Hopp til innhold

Reagerer på kvinnenes tøffe VM-program: – Ikke overraskende

POKLJUKA (NRK): På fire dager skal skiskytterkvinnene gå tre individuelle renn, mens herrene får to hviledager ekstra. Det mener NRKs skiskytterekspert er urettferdig, men ikke overraskende.

Tiril Eckhoff og Ingrid Tandrevold

BEINHARDT PROGRAM: Ingrid Tandrevold (t.v.) og Tiril Eckhoff skulle gjerne hatt litt mer hvile mellom rennene.

Foto: Berit Roald / NTB

– Vi har jo diskutert det i det mesterskapet her, at det er rart at vi får desidert minst hvile, sier Tiril Eckhoff og får støtte av lagvenninnen:

– Det er utvilsomt et veldig, veldig tøft program som er lagt opp for oss. Og gutta er jo på rene «hvilehjemmet» i forhold, mener Ingrid Tandrevold.

Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold etter gullet til Eckhoff på sprinten i VM i Pokljuka.

STUSSER: Tiril Eckhoff og Ingrid Landmark Tandrevold forstår seg ikke på hvorfor damene har mye tøffere program enn herrene.

Foto: Primoz Lovric / NTB

På fire dager går de sprint, jaktstart og normaldistanse i VM i Pokljuka. Skiskytterherrene går de samme øvelsene, men på seks dager. Dermed får de to hviledager mer.

Det mener NRKs skiskytterekspert Liv Grete Skjelbreid blir feil, men hun er ikke overrasket.

– Jeg synes det er litt urettferdig, fordi det er ikke første gang dette skjer. Det skjedde for 20 år siden og det skjer fremdeles, sier hun.

– Programmet er godkjent

Ifølge sportssjef i Det internasjonale skiskytterforbundet, Felix Bitterling, er det utøverne selv som har foreslått at det skal byttes på hvem som går først av kvinnene og herrene.

Denne vekslingen skjer midtveis i VM og i verdenscupen.

– Programmet er godkjent av alle nasjonene, men med en stor gruppe mennesker vil det alltid være noen som foretrekker det ene fremfor det andre, sier han.

– Jeg synes det er overraskende at nasjonene godkjenner et program der jentene kommer dårligere ut en guttene. Særlig når tidligere erfaringer tilsier at jenter generelt trenger litt mer restitusjon enn gutter, sier Skjelbreid.

Skjer ikke bare i VM

Det er ikke bare i VM at kvinnene får mindre hviletid. En lignende situasjon oppstår nesten hvert år i verdenscupen når skiskytterne forflytter seg fra tyske Ruhpolding til italienske Anterselva i høyden.

Karoline Knotten, Ida Lien og Tiril Eckhoff og de andre skiskytterjentene gjør seg klar til 7,5 km sprint for kvinner under VM i skiskyting i Pokljuka.

ETTERLYSER VARIASJON: Karoline Knotten mener man kunne vekslet litt mer på hvem som går først og sist de ulike stedene.

Foto: Primoz Lovric / NTB

Da går kvinnene sist i Ruhpolding på søndagen, men konkurrerer én dag før herrene i Anterselva, og dermed får de mellom én og to dager mindre i høyden enn sine mannlige kollegaer. Det har Marte Olsbu Røiseland tidligere sagt at hun opplever som urettferdig, og det er hun ikke alene om å synes.

– Vi går alltid sist i Ruhpolding og først i Anterselva. Så man kunne jo vekslet år for år, og ikke vekslet så mye i sesong. For da blir det litt krøll, sier Karoline Knotten.

Mener kvinnene bør heve stemmen

På spørsmål om programmet i verdenscupen og VM er rettferdig, svarer ikke IBUs sportssjef ja eller nei, men påpeker at de har prøvd å inkludere alle medlemmene i prosessen.

– Men så kan det hende vi finner ut i fremtiden at vi må endre noe eller utvikle oss. IBU gjør gjerne det, men akkurat nå har vi tatt hensyn til hva majoriteten ønsker, sier Bitterling.

Liv Grete Skjelbreid

KLAR MELDING: Liv Grete Skjelbreid ber kvinnene heve stemmen.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Skjelbreid oppfordrer de kvinnelige skiskytterne til å heve stemmen.

– Jeg håper jentene bruker stemmen sin og forsøker å endre på det. Jeg tenker at de bør bli flinkere til å si fra. De bør nok tenke litt langsiktig og kjempe for et mer rettferdig program, mener den tidligere skiskytteren.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal