NRK Meny
Normal

Reagerer på ledelsens VM-forklaringer

KONTIOLAHTI (NRK): NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid (40) mener det er bekymringsfullt at de norske skiskytterjentene har blitt tatt igjen av andre nasjoner.

Eckhoff Skjelbreid

NEDTUR: Stian Eckhoff forklarte at VM i Kontiolahti var en stopp på veien etter kvinnenes normaldistanse, hvor beste norske ble nummer 32. Liv Grete Skjelbreid (innfelt) etterlyser en mer offensiv holdning.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Hvis du ser på fremgangen til andre nasjoner, hvor det er ni nasjoner som har to jenter til fellesstarten, er jeg litt bekymret over det som skjer, sier sjudobbelt verdensmester Skjelbreid.

Botnan

UTFORDRENDE: Sportssjef Per Arne Botnan innrømmer at de hadde håpet på bedre VM-resultater.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

VM har så langt vært en nedtur for skiskytterjentene. Tiril Eckhoffs 18.-plass fra jaktstarten er den beste plasseringen, og Elise Ringen ble beste norske med en 32.-plass på onsdagens normaldistanse.

– Ikke prioritert VM

Etter normalen uttalte landslagstrener Stian Eckhoff (35) at mesterskapet er en stopp på veien før VM på hjemmebane i 2016. Når NRK møter ham i forbindelse med torsdagens trening, er han enda klarere.

– Vi har ikke prioritert Kontiolahti. Så ærlig må vi være, sier Eckhoff.

Treneren understreker at han gjerne skulle sett at de kunne kjempe i de individuelle konkurransene, men det har de så langt ikke vært i nærheten av.

Det skyldes blant annet altfor ustabil innsats på standplass.

– Hvorfor har ikke Norge skutt bedre?

– Det handler mye om trygghet. Det var vanskelig forhold i starten av mesterskapet, og vi fikk oss en knekk. Da får vi en utfordring med roen, sier Eckhoff.

Forventer evaluering

Landslagsledelsen har påpekt at det er vanskelig å måle seg med Norges tidligere resultater etter at både Tora Berger og Ann Kristin Flatland la opp i fjor.

Skjelbreid synes likevel man må forvente bedre prestasjoner enn hittil. Det er 16 år siden Norge var medaljeløse i et VM.

Horn

SKUFFET: Fanny Welle-Strand Horn ble nummer 79 på sprinten og 41 på normalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det handler ikke bare om jentene, men en totalsum. Du må gå inn og finne ut hva du kan gjøre for å forbedre resultatene. Men kan for eksempel hente litt fra de andre jentene med suksess, sier Skjelbreid, og nevner langrenn som et eksempel.

– Det er to forskjellige idretter, men samtidig handler det om god kapasitet, styrke, fart og holde hodet kaldt.

Den tidligere skiskytteren mener det nå kreves en skikkelig evaluering.

– De må finne hva som er årsaken til at nasjoner som Frankrike, Italia og Tyskland går forbi oss med et like ungt jentelag, sier Skjelbreid.

– Må legge en plan

Både Marte Olsbu og Tiril Eckhoff debuterte i VM-sammenheng i Kontiolahti, men Fanny Welle-Strand Horn, Synnøve Solemdal og Elise Ringen har vært med tidligere.

Horn er nå i sitt femte VM, og hun tok sin første verdenscupseier i januar. Hun er enig i at sesongen må evalueres skikkelig før neste vinter.

– Vi må heve oss på skytebanen. Det er der vi har vært for dårlige. Jeg tror vi trenger et år til med Stian som trener og jobbe som et lag, sier Horn, som legger til at hun lærer noe hver dag av landslagstreneren.

– Sesongen sett under ett så er vi jo ikke stabile. Vi må ta opp treningen når vi er ferdige med sesongen og legge en god plan for hvordan vi skal heve oss, sier Horn.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Hadde aldri vært på pallen i verdenscupen, såsmalt hun til og vant fra et sent startnummer.

SE VIDEO: Jekaterina Jurlova har aldri stått på pallen i verdenscupen, men onsdag ble hun verdensmester.

Utfordrende rekruttering

Solemdal har trøblet med sykdom både denne sesongen og tidligere, men hun rakk å komme seg i god nok form til å kapre en plass i VM-troppen.

Både Eckhoff og sportssjef Per Arne Botnan håper å se større og bedre rekruttering på jentesiden, slik at flere får sjansen til å ta det neste steget.

– Vi har vært litt for langt bak. Vi har en utfordring med rekrutteringen, og vi prøver å legge til rette for at færre faller av. Forhåpentlig får vi flere som kan bli bedre på sikt, sier Botnan, som blant håper å se resultater av regionsatsingen.

Han ser flere talent i juniorklassen, men det er også her mange glipper for landslaget, ifølge sportssjefen.

– Det er vanskelig å se hvem som kan bli gode så tidlig. Vi bygger opp et system som kan fange opp flere, sier Botnan.

– Stor belastning

Landslagstreneren forklarte etter normalen at den tynne toppen også fører med seg større belastning på de beste. Han trekker en sammenligning til mennene, hvor flere hevder seg på et høyt nivå.

– I utgangspunktet skulle vi hatt flere som vi kunne rullert på. Nå er det Synnøve, Fanny og Tiril som har vist at de kan kjempe i toppen. Vi skulle hatt flere som kunne hevdet seg i verdenscupen. Nå blir det en stor belastning på de som er der, sa Eckhoff.

– Vi må bygge en ny stamme på kvinnesiden, slik at vi er mer «fit for fight», la han til.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Created by InfoDispatcher

STOR NEDTUR: Her bommer Fanny Welle-Strand Horn hele fem ganger på VM-sprinten, hvor hun til slutt ble nummer 79.

Tror på stafett-medalje

Nå gjenstår det to medaljesjanser for kvinnene i Kontiolahti: Stafett (fredag) og fellesstart (søndag).

Det er kun Tiril Eckhoff som har fått plass på fellesstarten, hvor de 30 beste fra verdenscupen får gå. Torsdag formiddag tok landslagstreneren ut stafett-laget, og Norge stiller med Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff.

Olsbu måtte stå over normalen på grunn problemer med luftveiene, men nå er hun på laget på bekostning av Ringen, som altså ble Norges beste på normalen.

Solemdal tror laget kan slå hardt tilbake etter VM-innsatsen så langt.

– Det kan gjøre at vi skjerper oss enda mer. Jeg husker at det var katastrofe på normalen forrige VM og så vant vi stafetten, sier Solemdal, som holder Norge som medaljekandidat.

I 2013-VM hadde Norge Tora Berger på ankeretappen, hvor hun holdt hodet kaldt og sikret Norge gull.

– Medalje er fortsatt målet, men det er knalltøft i toppen og mange om beinet. Vi har ikke fått vist vårt potensial her, så vi må overgå oss selv lite grann om vi skal kjempe om en plass på seierspallen, sier Eckhoff.

Det norske kvinnelaget har ikke vært på pallen på stafett i verdenscupen denne sesongen.

Siste nytt

 • Vinduet stengt i Italia

  Etter klokken 20 i kveld kan ikke Serie A-klubbene hente flere spillere denne sommeren. På en rolig siste dag ble det klart at Arsenal-duoen David Ospina og Joel Campbell går til henholdsvis Napoli og Frosinone, Simone Zaza fra Valencia til Torino, mens Diego Laxalt (Genoa) og Samu Castillejo (Villareal) ble presentert som Milan-spillere.

  Klubblegenden Claudio Marchisio er løst fra kontrakten etter 25 år i Juventus.

  Premier League - Arsenal vs Stoke City
  Foto: Hannah Mckay / Reuters
 • Liverpool-stopper klar for Cagliari

  Den tidligere Vålerenga-forsvareren Ragnar Klavan forlater Liverpool til fordel for Serie A-klubben Cagliari. Det bekreftet engelskmennene fredag kveld. Italienerne betaler angivelig drøyt 20 millioner kroner for Klavan.

  Man United Liverpool Soccer
  Foto: Tony Ding / AP
 • Weng slått av 20-åring

  Det ble norsk seier i begge sprintklassene da langrennsløperne fullførte del tre av Toppidrettsveka fredag.

  Vind-løper Mathilde Myhrvold vant A-finalen blant kvinnene foran slovenske Katja Visnar. Heidi Weng knep tredjeplassen.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NM-veka: Aquabike, finaler
NM-veka
NM-veka: Aquabike og speedcross
NM-veka: Aquabike
NM-veka: Speedcross, finaler
NM-veka: Speedcross
Friidrett: Diamond League fra Birmingham
Friidrett: Diamond League
4-4-2 med Schau og Aune
NM-veka: Sandbryting, finaler
NM-veka: Sandbryting