Hopp til innhold

Reagerer på ledelsens VM-forklaringer

KONTIOLAHTI (NRK): NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid (40) mener det er bekymringsfullt at de norske skiskytterjentene har blitt tatt igjen av andre nasjoner.

Eckhoff Skjelbreid

NEDTUR: Stian Eckhoff forklarte at VM i Kontiolahti var en stopp på veien etter kvinnenes normaldistanse, hvor beste norske ble nummer 32. Liv Grete Skjelbreid (innfelt) etterlyser en mer offensiv holdning.

Foto: Sindre Murtnes / NRK

– Hvis du ser på fremgangen til andre nasjoner, hvor det er ni nasjoner som har to jenter til fellesstarten, er jeg litt bekymret over det som skjer, sier sjudobbelt verdensmester Skjelbreid.

Botnan

UTFORDRENDE: Sportssjef Per Arne Botnan innrømmer at de hadde håpet på bedre VM-resultater.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

VM har så langt vært en nedtur for skiskytterjentene. Tiril Eckhoffs 18.-plass fra jaktstarten er den beste plasseringen, og Elise Ringen ble beste norske med en 32.-plass på onsdagens normaldistanse.

– Ikke prioritert VM

Etter normalen uttalte landslagstrener Stian Eckhoff (35) at mesterskapet er en stopp på veien før VM på hjemmebane i 2016. Når NRK møter ham i forbindelse med torsdagens trening, er han enda klarere.

– Vi har ikke prioritert Kontiolahti. Så ærlig må vi være, sier Eckhoff.

Treneren understreker at han gjerne skulle sett at de kunne kjempe i de individuelle konkurransene, men det har de så langt ikke vært i nærheten av.

Det skyldes blant annet altfor ustabil innsats på standplass.

– Hvorfor har ikke Norge skutt bedre?

– Det handler mye om trygghet. Det var vanskelig forhold i starten av mesterskapet, og vi fikk oss en knekk. Da får vi en utfordring med roen, sier Eckhoff.

Forventer evaluering

Landslagsledelsen har påpekt at det er vanskelig å måle seg med Norges tidligere resultater etter at både Tora Berger og Ann Kristin Flatland la opp i fjor.

Skjelbreid synes likevel man må forvente bedre prestasjoner enn hittil. Det er 16 år siden Norge var medaljeløse i et VM.

Horn

SKUFFET: Fanny Welle-Strand Horn ble nummer 79 på sprinten og 41 på normalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Det handler ikke bare om jentene, men en totalsum. Du må gå inn og finne ut hva du kan gjøre for å forbedre resultatene. Men kan for eksempel hente litt fra de andre jentene med suksess, sier Skjelbreid, og nevner langrenn som et eksempel.

– Det er to forskjellige idretter, men samtidig handler det om god kapasitet, styrke, fart og holde hodet kaldt.

Den tidligere skiskytteren mener det nå kreves en skikkelig evaluering.

– De må finne hva som er årsaken til at nasjoner som Frankrike, Italia og Tyskland går forbi oss med et like ungt jentelag, sier Skjelbreid.

– Må legge en plan

Både Marte Olsbu og Tiril Eckhoff debuterte i VM-sammenheng i Kontiolahti, men Fanny Welle-Strand Horn, Synnøve Solemdal og Elise Ringen har vært med tidligere.

Horn er nå i sitt femte VM, og hun tok sin første verdenscupseier i januar. Hun er enig i at sesongen må evalueres skikkelig før neste vinter.

– Vi må heve oss på skytebanen. Det er der vi har vært for dårlige. Jeg tror vi trenger et år til med Stian som trener og jobbe som et lag, sier Horn, som legger til at hun lærer noe hver dag av landslagstreneren.

– Sesongen sett under ett så er vi jo ikke stabile. Vi må ta opp treningen når vi er ferdige med sesongen og legge en god plan for hvordan vi skal heve oss, sier Horn.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Hadde aldri vært på pallen i verdenscupen, såsmalt hun til og vant fra et sent startnummer.

SE VIDEO: Jekaterina Jurlova har aldri stått på pallen i verdenscupen, men onsdag ble hun verdensmester.

Utfordrende rekruttering

Solemdal har trøblet med sykdom både denne sesongen og tidligere, men hun rakk å komme seg i god nok form til å kapre en plass i VM-troppen.

Både Eckhoff og sportssjef Per Arne Botnan håper å se større og bedre rekruttering på jentesiden, slik at flere får sjansen til å ta det neste steget.

– Vi har vært litt for langt bak. Vi har en utfordring med rekrutteringen, og vi prøver å legge til rette for at færre faller av. Forhåpentlig får vi flere som kan bli bedre på sikt, sier Botnan, som blant håper å se resultater av regionsatsingen.

Han ser flere talent i juniorklassen, men det er også her mange glipper for landslaget, ifølge sportssjefen.

– Det er vanskelig å se hvem som kan bli gode så tidlig. Vi bygger opp et system som kan fange opp flere, sier Botnan.

– Stor belastning

Landslagstreneren forklarte etter normalen at den tynne toppen også fører med seg større belastning på de beste. Han trekker en sammenligning til mennene, hvor flere hevder seg på et høyt nivå.

– I utgangspunktet skulle vi hatt flere som vi kunne rullert på. Nå er det Synnøve, Fanny og Tiril som har vist at de kan kjempe i toppen. Vi skulle hatt flere som kunne hevdet seg i verdenscupen. Nå blir det en stor belastning på de som er der, sa Eckhoff.

– Vi må bygge en ny stamme på kvinnesiden, slik at vi er mer «fit for fight», la han til.

Artikkelen fortsetter under videovinduet.

Created by InfoDispatcher

STOR NEDTUR: Her bommer Fanny Welle-Strand Horn hele fem ganger på VM-sprinten, hvor hun til slutt ble nummer 79.

Tror på stafett-medalje

Nå gjenstår det to medaljesjanser for kvinnene i Kontiolahti: Stafett (fredag) og fellesstart (søndag).

Det er kun Tiril Eckhoff som har fått plass på fellesstarten, hvor de 30 beste fra verdenscupen får gå. Torsdag formiddag tok landslagstreneren ut stafett-laget, og Norge stiller med Marte Olsbu, Synnøve Solemdal, Fanny Welle-Strand Horn og Tiril Eckhoff.

Olsbu måtte stå over normalen på grunn problemer med luftveiene, men nå er hun på laget på bekostning av Ringen, som altså ble Norges beste på normalen.

Solemdal tror laget kan slå hardt tilbake etter VM-innsatsen så langt.

– Det kan gjøre at vi skjerper oss enda mer. Jeg husker at det var katastrofe på normalen forrige VM og så vant vi stafetten, sier Solemdal, som holder Norge som medaljekandidat.

I 2013-VM hadde Norge Tora Berger på ankeretappen, hvor hun holdt hodet kaldt og sikret Norge gull.

– Medalje er fortsatt målet, men det er knalltøft i toppen og mange om beinet. Vi har ikke fått vist vårt potensial her, så vi må overgå oss selv lite grann om vi skal kjempe om en plass på seierspallen, sier Eckhoff.

Det norske kvinnelaget har ikke vært på pallen på stafett i verdenscupen denne sesongen.

Siste nytt

  • Vålerenga-spissen slo tilbake i enkel cupseier

    Vålerenga hadde få problemer mot 3.-divisjonsklubben Oppsal og gikk videre til 3. runde i cupen etter 4-0-seier. For Mees Rijks ble det en liten revansj etter helgens utvisning mot Lyn.

    Rijks ble slaktet av egen sportssjef etter sitt røde kort i helgens byderby. Nederlenderen ble utvist på stillingen 1-0 til VIF, og kampen endte til slutt 1-1.

    Torsdag fikk Rijks æren av å score Vålerengas siste i 4-0-seieren mot Oppsal.

    – Det har ikke vært lett de siste dagene siden det røde kårtet. Sånn er spillet. Det har vært en spesiell uke, sier Rijks til TV 2.

    Tidligere i kampen hadde Jones El-Abdellaoui, Vegar Eggen Hedenstad og Aleksander Hammer Kjelsen scoret Vålerengas tre første mål.

    Neste uke får Vålerenga besøk av Tromsø i cupens tredje runde.

    NM i fotball 2024: Oppsal - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Fifa har inngått gigantavtale med saudiarabisk oljeselskap

    Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har signert en kontrakt med oljeselskapet Saudi Aramco ut 2027.

    Den fire år lange avtalen skal innebære at Saudi Aramco blir en Fifa-partner i turneringer som VM for menn i 2026 og VM for kvinner i 2027.

    Noe beløp er ikke kjent, men ifølge nyhetsbyrået AP er det den største avtalen Fifa har inngått med en sponsor om man regner årlig verdi.

    Avtalen har vært ventet siden i fjor høst. Da ble Saudi-Arabia bekreftet som arrangørland til fotball-VM for menn i 2034.

    – Dette partnerskapet vil hjelpe Fifa til å lykkes med å gjennomføre sine flaggskipsturneringer, sier Fifa-president Gianni Infantino i en uttalelse.

    Oljestaten Saudi-Arabia har pumpet inn milliarder inn i idretter over hele verden som golf, fotball, motorsport og kampsport.

    Idrett er ett av satsingsområdene i det regimet kaller «Visjon 2030», en økonomisk plan som skal bygge nye næringer og skape arbeidsplasser. Saudi-Arabia er i en årrekke blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene og vært anklaget for å drive med sportsvasking.

    Statseide Aramco eier laget Al-Qadsiah, som leder nivå to i hjemlig liga, og bygger et stadion i byen Dammam hvor det skal spilles kamper i Asian Cup om tre år. Trolig også i VM i 2034.

    – Gjennom dette partnerskapet med Fifa tar vi sikte på å bidra til fotballutvikling og utnytte sportens kraft for å utgjøre en forskjell over hele verden, sier Aramco-president Amin H. Nasser.

    (NTB)

    yxSHGc2NkxA
    Foto: AP
  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal