Reagerer på omfattende Tysse-hjelp

Dopingdømte Erik Tysse får hjelp av både Olympiatoppen og Friidrettsforbundet til å kvalifisere seg til OL. – Det er underlig, mener Dagbladets sportsredaktør.

Video Esten O. Sæther reagerer på Tysse hjelp

Esten O. Sæther reagerer på Tysse hjelp

Erik Tysse tatt for doping i juli 2010 og ble seinere dømt til to års utestengelse. Den straffen har han sonet 7. juli. 8. juli skal han delta i et spesialopprettet stevne for å kvalifisere seg. 9. juli går påmeldingsfristen ut.

I mellomtiden trenes han av Stephan Plätzer, som lønnes av Olympiatoppen. Det er dette sportsredaktør Esten O. Sæther reagerer på.

– Jeg synes det er underlig i forhold til de verdiene Jarle Aambø og den norske idrettsledelsen vanligvis står for. Jeg skjønner at det kan være vanskelig når det gjelder folk som vi føler er nær oss. Men vi er nødt til å skjære gjennom og klare å se objektivt på det, og ikke personlig, sier Sæther til NRK.

– Ikke problematisk

Toppidrettssjef Jarle Aambø synes ikke det er problematisk at en som er tilknyttet Olympiatoppen, hjelper Tysse på fritida.

– Vi mener at det vi gjør er godt innenfor det som er god etikk, sier Aambø til NRK.

8. juli skal Erik Tysse ut i en skreddersydd OL-kvalifisering som Friidrettsforbundet har godkjent.

– Så lenge det er innenfor IOC og WADA sine bestemmelser, får de svare for det, sier Aambø.

Også Friidrettsforbundet synes det er greit å legge godt til rette for Tysse.

– Vi ser ingen grunn til at det ikke skal være et stevne hvor Tysse har samme sjansen som alle andre som har lov å konkurrere i OL, å forsøke å kvalifisere seg, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen.

– Forskjellsbehandling

Erik Tysse

Erik Tysse mener han må få lov å trene på sin egen fritid og offentlig vei

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Dette viser vår forskjellsbehandling i den type saker. Når det er utlendinger det er snakk om, er vi svært restriktive og veldig moralske, sier Sæther.

Tysses trener Stephan Plätzer vil ikke kommentere saken overfor NRK. Tysse selv bare rister på hodet over kritikken.

– Når folk selv ønsker å komme tilbake, må man jo få lov til å trene på egen fritid og på offentlige veier.

Siste nytt

 • Sarpsborg med viktig seier over VIF

  Sarpsborg 08 vant 1-0 over Vålerenga i mandagens kveldskamp i Eliteserien. Jonathan Lindseth scoret kampens eneste mål, og sikret sarpingene sin første trepoenger siden 16. juni. De poengene kan vise seg veldig viktige i kampen for Eliteseriespill også neste sesong. – Vi får marginene med oss i dag og drar i land dette her. Vi blir litt lettere til sinns med en trepoenger nå, sier Sarpsborg-trener Geir Bakke. Etter seieren over Vålerenga ligger Sarpsborg på kvalikplass, og har like mange poeng som både Ranheim og Strømsgodset på nedrykksplassene.

  Jonathan Lindseth jubler for scoring
  Foto: Christoffer Andersen / NTB scanpix
 • De Gea forlenget med United

  Den spanske keeperstjernen David de Gea blir i Manchester United. Mandag signerte de Gea en ny fireårskontrakt med klubben. Med i avtalen ligger det også at Old Trafford-klubben har opsjon på å forlenge spanjolens kontrakt med ytterligere ett år.

  28 år gamle De Gea kom til United i 2011 og har siden spilt 367 kamper for klubben.

  Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær har følt seg trygg på at den viktige sisteskansen ville forlenge kontrakten med klubben. Det ga han senest uttrykk for på sin ukentlige pressekonferanse sist fredag. (NTB)

  Solskjær og De Gea
  Foto: Adrian Dennis / AFP
 • Messi kan sesongåpne mot Dortmund

  Lionel Messi er friskmeldt og høyaktuell for Barcelonas bortekamp mot Borussia Dortmund i mesterligaen tirsdag, melder klubben. Den argentinske superstjernen har gått glipp av sesongens fire første seriekamper på grunn av en leggskade.

  Messi
  Foto: Albert Gea / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal