.

Carlsen gikk også rett inn i sin far i gangen. Henrik Carlsen ble tydelig satt ut av å bli passert av sønnen sin midt under et parti, og forlot situasjonen så fort han kunne.

Tror ingen vil jukse med vilje

Stormester Ian Rogers har vært på et utall sjakkturneringer i løpet av en lang karriere som sjakkspiller- og journalist.

Han tror arrangørene rett og slett ble overrumplet av hvor mange som har kommet for å følge den nykronede verdensmesteren fra Norge.

– Jeg tror ikke de forventet så mange tilskuere, så spilleområdet og kommentatorområdet er helt fulle. Derfor henger folk i lobbyområdet i tillegg, og der må spillerne forbi, sier Rogers.

Christian Issler

Arrangementsansvarlig Christian Issler mener nærkontakten med publikum er en del av sjarmen på Savoy-hotellet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Australieren er trygg på at ingen av spillerne jukser med vilje, men mener de kan få informasjon uten å mene det.

– Jeg vet at Gelfand på ett tidspunkt gikk forbi en skjerm og ble litt overrasket over at hans spill ble analysert der. Man kan se noe veldig nyttig ved et uhell. Så jeg synes kanskje de burde gjøre noe med det. Men jeg vet ikke hva, for spillerne må jo gå forbi tilskuere for å komme til toalettet, sier veteranjournalisten til NRK.no.

– Skjønner du at Magnus Carlsen er kritisk?

– Ja, for i VM var alle nesten paranoide, der var det jo umulig å jukse. Det er mye mer avslappet her, sier Rogers.

Har ingen løsning

Christian Issler er ansvarlig for at alt går på skinner i turneringen. Han forteller at de ikke har noen løsning.

– Slik er den spesielle atmosfæren i Savoy, publikum kommer tett på spillerne. Og den gangen er den eneste veien spillerne kan gå. Det finnes en bakvei, men da må spillerne gå opp en del trapper, og det ville ikke gått, sier Issler til NRK.no.

– Skal dere gjøre noe med dette?

– Vi kunne kanskje satt en livvakt foran ham. Men så ille er det ikke. Det er bra for sjakk at det er så stor interesse. Det eneste jeg er litt redd for er lørdag og søndag, for da er det fri i Sveits. Da må vi kanskje stenge dørene, for da blir det enda flere folk. Men jeg tenker det er greit. Sånn er det med Magnus. Vi visste at dette kom til å skje, sier han.

Verdensmester Magnus Carlsen vant over israeleren Boris Gelfand i sjakkturneringen i Zürich i dag. Etter en jevn åpning fikk Carlsen gradvis overtaket i partiet, som var det første i hovedrunden. I morgen møter Carlsen Levon Aronian fra Armenia, som er ranket som nr. 2 i verden.

VIDEO: Se intervju med Magnus Carlsen etter partiet. - Det er sånn sjakk jeg ønsker å spille, sier han.

Siste nytt

  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Reitens Chelsea videre i Mesterligaen

    Guro Reiten og hennes Chelsea tok seg komfortabelt videre til Mesterligaens semifinale etter 1-1 hjemme mot Ajax onsdag kveld.

    London-klubben vant 3-0 borte og ledet også 1-0 på Stamford Bridge, men Ajax utlignet etter en drøy time.

    Reiten slo den målgivende pasningen da Chelsea scoret. Hjemmelaget vant ballen høyt og ballen endte hos nordmannen. Reiten tok den med seg noen meter fremover i banen før hun spilte gjennom til Mayra Ramírez som var sikker alene med keeper.

    Chelsea møter vinneren av kampen mellom Brann og Barcelona torsdag.

    Guro Reiten
  • Napolis Jesus skuffet over utfallet av rasismesak

    Italias fotballforbund straffer ikke Inters Francesco Acerbi etter påstander om rasisme. Napolis Juan Jesus kjenner på «bitterhet» over avgjørelsen.

    Det var i Serie A-oppgjøret mellom Napoli og Inter tidligere i måneden at Acerbi skal ha uttrykt seg rasistisk til Jesus.

    Acerbi beklaget etter hendelsen, men benekter å ha kommet med noen rasistiske bemerkninger. Han måtte likevel reise hjem fra landslagssamlingen med Italia mens forbundet etterforsket saken. Tirsdag ble den skrinlagt på grunn av manglende bevis.

    – Selv om jeg respekterer avgjørelsen, har jeg problemer med å forstå den, og jeg kjenner på bitterhet, sier Jesus i en uttalelse Napoli har publisert på sine nettsider.

    – Jeg er skuffet over utfallet av en alvorlig sak som jeg håndterte som en «gentleman», for å unngå å stoppe en viktig kamp. Jeg frykter at denne avgjørelsen vil sette et uheldig eksempel som rettferdiggjør en viss type oppførsel.

    Acerbi risikerte å bli utestengt i opp mot ti Serie A-kamper og deler av sommerens EM hvis han hadde blitt kjent skyldig.

    – Jeg har vært profesjonell i 20 år, og jeg vet hva jeg sier. Det kom ikke den typen ord ut av munnen min, det var han som misforsto, sa Acerbi like etter kampen.(NTB)

    Juan Jesus
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal